Canon mirrorless EOS Μ....

Απάντηση: Canon mirrorless

Πολύ καλός σχεδιασμός ειδικά με τα dials που όλοι οι υπόλοιποι υστερούν. Μου άρεσε το μέγεθος της που είναι ελαφρώς πιο μεγάλη από τις υπόλοιπες (δούλεψα για λίγο με μια α6000 και δεν την πάλεψα σε καταστάσεις που πρέπει να αντιδράς γρήγορα μπερδεύτηκαν τα δάχτυλα μου και είναι και λεπτά: φαντάζομαι θα βοηθάει και στην ψύξη εκεί που επίσης οι υπόλοιποι έχουν σοβαρά θέματα) .
Αν σε λίγο καιρό ακολουθήσει την τιμολογιακή πολιτική των άλλων Μ θα είναι καλή περίπτωση.

Re: Canon mirrorless

Οντως μεγεθος κ dials μου αρεσαν κ εμενα. Το touch φαινεται να δουλευει πολυ smooth κ το ψηφιακο IS μπορει να δουλεψει συνδυαστικα με το OIS του φακου. Μεγαλο ρολο νομιζω θα παιξει κ ο συνδιασμος με φακους ef κ το κατα ποσο θα ειναι παραπανω απο απλα usable. Η τιμολογιακη πολιτικη μαλλον θα εξαρτηθει κ απο τις πρωτες πωλησεις.

Ειναι προφανεις οι λογοι που ο σχεδιασμος ειναι dslr like. Η M5 φαινεται να ειναι η μεταβατικη φωτογραφικη της canon. Παντα ημουν canonακιας μεχρι που πηρα την sony. Η Μ5 ειναι παλιομοδιτικη. Οχι ρετρο. Απλα παλιομοδιτικη με την κακη εννοια. Οι μοντερνοι φακοι που σχεδιαστηκαν για τις προηγουμενες Μ μοιαζουν ξενοι πανω της. Ασε που ειναι μεγαλη σε μεγεθος για mirrorless aps-c.
Θετικοτατο οτι η canon αρχιζει να μπαινει γερα στο παιχνιδι. Αν ειχα επενδυσει σε dslr φακους canon η Μ5 δειχνει λογικη επιλογη για δευτερο σωμα. Και θα μπουν και οι πλεον διστακτικοί στις mirroless ακολουθοντας απλα το brand name και οχι τις τεχνολογικες εξελιξεις απαραιτητα. Απλα ειμαι περιεργος να δω με την χρηση του ανταπτορα ποια φωτογραφικη εστιαζει γρηγοροτερα . Η α6300 ή η Μ5 με φακους canon...

Ενδιαφέρουσα μηχανή, όταν βγει στο κουρμπέτι θα πάω να την δω από κοντά...

Απάντηση: Re: Canon mirrorless

Η μηχανή κατα την γνωμη μου ειναι στο σωστό μεγεθος για αυτο που επρεπε να βγαλει η Canon για σοβαρη προταση στις ακαθρεπτες, μικροτερη μηχανή δεν θα μπορούσε να υποστηρίξει τους DSLR φακους με ανταπτορα και οι κατοχοι αυτών ειναι οι πρωτοι της και βασικοί πελάτες, δεν απευθυνεται η μηχανή στο ευρύ κοινό χωρις να το αποκλείει λογω brand name, πολυ καλό που μπηκε επιτέλους σοβαρά ενας απο τους δύο μεγάλους ωστε να αυξηθεί ο ανταγωνισμος και να πιεστούν και οι άλλοι που παίζαν μπάλα μονοι τους.
Προσωπικα και η σχεδιαση μου αρεσει ειναι μίγμα κλασσικής μηχανής και DSLR και απο ότι βλέπω και η εργονομία της θάναι σε υψηλά επιπεδα και δεν θα της λείπει κατι τρανταχτό. Αν είχα φακούς Canon δεν θα δίσταζα να την πάρω.

Και εγώ βρίσω το μέγεθος ιδανικό, παρόμοια και λίγο μικρότερη από Ε-Μ1 και Χ-Τ2 που είναι DSLR like (http://camerasize.com/compact/#684,679,482,ha,f)
Ανασταλτικός παράγοντας αυτή την στιγμή για το σύστημα οι αργοί zoom (αλλά με εντυπωσιακά μικρές διαστάσεις), και η έλλειψη φωτεινών prime.
Παρόλα αυτά EF-M 22 και EF-M 11-22 σαν σχέση απόδοσης/τιμής είναι χάρισμα, για όποιον σκέφτεται νέο σύστημα.

Εγω περιμενω τα σχολια για το grip που ως δια μαγειας θα ειναι εργονομικο στην canon για κρατημα με τους FE φακους της αν και στις φωτογραφιες δειχνει λιγοτερο εργονομικο ακομη και απο της α6300...

http://camerasize.com/compact/#684,656,ha,f

ΥΓ Βλεποντας και τις αλλες προτασεις με EVF , η επιλογη στην μεση δεν ενοχλει την μυτη σας; Ειδικα αν ειναι touch η οθονη δεν υπαρχει θεμα;

Είδα ότι η m5 δεν έχει ηλεκτρονικό κλείστρο και ότι φτάνει μέχρι τα 1/4000...μπορεί να είναι πρόβλημα το παραπάνω για κάποιους ...

Υστερα και από την επίσημη ανακοίνωση, η γνώμη μου παραμένει ότι η μηχανή είναι κυρίως για Fans της Canon και για όσους έχουν μηχανή και φακούς Canon....
Φυσικά θα πουλήσει μια χαρά καθώς η βάση χρηστών της Canon είναι τεράστια....για όλους τους υπόλοιπους με την τιμή που έχει απλά νιώθω ότι υπάρχουν αλλού λύσεις καλύτερες και ποιο ολοκληρωμένες...όταν κατεβεί η τιμή της κοντά στα 660-700 ευρώ το σώμα θα έχει ενδιαφέρον...αναμένουμε φυσικά και άλλους native φακούς από την Canon....

Υ.Γ. Βασικά αυτό που είπε ο Κώστας ποιο πάνω συνοψίζει την όλη κατάσταση με την m5 ''Αν είχα φακούς Canon δεν θα δίσταζα να την πάρω.''

Αν το δεις ως σύστημα, θα διαπιστώσεις ότι είναι πολύ ανταγωνιστική η τιμή της. Βάζεις κάτω πόσο θέλεις για στάνταρ-ευρυγώνιο-τελε ζουμ και έναν φωτεινό prime, και τότε κάνεις τη σούμα. Οκ, υπάρχουν και εκείνοι που μένουν με έναν 18-55 ή άντίστοιχο.... βέβαια αυτοί καλύτερα να πάρουν μια χάι-έντ κόμπακτ, έχει τόσες καλές προτάσεις πλέον και εκεί...

μονο στου γιαπονεζους πουλαει η κανον...
γενικα η κανον εχει μεινει πολυ πισω

Re: Απάντηση: Canon mirrorless

Αν το δεις ως σύστημα, θα διαπιστώσεις ότι είναι πολύ ανταγωνιστική η τιμή της. Βάζεις κάτω πόσο θέλεις για στάνταρ-ευρυγώνιο-τελε ζουμ και έναν φωτεινό prime, και τότε κάνεις τη σούμα. Οκ, υπάρχουν και εκείνοι που μένουν με έναν 18-55 ή άντίστοιχο.... βέβαια αυτοί καλύτερα να πάρουν μια χάι-έντ κόμπακτ, έχει τόσες καλές προτάσεις πλέον και εκεί...

Σχετικό είναι αυτό. Σίγουρα η γκάμα φακών της Canon είναι τεράστια (αν και για την συγκεκριμένη μηχανή κυρίως με αντάπτορα, επίσης δεν έχει καν έναν native φωτεινό φακό ζουμ!!), άλλα αυτό δεν δικαιολογεί την υψηλή τιμή, γιατί είναι υψηλή η τιμή της....για μηχανή χωρίς αδιαβροχοποίηση, χωρίς κανονικό ibis, χωρίς ηλεκτρονικό κλείστρο, χωρίς 4κ, χωρίς slow motion...τα κοντά 1.000 ευρώ το σώμα είναι πάρα πολλά...όπως είπε και ο Partisan Ποιο πάνω είναι για Γιαπονέζους και Canonακιδες...
Σε ίδιο μέγεθος αισθητήρα αγοράζεις Sony A6300 με καλύτερο αισθητήρα, καλύτερο σύστημα εστίασης, 4κ, slow motion, ηλεκτρονικό κλείστρο και αδιαβροχοποίηση, που και αυτή ακριβή την βρίσκω....μην αναφέρω και τις λύσεις από Fuji, Olympus άλλα και panasonic....
Και η βασική ερώτηση είναι η εξής: Πέρα από fans Της Canon και για όσους έχουν canon φακούς και σώματα ποιος ο λόγος να την επιλέξει κάποιος από την π.χ. Panasonic gx80? Panasonic g7? Fuji xt1? Fuji xt10? Sony A6300, ακόμα και από την Sony A6000? Olympus em10II?....με τα ίδια σχεδόν λεφτά στην τελική παίρνεις μια Sony A7 και βάζεις πάνω ότι φακό θέλεις...

Y.Γ. Ο λόγος που έχω στραβώσει με αυτή την μηχανή είναι ότι όχι ότι είναι κακή άλλα ότι αν την είχε βγάλει π.χ. καμιά sony, Panasonic κλπ. όλοι θα λέγανε μετριότατη, σαβούρα, απαρχαιωμένη, πανάκριβη κλπ... άλλα τώρα που την έβγαλε η Canon κοντεύουμε να πάθουμε πολιτισμικό σοκ...οριακά καλύτερη από την Sony A6000 3ετίας που κάνει και τα μισά λεφτά και πολύ χειρότερη από την φτηνότερη Panasonic gx80....

Last edited:

Κανείς λόγος.

Κοιτάξτε κάπου αλλού.

Άντε μπας και πατώσει και πάρουμε κι εμείς μία κοψοχρονιά.

Κανείς λόγος.

Κοιτάξτε κάπου αλλού.

Άντε μπας και πατώσει και πάρουμε κι εμείς μία κοψοχρονιά.

Ε μπράβο!!! αυτό περιμένουμε...έτσι είχα πάρει την πρώτη m1!!! Στα 500 ευρώ που πιθανότατα θα την βρίσκεις σε 1 χρόνο θα πάρω και εγώ μια μαζί με τον 11-22mm....αν δουλεύει και καλά η εστίαση του 22mm ε τότε παίρνω και αυτόν!!!

Τα σχολια απο κατω θυμιζουν apple fanboys παντως. "Ποιος χρειαζεται το 4k;" "Σε eco mode τραβαει οσες φωτογραφιες χρειαζομαι. Τι να τις κανω πανω απο 300 φωτογραφιες με μια φορτιση;" κλπ... Και αυτο που τους χτυπανε συνεχεια ειναι για τους φακους. Τους γυρναει μπουμερανγκ το κραξιμο οταν η sony ειχε λιγους φακους και επαιζε με ανταπτορες για να χρησιμοποιησεις τους Α...
Σε γενικες γραμμες , θα πουλησει μονο σε canonακιδες...

Με τη διαφορά ότι η Σόνυ εγκατέλειψε το σύστημα καθρέπτη, οπότε μιλούσαμε για τους *μόνους* φακούς της. Σε Canon αν θέλεις ποικιλία φακών, ιδού πεδίον δόξης λαμπρόν εάν μπεις στο σύστημα EOS.
Η Canon φαίνεται να ακολουθεί εντελώς διαφορετική πορεία, και μάλιστα διττή:
Κολλάει και στην υπάρχουσα εγκατεστημένη βάση (τεράστια, μιλάμε για εντελώς άλλα νούμερα) κατόχων slr οι οποίοι θέλουν ένα δεύτερο φορητότερο σώμα, αλλά και σε νέους χρήστες, οι οποίοι θέλουν ένα πλήρες σύστημα 2-3-4 φακών, καλών οπτικά και σε λογική τιμή. Μιλάμε για φακούς που η τετράδα (στάνταρ, ευρυγώνιος, τέλε ζουμ + o φιξ γρήγορος ημιευρυγώνιος) πακέτο βρίσκεται στα 9 κατοστάρικα, μόνο, μην πω και παρακάτω. Κάνε μόνο τον κόπο και υπολόγισε πόσο κάνει το αντίστοιχο σε σόνυ. Δηλαδή βάλε τον 20/2.8 (αν και πιο κοντά στον 22ρη της Canon σε εστιακό μήκος και ταχύτητα είναι ο 24/1.8, βέβαια ο τελευταίος πηγαίνει πάνω από 800 μόνος του!), τον 18-55, τον 55-210 και ton 10-18.

Έχεις δίκιο και εγώ ακριβώς αυτό υποστηρίζω ότι σαν σύστημα είναι φθηνό. Στέκονται όλοι στο σώμα λες και το σώμα θα μείνει μόνο του αδειανό. Δεν θα χρειαστεί φακούς και φλας. Ναι είναι ακριβή δεν λέω, και το μέγα μείον για μένα είναι η έλειψη αδιαβροχοποίησης. Θα έχει όμως δωρεάν τον αντάπτορα EFM-EF μην το ξεχνάμε αυτό. Στο m43 και στις Sony θες +200 ευρώ για τους native και 500-600 για Metabones για να κουμπώσεις... Canon φακούς.

Κάποιοι επιμένουν όμως ότι είναι για fanboys. Fanboys δηλαδή όσοι εδώ μέσα βρίσκουμε θετικά στο σώμα. Μάλιστα. Κι εγώ fanboy είμαι που τα έσκασα κάποτε για E-M1. Και λογικά θα πάρω και την mark II ή την GH5 αν έχει IBIS. Fanboys όσοι βαρέθηκαν τους πανάκριβους φακούς του m43 και λόγω κινέζικης κατασκευής βλέπουν σώματα του 1000άρικου να ξεβάφουν στις γωνίες, όσοι έχουν πρόβλημα υπερθέρμανσης στις Sony και πείθουν τον εαυτό τους ότι είναι φυσιολογικό και αν δουν ήλιο κρύβονται, και έσκασαν 500 ευρώ για αντάπτορα στις Α γιατι δεν υπήρχε κανας native ζουμ της προκοπής και στους σταθερούς οι κάτοχοι nex την έβγαζαν με sigma DN. Fanboys όσοι κάτοχοι fuji βαρέθηκαν να περιμένουν ttl ραδιοσυχνότητα. Η έλειψη κανονικού IBIS είναι σημαντική, λες και οι υπόλοιπες στην κατηγορία στο βίντεο πλην Olympus και GX80 έχουν. Και αν ρωτούσες για βίντεο στην Ολύμπους λόγω IBIS σου έλεγαν χάλια είναι, πάρε Pansonic G6 ή A6000.

Φυσικά ούτε στην Α6300 των 1300 είναι έλλειψη το IBIS, εκεί ξαφνικά το ξεχνάμε, εκεί ο χρήστης ως δια μαγείας σταθεροποιεί τα χέρια του και μάλιστα σε 4Κ με έντονο rolling shutter ή στην τελική έχει rig ή 3ποδο μαζί βρε αδελφέ. Και πάντα στον ίσκιο στη δροσούλα. Φυσιολογικά καθημερινά πράγματα δηλαδή για μια φορητή μηχανή των 1300 ευρώ.

Σε κάποιο thread που κάποιος ρωτούσε για φακό στην GX80 και πρότεινα τον 12-35 f2.8 έπεσαν κάποιοι να με φάνε, ακριβός έχουμε κρίση κλπ κλπ. Ενώ τώρα η έλειψη φωτεινού native zoom μέγα έλλειμα. Να θυμίσω ο mzuiko 12-40 βγήκε πρόπερσι όπως και ο Sony 16-70 που κοστίζει σχεδόν 1000άρικο και είναι f4.

Δηλαδή θέλαμε φθηνή Eos M5 στα 600 ευρώ, κι αν υποθέσουμε ότι είχε ποιοτικό zoom 2.8 του χιλιάρικου και τολμούσε κάποιος να τον προτείνει δεν θα του λέγατε δεν αξίζει φακός 1000άρικου σε σώμα των 600 πάρε ένα σταθερό και είσαι οκ.

Δυστυχώς κάποιοι κρίνουν σύμφωνα με την εταιρία που ήδη έχουν εμπιστευτεί, αν πχ σε κάτοχο D750 DSLR του 2χίλιαρου πεις ότι το μείον της είναι το 1/4000 θα πέσει να σε φάει και θα την βγάλει καλύτερη από την 5D mark IV και το dual pixel AF άχρηστο. Φυσικά κι εκεί η έλλειψη 4κ θα είναι ασήμαντη και το IBIS άγνωστος όρος. Έλα μωρέ έχουμε αισθητήρα και σταθερό χέρι δεν μασάμε.

Αυτό που εγώ βλέπω γενικά στα threads εδώ είναι όχι fanboys της Canon, το ακριβώς αντίθετο. Ναι είναι ακριβές και παλιομοδίτικες μηχανές, όπως ήταν χρόνια και τα Toyota Corolla. Ωστόσο συνήθως κάνουν 5 πράγματα βασικά και τα κάνουν καλά δίχως μα και μου. Έχουν και το κορυφαίο σύστημα φακών και αξεσουάρ. Είναι και made in Japan. Για κάποιους αυτά αρκούν είτε μας αρέσει είτε όχι.

Last edited:

Οπως ειπες ολες εχουν πλεονεκτηματα κ μειονεκτηματα κ ο καθενας διαλεγει με βαση αυτα που του ταιριαζουν κ μεχρι εκει που φτανει το πορτοφολι του. Οπως ειπωθηκε κ πιο πριν, τουλαχιστον για εμενα, το στοιχημα θα ειναι να εχει την ιδια λειτουργικοτητα με τους ef φακους, τουλαχιστον αντιστοιχη με την 6300 (για να μην πω καλυτερη). Αν δεν τον κανει ουτε αυτο τοτε ειναι μετρια προταση που δεν δικαιολογει την υψηλη προς το παρον τιμη. Αν ομως αποδειχτει καλο πακετο με τους ef, τοτε ναι θα εχει ενα επιπλεον πολυ δυνατο χαρακτηριστικο.

Κοντος ψαλμος :)

Στέκονται μόνο στο δυναμικό που έχει στα 100 iso.Αν το dxo (που το έχουν όλοι για τέλειο κριτή αισθητήρων ) έλεγε άλλο νούμερο θα ήταν αλλιώς τα πράγματα.
Εμένα με ενοχλεί περισσότερο το γεγονός ότι δεν έχει έναν ζουμ φωτεινό με σταθερό διάφραγμα.