Canon mirrorless EOS Μ....

Απάντηση: Canon EOS M50-M100

Και όχι μόνο, οι διορθώσεις in - camera "κάνουν μάγκες" πολλούς φακούς, προσωπικά κοιτάω με ανοιχτό το στόμα τις λήψεις όλων των φτηνών panasonic πάνω στην GX9...

...και αυτό ισχύει και για τα raw αρχεία, πέφτει μαγείρεμα και σε αυτά.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Canon EOS M50-M100

Είναι σίγουρα καλός φακός άλλα δεν ξέρω αν αξίζει και παραπάνω από τα 360 ευρώ που πουλιέται.

Τι εννοείς;

Ο 30άρης της Sigma έχει 200 κάτω από τον αντίστοιχο 32άρη της Canon.

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Canon EOS M50-M100

Τι εννοείς;

Ο 30άρης της Sigma έχει 200 κάτω από τον αντίστοιχο 32άρη της Canon.

Ο canon είναι καινούριος φακός οπότε λογικό είναι να είναι και πιο ακριβός, θα πέσει με τον καιρό, επίσης είναι μικρότερος, πιο μαζεμένος, με καλύτερη κατασκευή και είμαι σίγουρος ότι είναι και καλύτερος οπτικά. Επίσης μιλούσα πριν για τον 16αρη και όχι για τον 30αρη της sigma. Δεν είναι κακοί φακοί προφανώς, απλά δεν συμμερίζομαι τον ενθουσιασμό για αυτούς τους φακούς ειδικά για τον 16αρη. Ο 30αρης είναι άριστη επιλογή στα 300 ευρώ.

Σύμφωνοι.
Απλά δεν καταλαβαίνω τι εννοείς αν αξίζει ένας φακός παραπάνω από όσο κοστίζει.
Δεν το έχω σκεφτεί ποτέ έτσι. Αυτό που σκέφτομαι είναι αν το προϊόν που αγοράζω αξίζει τα λεφτά του. Σε σύγκριση με τον εκάστοτε ανταγωνισμό.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση, αν υποθέσουμε ότι οι φακοί είναι στο ίδιο μήκος κύματος, θα σκεφτόμουν αν ο canon αξίζει τα +200 που ζητάει.

Καλή η σειρά m, αλλά θα ήθελα να δω κι άλλους φακούς στο μέλλον και να έχουν και IS.
Οι επιλογές σε φακούς είναι λίγες προς το παρόν, η λύση του αντάπτορα υπάρχει αλλά δεν είναι ιδανική για μένα.
Μία Μ5ΙΙ με βελτιωμένο βίντεο + IBIS + Dual Pixel φαντάζει ιδανική περίπτωση.
Για να δούμε..

Re: Canon EOS M50-M100

Εγώ δηλώνω απογοητευμένος από την Μ50 με τον κιτ φακό.
Η μεγαλύτερη βλακεία μου τα τελευταία χρόνια, η πώληση της D750, αλλά και των m43 μηχανών μου.

Canon EOS M50-M100

Ο κιτ είναι μέτριος , αν θες κάτι καλύτερο χτυπά τον 22αρη...αξίζει.
Ακόμα καλύτερα τον νέο 32mm 1.4....ειδικά για πορτραίτο.

Τι άλλο δεν σ αρέσει....πες μας λίγες λεπτομέρειες.

Βασικά πες μας τι δεν σου άρεσε μήπως μπορούμε να βοηθήσουμε. Ο κιτ φακός δεν είναι κακός άλλα προφανώς δεν αναδεικνύει την μηχανή, αυτό έλειπε και όλας για έναν πλαστικό φτηνό φακό. Πρέπει να πάρεις τους φακούς που πρότεινε ο Γιάννης, τον 11-22 και ίσως κάποιον καλό φακό Canon dslr με τον αντάπτορα. Γενικά οι καλοί φακοί είναι που αναδεικνύουν μια μηχανή, μην ξεχνάς ότι μιλάμε για ένα σχετικό φτηνό σώμα με φακό που έκανε 500 ευρώ, προφανώς δεν μπορεί να συγκριθεί με ακριβότερες υλοποιήσεις.

Υ.Γ. Εχω δώσει εδώ και μερικές μέρες την M100 και έχω πάρει την M6, εξαιρετική μηχανή και μου αρέσει πάρα πολύ, καλή κατασκευή, εξαιρετική εργονομία, πολύ καλό Grip, hot shoe Και μπόλικες ευκολίες που δεν έχει η m100 (digital ibis με όλους τους φακούς και συνολικά καλύτερο σε απόδοση, bracketing, καλύτερη εστίαση, καλύτερο buffer και Burst mode κλπ.). Υπάρχει στα 400

Το κυριότερο είναι η υποστήριξη των .cr3 αρχείων της .
Περαν του Canon DPP (δυσχρηστο) και PS (ακριβο) είναι ανύπαρκτη.
Το σκοπευτρο είναι κουμποτρυπα.
Ο ήχος του κλείστρου, παραπέμπει σε playmobil.
Το menu (για μένα) 2είναι πιο δυσκολο κι από Olympus.
Τα πλήκτρα ελάχιστα και η παραμετροποίηση πολύ περιορισμένη.
Το να ρυθμίζω τις παραμέτρους από την οθόνη μου θυμίζει κινητό τηλέφωνο.

Είπαμε να κάνω συμβιβασμούς, αλλά εδώ η κατάσταση είναι παιδιάστικη.
Μπορεί να είναι και η κούραση όλου του χρόνου (και των τελευταιων ημερών που δουλεύω 7/7) που μ' έχει εκνευρίσει και τα βλέπω μαύρα.
(Πάντως ο φακός μου κάνει πιο πολύ για καπακι και η σταθεροποίηση του είναι για γέλια !)

Απάντηση: Re: Canon EOS M50-M100

Όχι δεν είναι η κούραση, αυτά που έγραψες τα βλέπεις τα πρώτα λεπτά που κρατάς την μηχανή στα χέρια σου και τη δουλεύεις (με εξαιρεση τη διαχείρηση των αρχείων). Μάλλον θα έλεγα ότι έκανες την αγορά λίγο βιαστικά γιατί είναι πράγματα που δεν κρύβονται και δεν αλλάζουν. Όσο καλό αρχείο και να δίνει μια μηχανή υπάρχουν κάποια στάνταρ που έχει ο καθένας μας που αν δεν τα έχει μια μηχανή πλέον δεν γυρίζουμε να τη κοιτάξουμε δεύτερη φορά.
Π.χ. Ο ήχος του κλείστρου με εκνεύρισε σε σημείο που ήθελα να την ξεφορτωθώ από τα χέρια μου το συντομότερο, αντίθετα η χρήση της οθονης για επιλογή λειτουργιών με βρήκε σύμφωνο ως επιλογή σε τέτοιο μικρό σώμα παρότι δεν το προτιμώ σε σχέση με τα φυσικά κουμπιά.

OM10ii θα λέω και θα κλαίω... :flipout:
Η δουλειά στο κάτεργο, δε μου αφήνει χρόνο για ψάξιμο, πιάσιμο κτλ...
Και που να κοιτάξεις, όταν θέλεις ικανοποιητικό DR, HIGH ISO, καλό CAF, μικρό μέγεθος, full σπαστη οθόνη κι έχεις σφιχτό budget ;

Last edited:

αυτα φανταζομαι ομως τα ηξερες... κι εγω πηρα τη κατα πολυ χειροτερη m100, αλλα ηξερα τι επαιρνα.

αν θες καλο πιασιμο, κατασκευη, πολλα κουμπια κλπ πας αλλου!

Προσωπικα, φωτογραφικα με καλυπτει απολυτα, οπως αλλωστε ολες σχεδον οι canon με αντιστοιχο αισθητηρα.

Ηθελα ομως απλα μια πολυ μικρη κι ελαφρια μηχανη με μεγαλο αισθητηρα. Κανω φυσικα καποιους συμβιβασμους, αλλα τους ξερω απο πριν....

επισης, μου εκανε εντυπωση αυτο που ειπες για τα μενου...εχοντας δοκιμασει ολα τα μενου των εταιρτειων, ειναι με διαφορα τα πιο ευκολα.
Δεν κρυβουν παγιδες, ειναι σωστα οργανωμενα και πολυ απλα και κατανοητα.

Των olympus που ανεφερες ειναι με διαφορα τα πιο περιπλοκα και δημιουργουν πολλα προβληματα λογω περιεργων συσχετισμων. Θελουν πολυ εμπειρο χειριστη και ακομα κι εγω δυσκολευτηκα πολυ με την EM1 II και ηταν ενας λογος που την εδωσα.

για m100 ? Που το βρισκω ? Εχω φαει το κοσμο αλλα δεν βρισκω update.

Eδω στο επισημο site δεν εχει κανενα Update...
https://www.canon.co.uk/support/con...meras/digital_slr/eos-m100.aspx?type=firmware

το ιδιο και στο Αμερικανικο....

https://www.usa.canon.com/internet/...-15-45mm-is-stm-kit?subtab=downloads-firmware

Aυτο που γράφω αφορά την 50[που έχω εγώ] ,δικό μου λάθος

OM10ii θα λέω και θα κλαίω... :flipout:
Η δουλειά στο κάτεργο, δε μου αφήνει χρόνο για ψάξιμο, πιάσιμο κτλ...
Και που να κοιτάξεις, όταν θέλεις ικανοποιητικό DR, HIGH ISO, καλό CAF, μικρό μέγεθος, full σπαστη οθόνη κι έχεις σφιχτό budget ;

https://www.dxomark.com/Cameras/Com...versus-Olympus-OM-D-E-M10-Mark-II___1179_1046

Το DXO πάντως δίνει:
12.9 vs 12.5 EV
1272 vs 842 ISO

υπέρ της Μ100 έναντι της ΟΜ10ii εννοείται

Τώρα για την ευχρησία του μενού της Canon: προ 2ετίας η σύζυγος συνόδευε τον μικρό σε εκδρομή του σχολείου στη Ρώμη. Της έδωσα τη M, και μόνο με τον 22ρη, ο,τιδήποτε άλλο της φαινόταν γκουμούτσα. Με φροντιστήριο ούτε 2 λεπτών (δεν υπερβάλλω, εξάλλου αποκλείεται να καθόταν παραπάνω) το κατάλαβε μια χαρά το μενού και τη λειτουργία είτε στο P είτε στο φουλ αυτόματο (πήγα να της δείξω και την προτεραιότητα διαφράγματος, και φυσικά κλώτσησε). Δεν είχε καμία προηγούμενη σχέση με τη φωτογραφία. Ειδικά το κλείστρο στην touch οθόνη την κέρδισε κατευθείαν. Δεν μας τιμά που το λέω, αλλά η Canon θέλει να απευθύνεται (και) στον εντελώς αδαή. Ίσως γι' αυτό να έχουν τόση επιτυχία έξω. Εδώ στην Ελλάδα, ως γνωστόν, ξέρουμε.

σωστά,

απλά να υπενθυμίσω,

'οσον αφορά το

Ίσως γι' αυτό να έχουν τόση επιτυχία έξω

ότι πολλές φορές η επιτυχία έχει και σχέση με το μάρκετινγκ, παρά με τα χαρακτηριστικά ή το φωτογραφικό IQ,

δηλαδή αν είσαι ελλάδα και δεν ασχολείσαι με φωτογραφία, αλλά θέλεις μία μηχανή

95 % (και μπροεί να λέω και λίγο) θα βρεθείς σε ένα κατάστημα αλυσίδας ηλεκτρικών ή υπολογιστών ή ανάλογο,
και ο υπάλληλος θα σου πουλήσει ότι έχει στο ράφι, ανάλογα με τα χρήματα που θα του πεις ότι διαθέτεις,

οπότε αποκλείτεαι να βρεθείς με κάποιες μάρκες μηχανών στο χέρι,

αυτό συμβαίνει παντού και αυτοί είναι η μεγάλη μάζα αγοραστών, τουλάχιστον στα φθηνά μοντέλα

Συμφωνώ για το marketing και θα φέρω και ένα παράδειγμα τεχνολογίας.
Έχοντας στα χέρια μου και Xbox One S και Ps4 μπορώ να πω ότι το XBOX σε απόδοση είναι κλάσης ανώτερο ειδικά σαν media player,
παρόλα αυτά πουλάει στην Ελλάδα από ότι ξέρω πολύ πιο λίγο από το PS4 γιατί τόσα χρόνια αυτό έχει προωθηθεί καλύτερα.
Ηλία είσαι έμπειρος φωτογραφικά και μέσα στην τεχνολογία οπότε δεν έπρεπε να σε εκπλήσσει ότι αυτό που πλήρωσες απολαμβάνεις.
Δεν είναι όλες οι εταιρίες Xiaomi που σου δίνει πιο πολλά από ότι πληρώνεις , ούτε η D750 είναι μέτρο σύγκρισης με τη φτηνή Canon M50.
Άμα μάθεις στο χρυσάφι σου βρωμάει και το ασήμι.
Κάνε λίγο υπομονή, μάζεψε λίγα ευρουλάκια και πάρε μια FF Nikon, μια ζωή την έχουμε.

Το κυριότερο είναι η υποστήριξη των .cr3 αρχείων της .
Περαν του Canon DPP (δυσχρηστο) και PS (ακριβο) είναι ανύπαρκτη.
Το σκοπευτρο είναι κουμποτρυπα.
Ο ήχος του κλείστρου, παραπέμπει σε playmobil.
Το menu (για μένα) 2είναι πιο δυσκολο κι από Olympus.
Τα πλήκτρα ελάχιστα και η παραμετροποίηση πολύ περιορισμένη.
Το να ρυθμίζω τις παραμέτρους από την οθόνη μου θυμίζει κινητό τηλέφωνο.

Είπαμε να κάνω συμβιβασμούς, αλλά εδώ η κατάσταση είναι παιδιάστικη.
Μπορεί να είναι και η κούραση όλου του χρόνου (και των τελευταιων ημερών που δουλεύω 7/7) που μ' έχει εκνευρίσει και τα βλέπω μαύρα.
(Πάντως ο φακός μου κάνει πιο πολύ για καπακι και η σταθεροποίηση του είναι για γέλια !)

Ας τα πάρουμε ένα ένα, για τα αρχεία .cr3 δεν έχω άποψη καθώς η m50 με την R είναι οι μόνες που τα έχουν και σίγουρα σαν καινούρια αρχεία δεν έχουν ακόμα πλήρη υποστήριξη. Το σκόπευτρο είναι μικρό άλλα το ίδιο μικρό είναι και της Olympus em10II που είχες και μάλιστα πρόσφατα που δοκίμασα την ακριβότερη Fuji X-E3 έχει ακόμα πιο μικρό σκόπευτρο. Σε αυτή την κατηγορία τιμής όσες μηχανές έχουν σκόπευτρο σε όλες είναι πάνω κάτω στο ίδιο μέγεθος. Ο ήχος του κλείστρου είναι καθαρά προσωπικό γούστου προσωπικά δεν δίνω καμία σημασία άλλα αν σε ενοχλεί πάω πάσο. Για το μενού διαφωνώ κάθετα, τα μενού της Canon (και έχοντας δουλέψει όλα τα μενού όλων των εταιριών) είναι με διαφορά τα πιο εύκολα και τα καλύτερα οργανωμένα. Με την touch οθόνη γίνονται όλα πανεύκολα και μέσα σε 5 λεπτά έχει ρυθμίσει τα πάντα. Στην Olympus em1 απλά την έχω τόσο καιρό και ακόμα μπερδεύομαι, ενώ όταν είχα την em1II κυριολεκτικά είχα χαθεί και όπως και ο Γιάννης ήταν και για μένα το μενού ένας λόγος που την έδωσα, κυριολεκτικά μπάχαλο και πολλές ρυθμίσεις που αλληλεπιδρούν χωρίς να ξέρεις τι συμβαίνει. Τα πλήκτρα κλπ. δεν έχει πολλά πράγματι αυτό είναι κάτι που φαίνεται εξαρχής, άλλα όλα ρυθμίζονται πολύ εύκολα μέσω του μενού και της οθόνης. Τώρα αν δεν σου ταιριάζει αυτό είναι σίγουρα και θέμα γούστου. Προφανώς δεν κάνουν όλες οι μηχανές για όλους και απλά μάλλον δεν κάνει η συγκεκριμένη μηχανή για αυτά που ζητάς ή απλά είχες πολλές απαιτήσεις από αυτήν. Θα σου πρότεινα να τις δώσεις άλλη μια ευκαιρία, πάρε και έναν φακό prime όπως ο 22mmf2 και αν δεν, ε την δίνεις και παίρνεις κάτι άλλο, έχει καλή μεταπολιτική αξία και δεν θα χάσεις.

Υ.Γ. Ο φακός κιτ είναι ένας πλαστικός κιτ φακός σαν και άλλους που υπάρχουν στην αγορά με μέτρια σταθεροποίηση, άλλα όσους έχω δοκιμάσει σε αυτή την κατηγορία πάνω κάτω έτσι είναι, προσωπικά τον βρίσκω αρκετά καλό, sharp, μικρό, ελαφρύ, εστιάζει σφαίρα και αθόρυβα και ξεκινάει από 24mm χωρίς παραμορφώσεις. Μια χαρά για να ξεκινήσει κάποιος άλλα προφανώς όχι κάτι τρομερό.