Βαγγέλης Σ.
AVClub Addicted Member
- 20 June 2006
- 1,737
τα ακούω, από τότε που τα ανακάλυψα χάρη στο Ray, από αυτήν έκδοση σε βινύλιο...
![]()
έχετε να προτείνετε άλλες ?
δεν θέλω αυτές τις κάκιστες που βάζανε όταν εβγαινε ο Αντρέας, αλλά εκτελέσεις που να είναι πιστές στο ρυθμικό περιεχόμενο του έργου
Ήταν το πρώτο βινύλιο κλασικής που αγόρασα! Μέχρι τότε την πάλευα με την γνωστή 9η του Κάραγιαν δανεική. Τέλη του 80, κοντά Χριστούγεννα... Δεν ήξερα τι να περιμένω. Έπαθα σοκ από το άκουσμα... και κόλλησα. Το έλιωσα το βινύλιο τα επόμενα χρόνια.
Αργότερα, επί εποχής cd πλέον, αγόρασα την εκτέλεση με τον Robert Shaw της Telarc και σε Decca με τον Riccardo Chailly να διευθήνει τους "Radio-Symphonie-Orchestra Berlin und Chor"
Με αυτές τις εκτελέσεις βολεύτηκα και με τον καιρό τις συμπάθησα αρκετά, κυρίως της Telarc που είναι και πιο χαιεντάδικη, και ξέχασα την αρχική. Αυτό μέχρι περίπου το 2000 όπου ανακάλυψα την εκτέλεση του Jochum σε cd και την αγόρασα στο νέο πλέον φορμάτ.
Αγόρασα επίσης αργότερα ξανά την εκτέλεση του Shaw σε sacd όπου ο ήχος είναι πράγματι λιγάκι καλύτερος ακόμα και στο cd layer
Αλλά, θα συμφωνήσω με τον Δαμιανό, η καλύτερη εκτέλεση και με διαφορά είναι αυτή η ιστορική της DG με τον Jochum. Η εκτέλεση σφύζει από ρυθμό και ζωή, σε ξεσηκώνει!. Η χορωδία είναι "μπροστά" και γοητευτικά εμφατική. Οι φωνές πιο "αντρειωμένες" και πιο θηλυκές αντίστοιχα μα και πολύ εκφραστικές. Το ίδιο και οι σολίστες. Ο Ντισκάου δίνει ρέστα αρχίζοντας από το "omnia sol temperat", τραγούδι που μου αρέσει ιδιαίτερα. Καταπληκτική και η Γιάνοβιτς.
Μνεία στην ηχογράφηση του έργου που δεν δείχνει με τίποτα τα χρόνια της. Ήχος λιγάκι "παχύς" αλλά και χροιές ζεστές. Επάρκεια εντυπωσιακή στα άκρα του φάσματος. Στερεοφωνική εικόνα υποδειγματική. Άκρως μεθυστική εμπειρία σε πολύ μεγάλες στάθμες. Μιλάω για το cd καθώς δεν ακούω πια βινύλια. Μακάρι να ήταν όλοι μας οι δίσκοι έτσι...:SFGSFGSF:
Τι μου λείπει από αυτή την εκτέλεση; Τα ανελέητα χτυπήματα της γκρανκάσας στο "O Fortuna" στην εκτέλεση του Shaw της Telarc:slapface: Κατά τα άλλα πρόκειται για μια αρκετά καλή εκτέλεση λίγο πιο υποτονική, με ενδιαφέρουσες όμως στιγμές. Ξεχωρίζω πάλι το "omnia sol temperat" από τον "Hakan Hagegard" (τον ξέρει κανείς; ) Γενικά όμως οι σολίστες είναι λίγο πιο πίσω σε ερμηνεία. Ο ήχος της πιο χαιεντάδικος, που σημαίνει κάπως μεγαλύτερη ανάλυση, πιο ήσυχα περάσματα πιο ουδέτερες χροιές. Αλλά και μια μοναδική γκρανκασα όπως είπα στο "O Fortuna" που παραδόξως είναι μάλλον υποτονική στο υπόλοιπο έργο.
Η τρίτη εκτέλεση σε Decca με τον Riccardo Chailly είναι καλή για αλλαγή μια στο τόσο με κάποια θετικά στοιχεία χωρίς να ξεχωρίζει πουθενά. Μάλλον μέτριοι και οι σολίστες. Την έχω ακούσει ελάχιστα να πω την αλήθεια και μπορεί να την αδικώ.
Δαμιανέ, να την κάνω την κίνηση για Ντε Μπούργκος; Πως με κόβεις;:antlers:
Last edited: