Canon HV-20 ή HV-30?

Τί να πώ κι εγώ....

στα φωτογραφικά κοντεύω στη κορυφή και -δυστυχώς- κοιτάζω συνεχώς το σάιτ με τις red. Φουλ καρέ 24Χ36 με φακούς ποιότητας. Τρίποδο καλό έχω, κεφαλή καλή έχω, θέματα καλά έχω (κύματα, θάλασσες, παραλίες) να πάρω και τη red?

Εδώ περιμένω πότε θα την φέρουν τα παιδιά για να πάω να δω´τί γίνεται ;

Απάντηση: Re: Canon HV-20 ή HV-30?

Τί να πώ κι εγώ....

στα φωτογραφικά κοντεύω στη κορυφή και -δυστυχώς- κοιτάζω συνεχώς το σάιτ με τις red. Φουλ καρέ 24Χ36 με φακούς ποιότητας. Τρίποδο καλό έχω, κεφαλή καλή έχω, θέματα καλά έχω (κύματα, θάλασσες, παραλίες) να πάρω και τη red?

Εδώ περιμένω πότε θα την φέρουν τα παιδιά για να πάω να δω´τί γίνεται ;

Αυτή κι εγώ την περιμένω αλλά από αναβολή σε αναβολή πάμε...

Re: Απάντηση: Re: Canon HV-20 ή HV-30?

Ωραία πράγματα... Φτού κι απ την αρχή... Ά, ρε SoToS που με μπλέκεις πάλι...
Σαν τον Πόντιο που βλέπει μπροστά του την πεπονόφλουδα και λέει: "Φτού ρε γαμώτο, πάλι θα πέσω σήμερα"... :o

:flipout: :flipout: :flipout:

Επειδή είναι από δύσκολη έως πολύ δύσκολη η εκμάθησή του για κάποιον που το βλέπει για πρώτη φορά, ανεβάστε ένα μικρό κλιπάκι (ανεπεξέργαστο) για να σας δείξω μερικά παραδείγματα και να ...πάρετε μπρός! Από 'κει και πέρα τα πράγματα θα σας φανούν εύκολα τουλάχιστον για τις βασικές λειτουργίες δηλαδή για το 99% των περιπτώσεων.
Ακόμα και αν δεν έχετε γνώσεις για τη φύση του βίντεο, τα χρωματικά φορμά κλπ.μπορείτε να κάνετε copy-paste και απλούς συνδιασμούς εντολών -μιλάμε βεβαίως για πέραν της απόπλεξης που προαναφέρθηκα που δεν χρειάζεται παραιτέρω κόπο και προσπάθεια -γι' αυτό ...μην αγχώνεστε! :smile:

Re: Απάντηση: Re: Canon HV-20 ή HV-30?

:flipout: :flipout: :flipout:

Επειδή είναι από δύσκολη έως πολύ δύσκολη η εκμάθησή του για κάποιον που το βλέπει για πρώτη φορά, ανεβάστε ένα μικρό κλιπάκι (ανεπεξέργαστο) για να σας δείξω μερικά παραδείγματα και να ...πάρετε μπρός! Από 'κει και πέρα τα πράγματα θα σας φανούν εύκολα τουλάχιστον για τις βασικές λειτουργίες δηλαδή για το 99% των περιπτώσεων.
Ακόμα και αν δεν έχετε γνώσεις για τη φύση του βίντεο, τα χρωματικά φορμά κλπ.μπορείτε να κάνετε copy-paste και απλούς συνδιασμούς εντολών -μιλάμε βεβαίως για πέραν της απόπλεξης που προαναφέρθηκα που δεν χρειάζεται παραιτέρω κόπο και προσπάθεια -γι' αυτό ...μην αγχώνεστε! :smile:

sotos επειδή βλέπω ότι έχεις γνώσεις πολλές και μεγάλη διάθεση να προσφέρεις θα σε παρακαλούσα να ανοίξεις ένα χωριστό θέμα όπου θα εξηγείς ότι θεωρείς ότι αξίζει να γνωρίζουμε.

Έχεις δίκιο, ξεφύγαμε... εντελώς!
(παραλίγο να αρχίσουμε να μιλάμε για επεξεργασία βίντεο της RED με ..Avisynth!)

sotos και γω σε παρακαλώ να ανοίξεις ένα thread , να μας μάθεις κάποια πράγματα παραπάνω! :a0210:

Ok, θα κατεβάσω πρώτα κάποια ανεπεξέργαστα κλιπ της hv-20 από ίντερνετ και θα δω τι μπορώ να κάνω...

Δείγματα 25p από hv20 δεν φαίνεται να υπάρχουν online...
Για να βοηθήσω και να μην αναφέρομαι σε Αμερικάνικο σύστημα (24p σε 60i) που θέλει διαφορετική διαδικασία ενώ σας ενδιαφέρει το Ευρωπαϊκό, ας ανεβάσει κάποιος ένα μικρό (.m2t) δείγμα στα 25p πχ στο rapidshare... για να αρχίσουμε από κάπου (στο νέο thread που θα ανοίξω).
Αν θέλετε, βάλτε το λινκ στο sticky hv20 tests http://www.avclub.gr/forum/showthread.php?t=12118

Last edited:
Γιάννη, με την βιντεοκάμερα σου το έγραψες αυτό το βιντεοκλίπ? Πολύ interlaced έχει μέσα βρε παιδί μου...Ετσι γράφουν όλες???

sorry για το offtopic: Γιάννη σ'ευχαριστώ για το κλιπακι που πόσταρες αλλά για δικούς μου λόγους...Μα πως δεν το ειχα σκεφτεί πιο μπροστά να ζητήσω από κάποιον ένα κλιπακι από hdv να δοκιμάσω αν το σηκώνει το σύστημα μου...το φόρτωσα στο premiere και δυστιχώς ψιλοσέρνεται..Δευτέρα παραγγέλνω το 1gb extra Ram να ενισχύσει τις δυνάμεις!

Ευχαριστούμε sotos για τις τεχνικές γνώσεις, αλλά ναι βρε παιδιά καλές οι κινηματογραφικές τεχνικές βιντεολήψης και τα 25fps αλλά θέλω να μου πείτε όταν πάτε ένα ταξίδι tourist θα κάτσετε ποτέ να τα εφαρμόσετε αυτά ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ; δουλευόμαστε;

Εδώ καλά καλά δεν παίρνουμε τρίποδο μαζί , τι να λέμε τώρα;

Δεν ειναι Τασο για παιχνιδι και γρηγορες ληψεις τα progressive .
Θελει σχεδιασμο και κοπο, οπως γινεται και στο κινηματογραφο.
Ατελειωτες προβες, σωστος φωτισμος, βοηθοι καμεραμαν κλπ.
Αν θες ευκολια , τοτε τραβα στα 50i και καθαρισες.

πράξη με πράξη έχει διαφορά...προφανώς εσύ πράξη εννοείς την γρήγορη απαθανάτιση κάποιων στιγμών σου σε ένα ταξίδι ενώ κάπιοι άλλοι πράξγ εννοούν να γυρίσουν ενα προσεγμένο βιντεάκι ή και κάτι παραπάνω φυσικά...

Γιάννη thanks.
Mας παίδεψες λιγο .... αλλά έδειξες αυτο που ηθελα να δώ.

Πολύ άσχημο "tearing". Μήπως δεν κατέβασες την ταχύτητα κλείστρου ??.

Αν αυτο που βλέπω είναι με σωστό κλείστρο το 25p στην HV20 είναι άχρηστο.

Το interlaced παίζει τέλεια στο MPC (deinterlaced @ 25p) με τον internal mpeg-2 decoder & deinterlace "auto". ΣΣ χρησιμοποιώ μόνιμα τα haali spliter - haali renderer.

"Tearing" λεμε το σπασιμο ενος καρε σε 2 κοματια...
Αν λες αυτο, ειναι προβλημα του player κι οχι της καμερας.
Σ εμενα , το mplayer κανει tearing , alla to vlc oxi.
To θεμα κυριως με το 25p ειναι στις καθετες ακμες των αντικειμενων (δες μονιτορ) και στο ταυτοχρονο panning.
Aυτο περιοριζεται αναλογα τη ταχυτητα-διαφραγμα και στο πολυ προσεκτικο panning (θελει συγκεκριμενη ταχυτητα και ικανο χειριστη).

@SoTos. Sotos σε χάιρομαι. Εχεις ευχέρεια να γράφεις πυκνά και κατανοητά για "μεγάλα" θέματα.:SFGSFGSF:

Εχω βέβαια κάποιες ενστάσεις - διευκρινήσεις.

-.............

Αυτό δεν είναι δυνατό στα 50i ή 60i γιατί με το deinterlace θα χαθεί έως και η μισή πληροφορία της εικόνας αναλόγως την ποιότητα του λογισμικού και του περιεχομένου του βίντεο.
....................
Πλεονεκτήματα 25p:
(1) - στο "true 25p" υπάρχει το 100% της πληροφορίας σε κάθε καρέ.
- με την (απαραίτητα) χαμηλή ταχύτητα του κλείστρου (1/50) η κάμερα αποδίδει και σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού αντισταθμίζοντας την αδυναμία που έχουν όλες αυτές οι "καταναλωτικές" κάμερες.
(2) - απαιτείται πολύ λιγότερη επεξεργαστική ισχύ κατά τη διάρκεια του μοντάζ και της συμπίεσης. Κατά συνέπεια και ο χρόνος συμπίεσης είναι πολύ μικρότερος.
- τα εφφέ εφαρμόζονται πιο εύκολα και πιο αποτελεσματικά.
(3) - το τελικό HD αρχείο υψηλής ποιότητας θα είναι λιγότερο από το μισό σε σχέση με τα 50i, έτσι ένα απλό DVD-9 μπορεί να αποθηκεύσει τουλάχιστον 2 ώρες 25p HD.
(4)- υπάρχει η δυνατότητα χρησιμοποίησης οποιουδήποτε codec, όπως του ποιοτικού h264 (AVC) πχ με το Nero στα 16Mbit.
................
.

Με το deinterlacing δεν χάνεται πληροφορία. Η πληροφορία έχει ηδη χαθεί (οι μισές γραμμές του κάθε καρε) κατα την interlaced εγγραφή.
Kατα το deinterlacing 50i --> 25p συγχωνεύονται 2 καρε σε 1. απλα υπάρχει μερικές (λίγες) φορες πρόβλημα χρονισμού με αποτέλεσμα τα γνωστά πριονάκια. Ενας καλός αλγόριθμος σπάνια θα συναντήσει πρόβλημα.
Kατα το deinterlacing 50i --> 50p προστίθεται πληροφορία (με μαντεψιά είναι η αλήθεια). Το αποτέλεσμα είναι καλύτερο απο το 50ι-->25p αλλα δίνει αρχείο "βαρύ και ασήκωτο".

1 - το 25p έχει 100% της πληροφορίας κάθε καρέ αλλά έχει το 50% των καρέ/sec σε σχέση με το 50i. Σε θέματα με κίνηση το 25p είναι ανεπαρκές και σαφώς χειρότερο απο το 50i.

2 - η επεξεργαστική ισχύς που απαιτείται είναι περίπου ισοδύναμη εκτός εαν εφαρμόσει κανείς deinterlacing (και ειδικά σε 50p). Ομως το deinterlacing δεν είναι απαραίτητο να γίνει στο μονταζ - συμπίεση. Στις πλείστες των περιπτώσεων προτιμότερο είναι να γίνεται ον δε φλαι κατα την αναπαραγωγή.
Βέβαια μερικά φίλτρα δεν δουλεύουν καλά με interlaced υλικό. Βλέπε deshaker. Ομως το πόσο χειρότερα δουλεύει σε interlaced μονο με δοκιμή θα το δεί κανείς και θα κρίνει.

3 - To τελικό επανασυμπιεσμένο αρχείο 25π σε σχέση με το 50ι είναι (για ίδια ποιότητα) 10-15% μικρότερο. Τα πίξελ είναι ίδια αλλά οι αλγόριθμοι συμπίεσης (ισχύει για όλους) είναι πιο αποτελεσματικοι σε Progressive υλικό.
Στην περίπτωση που έχει γίνει εκ των προτέρων deinterlacing 50i --> 50p το τελικό συμπιεσμένο αρχείο (για ίδια ποιότητα πάντα) δεν προκύπτει διπλάσιο απο το 25p. Ισχύει (στατιστικά στο περίπου) η σχέση 50p = 1.5-1.7 x 25p

4- Το καλύτερο είναι να μην κάνουμε επανασυμπίεση του ήδη συμπιεσμένου σε mpeg-2 HDV υλικού. Οποιαδήποτε επανασυμπίεση θα επιφέρει απώλειες ποιότητας.
Εάν είμαστε αναγκασμένοι να το κάνουμε είτε λόγω χώρου είτε λόγω εφαρμογής φίλτρων το πρόβλημα είναι ίδιο είτε έχουμε 50i είτε 25p είτε 50p. Ολα τα φορμάτ συμπίεσης (mpeg-2, AVC, VC-1) υποστηρίζουν και interlaced και progressive. (Η αλήθεια βέβαια είναι οτι ο freeware AVC encoder χ264 δεν είναι τόσο καλός στο interlaced, o αντίστοιχος του Nero όμως είναι πολύ καλός).

Στην περίπτωση μάλιστα των 50ι, 25π μπορούμε να πάρουμε αρχεία συμβατα με τις προδιαγραφές των HDDVD, BLURAY (δηλ. συμβατά με στανταλοουν συσκευές) και επίσης συμβατά με το Hardware decoding των τελευταίας γενιάς καρτών γραφικών για pc playback.