Canon mirrorless EOS Μ....

Απάντηση: Canon mirrorless

Χθες μετά από κάποια περίσκεψη, της πέρασα τελικώς το Magic Lantern....

πω πω... τι έχουν κάνει οι τύποι. Εργοστάσιο κανονικό. Βέβαια ξανάμανα να συνηθίσω τα μενού, που με τόσα χρόνια χρήσης Canon μου ερχόταν το πράμα αυτόματα. ETTR, dual iso.... πολύ χρηστικός ο τρόπος που μπορείς να κάνεις να πετάγεται το παράθυρο focus ή να μεγεθύνεται x10 όλη η οθόνη με half press.... θα είναι μεγάλο πράμα στο μάκρο την άνοιξη. Έχω μελέτη.

Re: Απάντηση: Canon mirrorless

Χθες μετά από κάποια περίσκεψη, της πέρασα τελικώς το Magic Lantern....

πω πω... τι έχουν κάνει οι τύποι. Εργοστάσιο κανονικό. Βέβαια ξανάμανα να συνηθίσω τα μενού, που με τόσα χρόνια χρήσης Canon μου ερχόταν το πράμα αυτόματα. ETTR, dual iso.... πολύ χρηστικός ο τρόπος που μπορείς να κάνεις να πετάγεται το παράθυρο focus ή να μεγεθύνεται x10 όλη η οθόνη με half press.... θα είναι μεγάλο πράμα στο μάκρο την άνοιξη. Έχω μελέτη.

Κίνηση ματ :).

Αντε να δουμε ζεβρες και raw ιστογραμματα και δυναμική περιοχή κλπ. κλπ.

Να τα δεί και ο Μαέστρος που το πήρε αψήφιστα ..

Κίνηση ματ :).

Αντε να δουμε ζεβρες και raw ιστογραμματα και δυναμική περιοχή κλπ. κλπ.

Να τα δεί και ο Μαέστρος που το πήρε αψήφιστα ..

O Μαέστρος μελετάει ακόμα τα στοιχειώδη πριν πέσει στα βαθιά! Υπομονή ;)

Re: Canon mirrorless

πάντως στα σκοτεινά έχει θέμα με το focus. Όχι πάντα βέβαια αλλά ορισμένες φορές τρώει σκάλωμα και προσπαθεί να κάνει focus, ξαναπροσπαθεί κλπ κλπ μέχρι που μπαίνει κάτι μπροστά σου και σου χαλάει το πλάνο... Νομίζω ότι μια καλή επιλογή σε τέτοιες καταστάσεις είναι να κάνω manual focus. Πολύ πιο γρήγορο αν το auto focus μου παίρνει 10 δευτερόλεπτα με τις διάφορες αποτυχημένες προσπάθειες.

Το μόνο που με προβληματίζει στο manual focus είναι το ότι δεν ξέρω αν έχω κάνει 100% focus μια που με την οθόνη δεν είναι εύκολο να διακρίνεις αν έχεις εστιάσει καλά ή θέλει λίγο ακόμα. Δεν ξέρω αν υπάρχει κάποια επιλογή που να μεγενθύνει κάποια λεπτομέρεια της οθόνης (όπως πχ είχα δει σε παλιές SLR με ένα κυκλάκι στο κέντρο της "οθόνης"*) ώστε να μπορείς να κάνεις manual focus με ακρίβεια.

* αν θυμάμαι καλά ήταν ένας κύκλος χωρισμένος στα 2 (στο κέντρο της οθόνης) που το κάθε κομμάτι του είχε αρκετή διαφορά από το άλλο αν η εστίαση ήταν κακή και γινόντουσαν ένα ομοιόμορφο σώμα αν εστίαζες 100%.

λοιπόν από ότι φαίνεται υπάρχει αυτό που ζητάω αν είναι το manual focus ενεργοποιημένο. Δυστυχώς αν το έχεις σε AF+MF (δηλαδή να κάνει AF και μετά να μπορείς να ρυθμίσεις μόνος σου το focus manually αν θες κάτι παραπάνω) δεν στο προσφέρει. Ίσως να μπορεί να γίνει με magic lantern μια που είναι καθαρά θέμα software

Στο magic lantern έχω επιλογή που μεγεθύνει 10x το κεντρικό όταν μισοπατάς το κουμπί του κλείστρου. Υπάρχει και επιλογή να βγαίνει focus window, αλλά το πρώτο το βρίσκω πρακτικότερο. To focus peaking δεν είναι και τίποτα το ιδιαίτερο στη Μ με το Magic Lantern.

Να προσθέσουμε στο νήμα ότι εδώ και κάποιο καιρό υπάρχουν 4 native φακοί στο σύστημα:

Ο EF-M 22mm f/2.0 STM (βάρος: 105 γρ.)
LENS_EF-M_22mm_STM_FRT_Default_tcm13-948619.jpg

Ο EF-M 18-55mm f/3.5-5.6 IS STM (βάρος: 210 γρ.)
LENS_EF-M_18-55mm_IS_STM_FRT_Default_tcm14-948574.jpg

O EF-M 11-22mm f/4.0-5.6 IS STM (βάρος: 220 γρ.)
L250_Side_without_cap_default_tcm14-1065039.jpg

και o ΕF-M 55-200mm f/4.5-6.3 IS STM (βάρος: 260 γρ.)
EF_M_55-200mm_IS_STM_Default_tcm83-1147017.jpg

*

Όλοι οι φακοί είναι μεταλλικής κατασκευής (αντίστοιχα με τα σώματα, τα οποία -Μ, Μ2- είναι μέχρι στιγμής από κράμα μαγνησίου), και το πλήρες σετ ζυγίζει μόλις 795 γραμμάρια. Μαζί με το βάρους 298 γραμμαρίων σώμα, έχουμε ένα σύνολο μόλις πάνω από το κιλό!

To κόστος αγοράς ολόκληρου του συστήματος ανέρχεται σε περίπου 1150 ευρώ εάν αγοραστεί από Γερμανία ενώ στο ebay ή από τις -συχνές- προσφορές του άμαζον μπορεί να βρεθεί αρκετά φθηνότερα.

* παίρνει και όλους αυτούς βέβαια.... :p

canon-ef-lenses-2008.jpeg

Σε πρόσφατη συνέντευξη κάποιο "κεφάλι" της εταιρείας είπε ότι κοιτάνε το θέμα mirrorless πολύ σοβαρά, και σύντομα θα δούμε αποτελέσματα. Το τι ακριβώς σημαίνει αυτό μένει να το δούμε...

Πάντως δεν σταματάνε την προσθήκη φακών στο σύστημα, το οποίο από τους δύο μόλις φακούς που είχε κατά την παρουσίασή του, πλέον μπορεί να θεωρηθεί, τουλάχιστον τυπικώς, ως "πλήρες": στάνταρ, υπερευρυγώνιος και τέλε ζουμ, όλοι με σταθεροποίηση, και γρήγορος σταθερός 35ρης, όλοι μεταλλικοί και με βηματικά μοτέρ. Και όλοι πολύ καλοί οπτικά -ιδίως για τα χρήματα που κοστίζουν δεν χωρεί ουδεμία συζήτηση. Η πλήρης συνεργασία με την τεράστια -τη μεγαλύτερη που υπάρχει, δηλαδή- προίκα φακών του συστήματος EOS υπάρχει στο παρασκήνιο, αλλά πλέον δεν είναι και απαραίτητη για κάποιον που θα θελήσει ένα φορητό native σύστημα.

Δεν το βλέπω τόσο πιθανό, τουλάχιστον για σύντομα.

Υπόψιν ότι η μοντούρα της Μ έχει αρκετά μικρότερη διάμετρο από την (οκ, τεράστια, 54mm!) του συστήματος EOS, οπότε για FF η Canon θα πρέπει να αναπτύξει μια νέα μοντούρα (εκτός πια έλειπε παντελώς κάθε στρατηγικός σχεδιασμός κατά την εισαγωγή της Μ). Θα μου πεις, η μοντούρα των Sony δεν είναι μεγαλύτερη από της Μ. Οκ, αλλά είδαμε τι προβλήματα βγάζει αυτό.

Τάσο καλημέρα, η διαρροή είναι σχεδόν επίσημη. Μιλούν για παρουσίαση στη ces.

Πάντως και η fuji x mount είναι μεγάλη μοντούρα (δεν μπορώ να βρω ακριβώς τη διάμετρο) και με μικρή απόσταση (17,7) . Άρα δεν αποκλείεται η canon να βγάλει κάτι πολύ καλό.

Βλάση η μοντούρα των Μ είναι περίπου 1 χιλιοστό μικρότερη σε διάμετρο από της Σόνυ, η οποία με τη σειρά της (46,1 χιλιοστά) μόλις μετά βίας μπορεί να καλύψει FF αισθητήρα. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι η Canon, η οποία όταν έβγαζε το σύστημα EOS έβλεπε 10ετίες μπροστά και φρόντισε να το εφοδιάσει με την κατά το δυνατό πιο "άνετη" μοντούρα, να έφτιαξε τη μοντούρα των Μ με σχέδια να βγάλει σε αυτή και FF μοντέλο.

Τώρα για τη Φούτζι, οι απόψεις διίστανται. Το σίγουρο είναι ότι οι άκρες ενός FF αισθητήρα θα κρύβονταν έξω από τον κύκλο της μοντούρας. Τώρα εάν θα μπορούσε να δουλέψει έτσι....

Οι διαρροές λένε για νέα mirrorless μηχανή με Full Frame αισθητήρα η οποία μάλλον θα παρουσιαστεί στην CES 2015 (6-9 Ιανουαρίου).
Οπότε θα δούμε νέα μοντούρα.

Δηλαδη δυο μοντουρες για τις mirrorless; Ηταν η EOS M "παραγκωνισμενη" τωρα μαλλον την αποτελειωνει η ιδια η canon. Εκτος αν δουμε εξελιξεις και για τις δυο μοντουρες. Μπορει η sony να εχει τα "κακα" της , αλλα η κοινη μοντουρα aps-c FF εμενα με βολευει ως καταναλωτη.