Canon EOS R & RP full frame mirrorless

Για βίντεο είναι απαραίτητο... και μη μου πεις ότι δεν σ ενδιαφέρει το βίντεο!

Οχι μόνο για βίντεο και σε φώτος αν θες να κρατάς το iso χαμηλά, να έχεις κλειστά διαφράγματα για να είναι όλα νετ και να μεγιστοποιείς την απόδοση του φακού, άλλα και αν θες να κρατάς αργούς χρόνους για ''παιχνίδι'' με κινούμενα θέματα...είναι must η σταθεροποίηση.

Για βίντεο είναι απαραίτητο... και μη μου πεις ότι δεν σ ενδιαφέρει το βίντεο!

Δεν με ενδιαφερει γιατι ξερεις με τι τροπο δουλεουμε εμεις στον τομεα μου. Πολυ στημενα πλανα και οταν χρειαζεται κινηση εκτος dolly/sliding μπαινει το Ronin S.

Aυτος ο τροπος "κινησης" μονο με σκηνοθετικη οδηγια εκτελειται οχι οπως και να εχει...

Canon EOS R & RP full frame mirrorless

Επειδή κάποιοι με ρωτάνε γιατί τη δίνω τόσο γρήγορα...

Ο κύριος λόγος είναι η αδυναμία μου να καλυψω τις ανάγκες μου με native φακούς.

Είναι παρά πολύ ακριβοί για μένα, πχ ο RF 70-200 2.8 που θέλω αλλά και άλλοι.
Φακοί τρίτων θ αργήσουν να έρθουν όποτε δεν αποτελούν λύση.

Οι φακοί ef είναι μια λύση, τους δοκίμασα αλλά ο όγκος και το βάρος ξεφεύγουν πολύ και δεν έχεις όλες τις λειτουργίες διαθέσιμες .

Υπάρχουν κι άλλοι λόγοι, οικονομικοί κλπ , αλλά ο κύριος λόγος είναι αυτός .

Γιαννη ενα ακομα θεμα ειναι οτι οι φακοι τριτων οπως οι mirrorless dedicated που εχουν βγει για Sony E και Panasonic L δεν εχουν σταθεροποιηση.

Αρα για την R για οποιον θελει σταθεροποιηση αξιωσεων οντως οι RF ειναι μονοδρομος μαλλον (ok μπορεις παντα να βαλεις adapted συγχρονους φακους FF με σταθεροποιηση οπως η σειρα G2 της Tamron και αναφερω αυτην γιατι εχει σε ολους της τους φακους VC)

Ακριβος μονοδρομος βεβαια. Οταν πεσουν καπως οι τιμες τους θαναι εξαιρετικοι. Ειδικα η αγια τριαδα (15-35mm f2,8 - 24-70mm f2,8 - 70-200mm f2,8) που ολοι τους εχουν σταθεροποιηση σε αντιθεση με τον πιο εξωτικο 28-80mm f2.

η μηχανη εφυγε απο τα χερια μου (ευχαριστω τον Βλαση γι αυτο ! :grinning-smiley-043) κι εχω να πω τα εξης...

Η Canon μπηκε "νωχελικα" στο κοσμο των mirrorless, αλλα με το τροπο που ξερει καλυτερα.

Να φτιαχνει δηλ. καταπληκτικους (αλλα πανακριβους ) φακους, ξεχωριστους και κορυφαιους σε αποδοση.
Δεν ακολουθησε ομως το αναλογο σωμα, και φαινεται οτι ειναι η πρωτη προσπαθεια της.

Εξοχο κρατημα παντως , πολυ καλο EVF-monitor, αριστα menu και τρομερο touch screen, που δουλευει παντου και σε menuu (ακους Sony ?)

Eιναι με διαφορα το καλυτερο σωμα mirrorles σε κρατημα και αισθηση στο χερι που εχω δοκιμασει.
Δεν χρειαζετται ουτε εξτρα grip ουτε τιποτα , ακομα και με μεγαλους (σχετικα φακους).

Εκει που τα χαλασε ειναι , οτι λογω χωρου, αναγκαστηκε να εφευρει παλι το τροχο...να κανει δηλ μερικα multi function κουμπια-διακοπτες κι εκει χαλασε λιγο η αισθηση χρησης.

Το multi fuunction touuch bar ειναι μεγαλη παραφωνια σε τοσο καλο σωμα , και θα επρεπε να ειχε μπει εκει ενα joystic (οσο και καλο να ειναι το touch screen) κι ενας διακοπτης εναλλαγης φωο-βιντεο, οπως ακριβως ειχε και στα μεγαλα DSLR σωματα.
Και μονο αυτη η κινηση α εκτοξευε την χρησικοτητα κατα πολυ.

Επισης, πολλα κουμπια ειναι παραμετροποιησμα, αλλα οχι σε βαθμο που θα ηθελα και που εχει ο ανταγωνισμος.

Tελος η οθθονη στο πανω μερρος εντελως αχρειαση για μενα...δεν ειναι dslr
Η πισω οθονη ειναι αρκετη , και με τη βοηθεια του EVF δεν χρειαζεσαι και αλλλο.
Θα μπορουσε εκει να χωρεσει ενας multi-περιστροφικος επιλογεαας με πολλαπλες επιλογες (drive- συστημα εκθεσης κλπ)

Η εστιαση ειναι καταπληκτικη, οταν κλειδωνει σε κατι δεν το χανει με τιποτα.
Ειδικα μετα το τελευτιαο update 1.6 εχει πλησιασει η sony ή και ξεπερασει σε μερικους τομεις.

Κανενα παραπονο εκει...εκτος βεβαια αν εχεις ef φακους, οπου οπως εχω γραψει χανεις καποια πραγματα και ειναι ενας απο τους λογους που αφησα το συστημα.

Αυτα που φυσικα μ ενοχλησαν ειναι το μεγαλο crop σε 4κ βιντεο και η ελλειψη σταθεροποιησης.

Ειδικα με φακους που ειχα οπως ο 70-200 L f4 ηταν απαραιτητη .

Τα υπολοιπα τα εχω γραψει, αρκετα καλη μπαταρια, γρηγορη αποκριση σε ολα, καλη συμπιεση στο βιντεο, ευχρηστο το clog, τρομερα χρωματα σε jpg κλπ

Σε γενικες γραμμες εμεινα ευχαρισημενος, αλλα συσηνω σε καποιον που θθελει να ππαει σε αυτο το συσημα να ο σκεφει λογω φακων

Ειναι οπως με τη sony μερικα χρονια πριν, οταν δεν υπηρχαν ππολλοι native φακοι και ψαχνωμασταν με τους ανταπτορες.
ΓΙΑ ΜΕΝΑ δεν ειναι λυση...ισως για αποκλεισικα φωτογραφους εκδηλωσεων ειναι (με τιποτα για action )

Στο επομενο σωμα ελπιζω η canon να βαλει τα δυνατα της και να φερει το σωμα που χρειαζοναι οι νεοι φακοι της...φαναζομαι το κοστος θα ειναι αναλογο!

Απάντηση: Re: Canon EOS R & RP full frame mirrorless

Ωραία σύνοψη Γιάννη. Είμαι σίγουρος ότι το επόμενο σώμα θα πάει ακόμη καλύτερα και θα ανεβάσει τον ανταγωνισμό ακόμη ψηλότερα.

να πω και κατι ακομα....

Η canon βασιζεται αποκλειστικα σε pdaf συστημα εεστιασης και μαλιστα τα σημεια ειναι μονοδιαστατα, οχι σταυρωτα δηλ. οππως στις dslr της εταιρειας...
Οταν δηλ. εστιαζεις σε σημεια που δεν εχουν λεππτομερεια στο καθετο αξονα, δεν ππροκειται να εστιασει με τιπποτα.

Θελει λιγο προσοχη γιατι μου ετυχε 1-2 φορες και μετα το ακταλαβα (και το διασταυρωσα με καπποια reviews).

Δεν ειναι δηλ. υβριδικο συστημα με οτι αυτο συνεπαγεται...

Αν σας τυχει κατι τετοιο απλα γυριστε ελαρφως τη μηχανη...αυτο συμβαινει με πολλες μηχανες (και τις sony ) , η μονη που ξερω οτι δεν η ισχυει ειναι η olymppus EM1 II .

Απάντηση: Re: Canon EOS R & RP full frame mirrorless

Hτην το πλέον σπαστικό θέμα που είχα στην παλιά ΕΜ1 και λύθηκε στην mkII .

Για την οριζοντια διαταξη των σημειων εστιασης της R εχεις δικιο .Το ιδιο συμβαινει και στις Nikon Z6 & Z7 και οι μηχανικοι της Canon απαντησαν οτι :

Thanks to the very high density of AF points, the chances of missing focus on a subject because it has no horizontal detail are very low. Even with a subject like window blinds, if the camera is the tiniest bit tilted relative to the subject, an edge of a slat (for instance) would cross an area covered by an AF point, letting the camera focus.

Kαι λεει στο πολυ ωραιο αυτο αρθρο οτι η αποκλιση των EF φακων σε σχεση με τους RF ειναι περιπου 8% στην καλυψη σημειων εστιασης.

Η canon βασιζεται αποκλειστικα σε pdaf συστημα εεστιασης και μαλιστα τα σημεια ειναι μονοδιαστατα, οχι σταυρωτα δηλ. οππως στις dslr της εταιρειας....

Υβριδικο ειναι νομιζα και εγω οτι ειναι Γιαννη σαν της Sony.

Ριξε μια ματια εδω.

Contrast Detect (sensor)
Phase Detect
Multi-area
Center
Selective single-point
Tracking
Single
Continuous
Touch
Face Detection
Live View

στο πρωτο αρθρο βεβαια υποστηριζει αυτο που λες εσυ.

Προσωπικα παντως δεν εχω παραπονο. Κυριως γιατι το υβριδικο συστημα οπως ξερουμε εχει αδυναμιες στην ποιοτητα της εικονας αρκετες φορες. Αν τα εχουν καταφερει τοσο καλα τελικα μονο με pdaf ειναι θεουληδες.