Canon mirrorless EOS Μ....

Re: Canon EOS M50-M100

Και η πιο φτηνιάρικη...εγώ με το που την έπιασα στα χέρια μου, την άφησα αμέσως.
Δεν έχω δει πιο φτηνή κατασκευή...

Δεν συμφωνώ, τίμια πλαστικά έχει, made in Japan μάλιστα, καλύτερη κατασκευή από την Sony A6000. Το βλέπεις και στα καπάκια που εφαρμόζουν σωστά και κλείνουν άψογα, στην sony A6000 τι να πιάσω και τι να αφήσω, από την ροδέλα που με τον καιρό δεν έχει την ίδια αίσθηση, το αστείο καπάκι της μπαταρίας, την οθόνη που είναι τραγική και τρίζει.
ή να πιάσω την Sony A5100 που μου είχε καεί η οθόνη και δεν δούλευε η ροδέλα.
Γούστα είναι αυτά σίγουρα άλλα για μένα η m50 και σε κατασκευή είναι ανώτερη από πολλά άλλα μοντέλα με κόστος μέχρι 500 ευρώ, εξαιρώ την Olympus em10II.

Y.Γ. Και από περιέργεια πια μηχανή με κόστος 500 ευρώ το σώμα την θεωρείς πολύ καλή σε κατασκευή και κυρίως αξιόπιστη, γιατί οι περισσότερες σε αυτό το εύρος τιμής (dlsr Και Mirrorless) είναι πλαστικές και πολλές από αυτές έχουν και θέματα αξιοπιστίας μετά από αρκετή χρήση??? Για πες?

Canon EOS M50-M100

Εγώ την είδα πολύ χειρότερη και από a6000 και ειδικά από τις νεότερες a6300 kai a6500.

Εγώ θα πήγαινα σε a6300 από grey market (600 ευρώ), και θα έχεις και 4κ και πολύ περισσότερες επιλογές για φακούς.

Η ακόμα καλύτερα μια Fuji xt20 sta 650 , με οθόνη αφής , πολύ καλό 4κ, και καλά χρώματα.

Δεν συμφωνώ καθόλου άλλα οκ μην το κάνουμε VS, προσωπικά την m50 την θεωρώ με διαφορά καλύτερη και πιο οικονομική πρόταση από την A6300 και σε φακούς την θεωρώ επίσης με διαφορά καλύτερα εξοπλισμένη με οικονομικούς φακούς που συμπληρώνουν άψογα μια οικονομική μηχανή και όχι φακούς όπως τους Sony 10-18, 24 που κάνουν μια περιουσία ή τον 18-105 με την μεγαλύτερη παραμόρφωση που έχω δει ποτέ σε φακό. Μην ξεχνάς ότι βάζεις πάνω στην m50 ότι φακό θες από Canon Dslr από τον 50mmf1,8 των 100 ευρώ μέχρι τον 70-200f2,8 και λειτουργούν άψογα.

Υ.Γ. Για μένα η Α6000 ήταν ότι χειρότερο σε σώμα είχα ποτέ, ψευτιά κατασκευή και με την χρήση όλα έτριζαν πάνω της.

Υ.Γ. Γιάννη μιλάς για άλλα ποσά, η m50 με τον κιτ κάνει σε grey αφού το θες κάτω από 500 ευρώ, σε αυτά τα χρήματα να μου βρεις κάτι, προφανώς αν δώσεις 650-700 και εγώ δεν ξέρω τι άλλο βρίσκεις ίσως κάτι καλύτερο. Και μετά αν θες έναν ευρυγώνιο σκάς μια μικρή περιουσία για να πάρεις τον Fuji 10-24 ή τον sony 10-18....αν θες 24mm τι κάνεις πάλι?? ξανασκάς μια περιουσία για τον zeiss 24mm ή κάτι αντίστοιχο στην fuji....άμα έχεις χιλιάρικα προφανώς και εγώ σε Sony ή fuji θα πήγαινα!!!

Δεν συμφωνώ καθόλου άλλα οκ μην το κάνουμε VS, προσωπικά την m50 την θεωρώ με διαφορά καλύτερη και πιο οικονομική πρόταση από την A6300 και σε φακούς την θεωρώ επίσης με διαφορά καλύτερα εξοπλισμένη με οικονομικούς φακούς που συμπληρώνουν άψογα μια οικονομική μηχανή και όχι φακούς όπως τους Sony 10-18, 24 που κάνουν μια περιουσία ή τον 18-105 με την μεγαλύτερη παραμόρφωση που έχω δει ποτέ σε φακό. Μην ξεχνάς ότι βάζεις πάνω στην m50 ότι φακό θες από Canon Dslr από τον 50mmf1,8 των 100 ευρώ μέχρι τον 70-200f2,8 και λειτουργούν άψογα.

Υ.Γ. Για μένα η Α6000 ήταν ότι χειρότερο σε σώμα είχα ποτέ, ψευτιά κατασκευή και με την χρήση όλα έτριζαν πάνω της.

Υ.Γ. Γιάννη μιλάς για άλλα ποσά, η m50 με τον κιτ κάνει σε grey αφού το θες κάτω από 500 ευρώ, σε αυτά τα χρήματα να μου βρεις κάτι, προφανώς αν δώσεις 650-700 και εγώ δεν ξέρω τι άλλο βρίσκεις ίσως κάτι καλύτερο. Και μετά αν θες έναν ευρυγώνιο σκάς μια μικρή περιουσία για να πάρεις τον Fuji 10-24 ή τον sony 10-18....αν θες 24mm τι κάνεις πάλι?? ξανασκάς μια περιουσία για τον zeiss 24mm ή κάτι αντίστοιχο στην fuji....άμα έχεις χιλιάρικα προφανώς και εγώ σε Sony ή fuji θα πήγαινα!!!

κάτω από 500 έχει η χ-τ100 σε grey,
αντίστοιχο του 10-24 σε canon ποιον θα θεωρούσες και πόσο έχει χοντρικά;

Την είχα την Χ-Τ100, δεν έχει 4Κ βίντεο έστω και σε Crop όπως η m50 και η ταχύτητα λειτουργίας και εστίασης τόσο σε φώτο όσο και σε βίντεο είναι αιώνες πίσω από την m50. Για μένα δεν είναι μηχανή ίδιας κλάσης, βέβαια γούστα είναι αυτά.
Από εκει και πέρα στην Canon παίρνεις τον 11-22 στα 236 ευρώ μιας και μιλάμε για Grey market, super sharp, σφαίρα αθόρυβη εστίαση και εξαιρετική σταθεροποίηση.

Προφανώς ο fuji 10-24 είναι κάπως καλύτερος και πιο φωτεινός άλλα ακόμα και σε Grey χτυπάει τα 700 ευρώ. Με τα ίδια χρήματα παίρνεις την m50 τον 15-45 και τον 11-22. Αν θές και 35mm σε FF, αγοράζεις τον Canon 22mmf2 στα 147 ευρώ, pancake, σφαίρα εστίαση και sharp. Για την Fuji θες 340 ευρώ και δεν είναι και Pancake. Χοντρικά για έναν υπερευρυγώνιο και έναν 35mm σε FF στην μια περίπτωση θες 380 ευρώ και στην άλλη 1.040....οκ αν τα είχα και εγώ στην Fuji θα πήγαινα, άλλα σε Value for money οι φακοί τις Canon δεν παίζονται....ειδικά αυτοί οι δυο που ανέφερα αν υπήρχαν σε άλλα συστήματα θα τους χρέωναν 500 ευρώ για πλάκα τον καθένα.
Από εκει και πέρα όλα θέμα γούστου είναι.

Last edited by a moderator:

Μάλλον ετυχες σε κακό κομμάτι....

3 Α6000 έχουν περάσει από τα χέρια μου και 1 Α5100, όλες πλαστικούρες ήταν και όλες είχαν τα θεματάκια τους ειδικά με την ροδέλα που γινόταν πολύ σοφτ ύστερα από λίγο καιρό. Ενω σε όλες είχα κάποια θέματα με την χρήση, η μια έτριζε, η άλλη γρατζουνιόταν το σώμα σαν βούτυρο, η άλλη είχε θέμα με τις πάνω ροδέλες, η άλλη κουνιόταν η οθόνη, στην άλλη δεν έκλεινε καλά το ψεύτικο πλαστικό καπάκι της μπαταρίας και διάφορα άλλα....τόσο γκαντέμης και σε 4 μηχανές είχα μικροθεματάκια που δεν τα έχω σε άλλες μηχανές...τι να πω.
Δεν ήταν κάτι σοβαρό σε καμία άλλα σε καμία περίπτωση δεν θα τις έλεγα καλές κατασκευές, το Made in Japan της m50 πίστεψε με παίζει ρόλο ανεξάρτητα αν σε πρώτη ματιά δεν σου δείχνει στιβαρή μηχανή.

Την είχα την Χ-Τ100, δεν έχει 4Κ βίντεο έστω και σε Crop όπως η m50 και η ταχύτητα λειτουργίας και εστίασης τόσο σε φώτο όσο και σε βίντεο είναι αιώνες πίσω από την m50. Για μένα δεν είναι μηχανή ίδιας κλάσης, βέβαια γούστα είναι αυτά.
Από εκει και πέρα στην Canon παίρνεις τον 11-22 στα 236 ευρώ μιας και μιλάμε για Grey market, super sharp, σφαίρα αθόρυβη εστίαση και εξαιρετική σταθεροποίηση.

Προφανώς ο fuji 10-24 είναι κάπως καλύτερος και πιο φωτεινός άλλα ακόμα και σε Grey χτυπάει τα 700 ευρώ. Με τα ίδια χρήματα παίρνεις την m50 τον 15-45 και τον 11-22. Αν θές και 35mm σε FF, αγοράζεις τον Canon 22mmf2 στα 147 ευρώ, pancake, σφαίρα εστίαση και sharp. Για την Fuji θες 340 ευρώ και δεν είναι και Pancake. Χοντρικά για έναν υπερευρυγώνιο και έναν 35mm σε FF στην μια περίπτωση θες 380 ευρώ και στην άλλη 1.040....οκ αν τα είχα και εγώ στην Fuji θα πήγαινα, άλλα σε Value for money οι φακοί τις Canon δεν παίζονται....ειδικά αυτοί οι δυο που ανέφερα αν υπήρχαν σε άλλα συστήματα θα τους χρέωναν 500 ευρώ για πλάκα τον καθένα.
Από εκει και πέρα όλα θέμα γούστου είναι.

έχεις δίκιο, υπάρχει μία καλή διαφορά στις τιμές, δεν ξέρω βέβαια αν μιλάμε για την ίδια ποιότητα (και επίσης ο 11-22 που κοίταξα, έχει και μισό με ένα στοπ διαφορά, που κοστίζει στους φακούς)

Last edited by a moderator:

έχεις δίκιο, υπάρχει μία καλή διαφορά στις τιμές, δεν ξέρω βέβαια αν μιλάμε για την ίδια ποιότητα (και επίσης ο 11-22 που κοίταξα, έχει και μισό με ένα στοπ διαφορά, που κοστίζει στους φακούς)

Φυσικά είναι καλύτερος ο fuji και πιο φωτεινός, το έγραψα και πρίν, το θέμα είναι πόσο καλύτερος είναι για να δικαιολογεί τριπλή τιμή??? Ο Canon 11-22 αν διαβάσεις και reviews είναι εντυπωσιακά sharp και μάλιστα οι περισσότεροι reviewers δεν το πιστεύουν ότι έχει τόσο χαμηλή τιμή.

Π.Χ. δες εδώ με τον επίσης σε τριπλή τιμή Sony 10-18, o Canon είναι αισθητά πιο Sharp και τον έχουν βάλει πάνω σε μηχανή 18mp αρχαιολογία. Πέρα από την φωτεινότητα ο 1/3 σε κόστος Canon είναι σε όλα καλύτερος από τον πανάκριβο sony 10-18. Είναι απίστευτο το τι έχει κάνει η Canon με αυτό τον φακό που είναι ταυτόχρονα και μικρός και ελαφρύς και με μεταλλική κατασκευή. Χαρακτηριστική η ατάκα από το αυστηρό site opticallimits.com που αναφέρει για τον Canon το εξής: ''it is nothing short a steal really!''

https://www.dxomark.com/Lenses/Comp...4-56-IS-STM-on-Canon-EOS-M__1084_942_1170_819

Έχοντας κλείσει κάποιους μήνες με την μηχανή m100 συνεχίζει να με εκπλήσσει ευχάριστα και είναι η μόνιμη σύντροφός μου όπου και αν πηγαίνω. Ύστερα λοιπόν από αρκετή χρήση άλλα και διαβάζοντας αρκετά στο διαδίκτυο προτείνω μια ρύθμιση για τις 3 μπάρες όσον αφορά το Sharpness της μηχανής. Χοντρικά βάζουμε τις 3 μπάρες σε 4 - 1 - 1 (Sharpening strength - fineness - threshold). Με αυτό το τον τρόπο έχεις sharp αρχείο με αρκετή λεπτομέρεια και ιδανικό για επιπλέον επεξεργασία άλλα και για χρήση κατευθείαν από JPEG.
Παρακάτω τι κάνουν αυτές οι 3 μπάρες.
Ισχύουν για όλες τις μηχανές Canon όπως και η πρότασή μυ για 4-1-1.
http://www.canon.com.hk/cpx/en/tech...ess_parameters_for_Ultra_High_Resolution.html

Επίσης όποιος έχει κάποια Canon να προσθέσει στην μηχανή οπωσδήποτε το profil ''Autumn Hues'' κάνει τρομερή δουλειά να ζεστένει τα χρώματα, χωρίς να το παρακάνει και δίνει μια ''ονειρική'' ατμόσφαιρα, ότι πρέπει για τώρα το Χειμώνα.
http://web.canon.jp/imaging/picturestyle/file/autumn-hues.html

Επιπλέον κάτι που ανακάλυψα πρόσφατα είναι ότι στον ενσωματωμένο Raw converter της μηχανής μπορείς να σώσεις τις δικές σου ρυθμίσεις όσον αφορά την επεξεργασία του Raw αρχείου, πολύ χρήσιμο για κάποιον που θέλει να ''μοιράσει'' την δουλειά του γρήγορα άλλα και σωστά άμεσα μέσω wifi, nfc κλπ.

Τέλος μια δική μου πρόταση για βίντεο ασπρόμαυρο είναι να βάλετε στο ασπρόμαυρο προφίλ +1 το Contrast και Red Filter...δίνει ένα ''μαγικό'' αποτέλεσμα που προσωπικά μου θυμίζει παλιά ασπρόμαυρη ταινία.

Θα επανέλθω και με άλλες προτάσεις όσον αφορά την εστίαση της μηχανής σε διάφορες συνθήκες.

Υ.Γ. Οποιος έχει κάποια Canon m ας ανοίξει και τον ψηφιακό σταθεροποιητή στο βίντεο που είναι απενεργοποιημένος στο Default Και κάνει εξαιρετική δουλειά με ένα πολύ μικρό Crop στο βίντεο και χωρίς κάποια μείωση στην ποιότητα του βίντεο, απλά εξαιρετικό. Δουλεύει φοβερά και με φακούς με IS και ειδικά σε αυτή την περίπτωση έχεις σταθεροποίηση που θυμίζει Gimbal.

Για άλλη μια φορά βλέπουμε την δυναμική της Canon στην αγορά, παρόλο τις σημαντικές μειώσεις η Canon συνεχίζει να έχει 50% μερίδιο στην αγορά για μηχανές με εναλλάξιμους φακούς (dslr/mirrorless).
Στο θέμα μας η m50 όπως αναφέρει έχει εξαιρετικές πωλήσεις σε πολλές αγορές, όλη η user-friendly εμπειρία της μηχανής σε συνδυασμό με το φοβερό VFM εκτιμήθηκε από την αγορά και φαίνεται πολύ ελπιδοφόρο το μέλλον του m συστήματος της Canon. Λογικά θα ''αντικαταστήσει'' η σειρά m την θέση που είχαν στην αγορά οι entry Dslr της Canon, με τις νέες μηχανές που αναμένονται σύντομα και 2-3 φακούς που πιθανότατα θα ανακοινωθούν μέσα στο 2019 δεν θα δυσκολευτεί η Canon να γίνει ο leader στην αγορά των Crop Mirrorless.
https://www.canonrumors.com/canon-financials-for-q3-2018-sales-down-outlook-good/

Υ.Γ. Και μια συμβουλή για όσους τραβάνε βίντεο με m50/m5/m6/m100....και οι 4 μηχανές κάποιες φορές σε συνθήκες που έχουμε έντονη αλλαγή φωτιστικών συνθηκών κατά την διάρκεια της λήψης, αργούν να προσαρμόσουν το exposure αυτόματα και σαν αποτέλεσμα έχουμε κάποιες φορές ''καμένες'' σκηνές μέχρι να προσαρμοστεί η κάμερα, η λύση είναι σχετικά απλή που λύνει σχεδόν 100% το όλο θέμα. Αλλάζουμε απλά το Metering της μηχανής από Evaluative metering σε Center-weighted average έτσι η μηχανή προσαρμόζεται πιο γρήγορα και ομαλά στις διάφορες φωτιστικές συνθήκες.

Y.Γ. Άλλη μια συμβουλή είναι ότι σε συνθήκες όπου έχουμε έντονο φως στο κάδρο μας, (π.χ. ήλιος κλπ.) καλό είναι να ενεργοποιούμε το Highlight Tone Priority mode της μηχανής που δεν ''καίει'' την φώτος μας, προσοχή ότι ενεργοποιώντας το αυτομάτως κλείνει το Auto Lighting Optimizer, όπου καλό είναι να το ξαναενεργοποιούμε αφού τελειώσουμε με την συγκεκριμένη φωτογράφηση.

Υ.Γ. Τέλος άλλες 2 μικρές συμβουλές είναι να κλείσουμε τον αυτόματο καθαρισμό του αισθητήρα γιατί κάθε φορά που κλείνουμε την μηχανή κάνει αυτόματο καθαρισμό που είναι υπερβολή και τρώει και τσάμπα και την μπαταρία, καλό είναι ο καθαρισμός να γίνεται manual κάθε τόσο ή έστω σε αλλαγές φακών. Επίσης αν κάποιος τραβάει φώτος σε γρήγορα κινούμενα θέματα είναι προτιμότερο να τραβάει μια μια φώτο παρά σε Burst, τουλάχιστον σε μένα λειτούργησε καλύτερα με πιο πολλές εστιασμένες φώτος και γλιτώνεις να γεμίζεις και την μηχανή με ένα σκασμό αρχεία χωρίς λόγο.

Πιστεύω δεν θα αργήσει να εμφανιστεί ο νέος κιτ φακός 15-45 που θα συνοδεύει τις νέες m5-m6 μέσα στο 2019 και μάλλον θα αντικαταστήσει τον τωρινό κιτ και στις τωρινές m μηχανές.
Σε πρώτη φάση μάλλον θα έχει 12 elements σε σχέση με τα 10 του τωρινού, θα είναι λίγο πιο φωτεινός στο Tele άκρο, θα έχει καλύτερη εστίαση, θα εκμεταλεύεται όλα τα σημεία εστίασης του νέου Dual Pixel της m50 και λογικά θα έχει και καλύτερη ποιότητα εικόνας.
Δείχνει για άλλη μια φορά ότι παίρνει στα σοβαρά το m mount η Canon και θα εξελίσσεται παράλληλα με το R mount....σιγά σιγά θα εγκαταλείπονται πιστεύω οι Dslr της Canon.

https://www.canonrumors.com/patent-canon-ef-m-15-45mm-f-3-5-5-6-is-stm/

Και δυο πρόχειρα συγκριτικά με τς διαφορές της m50 με την m5, η Canon σε αντίθεση με άλλους κατασκευαστές εξοπλίζει κάθε νέο σώμα με ότι καλύτερο έχει εσωτερικά (επεξεργαστής, σύστημα εστίασης, αισθητήρας, βίντεο κλπ.) και ας είναι πιο ''entry level'' μοντέλο και με χαμηλότερη τιμή. Η m5 από την άλλη με τις 5 ροδέλες πάνω στο σώμα και με την λειτουργία Dual fuct. όπου αλλάζει την λειτουργία κάποιον ροδελών με το πάτημα ενός κουμπιού δίνει κορυφαίο χειρισμό για τόσο μικρό σώμα κάτι που δεν το βλέπουμε ούτε στις Crop Dslr της Canon.

Για όσους ενδιαφέρονται για ποιότητα κατασκευής, να θυμίσω ότι παρόλο ότι υστερεί σε Specs η m5 σε σχέση με την m50, είναι ανώτερο σώμα με μεταλλικές ροδέλες και premium ποιότητα κατασκευής.

https://mirrorlesscomparison.com/preview/canon-eos-m5-vs-m50/
https://www.the-digital-picture.com/News/News-Post.aspx?News=24445

Παρήγγειλα την m100 από public 329 . Περιμενω να παραλάβω , και παρήγγειλα και αυτό το φίλτρο SONY MC PROTECTING FILTER 49MM, VF-49MPAM.
Από κινητό 1η φορά πηγαίνω σε φωτογραφική. Διάβασα όλο το νήμα , πιστεύω ότι εκανα καλή επιλογή σαν αρχάριος.
Μια ερώτηση φίλε μου. Θα χρειαστώ φακό 22mm? Θα με χρησιμεύσει σε κάτι? Γιατί θεωρείται καλύτερος από το Κιτ?

Στάλθηκε από το Mi MIX 2 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Καλορίζικη, θα την χαρείς πολύ την μηχανούλα, είναι και πολύ εύκολη σε χρήση. O 22mm έχει καλύτερη ποιότητα εικόνας από τον κιτ, είναι πιο μικρός και σαν αποτέλεσμα είναι πιο compact το όλο σετ, είναι καλύτερος για βράδυ λόγω του f2 άλλα και σε φωτογράφιση κινούμενων αντικειμένων πάλι για το f2 και τέλος πάλι λόγω f2 έχεις και ένα πιο ρηχό βάθος πεδίου αν το χρειαστείς, ξεφοντάρισμα του φόντου δηλαδή. Αρχικά παίξε με τον κιτ φακό, δες ότι σου αρέσει η μηχανή και ύστερα αν εδνιαφέρεσαι χτύπα και τον 22mm και δεν θα χάσεις. Από εδώ τον παίρνεις μόλις στα 120 ευρώ. Χωρίς υπερβολή για μένα το καλύτερο Value for money για prime φακό στην αγορά οποιοδήποτε συστήματος και Must Have φακός αν έχεις μηχανή Canon m.
https://www.eglobalcentral.eu/canon-ef-m-22mm-f-2-stm-lenses.html

Πολύ πρόχειρα δες και μερικές φώτος με τον 22mm στα 2 παρακάτω links.

https://www.flickr.com/groups/efm22f2/pool/page1

https://www.flickr.com/groups/2163558@N22/pool/

Ευχαριστώ για τις πληροφορίες. Είδα και ολες τις δικές σου φωτό που έχει ανεβάσει, και μου άρεσαν πολύ! Βοήθησες αρκετά στην επιλογη, ευχαριστώ.

Στάλθηκε από το Mi MIX 2 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Αφιχθη η νέα σύντροφος της φωτογραφικής μου ζωής.
Συνέβαλα κι εγώ στην αμερικανοφερτη μανια, από Ελλάδα μεριά όμως.

Πόσο θα κρατήσει η "αναρμοστη σχεση" ; :flipout:
Θα δείξει.

Το ΣΚ πιστεύω οτι θα έχω το χρόνο να της κάνω "ποδαρικό".

Καλορίζικη και καλές λείψεις!!! Θα έλεγα πάρε σχετικά γρήγορα και τον 22mmf2!! Οτι χρειαστείς βοήθεια εδώ είμαστε και από κοντά αν θες!.

Μια ερώτηση ακόμα. Επειδή βλέπω ότι η τιμή για τον φακο 22mm είναι πολύ καλή στο link που έδωσες, και μπορεί να ξανά ανέβει. Αν πάρω τον 22mm , μετά ο φακός που έχει ο 15-45mm, είναι άχρηστος? Ή χρησιμεύει σε κάποιες λήψεις? Θα τον ξαναχρησιμοοιήσω ή πιθανόν όχι?
Και κάτι ακόμα, για φακό με μεγάλο ζουμ , ποιος είναι καλός? Συμφέρει να πάρω φακό m ή με ανταπτορα κάποιον άλλο φακό?
Για τη συγκεκριμένη κάμερα την m100 , μην είναι τεράστιος όπως είχες δοκιμάσει και κρατούσες την φωτογραφική μηχανή από τον φακό!