Canon HV-20 ή HV-30?

Μανωλάς Βλάσης

AVClub Enthusiast
19 June 2006
806
Στους προσεχείς μήνες (άγνωστο όμως πότε) επίκειται η αγορά βιντεοκάμερας. Από καιρό είχα σταμπάρει την Canon HV-20, δεδομένου ότι πάμπολλα ήταν τα ενθουσιώδη σχόλια εδώ στο φόρουμ, αλλά και τα θετικότατα reviews στο Διαδίκτυο. Τώρα η Canon, όπως ξέρετε, έβγαλε το νέο της μοντέλο, το HV-30. Βλέπω ότι είναι το ίδιο με το προηγούμενο (σε όλα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά) με κάποιες διαφορές και βελτιώσεις, όπως το μαύρο χρώμα, η βελτιωμένη LCD οθόνη (σε τι είναι βελτιωμένη δεν το κατάλαβα) και, το κυριότερο ίσως, το 30fps frame mode.

http://www.camcorderinfo.com/content/Canon-HV30-Camcorder-Review-34401.htm

Το ερώτημα (που απευθύνεται κυρίως στους κατόχους της HV-20) είναι: Αξίζει να δώσει κανείς τα παραπάνω ευρώ που ζητάει το νέο μοντέλο γι' αυτές τις βελτιώσεις (ή, αν θέλετε, τις "βελτιώσεις");

Ρωτάω, γιατί δεν έχω ιδέα από βιντεοκάμερες. Οι απαντήσεις σας θα με βοηθήσουν τα μέγιστα στην απόφασή μου.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

Βλάση, τίποτε ουσιαστικό δεν αλλάζει... Αν προτιμάς το μαύρο είναι δικό σου θέμα. Για το LCD monitor δεν έχω άποψη, δεν ξέρω τι βελτίωσαν αλλά και τις 20-άρας μιά χαρά είναι.
Τα 30fps αμφιβάλω πολύ αν θα σου αρέσουν. Υποτίθεται οτι γίνεται πιό κινηματογραφική η λήψη αλλά στην ουσία έχει μιά κίνηση σχεδόν καρέ-καρέ, σαν να κατεβαίνεις σκαλοπάτια με το ποδήλατο.
icon6.gif

Ta 30fps, ειναι για τα Αμερικανακια και το youtube που δεχεται μονo 15fps (30/2).
Για την Ευρωπη ειναι αχρηστο.

Εμενα παντως , επειδη μου αρεσει πιο πολυ το μαυρο, λεω να τη χτυπησω!!!

Πωλειται Canon hv20 , ελαχιστα χρησιμοποιημενη, με αποδειξη και εγγυηση και δωρο 2 φακους (ευρυγωνιο και τελε) !!!-bye-

Οποιος ενδιαφερεται... pm

Κι εμένα μου αρέσει το μαύρο χρώμα, αλλά δεν θέλω να δώσω 135 ευρώ παραπάνω μόνο γι' αυτό (και αφού τα 30 fps δεν προσφέρον τίποτε το ουσιαστικό). Άρα αργότερα θα "χτυπήσω" τη HV-20 (αρκεί να υπάρχει ακόμα στα μαγαζιά).

Παιδιά, σας ευχαριστώ που μου λύσατε απορίες και με βοηθήσατε στην απόφασή μου!

Η hv20 δεν υπαρχει πια δυστυχως στην Αθηνα...
Ρωτησα για ενα συνεργατη μου που τη θελει στο Adorama-Katerelo kai alloy kai einai out of stocκ παντου.
Μονο hv30 βρηκα και θα τη παρω το απογευμα.

Η hv20 δεν υπαρχει πια δυστυχως στην Αθηνα...
Ρωτησα για ενα συνεργατη μου που τη θελει στο Adorama-Katerelo kai alloy kai einai out of stocκ παντου.
Μονο hv30 βρηκα και θα τη παρω το απογευμα.

Κρίμα ρε γμτ! Κι εγώ από το Adorama σκόπευα να την πάρω. Στην ιστοσελίδα του βέβαια υπάρχει ακόμα με πολύ καλή τιμή (780 ευρώ). Άρα θα πάω κι εγώ για τη HV-30 (ελπίζω σε λίγους μήνες να υπάρχει ακόμα στα μαγαζιά).

Γιάννη, καλορίζικη και καλές...λήψεις! Πές μας τις εντυπώσεις σου!

Απάντηση: Re: Canon HV-20 ή HV-30?

Κρίμα ρε γμτ! Κι εγώ από το Adorama σκόπευα να την πάρω. Στην ιστοσελίδα του βέβαια υπάρχει ακόμα με πολύ καλή τιμή (780 ευρώ). Άρα θα πάω κι εγώ για τη HV-30 (ελπίζω σε λίγους μήνες να υπάρχει ακόμα στα μαγαζιά).

Βλάση, μην αγχώνεσε... Σε "μερικούς μήνες" όπως λές που θα τη χρειαστείς μόνο κερδισμένος μπορεί να βγείς... Στα ηλεκτρονικά αυτό είναι νόμος.

-Κατ' αρχήν, το Ευρωπαϊκό μοντέλο έχει 25p και όχι 30p.
-Tο πάνελ της οθόνης είναι καλύτερης τεχνολογίας, πιο έντονο και με αυξημένη γωνία θέασης.
-Ο χρόνος βιντεολήψης είναι μεγαλύτερος (νομίζω λόγω άλλης μπαταρίας)

-Τα 25p είναι χρήσιμα για τους "μερακλήδες" που θα ήθελαν να γυρίσουν και να μοντάρουν ένα κλιπάκι με κινηματογραφικές τεχνικές έτσι ώστε να φαίνεται σαν να έχει γυριστεί με φιλμ (και όχι βίντεο) δηλαδή να έχει κινηματογραφική αίσθηση. Αυτό δεν είναι δυνατό στα 50i ή 60i γιατί με το deinterlace θα χαθεί έως και η μισή πληροφορία της εικόνας αναλόγως την ποιότητα του λογισμικού και του περιεχομένου του βίντεο.

Πλεονεκτήματα 25p:
- στο "true 25p" υπάρχει το 100% της πληροφορίας σε κάθε καρέ.
- με την (απαραίτητα) χαμηλή ταχύτητα του κλείστρου (1/50) η κάμερα αποδίδει και σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού αντισταθμίζοντας την αδυναμία που έχουν όλες αυτές οι "καταναλωτικές" κάμερες.
- απαιτείται πολύ λιγότερη επεξεργαστική ισχύ κατά τη διάρκεια του μοντάζ και της συμπίεσης. Κατά συνέπεια και ο χρόνος συμπίεσης είναι πολύ μικρότερος.
- τα εφφέ εφαρμόζονται πιο εύκολα και πιο αποτελεσματικά.
- το τελικό HD αρχείο υψηλής ποιότητας θα είναι λιγότερο από το μισό σε σχέση με τα 50i, έτσι ένα απλό DVD-9 μπορεί να αποθηκεύσει τουλάχιστον 2 ώρες 25p HD.
- υπάρχει η δυνατότητα χρησιμοποίησης οποιουδήποτε codec, όπως του ποιοτικού h264 (AVC) πχ με το Nero στα 16Mbit.

Όλες οι ταινίες που έχετε δεί μέχρι τώρα στον κινηματογράφο (και σας άρεσαν) έχουν γυριστεί στα 24fps. Όλες οι (κινηματογραφικές) ταινίες που βλέπεται στην τηλεόραση προβάλλονται στα 25fps (κατά 4% σπινταρισμένες για να ταιριάζουν στο Pal φορμά).
Για να γυρίσεις όμως ένα βίντεο με κινηματογραφική αίσθηση απαιτούνται γνώσεις και είναι αρκετά δύσκολο.
Για παράδειγμα:
- φροντίζεις πάντα το θέμα σου να είναι όσο το δυνατόν πιο ακίνητο στο κάδρο άσχετα αν η κάμερα κινείται,
- χρειάζεσαι τουλάχιστον ένα μονόποδο για μεγάλη σταθερότητα (και κατά προτίμηση τρίποδο) ακόμα καλύτερα ένα μικρό stabilizer,
- πάρα πολύ αργά panning,
- επιλογή ταχύτητας κλείστρου τις περισσότερες φορές στο 1/50 έτσι ώστε να καταγράφεται η κίνηση μεταξύ των δύο καρέ με τη μορφή ουράς για αποφυγή της αποκρουστικά και αντί-ρεαλιστικά στροβοσκοπικής κίνησης,
- χρήση του μεγαλύτερου δυνατού διαφράγματος για θόλωμα του background (εκτός από ευρυγώνια ή στατικά πλάνα πχ τοπίων),
- αποφυγή πάση θυσία κατά τη λήψη "καψίματος" της εικόνας (γιατί εκτός των άλλων, καταστρέφει και τη cine αίσθηση)
- Προσέχεις περισσότερο τον φωτισμό και ..αν μπορείς χρησιμοποιείς φώτα! (Ο περισσότερος χρόνος στο γύρισμα μιας κινηματογραφικής ταινίας αναλλώνεται στον φωτισμό).
- κατά προτίμηση πέρασμα μετά από λογισμικό φτιαγμένο να δώσει και χρωματικά το cine-look, όπως πχ το Μagic Βullet... εκτός και αν έχετε τις γνώσεις και την εμπειρία να πετύχετε το ίδιο αποτέλεσμα μέσα από ενα καλό NLE.

Όπως είπα, μόνο για τους μερακλήδες, φαν του σινεμά και της προσωπικής δημιουργίας!

To πλεονέκτημα των 30p (για όσους παραγγείλουν το Αμερικάνικο μοντέλο) είναι το web, πχ το youtube που προαναφέρθηκε και ότι τα 30p στο PC θα έχουν πιο ομαλή κίνηση αφού είναι το ακριβές υποπολλαπλάσιο των 60fps που έχουν οι περισσότερες οθόνες. Ξεφεύγει από το κινηματογραφικό αλλά έχει λίγο πιο ομαλή κίνηση ενώ και αυτό διατηρεί το 100% της πληροφορίας της εικόνας σε κάθε καρέ μαζί με τα παραπάνω πλεονεκτήματα.

Last edited:
Το 25π της hv20 (οπως και ολων την hdv καμερων) δυστυχως δεν ειναι "αυθεντικο" 25π αλλα 50i embedded (χρειαζεται ειδικο software για να κανεις το deintarlacing , αφου το προτυπο hdv δεν υποστηριζει εγγενως progressive mode).

Από τη στιγμή που η κάμερα παρέχει "true progressive", τo 50i embedded είναι πανεύκολο να αποπλεχτεί "ζωντανά" χωρίς την παραμικρή απώλεια στην ποιότητα και χωρίς καν ενδιάμεση αποθήκευση με χρήση του (δωρεάν) Avisynth. Όποιος αντιμετωπίζει δυσκολίες, μπορεί να ανεβάσει ένα μικρό δείγμα στο rapidshare αν θέλει να του πω ακριβώς πως.

Προς το παρόν, το Avisynth είναι αρκετά πρωτότυπο (αν και υπάρχει αρκετά χρόνια) και δεν υπάρχει αντίστοιχο εκτός Windows. Προετοιμάζουν όμως την έκδοση 3 που εκτός από περισσότερες δυνατότητες θα βγεί σε αρκετά λειτουργικά. Επειδή όμως πρόκειται για εθελοντική εργασία (δωρεάν λογισμικό) είναι άγνωστο πότε θα τελειώσει.
Το Avisynth είναι ένα πρόγραμμα που μετά την εγκατάσταση στα Windows σου δίνει τη δυνατότητα να γράψεις ένα scrip με εντολές σε απλό κείμενο (πχ με το notepad) να του δώσεις την κατάληξη .avs και να ορίσεις πχ στην πρώτη εντολή το φόρτωμα του συγκεκριμένου αρχείου βίντεο και στις μετέπειτα τη όποια επεξεργασία. Μετά το ανοίγεις πχ με το Premiere, το Nero recode, το δωρεάν VirtualDub, τον Media Player Classic τον Microsoft Windows Media Encoder και άλλα συμβατά προγράμματα και κάνει frame serving απ' ευθείας σε αυτά τα προγράμματα χωρίς ενδιάμεση αποθήκευση, αλλάζοντας προηγουμένως το βίντεο κατά πολλούς τρόπους ανάλογα με τις εντολές. Μπορείς να κάνεις διαφόρων τύπων deinterlacing, crop, resize, χρωματική επεξεργασία, κλπ κλπ. Προσωπικά το θεωρώ επαναστατικό και το χρησιμοποιώ σε σταθερή βάση, συνήθως κάνοντας όλη την επεξεργασία με αυτό (εκτός του edit αν και υπάρχει κάτι και γι' αυτό) δίνοντάς το απλά στο τελικό πρόγραμμα συμπίεσης.
Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα είναι ότι έχεις απόλυτο έλεγχο στο τελικό αποτέλεσμα και όλα γίνονται σε ένα βήμα.

Last edited:
Απάντηση: Re: Canon HV-20 ή HV-30?

Προς το παρόν, το Avisynth είναι αρκετά πρωτότυπο (αν και υπάρχει αρκετά χρόνια) και δεν υπάρχει αντίστοιχο εκτός Windows. Προετοιμάζουν όμως την έκδοση 3 που εκτός από περισσότερες δυνατότητες θα βγεί σε αρκετά λειτουργικά. Επειδή όμως πρόκειται για εθελοντική εργασία (δωρεάν λογισμικό) είναι άγνωστο πότε θα τελειώσει.
Το Avisynth είναι ένα πρόγραμμα που μετά την εγκατάσταση στα Windows σου δίνει τη δυνατότητα να γράψεις ένα scrip με εντολές σε απλό κείμενο (πχ με το notepad) να του δώσεις την κατάληξη .avs και να ορίσεις πχ στην πρώτη εντολή το φόρτωμα του συγκεκριμένου αρχείου βίντεο και στις μετέπειτα τη όποια επεξεργασία. Μετά το ανοίγεις πχ με το Premiere, το Nero recode, το δωρεάν VirtualDub, τον Media Player Classic τον Microsoft Windows Media Encoder και άλλα συμβατά προγράμματα και κάνει frame serving απ' ευθείας σε αυτά τα προγράμματα χωρίς ενδιάμεση αποθήκευση, αλλάζοντας προηγουμένως το βίντεο κατά πολλούς τρόπους ανάλογα με τις εντολές. Μπορείς να κάνεις διαφόρων τύπων deinterlacing, crop, resize, χρωματική επεξεργασία, κλπ κλπ. Προσωπικά το θεωρώ επαναστατικό και το χρησιμοποιώ σε σταθερή βάση, συνήθως κάνοντας όλη την επεξεργασία με αυτό (εκτός του edit αν και υπάρχει κάτι και γι' αυτό) δίνοντάς το απλά στο τελικό πρόγραμμα συμπίεσης.
Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα είναι ότι έχεις απόλυτο έλεγχο στο τελικό αποτέλεσμα και όλα γίνονται σε ένα βήμα.

Ωραία πράγματα... Φτού κι απ την αρχή... Ά, ρε SoToS που με μπλέκεις πάλι...
Σαν τον Πόντιο που βλέπει μπροστά του την πεπονόφλουδα και λέει: "Φτού ρε γαμώτο, πάλι θα πέσω σήμερα"... :o

Re: Απάντηση: Re: Canon HV-20 ή HV-30?

Ωραία πράγματα... Φτού κι απ την αρχή... Ά, ρε SoToS που με μπλέκεις πάλι...
Σαν τον Πόντιο που βλέπει μπροστά του την πεπονόφλουδα και λέει: "Φτού ρε γαμώτο, πάλι θα πέσω σήμερα"... :o

Γειά σου ρε Μπάμπη, πολύ σε χαίρομαι.....
:ADFADF1::ADFADF1:

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Canon HV-20 ή HV-30?

Γειά σου ρε Μπάμπη, πολύ σε χαίρομαι.....
:ADFADF1::ADFADF1:

Τι να κάνω ρε Βλάση.... Μ' έχουνε μπλέξει με Hi-Def με βιντεοκάμερες με φωτογραφικές μηχανές με προβολείς με HTPC...με δορυφορικά... με ότι μπορείς να φανταστείς και το αποτέλεσμα είναι να μην ξέρω τίποτε και τελικά να μην κάνω και τίποτε σωστά...
Είναι και η ηλικία.... :grinning-smiley-043... άστα...