Canon EOS R & RP full frame mirrorless

Re: Canon FF Mirrorless

αυτη η μηχανη επρεπε να βγει πριν μια 10ετια....ως τι τα μπραβο????:ADFADF1:

Απάντηση: Canon FF Mirrorless

https://youtu.be/jml9BB3KPIA

Summary
The Canon EOS RP is an entry-level full-frame mirrorless camera with 26 Megapixels, an electronic viewfinder, fully-articulated touchscreen and cropped 4k video. Pitched at a lower-level than the EOS R, it’s Canon’s most affordable, not to mention lightest, full-frame body to date. The EOS RP takes the 26.2 Megapixel full-frame sensor from the EOS 6D Mark II (tweaked for the mirrorless flange distance) with Dual Pixel CMOS AF for focusing and 4fps bursts with continuous AF (or 5fps without). Movie shooters will appreciate the fully-articulated side-hinged screen as well as microphone and headphone jacks, although only 1080 video will exploit the full-frame and Dual Pixel CMOS AF; sadly 4k video is cropped and uses contrast-based AF only, like the EOS M50. The EOS RP also shares the M50’s 2.36 million dot OLED viewfinder and relatively small LP-17 battery with a CIPA rating of just 250 shots, although there is at least now internal charging over USB. While the poor battery life and cropped 4k video are frustrating, the EOS RP achieves an impressively low price point for a new full-frame body, although in the absence of a low-cost native kit zoom, most owners will be adapting existing EF lenses for now; at least Canon supplies an adapter in the box.
Buy it now!"

Re: Απάντηση: Canon FF Mirrorless

Γιατί μας έχει μάθει η Canon να μην έχουμε καθόλου απαιτήσεις και να δεχόμαστε αναντίρρητα ό,τι μας σερβίρει.
Αρκεί που γράφει Canon.

Δεν πειράζει που κάνει 1,5 χιλιάρικο. Ευκαιρία και vfm θα θεωρηθεί.

Απάντηση: Re: Canon FF Mirrorless

Γιατι μικρο;
0,7x μεγεθυνση εχουν και οι ff slr. Η 5D2 που εχω, ειναι στο 0,71. 0,7 ειχε και η επαγγελματικη 1Ds2

Δεν μπορεί ένα εισαγωγικό μοντέλο να έχει τα πάντα. Ακόμη και FF να είναι. Πρέπει βέβαια να κρίνεται με αυτά που προσφέρει σε σχέση με τον ανταγωνισμό αλλά πάντα σε συνάρτηση με την τιμή του. Εδώ έχουμε χαμηλή τιμή αρα πρέπει να εϊναι χαμηλές και οι απαιτήσεις. Εχεις υψηλότερες απαιτήσεις? Πας σε ανώτερο και ακριβότερο μοντέλο ή σε άλλη εταιρία που σε καλύπτει καλύτερα. Είναι λάθος όμως να μπαίνεις σε ένα νέο σύστημα ως νέος χρήστης κοιτώντας μόνο την φθηνή τιμή του σώματος. Πρέπει να δεις όλο το σύστημα γιατί τα λ7 είναι στους native φακούς. Αν στοχεύεις να αγοράσεις τη μηχανή φθηνά για να επενδύσεις σε παλιότερους φακούς δεν το θεωρώ σωστή κϊνηση με προοπτική μέλλοντος εκτός και αν καλύπτει κάτι πολύ πολύ συγκεκριμένο π.χ. αγορά T/S φακού που δεν υπάρχει σε άλλη εταιρία.

Αντίθετα ένας υπάρχον Canonakias άνετα την παίρνει για δεύτερο σώμα αν έχει ήδη μπόλικο εξοπλισμό ώστε να κάνει την είσοδο του στον χώρο των mirrorless. Εκεί απευθύνεται κυρίως η μηχανή και εκεί θα πουλησει. Απλά είναι τα πράγματα και αυτά έχουν γραφτεί εκατέρωθεν στα προηγούμενα post άσχετα την οπτική του καθενός μας και τις ανάγκες του. Η επανάληψη θυμίζω κουράζει δεν βοηθά στην κατανόηση.

Νομίζω οτι στη δεύτερη τοποθέτηση μου έχω απαντήσει αλλά πρέπει να συμπληρώσω την άποψη μου τεχνικά και μόνο χωρις να ψέξω την εταιρία ή τα προϊόντα της και δημιουργηθούν λάθος εντυπώσεις.

Πολλά μέλη μεταξύ αυτών και εγώ έχουν περάσει το κατώφλι των ακάθρεπτων εδώ και καιρό και έχουν γευτεί και τα πλεονεκτήματα αλλά και τα μειονεκτήματα της κατηγορίας αυτής των μηχανων σε σχέση με των παραδοσιακών DSLR. Τα μειονεκτήματα τα τελευταία χρόνια έχουν μειωθεί σημαντικά και πλέον έχουν σχεδόν εξαφανιστεί με τελευταίο κατά τη γνώμη μου μειονέκτημα την αυτονομία του σώματος λόγω της παράλληλης χρήσης ηλεκτρονικού σκόπευτρου (κάτι που βλέπουμε και στο μοντέλο αυτό).

Είναι εύλογο λοιπόν να συγκρίνουν οι περισσότεροι με αυτά που ήδη κατέχουν. Οι κάτοχοι των περισσότερων Dslr Canon χαμηλές ριπές είχαν (όπως αναφέρουν κιόλας) χαμηλές ταχύτητες πέρνουν και στο ακάθρεπτο. Κανένα απολύτως πρόβλημα. Μεγενθυνση 0.7 Χ είχαν στο οπτικό παρόμοια και εδώ. Κανενα πρόβλημα επίσης. Αν το μοντέλο κριθεί λοιπόν από τους υπάρχοντες χρήστες εξοπλισμού Canon και μάλιστα ως εισαγωγικό μοντέλο ολα φαίνονται λογικά και ρόδινα.
Αν κριθεί από κατόχους άλλως ακάθρεπτων μηχανων όμως είναι μέρα με τη νύχτα σε κάποιους συγκεκριμένους τομεις και ειδικά αυτούς για τους οποίους γίνεται η μετάβαση σε ακάθρεπτο.
Η τιμή είπαμε είναι χαμηλή για FF αλλά αυτό δεν σημαίνει οτι πρέπει να απαξιώσουν τα βασικά χαρακτηριστικά οφέλη που δίνει η απουσία καθρέπτη. Η ριπή είναι ένα από αυτά. Εισαγωγικά ακαθρεπτα μοντέλα όλων των κατηγοριών που στοιχίζουν το 1/3 της τιμής της έχουν πολλαπλάσια ριπή. Και αυτο συμβαίνει χρόνια τώρα. Το EVF να συμφωνήσω και να διορθώσω τον εαυτό μου δεν είναι μικρό, είναι το απολύτως απαραίτητο για εισαγωγικό μοντέλο αλλά για χαμηλότερης κατηγορίας τιμής ακαθρεπτης μηχανής. Μην ξεχνάτε ειδικά οι κάτοχοι DSLR οτι ζητάτε την αίσθηση ενός καλού οπτικού σκοπεύτρου. Αυτό δυστυχώς δεν θα το δείτε από ένα αργό EVF των 60fps χρονισμού ειδικά τη νύχτα ή σε κινούμενο αντικείμενο. Δεν το αναλύω παραπάνω γιατί θα κουράσω. Με λίγα λόγια και για να το μαζέψω καταλαβαίνω πάρα πολύ καλά και το ανέλυσα διεξοδικά στο προηγούμενο post γιατί βγήκε η <φθηνή> ακάθρεπτη πρόταση της Canon αλλά αυτό δεν μπορεί τεχνικά να μην συγκριθεί με τις υπόλοιπες σημερινές προτάσεις στα ίδια χρήματα στον χώρο των ακάθρεπτων. Το οτι έχει μεγάλο αισθητήρα δεν της δίνει συγχωροχάρτι κατά τη γνώμη μου για τα βασικά που πρέπει να έχει ΚΑΘΕ ακάθρεπτο μοντέλο.
Δεν αμφιβάλω οτι το μοντέλο θα παει πολύ καλά εντός και επι τα αυτά. Για κάτι παραπάνω υπάρχει ήδη άλλο μοντέλο (καλά και εκείνο δεν είναι τέρας ταχύτητας στις ριπές) και σίγουρα ακολουθεί μελλοντικά και το πιο advanced.
Έχουμε ξαναπεί είναι η πρώτη γενιά ακάθρεπτων μηχανων της Canon σχεδιασμένες κυρίως να κρατήσουν τους υπάρχοντες χρήστες και τις διαρροές και όχι να φέρει καινούργιους. Ως τέτοιο το θεωρώ έξυπνη και ασφαλή κίνηση της Canon που δεν τόλμησε για το κάτι παραπάνω στο πακέτο <της χαμηλής τιμής> παρότι κατέχει το όπλο της Dual pixel εστίασης.

Να σας πω....
ΟΤΑΝ ΘΑ ειναι ετοιμο και ΘΑ δουλευει σωστα ας το βαλουν ΑΛΛΑ για εμενα ΔΕΝ ειναι κατι που με ενδιαφερει δεν ειναι στοιχειο που θα με βοηθησει να επιλεξω ή να αποκλεισω μια μηχανη (και στην πραγματικοτητα δεν το θελω κιολα..)
Και αυτο γιατι δεν αντιμετωπιζω την φωτογραφικη μηχανη (και την φωτογραφια γενικοτερα) ως 'gadget'.
Σε οσους φακους ειχα/εχω τα διαφορα IS/VR/Os/ois σχεδον παντα τα εχω κλειστα, απλα ετσι εμαθα...
Οσο πιο περιπλοκο γινεται ενα συστημα και οσο πιο πολλα κινητα μερη εχει τοσο πιο πιθανον ειναι καποια στιγμη να σου μεινει στα χερια. Εχετε σκεφτει την πιθανοτατα να σας χαλασει-κολλησει σε μια μερια? Η μηχανη απλα γινεται σχεδον αχρηστη.. και το κοστος επισκευης οταν βγεις απο εγγυηση ειναι απλα απαγορευτικο.
Καθε φακος/κινουμενο στοιχειο εχει δικη του χαρακτηριστικη καμπυλη λειτουργιας, το καθε IS/VR/Os/ois ειναι βελτιστοποιημενο για τον συγκεκριμενο φακο και αποδειδει 'αριστα' στον φακο αυτο. Τα διαφορα ibis ειναι γενικευμενες λυσεις, αλλου δουλευουν καλα αλλου οχι.
Αυτα εν'ταχυ αφορουν εμενα και μονο. Αλλος μπορει να εχει αλλες αναγκες και τροπο λειρουργιας, πχ να του ειναι απολυτως απαραιτητο στο video, απολυτα σεβαστο, αλλα ολοι δεν εχουμε τις ιδιες αναγκες και προτεραιότητες.
Οποτε τα οποια 'bis &mis' καλοδεχουμενα ειναι να υπαρχουν αλλα δεν ειναι -για μενα παντα- Η αμεση αναγκη.
Αλλα ειναι τα θεματα που πρεπει να εστιασουμε και να γκρινιαξουμε στην canon. O Kbouk αναφερει ορθα μερικα απο αυτα

Re: Canon FF Mirrorless

Ενα πρόχειρο shooting experience από το Dprview.
Σαν τίτλος : better than the specs suggest

Και σας συμπέρασμα: I think a lot of people might choose the Canon's more accessible shooting experience and attractive JPEGs over what now look like Sony's works-in-progress models.

Χοντρικά αυτό που έχω γράψει κάμποσες φορές η εμπειρία χρήσης, το εύκολο και ευχάριστο μενού και τα όμορφα jpegs είναι προτιμότερα από διάφορες γκαντζετιές της Sony..

https://www.dpreview.com/articles/2123961252/canon-eos-rp-shooting-experience

Καλημέρα.
Απαίτηση μεγάλη δε βλέπω για ibis σε αυτό το νήμα, γιατί άραγε;

Όσον αφορά το Βίντεο έχει τουλάχιστον Digital Ibis που δουλεύει και πολύ καλά μάλιστα κάτι αφού το θέλεις έτσι οι ''super duper'' Fuji x-t2, X-t20, X-t3, X-t30 αγνοούν ακόμα και αυτό άλλα το έχει η Fuji X-T100!!!! Νομίζω σε κάλυψα.

Υ.Γ. Και εγώ πάντως δεν συμφωνώ που δεν έχει κανονικό Ibis, Πιο σημαντική μου φαίνεται αυτή η έλλειψη παρά το χαμηλό burst mode Και το crop στο 4Κ βίντεο.

To ibis γκατζετιά που χαλάει εύκολα, το ακούσαμε κι αυτό.

Canon = μηχανή για πραγματικούς φωτογράφους, χωρίς πολλά-πολλά, και απλουστευμένο μενού για να μην μπερδεύονται κιόλας.

Λεωνίδα σέβομαι την άποψη σου και τις προσωπικές ανάγκες αλλά πρέπει να σχολιάσω κάτι. Η Canon, η Nikon κλπ. δεν πρέπει να έχουν ως στόχο να αντιγράψουν τα υπάρχοντα μοντέλα τους και να τα βαπτίσουν ακαθρεπτα. Αν θελαν να το κάνουν αυτό έπρεπε να το κάνουν κάποια χρόνια πριν.
Η μετάβαση σε ακαθρεπτο μοντέλο αλλάζει παντελώς την φιλοσοφία σχεδίασης της μηχανής. Τα κινούμενα μέρη καθρέπτης, μηχανικό κλείστρο κλπ. αποσύρονται βαθμιαία και βαδιζουμε σε νέες τεχνολογίες. Εκεί που το κλείστρο σε μια consumer θα παρέδιδε πνεύμα στις 30.000 με 50000 κλικ τώρα εχεις μοντέλα ακαθρεπτα με 300ευρω με ηλεκτρονικό κλειστρο που θα αστοχήσουν ή θα χαλάσουν από τελειως άλλους λόγους. Αρα και αυτό που λες δεν ευσταθεί. Οι δυο μεγάλες φωτογραφικές εταιρίες του χώρου δεν πρέπει να κάνουν copy paste χαρακτηριστικά άλλης εποχής αλλά να βοηθούν με καινοτομίες και εξελίξεις τον χώρο και όχι με το <τυράκι του φθηνού ακαθρεπτου FF>. Το έκανε και η SONY με την α7RΙΙΙ αλλά παράλληλα σπρωχνει τις εξελίξεις. Το ίδιο και οι μικρότεροι κατασκευαστές Fuji, OLYMPUS κλπ. Έτσι αποκτάς τον σεβασμό και του υπόλοιπου χώρου που δεν είναι το πελατολόγιο σου.

Δυστυχώς ή ευτυχώς η μετάβαση στον ακάθρεπτο χώρο προϋποθέτει πολύ μεγαλύτερη συμμετοχή του επεξεργαστή, των ηλεκτρονικών βοηθημάτων και ευκολιών και πολύ λιγότερη του αισθητήρα μιας και χρόνια τώρα η εξέλιξη των αισθητηρων δεν έχει κάνει σοβαρά άλματα. Μην ξαναγράψω εδώ τι κάνουν σήμερα τα κινητά με αισθητήρα ψείρα. Τα άλματα στην τεχνολογία στον χώρο των ακάθρεπτων γίνονται σε αυτόν ακριβώς τον τομέα. Αν κανεις δεν τα χρειάζεται να το πω χοντρά μένει στα αβγά του (DSLR) και δεν τρώγεται με τα ρούχα του να δικαιολογεί ή να απαξιώνει τις τεχνολογικές εξελίξεις. Αν πάλι βουτήξει στα βαθιά θα πρέπει να έχει απαιτήσεις ανάλογες του χώρου που εισέρχεται.

To ibis γκατζετιά που χαλάει εύκολα, το ακούσαμε κι αυτό.

Canon = μηχανή για πραγματικούς φωτογράφους, χωρίς πολλά-πολλά, και απλουστευμένο μενού για να μην μπερδεύονται κιόλας.

Ποιος είπε το IBis γκαντζετια??? Αν αναφέρεσαι σε εμένα δεν έγραψα κάτι τέτοιο. Δες τι έγραψα παραπάνω: και εγώ πάντως δεν συμφωνώ που δεν έχει κανονικό Ibis, Πιο σημαντική μου φαίνεται αυτή η έλλειψη παρά το χαμηλό burst mode Και το crop στο 4Κ βίντεο.

Υ.Γ. Canon = μηχανή που ευχαριστιέσαι να τραβάς φώτος, χωρίς να σε μπλέκει με δαιδαλώδη μενού και δίνει με το καλημέρα εύκολα και όμορφα αποτελέσματα. Ναι δούλεψα και την super A7III, Μια από τα ίδια μπάχαλο μενού, δεν έχει touch στο μενού και jpeg 10ετίας, σε 2 ώρες την άφησα κάτω και έψαχνα την Canon m6 Μου να βγάλω καμιά σοβαρή φωτογραφία.....έλα τώρα TZO, θέμα γούστου είναι όλα, αν δεν σε καλύπτει πάω πάσο, άλλα μην προσπαθείτε τα δικά σας θέλω και ανάγκες να τα μεταφέρεται σε άλλους. Σέβομαι την γνώμη καθενός άλλα δεν σημαίνει ότι την συμμερίζομαι ή ότι συμφωνώ, αν δεν σας αρέσει η μηχανή που είναι δικαίωμά σας πολύ απλά υπάρχουν και αλλού πορτοκαλιές που κάνουν πορτοκάλια.

Ζεστένεται άραγε στο βίντεο και θέλει power packs και αστεία τέτοια πράγματα ? Ελπίζω να μην έχει τέτοια θέματα.
Η τιμή είναι αρχική. Μην ξεχνάμε πως ξεκίνησαν οι α6500 στα 2000+ και πολλές άλλες και που είναι εδώ και καιρό . Στο γκρευ πιστεύω ως το καλοκαίρι θα είναι κάτω απο 1000 με τον αντάπτορα.
Ελλείψεις μπόλικες και σοβαρές για τους hardcore επαγγελματίες και χομπίστες που ψυχολογικά θέλουν όλες τις τεχνολογίες διαθέσιμες.
Κυνικά όμως στο 90% ακόμη και των επαγγελματιών φωτογράφων δεν θα λείψει τίποτα και δεν θα χρειαστεί αμέσως να δώσουν μια περιουσία σε νέους φακούς.
Ο αντάπτορας της canon έδειξε ότι είναι τρομερός . Σε καμία άλλη μάρκα δεν υπάρχει τέτοια απόδοση με αντάπτορα ούτε με την δεκαπλάσια τιμή που έχουν.
Δυστυχώς η ευτυχώς το κοστολόγιο είναι το πιο σημαντικό για να κρίνεις μια μηχανή.

Ζεστένεται άραγε στο βίντεο και θέλει power packs και αστεία τέτοια πράγματα ? Ελπίζω να μην έχει τέτοια θέματα.
Η τιμή είναι αρχική. Μην ξεχνάμε πως ξεκίνησαν οι α6500 στα 2000+ και πολλές άλλες και που είναι εδώ και καιρό . Στο γκρευ πιστεύω ως το καλοκαίρι θα είναι κάτω απο 1000 με τον αντάπτορα.
Ελλείψεις μπόλικες και σοβαρές για τους hardcore επαγγελματίες και χομπίστες που ψυχολογικά θέλουν όλες τις τεχνολογίες διαθέσιμες.
Κυνικά όμως στο 90% ακόμη και των επαγγελματιών φωτογράφων δεν θα λείψει τίποτα και δεν θα χρειαστεί αμέσως να δώσουν μια περιουσία σε νέους φακούς.
Ο αντάπτορας της canon έδειξε ότι είναι τρομερός . Σε καμία άλλη μάρκα δεν υπάρχει τέτοια απόδοση με αντάπτορα ούτε με την δεκαπλάσια τιμή που έχουν.
Δυστυχώς η ευτυχώς το κοστολόγιο είναι το πιο σημαντικό για να κρίνεις μια μηχανή.

Συμφωνώ απόλυτα και αυτό που είπες με τον αντάπτορα είναι όλο το ζουμί.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Canon FF Mirrorless

Ποιος είπε το IBis γκαντζετια??? Αν αναφέρεσαι σε εμένα δεν έγραψα κάτι τέτοιο. Δες τι έγραψα παραπάνω: και εγώ πάντως δεν συμφωνώ που δεν έχει κανονικό Ibis, Πιο σημαντική μου φαίνεται αυτή η έλλειψη παρά το χαμηλό burst mode Και το crop στο 4Κ βίντεο.

Υ.Γ. Canon = μηχανή που ευχαριστιέσαι να τραβάς φώτος, χωρίς να σε μπλέκει με δαιδαλώδη μενού και δίνει με το καλημέρα εύκολα και όμορφα αποτελέσματα. Ναι δούλεψα και την super A7III, Μια από τα ίδια μπάχαλο μενού, δεν έχει touch στο μενού και jpeg 10ετίας, σε 2 ώρες την άφησα κάτω και έψαχνα την Canon m6 Μου να βγάλω καμιά σοβαρή φωτογραφία.....έλα τώρα TZO, θέμα γούστου είναι όλα, αν δεν σε καλύπτει πάω πάσο, άλλα μην προσπαθείτε τα δικά σας θέλω και ανάγκες να τα μεταφέρεται σε άλλους. Σέβομαι την γνώμη καθενός άλλα δεν σημαίνει ότι την συμμερίζομαι ή ότι συμφωνώ, αν δεν σας αρέσει η μηχανή που είναι δικαίωμά σας πολύ απλά υπάρχουν και αλλού πορτοκαλιές που κάνουν πορτοκάλια.

Το 'gadget' εγω το εγραψα τζο αλλα καλα ειναι να παρακαλουθησεις και ολο το σκεπτικο και οχι να απομονωσεις μια λεξη.

Παιδια για να το κλεισω, καλο ειναι να υπαρχει ΑΛΛΑ υπαρχει και 'ζωη' χωρις αυτο και μια χαρα φωτος βγαζεις χωρις αυτο (οσοι ενδιαφερονται πια για αυτο..).Εαν καποιος δεν μπορει να ζησει χωρις ibis, ok ας κοιταξει και αλλου.
Οι δικες μου αναγκες & προταιρεοτητες ειναι διαφορετικες, τι να κανουμε τωρα? Αλλα δεν θα τις επιβαλω κιολας στους αλλους.
Και οπως σωστα ειπωθηκε παραπανω canon/nikon καλως'η κακως θα παιξουν συντηρητικα, δεν εχουν αναγκη να κανουν αλματα οταν εχουν μια τεραστια βαση χρηστων απο πισω και ουτε εχουν αναγκη να ανησυχουν για την επαγγελματικη τους πελατεια. Την επομενη δεκαετια ΙΣΩΣ να τους πιασει η sony αλλα μεχρις και τοτε θα ακολουθουν απο κοντα και θα κανουν σταθερα βηματα, δεν θα προπορευονται

Στο προηγούμενο ποστ από το δικό σου αναφερόμουν.

Φυσικά και υπάρχουν αλλού πορτοκαλιές που κάνουν πορτοκάλια. Ευτυχώς δηλαδή.

Κλείνω 9 χρόνια που άφησα την Canon, μετά από 10ετία χρήσης και σοβαρής επένδυσης πολλών χιλιάδων ευρώ σε σώματα και φακούς L.

Ντρέπομαι, ναι, ΝΤΡΕΠΟΜΑΙ, να βλέπω τέτοιες υλοποιήσεις από τη μεγαλύτερη εταιρία του χώρου.

Τόσο η EOS R, όσο και η R P, είναι σκέτη απογοήτευση. Και σε τιμές 2,5 και 1,5 χιλιάδες ευρώ; Και τα θεωρούμε φτηνά;
Να της το δικαιολογήσουμε γιατί;
Γιατί είναι η πρώτη της προπάθεια;
Δεν είναι Xiaomi να βγάζει πρώτη φορά φωτογραφική.
Για την Canon μιλάμε. Πιστεύει κανείς ότι δεν έχει τη δύναμη να βγάλει κάτι καλύτερο;
Φυσικά και την έχει, αλλά δεν θέλει να προσφέρει κάτι καλό.

Δεν έχω πρόβλημα να βγάλει εισαγωγικό φτηνό μοντέλο.
Αλλά η R P δεν είναι φτηνό μοντέλο στα 1500 ευρώ.
Κανονικά η R έπρεπε να ανακοινωθεί στην τιμή των 1500 και η RP στα 1000 ευρώ πρώτη τιμή.
Και το δυνατό μοντέλο που θα ακολουθήσει, ας κάνει εκείνο 3000 ευρώ, και οι μηχανές της σειράς 1 για τους επαγγελματίες ας κάνουν 4 και 5 χιλιάδες ευρώ.

Πάνω από 1000 ευρώ launch price δεν δικαιολογείται για μηχανή aps-c τέτοιων χαμηλών προδιαγραφών.
Ναι, μηχανή aps-c είναι στο 4Κ, και κακή μάλιστα.

Λοιπόν θα γράψω μια τοποθέτηση μου για το Ibis ελπιζοντας να βοηθήσω και τυχόν αναφορές σε μελλοντικά νήματα.

Το ibis είναι ως γνωστό μια βοηθητική ηλεκτρονική λειτουργία που επεκτείνει σημαντικά το πεδίο που μπορεί να κινηθεί ένας φωτογράφος ή ένας βιντεολήπτης. Δεν αντικαθιστά προφανώς τον φωτογράφο αλλά τον βοηθά σημαντικά σε συγκεκριμένους τομεις και διευρύνει και την δημιουργικότητα του. Αντικαθιστά το τρίποδο, το μονόποδο και απελευθερώνει τον φωτογράφο να κάνει νυχτερινές λήψεις πιο εύκολα, με χαμηλότερα ISO αρα μεγαλύτερο δυναμικό εύρος, να δουλέψει χειροκίνητους φακούς με ευκολία, να δουλέψει τηλεφακούς και να έχει ακριβή εστίαση μέσα στο σκόπευτρο και τέλος απελευθερώνει και τις κινήσεις του αφού η μηχανή πλέον δεν είναι κολλημένη και σταθερή, αρα τον βοηθά ακόμη και στη σύνθεση στο κάδρο πολλές φορές.
Με τις τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις στις ακάθρεπτες και την αύξηση της επεξεργαστικης ισχύος στα σωματα ανοίγει νέους ορίζοντες και βοηθά ακόμη περισσότερο στη δημιουργία απευθείας στην μηχανή πολλαπλών λήψεων είτε για την αύξηση του βάθους πεδίου (focus stacking) , είτε για την αύξηση ανάλυσης (hires) , είτε για την τεχνητή αύξηση του χρόνου έκθεσης (ND live) κλπ. Θα δούμε στο μέλλον και άλλες εφαρμογές. Αν χαλάει ? προφανώς και χαλάει όπως χαλάει και το IS των φακών και πάνε στο σερβις.

Προσωπικά χρόνια τώρα τις ακριβές μου μηχανές τις στέλνω μια φορά τον χρόνο στο σερβις για έλεγχο στο Ibis (τυχόν καλιμπράρισμα) και στις τσιμούχες τους. Εχθές παρέλαβα την ΕΜ1.2 μου από το σερβις γιαυτον ακριβώς τον λόγο. Αυτό όμως δεν είναι λόγος αποφυγής και σε καμία περίπτωση δεν θα το άλλαζα με το να μην έχει η μηχανή μου Ibis. Τα οφέλη είναι πολύ σημαντικά για να το αγνοείς και αυτός είναι και ο λόγος που το Dpreview αναθεώρησε την τακτική χρόνων και τυχόν έλλειψη του καταγράφεται στην λίστα με τα αρνητικά μιας μηχανής.

Αν κάποια από τα ανωτέρω δεν είναι απαραίτητα σε ένα φωτογράφο ή βίντεολήπτη είναι απολύτως σεβαστό. Αυτό δεν του δίνει το δικαίωμα να απαξιώνει την χρησιμότητα του στους υπόλοιπους εμφανίζοντας τους ως ιθαγενείς του χωριού και ακόμη περισσότερο να πηδάει σε κάθε νήμα και να το διανθίζει με μπηχτές < Ibis έχει? >. Σε αυτό έχω προσωπική ευαισθησία και ελπίζω να τη σεβαστείτε.

Καλημέρα.

Ναι, οι native φακοί είναι ακριβοί και λογικό είναι για αρχή.

Πιστύω όμως ότι οι εν λόγω φακοί, αργά ή γρήγορα, σε ποιότητα και τιμή θα πρωταγωνιστήσουν στην αγορά.

Επίσης διαβάζω ότι ο αντάπτορας της canon έχει καταπληκτικά αποτελέσματα.

Οπότε μπορείς να χρησιμοποιήσης όποιον φακό θέλεις για αρχή.

Αντιγράφω από το πιο πάνω review το σημαντικότερο (για μένα) σημείο:

"Of course the downside is that there was a $100 kit zoom option for the Rebel, whereas the only options for the RP are to pay an extra $700 for an EF-mount 24-105mm F3.5-5.6 lens and adapter, or $1100 for the RF-mount 24-105mm F4L IS, which rather reduces its 'full-frame for the masses' appeal. (Though, in a rather unusual move, Canon USA is immediately offering discounts on some of those bundles)."

...όταν (αν) συνέλθουν, θα το ξανασκεφθώ για FF.

Υ.Σ. Στα όσα γράφει ο Κώστας (kbouk), να προσθέσω (πάλι ως προσωπική επιλογή) ότι στα νήματα των νέων μηχανών χωρίς ibis μπαίνω πλέον εντελώς περιστασιακά...

Δεν έχω πρόβλημα να βγάλει εισαγωγικό φτηνό μοντέλο.
Αλλά η R P δεν είναι φτηνό μοντέλο στα 1500 ευρώ.
Κανονικά η R έπρεπε να ανακοινωθεί στην τιμή των 1500 και η RP στα 1000 ευρώ πρώτη τιμή.
Και το δυνατό μοντέλο που θα ακολουθήσει, ας κάνει εκείνο 3000 ευρώ, και οι μηχανές της σειράς 1 για τους επαγγελματίες ας κάνουν 4 και 5 χιλιάδες ευρώ.

Πάνω από 1000 ευρώ launch price δεν δικαιολογείται για μηχανή aps-c τέτοιων χαμηλών προδιαγραφών.
Ναι, μηχανή aps-c είναι στο 4Κ, και κακή μάλιστα.

Συμφωνώ με τον φίλο tzo.

Αλλά για τα δεδομένα της Canon και των πελατών της, ακόμα και αυτό είναι πρόοδος.

Σε άλλες εποχές ούτε καν φανταζόμασταν προϊόντα σαν αυτό από την Canon.

Είναι σε καλό δρόμο.

Τα καλύτερα έρχονται.