Απάντηση: Canon G7 X 1" sensor compact
Τα δείγματα αυτά είναι στα 31mm (=85mm αντίστοιχα), δεν ξέρω κατά πόσο φαίνονται οι αδυναμίες στα άκρα οι οποίες είναι συνήθως πιο εμφανείς στο ευρυγώνιο.
Έβαλα κι εγώ δίπλα-δίπλα τα jpegs (φαντάζομαι ένα είναι από τη μηχανή και το άλλο από τη μετατροπή raw) της G7 και της RX100 III, στα 400 iso. Στη σόνυ έχει φανερά ανεβασμένη την όξυνση, που τονίζει και τον θόρυβο και δίνει μια ψευδαίσθηση sharp δίχως να υπάρχει περισσότερη ανάλυση, την οποία μάλλον τη χαλάει: δείτε τον δίσκο με τις μετατροπές μονάδων μέτρησης, τα γράμματα είναι πιο ευανάγνωστα στη Κάνον και ας φαίνεται πιο "μαλακή" η εικόνα. Στη Σόνυ ήδη βγάζει γρέζι και artifacts. Δείτε τα υφάσματα πάνω αριστερά: στο μπλε με τα λουλούδια ο θόρυβος βγάζει υποψίες μωβ το οποίο δεν υπάρχει (ανοίξτε τα δείγματα από τις μεγάλες slr). Γενικά βρίσκω την εικόνα πιο φυσική και πιο κοντά σε αυτό που έχω συνηθίσει να παίρνω από τη 5D2 (οκ, είναι και του ίδιου κατασκευαστή, άρα ίδιας φιλοσοφίας, αλλά καταλαβαίνετε τι εννοώ).
Edit: εχει και δεύτερο δείγμα στη Σόνυ, με πιο κατεβασμένη την όξυνση, πιο κοντά σε αυτό της Canon. Αλλά κι εκεί βρίσκω τον χρωματικό θόρυβο στο μπλε ύφασμα, και τα γράμματα στον δίσκο δεν μπορούν πλέον να διαβαστούν εύκολα με βεβαιότητα. Σαν γενική εικόνα βέβαια έρχεται πιο κοντά στα γούστα μου, και είναι οπωσδήποτε αποδεκτή. Πάλι θα προτιμούσα της G7. Βέβαια τι τα κοιτάω, δεν νομίζω να αγοράσω τέτοια κόμπακτ πλέον. Είναι για άλλο κοινό. Να σαν έναν Άγγλο-γάλλο συνάδελφο του πατέρα μου (κάπου στα 70) ο οποίος ταξιδεύει και βολεύεται με τέτοιες μηχανές (πρέπει να είχε μια G10 την τελευταία φορά που τον είδα; ). Εκείνον σίγουρα θα τον καλύψει, και το εύρος 24-100, και ο φωτεινός φακός, και η ποιότητα που μπορεί να δώσει ο αισθητήρας. Με τόσο φωτεινό φακό, καλό iso400 και σταθεροποίηση, για τέτοιο κοινό σίγουρα η μηχανή θα είναι μια χαρά. Βέβαια του έδειξα τη Μ μου και τη γλυκοκοίταξε (ιδίως το μέγεθος η φωτεινότητα και η απόδοση του 22ρη) αλλά το μέγεθος (ποιο μέγεθος...) του 18-55 και η ιδέα της αλλαγής φακών μάλλον τον χαλούν.... είναι από τη παλιά γενιά εκείνη περιστασιακών φωτογράφων (ιδίως ταξιδίου) που μάλλον έκαναν αμάν να απαλλαγούν από τους φακούς και τις γκουμούτσες του '70 και του '80.