Canon EOS R5 - R6 video

Re: Canon EOS R5

Θα την χαιρονται σιγουρα καποιοι οσοι μπορουν να παρουν τετοιες "ναυαρχιδες".

Προς το παρον ας μεινουμε στα της καμερας και κουβεντες περι τιμης να πραγματοποιηθουν οταν κυκλοφορησουν απο πιο ασφαλη καναλια πληροφοριας απο ενα μαγαζακι που απλα εφτιαξε την σελιδα του του προιοντος στο διαδικτυο.

Φωτογραφιες τελικου προιοντος

EcB9mixUwAARbwh
EcB9miyU8AAnhqL

EcB9miwUYAAiN82

107220297_10158407537436112_7401368016777118414_n.jpg.e6534fe4725007a229fa584bbdb3c40b.jpg

Mαλλον προκειται για το μενου επιλογης εγγραφης βιντεο της R5.

Να δουμε αν θα εχει RAW στο 4k και κυριως σε τι χρονους θα υπαρχει οριο εγγραφης.

Αρχισανε και οι πρωτες διαρροες......επι των θεματων εγγραφης βιντεο

• 512GB CFExpress card will fit about 21 min of 8K RAW video footage.
• NO CROP in 8K30 OR 4K120 verified ✅.
• No Dual recording video to both cards.
• Running the 8KRAW video for 20 min straight NO HEATING issues whatsoever.

https://www.mirrorlessrumors.com/first-canon-eos-r5-8k-video-test-report/

αν δεν εχει κανει μεγαλα αλματα παντως η canon στο βιντεο (που δεν το νομιζω αν κρινω και απο την 1dX III) , περιμενω και οι 2 νεες καμερες να εχουν ειτε Line skipping ειτε binning.

Ακουγεται μαλλον το δευτερο, κι αυτο σημαινει αρκετα soft video, οπως ολες οι canon που ξερω.
Δε νομιζω οτι εχει τη τεχνογνωσια να εχει τετοιους αισθητηρες κι επεξεργαστες και να διαβαζει καθε γραμμη, μαλλον απιθανο.

Θα ηθελα φυσικα να με διαψευσει...αλλα το βρισκω δυσκολο.

αυτο ακουγεται και στα ξενα φορουμ παντως, και στο ιδιο το canon rumors.,

107220297_10158407537436112_7401368016777118414_n.jpg.e6534fe4725007a229fa584bbdb3c40b.jpg

Mαλλον προκειται για το μενου επιλογης εγγραφης βιντεο της R5.

Να δουμε αν θα εχει RAW στο 4k και κυριως σε τι χρονους θα υπαρχει οριο εγγραφης.

10bit 4:2:2 σε 4κ. Έτσι τουλάχιστο λέει στην ιστοσελίδα της εδώ

Αλλού είναι για μένα το θέμα. Άντε και την πήρες πες. Σε τί κτήνος μηχάνημα θα δουλευεις παραγωγικά 8Κ raw ή έστω 120p 4κ...

Με έναν πρόχειρο υπολογισμό βάση αναγωγής, για τις δικές μου ανάγκες, 2Χ 2080ti με ryzen 3950, 64gb ram, 2x2TB nvme + 2-3X8TB για storage και πάλι οριακά. Βάλε και το κόστος των CF. Οθόνη δεν βάζω μέσα, από 300 ευρώ για οικονομικό 4κ αν δουλεύεις με crop ή downscale, έως... 7-8 χιλιάρικα για apple 6k. Άλλη μια κάμερα σαν ρεαλιστικό minimum επιπλέον κόστος.

Θα δώσεις δηλ 10-15 χιλιάρικα για ένα υβριδικό σώμα. Υποθέτοντας πάντα ότι είσαι ήδη στο σύστημα έτσι; Γιατί αν δεν είσαι... Συμφέρει να νοικιάζεις πλήρες σετ cinema camera, μαζί με χειριστή gimbal και focus puller, κι ας είναι 4κ.
Για 1 man show ή την ερασιτεχνική ενασχόληση κάνεις δουλειά και με πολύ χαμηλότερα specs, αν το μόνο πρόβλημα που κρατά κάποιον πίσω είναι η ανυπαρξία του 8κ raw τότε είναι για πολύ μεγάλα πράγματα και δεν το ξέρει:award:

Όπως είχα γράψει και αρκετά παλιότερα, στο video είναι το μεγάλο "άρμεγμα" πλέον! Και δεν έχει ταβάνι. Στριμώχνουν cinema cameras σε μικρά φωτογραφικά σώματα με autofocus, IBIS και εσωτερική εγγραφή. Χάθηκε να βάλουν και καμιά οθόνη 4-5 inch γιατί δεν είναι όλοι 25άρηδες. Τί να την κάνεις την εσωτερική εγγραφή, αν θες εξωτερικό monitor για να βλέπεις. Πάει η φορητότητα. Οι 3 ίντσες ούτε για review στο τι τράβηξες δεν κάνουν πλέον.

Για μένα, η Nikon δίνει πιο ρεαλιστικές επιλογές και σε κόστος και σε specs. Μια Z6 παρέα με ένα atomos δίνει σχεδόν τα πάντα σε FF φωτογραφία και βίντεο, στις σωστές δόσεις και σε σωστή τιμή. Εννοείται ότι είμαι υπέρ των BM/Panasonic για "οικονομικό" βίντεο με κάποιο χαρακτήρα, ή μια Canon - Nikon dslr μόνο για φωτογραφία στο επίπεδο του επαγγελματία. Και τον επαγγελματία δεν τον αναφέρω σε σχέση με την αρτιότητα ή τις ικανότητες, αλλά ως εκείνον που το βλέπει λίγο πιο ξερά και από οικονομικής άποψης. Όπως πχ βλέπει ο μηχανικός τον παλιό plotter του ή το λογιστήριο τον dot matrix εκτυπωτή του με τα 2τυπα που κάνουν τη δουλειά τους μια χαρά και δεν τα αλλάζει αν δεν υπάρξει ουσιαστικός λόγος.

Nα προσθέσω, όσον αφορά το line skiping που αναφέρει ο Γιάννης. Δεν νομίζω. Αν συμβαίνει αυτό, θα είναι λίγο... ρεζιλίκι σε αυτή την κατηγορία τιμής, το κύριο selling point να είναι μούφα, να κάνει η κάμερα upscale (γιατί ο σένσορας 8κ είναι, σωστά; Να το κάνεις σε εμπορικό mainstream μοντέλο, άντε πες έφαγε το τυράκι ο αγοραστής μπήκε στο πολυκατάστημα και έσκασε 7-8 κατοστάρικο για να τραβά που και που ψευτο-4κ τον σκύλο του και να το ανεβάζει στο fb. Εκείνος που θα δώσει κάμποσα χιλιάρικα δεν νομίζω να είναι στην ίδια κατηγορία.

Η αναλυση 8k μπορει να φαινεται ουτοπια τωρα αλλα αν ειναι καθαρη και οχι καμια μουφα σαν την "1080p" της 5D2 ή τις ακομα πιο μουφα των αρχικων Sony θαναι πολυ χρησιμη σε μεριδα επαγγελματιων.

Εγω ηδη μιλαω για ενα Project που θαταν πολυ χρησιμο να εχω μεγαλυτερη αναλυση απο 4k αναγκαστικα θα το παω ειτε με Red Helios ειτε με καμιa 6k.

Απάντηση: Canon EOS R5

H κάμερα είναι για επαγγελματίες ή πολύ φραγκάτους ερασιτέχνες γιατί θες και πύραυλο pc και monitor ή tv 8K για να απολαύσεις το έργο σου.
Ακόμη και τώρα το 4Κ είναι δύστροπο και απαιτητικό.

αν υπαρχουν ολες οι επιλογες δεν με χαλαει να εχω και το 8κ... κυριως για σταθεροποιηση και crop/pan/zoom.

Θελω να δω ομως τι RS θα εχει σε 8κ....

ΥΓ... στο davinci Μπορεις καθε στιγμη να δουλευεις σε μικροτερη αναλυση (πχ 1080) και στο τελος να το βγαλεις σε 4κ/8κ, ειναι το μονο sοftware πουμπορει να το κανει αυτο.
Κι ετσι δεν χρειαζεσαι τοσο δυνατο μηχανημα.
αυτη η δυνατοτητα λεγεται resolution intepedance

Απάντηση: Re: Canon EOS R5

Παρότι είμαι παντελώς άσχετος στο βίντεο μου έχει μείνει κάτι διαβαζοντας πολλές κριτικές από εσας που ασχολείστε. Οι περισσότερες υβριδικές που αποδίδουν πολύ καλά σε 4Κ έχουν χάλια απόδοση στο παραδοσιακό 1080p , με αποτέλεσμα όσοι θέλουν υλικό στη δεύτερη ανάλυση να τραβούν υποχρεωτικά 4k και να το μετατρέπουν.

Αν λοιπόν το ίδιο ισχύσει και στην R5 κ μήπως θα είναι ένας περιοριστικός παράγοντας απαραίτητα το υλικό να ξεκινα με 8Κ και να γίνεται μετατροπή σε χαμηλότερη ανάλυση για όλες τις περιπτώσεις ? Ίσως αυτό περιοριζει ακόμη πιο πολύ την χρήση της.

Όπως και ναναι όμως κάποια εταιρία πρέπει να προχωρά και να σπρώχνει τις εξελίξεις , να παρουσιάσει μηχανές που η αγορά δεν είναι έτοιμη να δεχθεί ακόμη και στο μεγαλύτερο ποσοστό του συνόλου των επαγγελματιών. Συνηθως τα μοντέλα αυτά βγαίνουν για το prestige της εταιρίας και να ανοίξουν δρόμο και για αλλά τεχνολογικά προϊόντα (οθόνες 8Κ, περιφερειακά, υπολογιστές). Μια αλυσίδα είναι ολα και αν κάποιος δεν κρατά την άκρη τεντωμένη κινδυνεύει να χαλαρώσει να κάνει κοιλιά και να πέσει στο κενο.

Συμφωνω όμως ενμερη και με τον Νίκο, οι κατασκευαστές πριν προχωρήσουν σε άλματα πρέπει να κοιτούν πρώτα από ολα τα πιο απλά και φθηνά χαρακτηριστικά που ζητά το κοινό τους π.χ. η ΒΜ έβαλε μεγάλες οθόνες και είναι ένα από τα δυνατά της σημεία μαζί με την χαμηλή τιμή , οι υπολοιποι κατασκευαστές έχουν μένει ακόμη στις 3-3.5’’.

Απάντηση: Re: Canon EOS R5

το οτι εχουν χειροτερο 1080p πολλες μηχανες ειναι θεμα επιλογης της εταιρειας ή θεμα του αλγοριθμου downscaling.

Γιατί είχα διαβάσει ένα άρθρο αν θυμάμαι καλά στο Cinema5d που έλεγε οτι οφείλονταν εν μέρη και στη hardware υλοποίηση σε συγκεκριμένες μηχανές. Θα το βάλω αν το βρω , σίγουρα πάντως αποτελεί επιλογή της εταιρίας αλλά ίσως στο σχεδιασμό της.

εφοσον μια μηχανη μπορει και κανει 4κ full readout (ακομα και 6κ) , δεν υπαρχει κανενας λογος να μη μπορει να κανει ενα downscaling της προκοπης.
Απλα μαθηματικα ειναι.

Γι αυτο λεω...ειτε επιλογη ειτε κακος αλγοριθμος.

αν υπαρχουν ολες οι επιλογες δεν με χαλαει να εχω και το 8κ... κυριως για σταθεροποιηση και crop/pan/zoom.

Θελω να δω ομως τι RS θα εχει σε 8κ....

ΥΓ... στο davinci Μπορεις καθε στιγμη να δουλευεις σε μικροτερη αναλυση (πχ 1080) και στο τελος να το βγαλεις σε 4κ/8κ, ειναι το μονο sοftware πουμπορει να το κανει αυτο.
Κι ετσι δεν χρειαζεσαι τοσο δυνατο μηχανημα.
αυτη η δυνατοτητα λεγεται resolution intepedance

- το RS θα είναι το στοίχημα συμφωνώ. Αλλιώς πάει και η σταθεροποίηση στο post...
- resolution intependent είναι και το Vegas, ακόμα και το movie studio platinum. Εϊναι φυσικά μια λύση, αλλά και πάλι ούτε την καθυστέρηση στο render γλιτώνεις, ούτε την ταχύτητα ανάγνωσης από τον δίσκο. Μιλάμε για 8κ raw. Εδώ εγώ δεν αντέχω μηχανικό δίσκο ούτε καν σε 1080 prores, βέβαια δουλεύω συνήθως γάμους που είναι πολλά τα πλάνα. Για να έχετε μια ιδέα, καμιά 200αριά γίγα σε κάθε γάμο μόνο από την δική μου κάμερα, σε 1080 prores 24 έως 30p. Βάλε του συνεργάτη αν υπάρχει, + πιθανόν action camera - drone, 300αρίζουμε για πλάκα. Αν μετά βάλεις και κάποια ενδιάμεσα renders στο post (πχ μόνο τελετή, χεραιτισμός) που συνήθως τα κάνω ανεξάρτητα, φτάνουμε συνήθως το μισό τερα. Δεν τολμώ να πολλαπλασιάσω επι... 16 για 8κ, ούτε καν x8.
- καλά τα λέει o Κώστας για το καλό 1080. Εϊναι πλέον δυσεύρετο! Το downscaling είτε στην κάμερα είτε εκτός δεν είναι πάντα λύση, γιατί δεν γλιτώνεις το RS, ενώ στο post είναι ένα επιπλεον βήμα.

Δεν τα γράφω αυτά για είμαι ενάντια του 8κ. Το περισσότερο δεν βλάπτει. Το κυρίως θέμα είναι ότι θες θηρίο PC. Και oi 2080ti που έγραψα παραπάνω, πάλι χλωμό. Σιγά μην φτάνουν 11GB vram. Από Radeon Vii και άνω.,,,

Πιθανόν, αλλά όσον αφορά την ανάγνωση από δίσκους "θαύματα" εκεί δεν γίνονται. Αλλά μιλώντας για την Vram αναφέρομαι κυρίως στο Resolve.

Και φυσικά η αλυσίδα έχει κι άλλους "κρίκους". Πχ το backup σε blueray/cloud όπου πας για low res transcoding, πιθανόν συνδρομή σε Vimeo που μπορεί να μην φτάνει η pro, θα εξαφανίζεται το εβδομαδιαίο όριο... Η φυσική παράδοση στον πελάτη όπου θα θες μεγάλα/γρήγορα/ακριβότερα φλασάκια..

Τα γράφω αυτά για να έχει κάποιος υπ' όψιν όλες τις παραμέτρους. Οκ αν κάνεις μόνο βίντεο κλιπ ή διαφημίσεις μια χαρά, αλλά εκεί συνήθως το κόστος της κάμερας δεν είναι το πρόβλημα στο μπάτζετ (εκτός κι αν θες phantom για slow motion)

Re: Canon Eos R5 - R6

Η μικρή θα μπορούσε να σαρωσει, αλλά δεν έχει καθόλου raw κι έχει δυστυχώς crop σε 4κ 60p (έτσι λέγεται)
Δεν μπορείς να γράψεις επίσης 10bit σε auto mode, μόνο σε full manual!

Αυτό δυστυχώς και μόνο την κάνει ακατάλληλη για πολλούς.

Η μεγάλη είναι όλα τα λεφτά, στα χαρτιά....