Canon EOS R & RP full frame mirrorless

Εντελώς απλοϊκά σκέφτομαι ότι έχει τύχει σε DSLR να μου ζητήσουν και φακό μαζί με το σώμα για σωστό καλιμπράρισμα του σετ. Άρα κάποιο ρόλο παίζει και ο φακός σε phase detect. Δεν είναι δηλαδή μόνο η μετατόπιση του αισθητήρα εστίασης στις DSLR σε σχέση με το επίπεδο του αισθητήρα. Άρα αν σε κάποιες περιπτώσεις σε ακάθρεπτη χρησιμοποιείται μόνο phase και όχι contrast, τότε πολύ λογικό το βρίσκω.

@Γιάννης: εμένα μου έχουν πει έως και το αντίθετο για την 6D mark II (και άρα και την eos RP), ότι παίζει να είναι έως και ελαφρά χειρότερη από την 6D σε noise σε υψηλά ISO. Κάτι που φαίνεται κάπως κι από τα δείγματα 6D που ανέβηκαν, που σε iso "κοντράρει" την EOS R, άρα με τα λεγόμενά σου η RP(με τον σένσορα της 6D mkII) είναι καλύτερη της EOS R; Τέλος πάντων, ξαδελφάκια είναι και η ουσιαστική - ευπρόσδεκτη - διαφορά είναι τα mpixel όσον αφορά τις 6άρες και την RP.

Απάντηση: Re: Canon EOS R & RP full frame mirrorless

Ναι αυτό το έγραψα και εγώ, παρεπιπτόντως στο SAF είναι γκρίζα η επιλογή γιατί είναι υβριδική η εστίαση και στην ΕΜ1.2 . Έχω απορία όμως τι θα γίνει στο μέλλον με την νέα γενιά σπορ μηχανων της Canon / Nikon που οι ροπές θα ανέβουν πάνω από 10fps. Οι τεχνολογίες αυτές είναι καινούργιες και οι ρουτίνες εστίασης συνεχώς μεταβαλλόμενες οπότε θα δούμε στο μέλλον τι θα συμβεί.

ΥΣ
βαλτε ένα πλάγιο στόχο τυπου lensallign (πλάγιο χάρακα), με ένα πολύ φωτεινό διάφραγμα εστιάστε στον στόχο σε CAF αρκετές φορές και κοιτάξτε αν κάθε φορά η εστίαση κάθεται ακριβώς στο ίδιο σημείο με έλεγχο της εμπρός και πίσω περιοχής. Αν είναι ίδια τοτε κανενα πρόβλημα για τον συγκεκριμένο φακό.

Κώστα από την 70D θυμάμαι ότι είχε γίνει ντόρος για την εστίασή της ειδικά από χρήστες στη γερμανία, όπου είχε γίνει και ένα ομαδικό petition στην Canon το οποίο είχα υπογράψει κι εγώ. Μιας και την είχα στείλει 2 φορές για καλιμπράρισμα, μια στην Canon και μια στον Τσακναρίδη, και ενώ τεχνικά η κάμερα ήταν οκ από τη μάνα της και δεν χρειαζόταν καλιμπράρισμα, ωστόσο εξακολουθούσε να έχει περίεργη συμπεριφορά στην εστίαση.
Το γενικό συμπέρασμα που προέκυψε από ανταλλαγή απόψεων μεταξύ χρηστών, άρθρων κλπ, ήταν 1ον πως είχε δοθεί προτερεότητα στην ταχύτητα εστίασης εις βάρος της ακρίβειας στην ρουτίνα εστίασης 2ον πως κατά την κατασκευή η Canon είχε πιο χρονοβόρα αλλά και πιο ακριβή μέθοδο στο εργοστάσιο στις 5άρες και ακόμα περισσότερο στη σειρά 1, σε σχέση με τα crop σώματα.
Αν υποθέσουμε ότι εδώ το 2ο δεν υφίσταται, έχει να κάνει και με τον αλγόρυθμο κι ας ακούγεται παράξενο. Ίσως μια εξήγηση για το αργό CAF στις R, RP; Ίσως στο μέλλον υπάρξουν βελτιώσεις; Θα δείξει.

λογω ελειψης IBIS , ειναι προτιμοτερος αυτος με σταθεροποιηση.

Οχι μονο για το βιντεο, αλλα και για καλυτερη σκοπευση στα 200mm.

για μένα το πρόβλημα στην εστίαση ξεκινά από τα 350 και πάνω. Και με το σκόπευτρο των FF σχεδόν δεν υπάρχει πρόβλημα.

Λοιπον και ενα τρελλο που υπεπεσε στην αντιληψη μου .

3 φορες εχω παθει battery drain στην καμερα ενω αυτη ειναι κλειστη .

Το συζητησα με τον Γιαννη να δω αν ειχε και αυτος παρομοιο θεμα (που το θεωρει φυσιολογικο για mirrorless) και μου συνεστησε να κλεισω wifi και bluetooth.

Παρολο που τουλαχιστον το BT κλεινει οταν η καμερα ειναι κλειστη (υπαρχει ειδικη ρυθμιση που αφηνει το ΒΤ ανοιχτο οταν εχεις κλειστη την καμερα).

Τα εκλεισα ολα και παλι τα ιδια. Πηρα το σερβις της Canon μου λενε δεν ειναι φυσιολογικο φερτην να την τσεκαρουμε (αυτοι υποψιαστηκαν μπαταρια αλλα εγω το ειχα αποκλεισει ηδη γιατι εχω αλλες 10 μπαταριες Canon, Hahnel,Blackmagic και Durapro).

Λεω παλι καλα που δεν ψωνισα απο gray market τωρα να τρεχω κινα για αλλαγη και ο θεος βοηθος.

Την ημερα που παρελαβα τον δευτερο ανταπτορα (control ring) αρχισα τις δοκιμες.

Στην αρχη εβγαλα φακο (εχω κουμπωμενο παντα επανω τον Tamron EF 24-70mm f2,8 G1 ) και το battery drain σταματησε.

Μην τα πολυλογω δοκιμασα 4 διαφορετικους φακους με ηλεκτρικες επαφες και τους δυο ανταπτορες και κατεληξα οτι battery drain εχω μονον με τον συγκεκριμενο φακο !! Δοκιμασα κι αλλον φακο με σταθεροποιηση (Canon 70-200 f4 IS) τιποτα.

Ειναι τρελλο πραγματι αλλα συμβαινει. Μιλαμε για battery drain του τυπου σε 3-4 μερες βρισκεις την καμερα αδεια....και αυτο το κανει μονο με αυτον τον φακο (προς το παρον).

Θα δοκιμασω συντομα και με τον Canon EF 24-70mm f2,8 II και με τον Sigma ART 24-70mm f2.8. Aν εχει καποιος τον νεωτερο Tamron 24-70mm f2,8 G2 θαθελα πολυ να τον δοκιμασω για αυτο το θεμα για να εχω πιο σφαιρικη αποψη πριν απευθυνθω στην Canon και στην Tamron επισημως.

Οκ, το καταλαβαίνω οτι ειναι τρελλό, αλλά γιατι δεν βγαζεις τις μπαταρίες οταν τη κλείνεις;
τα περισσότερα τα ηλεκτρονικά δε το έχουν αυτό;
Σου κάνει υπερβολικό drain και όταν δουλεύει, με το φακό αυτό; παραπάνω απο ότι με άλλους φακούς;

Κι εμένα κάνε drain, προφανώς λόγω και της μικρής οθόνης που είναι συνεχώς ανοιχτή.
Αυτό το είχα και σε πολλές άλλες κάμερες, πχ τις Sony.
Προσωπικά δεν μου κάνει εντύπωση....

Sent from my iPad using Tapatalk Pro

Απάντηση: Re: Canon EOS R & RP full frame mirrorless

Είναι κουσουράκι που είχα στην παλιά μου πρώτη ΕΜ5 , αρκετό εκνευριστικό.

Re: Απάντηση: Canon EOS R & RP full frame mirrorless

Οκ, το καταλαβαίνω οτι ειναι τρελλό, αλλά γιατι δεν βγαζεις τις μπαταρίες οταν τη κλείνεις;
τα περισσότερα τα ηλεκτρονικά δε το έχουν αυτό;
Σου κάνει υπερβολικό drain και όταν δουλεύει, με το φακό αυτό; παραπάνω απο ότι με άλλους φακούς;

Μονο οταν ειναι κλειστη .

Μονο με αυτον τον φακο (so far).

υγ

Δεν το κανει με αλλους φακους καθολου , ουτε 1% δεν πεφτει δεν ειναι η συνεχως "αναμμενη" οθονη που το κανει ειναι βεβαιο.

Δε συμβαίνει στις Sony FF, στις μικρότερες δε θυμάμαι.

Κι εμένα κάνε drain, προφανώς λόγω και της μικρής οθόνης που είναι συνεχώς ανοιχτή.
Αυτό το είχα και σε πολλές άλλες κάμερες, πχ τις Sony.
Προσωπικά δεν μου κάνει εντύπωση....

Sent from my iPad using Tapatalk Pro

Νομίζω παιδιά ότι λίγο πολύ σε όλες τις μηχανές συμβαίνει, απλά σε κάποιες είναι πιο έντονο, σε κάποιες άλλες πρέπει να φας βδομάδες για να δεις διαφορές...στις Sony Crop που είπε και ο Γιάννης συνέβαινε αρκετά, άλλα οκ δεν είναι και κάτι τρομερό, άλλα όχι πάντως να αδειάσει εντελώς η μπαταρία, απλά να χάσει ίσως ένα 10%-20% ύστερα από εβδομάδες χωρίς χρήση.

Στη σονυ που έχω μια χαρά χάνει πάνω από 10-20% και αν τη ξεχάσω γιατί χρησιμοποιώ και άλλες μηχανές τελικά τη βρίσκω χωριά μπαταρία όταν τη χρειάζομαι. Και μιλάμε για native battery and lens. Νομίζω είναι απαράδεκτο.
Στην Canon εδώ από ότι διαβάζω είναι περιορισμένο σε ένα φακό τρίτου κατασκευαστή όποτε νομίζω ότι δεν υπάρχει πραγματικά πρόβλημα.

Πάντως έχοντας συνειδητοποιήσει ότι τελικά τραβάω ελάχιστο βίντεο, τέτοιες μηχανές φαντάζουν πολύ καλές σαν επιλογές.

Εγώ έχω λίγο διαφορετική άποψη, αν κάποιος τραβά ελάχιστο βίντεο τέτοιες μηχανές (FF ακάθρεπτες) δεν προσφέρουν και τόσα πολλά, πλην χρήση με σχετικά μικρούς σταθερούς. Σε επαγγελματίες, καλές ίσως σαν 2α σώματα (πάλι με σταθερό πάνω, όχι με ζουμ 1-2 κιλά), ή ελεγχόμενη δουλειά στούντιο - αρχιτεκτονική - real estate.

@dstil Απαράδεκτο τελείως όντως.
@Kosh το θέμα του εν λόγω μοντέλου Τάμρον που προκαλεί battery drain σε σώματα Κάνον είναι αρκετά διαδεδομένο από μια πρόχειρη αναζήτηση,
πχ https://photo.stackexchange.com/questions/110454/tamron-24-70mm-f-2-8-battery-drain-issues
και όπως τα περιγράφεις μάλλον εκεί βρίσκεται το πρόβλημα. Οπότε καλύτερα να απευθυνθείς στην Τάμρον.

χτες παρελαβα τον Canon 70-200 f/4 που βρηκα σε εξαιρετικη τιμη (μεταχ/νο) και τον δοκιμασα για λιγο.

Ειναι γρηγορος στην εστιαση σε φωτο και η ελλειψη του IS σε ταχυτητες που δουλεψα (πανω απο 1/100) δεν εγινε αισθητη (μονο στο EVF στα 200mm).

Tο μεγαλο του θεμα ειναι ομως στο βιντεο , εκει η canon αποφευγει ν αναφερει τι δουλευει και τι οχι .

εκτος των θεματων που εχουν ολοι οι EF φακοι σε RF σωματα (τα εχω βαλει αναλυτικα σε προηγουμενο ποστ) , ο συγκεκριμενος δεν εστιαζει σωστα στο βιντεο σε caf δυστυχως.
Αργει πολυ, κανει θορυβο και μερικες φορες κομπιαζει ή το κανει τμηματικα (με βηματα).
Μερικες φορες δεν εστιαζει καθολου....
Καμια σχεση με τους νεους φακους RF, και λιγο χειροτερα και απο τον 24-105.

Επισης, δεν εχεις ολα σημεια εστιασης ενεργα, πχ δεν μπορεις να εχεις zone focus , μονό σημειο κλπ.

Ευτυχως που δεν τον πηρα τοσο για βιντεο, μιας κι εκει με καλυπτει ο 24-105 f4 IS , αλλα το αναφερω για καποιον που θα το σκεφτει ...

Δυστυχως αν θελεις ολα τα "καλουδια" της νεας canon eos R/RP θελεις native Φακους...και κοστιζουν πολυ.

IMG_2699.jpg