Canon mirrorless EOS Μ....

550 θα εχει εξω.... βαλε και τη ταριφα εδω !

Κλάφτα τότε, βέβαια παίρνοντας παράδειγμα από τις m10/m100 δεν θα μου κάνει εντύπωση να την δούμε σε προσφορές μετά από κανένα χρόνο κανένα 300 με τον κιτ.

Δεν είχα πάρει κάποια απάντηση και έχω κάνει ήδη παραγγελία τον VILTROX με βάση τα σχόλια που διάβασα στο αμαζον.
Όταν παραλάβω (ανταπτορα και μηχανή) θα πω εντυπώσεις

Να πω τις πρώτες εντυπώσεις μου για την Μ50 και τον adapter της VILTROX που τελικά πήρα.
Πρώτα πρώτα να πω ότι δεν είμαι από αυτούς που αλλάζουν τις μηχανές κάθε μήνα/χρόνο και ότι δεν με ενδιαφέρουν διάφορα πράγματα όπως το 4K (ελάχιστα τραβάω βίντεο) ή οι σούπερ γρήγορες ριπές κλπ

Έχω την 77D σαν βασική μηχανή (ελαφρύ σώμα για SLR) εδώ και 2 χρόνια και κάποιους φακούς (tamron 17-50mm 2.8, canon 10-18mm, 24mm 2.8, 50mm 1.8) την οποία δεν ήθελα να δώσω.
Είχα σαν δεύτερη μηχανή μια GX80 (που βασικός χρήστης ήταν η γυναίκα μου, κυρίως σε ταξίδια). Άρα θέλαμε όσο το δυνατό μικρότερο μέγεθος-βάρος αλλά δεν μας άρεσε το ανύπαρκτο grip, η εμπειρία χρήσης γενικά (τα μενού κλπ, έχοντας συνηθίσει με canon), το συγκεκριμένο evf, οι ακριβοί φακοί (ειδικά οι πιο φωτεινοί) καθώς και η δυσκολία να βγάλεις μικρός βάθος πεδίου λόγω μεγέθους αισθητήρα, τα χρώματα στα jpeg κλπ

Έτσι αποφασίσα να την αλλάζω (απαραίτητα ήταν ένα καλό grip και viewfinder και λογικό κόστος)
Αρχικά σκεφτόμουν και προς Fuji μεριά αλλά βλέποντας μία το ότι τα πιο φτηνά σώματα έχουν ανύπαρκτο grip, καθώς επίσης και το ότι το κόστος για σώμα-φακό ήταν αρκετά μεγάλο μεγάλο (πόσο μάλλον για να πάρω και έξτρα φακούς), και αν έχεις 2 συστήματα είναι δύσκολο (γλυκοκοίταζα X-T30 + 18-55mm f/2.8-4) Επίσης δεν έχει και αυτή σταθεροποίηση στα σώματα όπως και η canon.

Κατέληξα λοιπόν στην Canon M50 που είναι μεν λίγο παλιό μοντέλο, είναι όμως η μόνη που συνδυάζει αυτά που με ενδιαφέρουν σε λογικό για μένα κόστος. Ξέρω ότι οι φακοί του συστήματος δεν είναι πολλοί και γενικά δεν το πολύ-υποστηρίζει η Canon το σύστημα, αλλά δεν νομίζω ότι είχα άλλη επιλογή (σύμφωνα πάντα με τα κριτήριά μου).

Ακόμα δεν έχω κάνει εκτεταμένα τεστς παρά μόνο μέσα στο σπίτι, κάποιες αρχικές εντυπώσεις:
θετικά
  • Μικρός μέγεθος/βάρος με τον 15-45 (ιδανικό εύρος + σταθεροποίηση), λογικό κόστος με τον κιτ φακό, κάτω των 500 (σε grey)
  • Πολύ καλό γκριπ για το μέγεθός της και γνωστό ωραίο interface. Αν ξέρεις μια canon τις ξέρεις με κλειστά μάτια όλες.
  • Με τον ef-m adaptor της VILTROX (μου κόστισε 40 ευρώ με τα μεταφορικά) ξαφνικά μπορώ να χρησιμοποιήσω όλους τους φακούς μου. Το focus είναι μια χαρά- δεν καταλαβαίνω διαφορά.
  • Χρησιμοποιώντας και τις 2 μηχανές ταυτόχρονα, μπορούμε να έχουμε την ίδια στιγμή π.χ. ένα ευρυγώνιο κι ενα zoom φακό.
  • Επίσης μπορούμε να συνδυάσουμε τα καλά των 2 τεχνολογιών, π.χ. την μπαταρία της 77D (που κρατάει μέρες) με κάποια πράγματα της M50 (το EVF ή την αθόρυβη λειτουργία αν χρειαστεί)
αρνητικά
  • Μπαταρία: δεν έχω κάνει μετρήσεις αλλά σίγουρα θα είναι θέμα, μάλλον θα χρειαστώ δεύτερη. Αυτό σε συνδυασμό με το ότι δεν φορτίζει από USB είναι αυτό που με ενοχλεί περισσότερο
  • Φακοί: Όπως είναι γνωστό υπάρχει μικρή ποικιλία σε φακούς EF-M, λείπει π.χ. Ένας φωτεινός standard zoom φακός σε λογικό κόστος που για μένα είναι απαραίτητος.
  • Το όποιο πλεονέκτημα σε μέγεθος-βάρος σχεδόν χάνεται (η διαφορά βάρους με τον ίδιο φακό στην 77D και στην M50 με αντάπτορα γίνεται μόλις 50 γραμμάρια-το βάρος του αντάπτορα είναι περίπου 100γρ)
  • Για αγορά φακών θα υπάρχει το δίλημμα: π.χ. Να πάρω τον EF-M 55-200 ή τον EF-S 55-250? Ο πρώτος μικρότερος και ελαφρύτερος αλλά ο δεύτερος φτηνότερος (μάλλον καλύτερος) και μπαίνει και στις 2 μηχανές

Καλοδούλευτη η μηχανή...
Εγώ θα σου πρότεινα να πάρεις τον Canon EF-M 11-22mm f/4-5.6 IS STM.... Είναι πολύ καλός και φτηνός...

Re: Απάντηση: Canon mirrorless EOS Μ....

Καλοδούλευτη η μηχανή...
Εγώ θα σου πρότεινα να πάρεις τον Canon EF-M 11-22mm f/4-5.6 IS STM.... Είναι πολύ καλός και φτηνός...
Ευχαριστώ
Tον 11-22 τον έχω υπόψη, απλά έχω ήδη τον ef-s 10-18 και κάνει λίγο overlap... θα δώ..

Και κάποιες φωτογραφίες δίπλα με την 77D

κάτι δεν έκανα σωστά με τις φωτογραφίες... 2η προσπάθεια

Last edited by a moderator:
Παίζει κανας φακός 55-200 , και ο 22αρης σε καλή προσφορά? Έστω και εξωτερικό , αλλά αξιόπιστο?

Μπορείς να παρακολουθείς τις τιμές στο ευρωπαϊκό Άμαζον μήπως πετύχεις κάτι ενδιαφέρον ^

Επηρεασμένος από το thread της R/RP και των εικόνων με R/5DII να μια αντίστοιχη σύγκριση στη μικρή κατηγορία
Μ50 & 77D

asset.php

Attachments

• 77D-M50_3.jpg
    77D-M50_3.jpg
    148 KB · Views: 324
  • 77D-M50_2.jpg
    77D-M50_2.jpg
    141 KB · Views: 324
  • 77D-M50_1.jpg
    77D-M50_1.jpg
    46.3 KB · Views: 325
Πως κάθεται ο17-50 2.8 με τον αντάπτορα στην m50, έχει καλή ισορροπία ή γέρνει προς τα μπρος;
Όπως και να έχει πάντως, το χαίρομαι το μικρό σώμα!

Πως κάθεται ο17-50 2.8 με τον αντάπτορα στην m50, έχει καλή ισορροπία ή γέρνει προς τα μπρος;
Όπως και να έχει πάντως, το χαίρομαι το μικρό σώμα!
Σίγουρα γέρνει προς τα μπρος, πρέπει να κρατάς τη μηχανή κυρίως από το φακό με το αριστερό χέρι. Συνηθίζεται αλλά είναι λίγο αφύσικο

Σε ολες τις mirrorless μεγαλες ή μικρες οταν βαλεις επανω σοβαρο φακο θα εισαι μπροστοβαρος....

Ειναι πολυ ελαφριες, εξαιρουνται οι Lumix S

και γω έχω την m50 και σκέφτομαι να πάρω αντάπτορα για μερικούς φακούς(όπως τον Sigma 17-50 f2.8 & Canon EF-S 55-250 φf4-5.6 IS STM) αλλά ακόμα ψάχνω αν είναι να πάρω τον canon που είναι μεταλλικός η κάποιον 3rd party που είναι πλαστικοί...

και γω έχω την m50 και σκέφτομαι να πάρω αντάπτορα για μερικούς φακούς(όπως τον Sigma 17-50 f2.8 & Canon EF-S 55-250 φf4-5.6 IS STM) αλλά ακόμα ψάχνω αν είναι να πάρω τον canon που είναι μεταλλικός η κάποιον 3rd party που είναι πλαστικοί...
Προφανώς πήγαινε για τον canon αν δεν έχεις θέμα με το κόστος και εφόσον σκέφτεσαι να τον χρησιμοποιείς συχνά.
Εγώ πήρα τον VILTROX δοκιμαστικά σχεδόν στο 1/3 του κόστους του Canon.
Το πλαστικό body δεν με ενοχλεί καθόλου, εδώ ο 55-250 έχει και πλαστικό mount, άλλωστε τον κάνει και ελαφρύτερο.
Τα mounts ειναι μεταλλικα βέβαια.
Το μόνο που δεν μου αρέσει είναι ότι και από τις 2 πλευρές υπάρχει λίγη κίνηση (φακός και σώμα) φαντάζομαι δεν θα γίνεται στον ορίτζιναλ

Το review του Dpreview για την μικρούλα m200, συνολικά τους άρεσε, ότι πρέπει για να έχεις κάτι μικρό μαζί σου με ευκολία στην χρήση.
https://www.dpreview.com/reviews/canon-eos-m200-review

Υ.Γ. Το review μόλις μια σελίδα, σύντομα τους βλέπω στα reviews να γράφουν 1 παράγραφο και τέλος...αχ που είναι εκείνες οι εποχές μου έγραφαν 30-35 σελίδες για κάθε review...π.χ. Nikon D300 https://www.dpreview.com/reviews/nikond300