η μηχανη εφυγε απο τα χερια μου (ευχαριστω τον Βλαση γι αυτο !

) κι εχω να πω τα εξης...
Η Canon μπηκε "νωχελικα" στο κοσμο των mirrorless, αλλα με το τροπο που ξερει καλυτερα.
Να φτιαχνει δηλ. καταπληκτικους (αλλα πανακριβους ) φακους, ξεχωριστους και κορυφαιους σε αποδοση.
Δεν ακολουθησε ομως το αναλογο σωμα, και φαινεται οτι ειναι η πρωτη προσπαθεια της.
Εξοχο κρατημα παντως , πολυ καλο EVF-monitor, αριστα menu και τρομερο touch screen, που δουλευει παντου και σε menuu (ακους Sony ?)
Eιναι με διαφορα το καλυτερο σωμα mirrorles σε κρατημα και αισθηση στο χερι που εχω δοκιμασει.
Δεν χρειαζετται ουτε εξτρα grip ουτε τιποτα , ακομα και με μεγαλους (σχετικα φακους).
Εκει που τα χαλασε ειναι , οτι λογω χωρου, αναγκαστηκε να εφευρει παλι το τροχο...να κανει δηλ μερικα multi function κουμπια-διακοπτες κι εκει χαλασε λιγο η αισθηση χρησης.
Το multi fuunction touuch bar ειναι μεγαλη παραφωνια σε τοσο καλο σωμα , και θα επρεπε να ειχε μπει εκει ενα joystic (οσο και καλο να ειναι το touch screen) κι ενας διακοπτης εναλλαγης φωο-βιντεο, οπως ακριβως ειχε και στα μεγαλα DSLR σωματα.
Και μονο αυτη η κινηση α εκτοξευε την χρησικοτητα κατα πολυ.
Επισης, πολλα κουμπια ειναι παραμετροποιησμα, αλλα οχι σε βαθμο που θα ηθελα και που εχει ο ανταγωνισμος.
Tελος η οθθονη στο πανω μερρος εντελως αχρειαση για μενα...δεν ειναι dslr
Η πισω οθονη ειναι αρκετη , και με τη βοηθεια του EVF δεν χρειαζεσαι και αλλλο.
Θα μπορουσε εκει να χωρεσει ενας multi-περιστροφικος επιλογεαας με πολλαπλες επιλογες (drive- συστημα εκθεσης κλπ)
Η εστιαση ειναι καταπληκτικη, οταν κλειδωνει σε κατι δεν το χανει με τιποτα.
Ειδικα μετα το τελευτιαο update 1.6 εχει πλησιασει η sony ή και ξεπερασει σε μερικους τομεις.
Κανενα παραπονο εκει...εκτος βεβαια αν εχεις ef φακους, οπου οπως εχω γραψει χανεις καποια πραγματα και ειναι ενας απο τους λογους που αφησα το συστημα.
Αυτα που φυσικα μ ενοχλησαν ειναι το μεγαλο crop σε 4κ βιντεο και η ελλειψη σταθεροποιησης.
Ειδικα με φακους που ειχα οπως ο 70-200 L f4 ηταν απαραιτητη .
Τα υπολοιπα τα εχω γραψει, αρκετα καλη μπαταρια, γρηγορη αποκριση σε ολα, καλη συμπιεση στο βιντεο, ευχρηστο το clog, τρομερα χρωματα σε jpg κλπ
Σε γενικες γραμμες εμεινα ευχαρισημενος, αλλα συσηνω σε καποιον που θθελει να ππαει σε αυτο το συσημα να ο σκεφει λογω φακων
Ειναι οπως με τη sony μερικα χρονια πριν, οταν δεν υπηρχαν ππολλοι native φακοι και ψαχνωμασταν με τους ανταπτορες.
ΓΙΑ ΜΕΝΑ δεν ειναι λυση...ισως για αποκλεισικα φωτογραφους εκδηλωσεων ειναι (με τιποτα για action )
Στο επομενο σωμα ελπιζω η canon να βαλει τα δυνατα της και να φερει το σωμα που χρειαζοναι οι νεοι φακοι της...φαναζομαι το κοστος θα ειναι αναλογο!