cd player vs pc

Αν υπάρχουν hi-end εταιρείες που να ενσωματώνουν στα player τους καλύτερα DAC απο τα Benchmark, Aqvox, Apogee, αυτές θα είναι ελάχιστες.

Ακόμα και τότε, κάτι μου λέει πως η υπεροχή του PC ως transport θα υπερκαλύπτει τη διαφορά.

...τότε, ναι μπορούμε να πάρουμε κορυφαίο αποτέλεσμα.

Oh, yes.

... Ο
μηχανισμός περιστροφής του CD αν και βηματικός, ...

Οι κινητήρες περιστροφής των δίσκων δεδομένων, οπτικών τε και μαγνητικών, δεν είναι βηματικοί· είναι απλοί κινητήρες συνεχούς ρεύματος.

Δεν νομίζω,υπόθεση κάνεις.
Για παράδειγμα η Esoteric ή η Emm Labs το κάνουν πολύ καλά για 8000 ευρά περίπου,με αναλογικά στάδια,κατασκευή και μεταφορά σήματος,που καμιά σχέση δεν έχουν με pc .
Παρεπιπτόντως,σου διέφυγε ν' απαντήσεις γι' αυτό ακριβώς, δηλαδή την μετατροπή απο ψηφιακό σε αναλογικό(την άλλη μισή δουλιά).Θεωρείς ότι υπάρχει pc,που μπορεί να συναγωνιστεί το αναλογικό στάδιο ενός καλού cdp;

Re: Απάντηση: cd player vs pc

Για παράδειγμα η Esoteric ή η Emm Labs το κάνουν πολύ καλά για 8000 ευρά περίπου,με αναλογικά στάδια,κατασκευή και μεταφορά σήματος,που καμιά σχέση δεν έχουν με pc .
Παρεπιπτόντως,σου διέφυγε ν' απαντήσεις γι' αυτό ακριβώς, δηλαδή την μετατροπή απο ψηφιακό σε αναλογικό(την άλλη μισή δουλιά).Θεωρείς ότι υπάρχει pc,που μπορεί να συναγωνιστεί το αναλογικό στάδιο ενός καλού cdp;

Χμμμ, δεν είναι ήδη ξεκάθαρο πως μιλάμε για χρήση εξωτερικού DAC? Τι λέμε τόση ώρα?

Καλή εξωτερική κάρτα ήχου και καλό εξωτερικό DAC (μετά βάζεις και ρολόγια άμα θες να το ψάξεις παραπάνω).
Αυτό είναι το σοβαρό PC-based digital frontend, Διονύση.

Η νοοτροπία των συσκευών της EMM Labs δεν έχει καμμία σχέση με αυτών της Esoteric. Και τα 8000 είναι υπερβολικά πολλά όταν με ένα κλάσμα αυτών μπορείς να φτιάξεις super PC-based σύστημα που θα μπορεί να κάνει χίλια ακόμα πράγματα εκτός απο το να παίζει μουσική (για το ποια είναι αυτά τα πράγματα έχω ήδη γράψει).

Last edited:
Φτιάχνεις σε παρακαλώ το σχετικό κουστούμι σε σημερινές τιμές αγοράς,χρησιμοποιόντας τα μηχανήματα που εσύ θα έβαζες σ' ένα τέτοιο σύστημα;

Δεν ξέρω αν υπάρχει σαν τελικό προϊόν. Πάντως μπορεί να φτιαχτεί.

Βέβαια τέτοια κατασκευή θα είναι custom και μάλλον θα στοιχίζει όσο (αν όχι περισσότερο) απο κάποιο esoteric ή EMM LABS ή dcs.

Re: Απάντηση: cd player vs pc

Φτιάχνεις σε παρακαλώ το σχετικό κουστούμι σε σημερινές τιμές αγοράς,χρησιμοποιόντας τα μηχανήματα που εσύ θα έβαζες σ' ένα τέτοιο σύστημα;

επιτέλους φτάσαμε στο ψητό
αντε να ακούμε προτάσεις

Last edited:
Αυτό δε με χάλαγε αλλά μπορείς να κάνεις καλή δουλειά και με πολύ λιγότερα χρήματα...Σίγουρα κάτω απο 3000 ευρώ (μαζί με το κόστος του PC το οποίο φυσικά δεν το αγοράζεις μόνο για να ακούς μουσική).

Καλημέρα σε όλους.

Δεν συμμετέχω συχνά, αλλά θα μου επιτρέψετε να πω την άποψή μου.

Το πρόβλημα ξεκινάει από την πηγή της οπτικοακουστικής πληροφορίας, που είναι το μέσο αποθήκευσης (CD-DA,DVD).

Το θέμα γίνεται ενδιαφέρον, από την στιγμή που από περνάμε από ένα μέσο αποθήκευσης και ανάγνωσης που αντιμετωπίζει τα δεδομένα ως μη σημαντικά, επιτρέποντας πόλυ μεγάλο ποσοστό λαθών ανάγνωσης και χρησιμοποιόντας "αστείους" τρόπους διόρθωσης (interpolation), σε ένα μέσο που αφού τα διαβάσει με όσο το δυνατό λίγοτερα λάθη, τα αποθηκεύει σε μορφή που το κάθε biτ είναι σημαντικό και δεν μπορεί να χαθεί.

Πως γίνεται αυτό:

Χρησιμοποιώντας μια εφαρμογή (που είναι και ελεύθερο λογισμικό, δεν πληρώνεις δηλαδή), η οποία χρησιμοποίει τεχνολογία ανάγνωσης read until right και επιπλέον παρέχει μηχανισμούς σύγκρισης του αρχείου που έχει εξαχθεί με άλλα αντιστοίχα (περισσότερα του ενός).
Τα δεδομένα, αποθηκεύονται σε αρχεία που παρέχουν μηχανισμούς ανάγνωσης με ανίχνευση και πραγματική διόρθωση λαθών, με μηδενικά λάθη.

Επίσης, έχουμε πλέον την δυνατότητα αποφυγής οπτικών δίσκων, με ότι σημαίνει αυτό:
μεγαλύτερο μέγεθος άρα ανάλυση, περισσότερα κανάλια, αρχεία με επιπλέον πληροφορίες που μπορούν να περιέχουν ακόμα και εικόνες και να έχουν το μισό μέγεθος από το αρχικό, και δυνατότητα ανάκτησης του αρχικού,χωρίς απώλεια πληροφορίας.

Όσο αφορά την αναπαραγωγή, αυτό που πρέπει να γίνει είναι να παραμείνει η ίδια διαχείριση στα δεδομένα. Δηλαδή να θεωρούνται όλα σημαντικά.

Αυτή την στιγμή, οι τρόποι μεταφοράς της πληροφορίας στο στάδιο της ψηφιοαναλογικής μετατροπής, δεν το κάνουν.

Όπως έχει ήδη αναφερθεί, η ψηφιοαναλογική μετατροπή στο εσωτερικό του Pc, τόσο για οικονομικούς όσο και τεχνικούς λόγους (διακριτά στάδια που επηρεάζονται από ηλεκτρομαγνητικές παρεμβολές), δεν είναι ότι καλύτερο.

Επομένως, η χρήση εξωτερικού dac, είναι μάλλον απαραίτητη.

Για να μεταφερθεί η πληροφορία εκεί, χρησιμοποιούνται εώς τώρα συνδέσεις, που είτε είναι τεχνολογικά ξεπερασμένες (SPIDF ακόμα και AES/EBU), είτε είναι καθαρά ψηφιακές (USB,Firewire) που όμως δεν διόρθωνουν τα λάθη .
Το HDMI όσο αφορά τον ήχο παρέχει διόρθωση, το θέμα όμως είναι πόσες εταιρίες θα το εφαρμόσουν (μεγάλο κοστός και

Όσο αφορά το απαιτούμενο bandiwth, τόσο το USB 2.0 όσο και το firewire800 υπερκαλύπτούν τις απαιτήσεις ενός αρχείου 44/16 και μπορούν να υποστηρίξουν έως και 24/192.Στην περίπτωση, πολυκάναλου ήχου οι απαιτήσεις αυτές αυξάνονται, αλλά και πάλι καλύπτονται

Για το Jitter, όσο χρησιμοποιούνται όλα τα παραπάνω πάντα θα μας απασχολεί, γιατί κατά την άποψή μου, έχει να κάνει με τον σειριακό τρόπο μετάδοσης που χρησιμοποιείται και που έχει σαν αποτέλεσμα να είμαστε σίγουροι για το τι διαβάζουμε-στέλνουμε και το τι παίρνουμε.

Για αυτό και παρόλο που δεν αρέσει στις εταιρίες συσκευών ήχου, θα περάσουμε πολύ γρήγορα σε τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται πολλά χρόνια τώρα, σε δίκτυα δεδομένων, όπως το ethernet.
Νομίζω ήδη χρησιμοποιείται στο Professional audiο και υπάρχουν και υλοποιήσεις ασυρματών δικτύων, που όμως δεν γνωρίζω.

Το κυριότερο όμως είναι ότι υπάρχουν ανεξάρτητα άτομα, που το ψάχνουν πολύ το θέμα.

Σε δεύτερη φάση, θα χρησιμοποιηθούν και δικτυακές TCP/IP υλοποιήσεις τόσο σε επιπεδο software player όσο και συσκευών με καλύτερα ακόμα αποτελέσματα.

Όλα τα παραπάνω θα έχουν πραγματικά νόημα, όταν θα επιτρέψουν οι εταιρίες να υπάρξουν πηγές (αρχεία) που να είναι διαχείρισιμα άμεσα από το pc. θα γίνει όταν βρουν τρόπο διασφάλισης των δικαιωμάτων τους, χωρίς αλλοίωση περιεχομένου. Ήδη έχει γίνει προσπάθεια ενσωμάτωσης των στοιχείων του χρήστη στο μουσικό αρχείο, που για ευνόητους λόγους απέτυχε.

Έχοντας περάσει στην αναπαραγωγή μέσω pc με χρήση USB DAC, για τα δικά μου δεδομένα που τονίζω ότι δεν είναι hiend, ότι με ασύγκριτα χαμηλότερο κόστος, έχει κανείς τόσο πρακτικά όσο και αξιόλογα ποιοτικά αποτελέσματα.

Το σύστημα αποτελείται από ένα Pc 5 ετών (μέτριου για την εποχή του), δωρεάν λογισμικά ανάγνωσης και αναπαραγωγής με μεγάλες δυνατότητες, ένα λογισμικό αρχειοθέτησης με άπειρες δυνατότητες 20 ευρώ, ένα DAC 200 ευρώ και ένα καλώδιο 5 ευρώ.

Ακόμα και αυτό το pc είναι σε θέση να κάνει και άλλα πράγματα ταυτόχρονα.

Στο εξωτερικό πολλοί θεωρούν ότι υπάρχουν εφαρμογές pc audio με USB DAC, που με ένα σημαντικά μικρότερο κόστος από ένα hiend cdplayer, παίζουν έαν όχι το ίδιο, πολύ κοντά σε αυτά.

Ελπίζω να μην κούρασα.

Επ, long time no see!
Άντε βρε...Άμα δεν είναι CD2Pro το transport δε λέει! :jester:

Χρωστάς ένα αφιέρωμα στα USB DAC κάπου αλλού εσύ, ή κάνω λάθος?! :chinese:

Αυτό δε με χάλαγε αλλά μπορείς να κάνεις καλή δουλειά και με πολύ λιγότερα χρήματα...Σίγουρα κάτω απο 3000 ευρώ (μαζί με το κόστος του PC το οποίο φυσικά δεν το αγοράζεις μόνο για να ακούς μουσική).

Ξεκινας απο τα βασικα: laptop > usb > bb 2707 dac. To τσιπακι αυτο χρειαζεται ελαχιστα πραγματα για να δουλεψει και κανει τα παντα. Κυνηγοντας ομως τη πολλη καλη αποδωση το χρησημοποιεις μονο σαν usb receiver ή για να παρεις I2S / SPDIF . Το υπολοιπο ειναι αυτο :

Attachments

Επ, long time no see!
Άντε βρε...Άμα δεν είναι CD2Pro το transport δε λέει! :jester:

Χρωστάς ένα αφιέρωμα στα USB DAC κάπου αλλού εσύ, ή κάνω λάθος?! :chinese:

Δίκιο έχεις.
Αυτήν την στιγμή, ψήνεται..:chef:
Αλλά έτσι όπως το βλέπω, μέχρι να το τελειώσω θα είναι ήδη ξεπερασμένο.:dead:
Όπως βλέπεις εκτός από τα usb dac, αναγκαστικά πας και αλλού.

Last edited:
Να ρωτησω κατι "χαζο" βρε παιδια? Μιας που μιλατε για pc, για ποιο λογο να χρησιμοποιειτε το dvd/cd drive για την αναπαραγωγη των μουσικων αρχειων και δεν τα αναπαραγετε κατευθειαν απο τον σκληρο, ωστε να αποφυγετε τα προβληματα jitter κλπ? Εγω τουλαχιστον, ετσι εχω αποθηκευμενα τα αγαπημενα μου cd-audio, πολλα απο αυτα σε Lossless συμπιεση και αλλα σε wav.
Η ευκολια χρησης ειναι απειρως υψηλοτερη και το κοστος αστειο με τις σημερινες τιμες σκληρων...

ΥΓ. Βλεπω οτι την προταση μου για blind test cd/ pc την κανατε γαργαρα με χαρακτηριστικη ευκολια! :D

Οι κινητήρες περιστροφής των δίσκων δεδομένων, οπτικών τε και μαγνητικών, δεν είναι βηματικοί· είναι απλοί κινητήρες συνεχούς ρεύματος.

Εχεις απόλυτο δίκιο, μπερδεύτηκα με τα floppies...Ενα step motor σε CD μόνο προβλήματα θα προκαλούσε.

Πολύ καλή η ανάλυση και η κριτική αλλά αναφέρεσαι μόνο στο sampling jitter. Για το induced jitter που οφείλεται σχεδόν αποκλειστικά στο transport δεν μας είπες τίποτα.

Το line included jitter δεν ωφείλεται στο transport, αλλά στο ,περιορισμένου bandwidth, bus που μεταφέρει τα data μας απο το transport στο dac. Στα συμβατικά cd players ,εκεί οπου το bus δουλεύει οριακά (~10mbit) το line included jitter ,ναι έχει να κανει...φαίνεται...

Στα PC τωρα...10 mbit bus? χα... το πιο αργό είναι το IDE PATA(133mbyte/sec)...Η μνημη? ασε εκει ξεφευγουμε πολλά gigabyte/sec...το data bus...αστρονομικά νουμερο.

Αν λοιπόν όλα αυτά τα υποσυστήματα φτάσουν να έχουν μετρήσιμο jitter στα πλαίσια του cd audio, τότε αυτό που θα συμβεί είναι ο υπολογιστής μας να ....χμ...κολλήσει εντελώς...στην καλύτερη περίπτωση :)

Τελος, το error correction (reed solomon) πραγματοποιείται απο το ίδιο το player και είναι διάφανο προς τα έξω. Μερικά PC drives (pioneer πχ) είναι ιδιαίτερα καλά και γρήγορα όσον αφορά το error correction.

Απάντηση: Re: cd player vs pc

Το παράδειγμα κοστίζει γύρω στα 3500-4000 ευρά,μ' ένα dac των 1400.
Αν βάλουμε ένα απο τα "καλά" dac των 4000-5000,φτάνουμε στην περιοχή των ακριβών cdp και συνεχίζουμε να έχουμε ένα pc-που σίγουρα κάνει κι άλλα πράγματα,αλλά συνεχίζει να είναι ακόμα υπολογιστής...

Ενδιαφέρουσα συζήτηση,αλλά μέχρι νεωτέρας μένω όπως είμαι.-bye-

Re: Απάντηση: Re: cd player vs pc

Το παράδειγμα κοστίζει γύρω στα 3500-4000 ευρά,μ' ένα dac των 1400.
Αν βάλουμε ένα απο τα "καλά" dac των 4000-5000,φτάνουμε στην περιοχή των ακριβών cdp και συνεχίζουμε να έχουμε ένα pc-που σίγουρα κάνει κι άλλα πράγματα,αλλά συνεχίζει να είναι ακόμα υπολογιστής...

Ενδιαφέρουσα συζήτηση,αλλά μέχρι νεωτέρας μένω όπως είμαι. -bye-

Γιατί έχω την εντύπωση πως είχατε αποφασίσει πριν ακόμα ξεκινήσει η συζήτηση? -bye-

Ο angelo έφερε απλά ένα παράδειγμα. Επειδή υπάρχει CD player που κάνει 60.000 ευρώ δε σημαίνει πως το CD player, ως μέσο, είναι πολύ ακριβό για να μπει σε κάθε σπίτι.

Επίσης το "συνεχίζει να είναι ακόμα υπολογιστής" το θεωρώ θετικό. Το cd player δεν έφερε καμμία επανάσταση στη ζωή μας όταν παρουσιάστηκε...Το PC, αντίθετα, έφερε επαναστατικές αλλαγές σε πολλούς τομείς της ζωής μας και θα φέρει ακόμα περισσότερες. Το να αντικαταστήσουμε μία ξεπερασμένη τεχνολογικά και με περιορισμένες δυνατότητες συσκευή όπως το CD player με κάτι τόσο προηγμένο κλπ όσο το PC, μόνο θετικό μπορεί να είναι για την εξέλιξη του hobby μας.

Τελικά, βέβαια, ο καθένας μας είναι ελεύθερος να αποφασίσει αν θα πηδήξει επάνω στο τρένο ή αν θα συνεχίσει να το βλέπει να περνά. Κάποιοι οδηγάνε ακόμα Harley Davidson. :antlers:

Last edited:
Ολοι (και γώ μαζί) θα θέλαμε να είναι έτσι, αλλά Δυστυχώς ΔΕΝ είναι ακριβώς έτσι....
Και εδώ να θυμίσω ξανά, πως το δισκάκι που θέλουμε να διαβάσουμε είναι Audio CD και ΟΧΙ CD-rom.

Να πώ με απλά λόγια γιατί πλέον ΔΕΝ πρέπει να μας απασχολούν τα ελβετικής ακριβείας transport? Ωραια...

Στα συμβατικά (και παλια) cd-players, το transport το οποιο στεγαζει τον μηχανισμό ανάγνωσης, ο οποίος, στα πρότυπα του Red Book (CD Audio) πρέπει να βρίσκεται σε πλήρη συγχρονισμό με το DAC. Αυτό σημαίνει οτι πρέπει να προμηθεύει το DAC με ακριβώς 44.100samples / second.

Περίπου σωστά....
Από το 1989 που έκανα επισκευές, θυμάμαι πως ΟΛΑ τα players είχαν μια μνήμη (συνήθως 64κ) που σκοπό είχε να ομαλοποιεί τη ροή δεδομένων.
Το addressing της μνήμης το έκανε (και το κάνει ακόμα δηλαδή) το Servo chipset με αναφορά χρονισμού από το ρολόι του DAC.

Ο μηχανισμός περιστροφής του CD αν και βηματικός, πότε δεν θα καταφέρει να το κάνει αυτό τέλεια, μιάς και μερικά sample θα φτάνουν στο DAC λιιιιιγο πιο μπροστα η λίιιιγο πιο πίσω απο το clock (jitter). Αυτή είναι και η περίφημη ταχύτητα 1X.

ΟΧΙ, δεν είναι βηματικοί κινητήρες, είναι απλά DC μοτεράκια.
Η στιβαρότητα της κατασκευής τους (βασικά, το πάχος του άξονα, και η ποιότητα/ακρίβεια που έχουν τα κουζινέτα τους) ορίζουν και την ακρίβεια περιστροφής του δίσκου.
Στα σημερινά φτηνά cd η ποιότητα των μηχανισμών δεν διαφέρει πολύ από αυτήν ενός cd-rom

Με την πρόοδο τις τεχνολογίας, μηχανισμοί 2Χ, 4Χ ... 50Χ άρχισαν να εμφανίζονται στα PC drives που τους επέτρεπαν να διαβάζουν 2,4,8 φορές πιο γρήγορα το δισκάκι από την standard ταχύτητα ανάγνωσης. Ετσι λοιπόν κάπου στα τέλη του '90, όλα τα PC απέκτησαν jitter-free audio.

Γιατι? Απλο!

Διάβαζαν απο το CD με πολλαπλάσιες ταχύτητες αλλά αντί να οδηγήσουν ένα DAC ,πολύ απλά γέμιζαν ένα κομματάκι μνήμης του PC (buffer). To DAC λοιπον, αντί να διαβάζει απο το unstable transport, διάβαζε από την πολύ γρήγορη και ακριβής μνήμη. Κάπου εδώ το jitter έγινε μή-μετρήσιμο. (Το πρόβλημα τότε ήταν οτι δεν υπήρχε σοβαρή κάρτα ήχου για να παίξεις :p )

Η πολλαπλάσια ταχύτητα των cd-rom (σε audio εφαρμογές) δεν εξυπηρετεί το jitter λόγο μνήμης, αλλά εξυπηρετεί άλλο σκοπό.
Επειδή το Audio CD δεν έχει τόσο ισχυρούς κώδικες διόρθωσης λαθών όσο ένα δισκάκι cd-rom, με το πολλαπλό διάβασμα, το drive μπορεί να διορθώσει λάθη στην ανάγνωση αφού προλαβαίνει να ξαναδιαβάσει την "προβληματική" περιοχή του δίσκου. Το τι αποτέλεσμα θα πάρουμε εξαρτάται από το firmware του drive.
Υπάρχουν pc drive που "κολλάνε" και σταματούν την αναπαραγωγή όταν τους βάλεις πολύ ταλαιπωρημένο δισκάκι. ΤΟ ΙΔΙΟ drive σε απλό audio mode (x1) περνά από το "προβληματικό" σημείο με 1-2 κλικ στον ήχο.
Σε άλλο pc drive το ίδιο δισκάκι μπορεί να συμπεριφερθεί διαφορετικά.
Από προσωπική πείρα τα CD recorder (όχι τα DVD recorder...) είναι το πιο σίγουρο στοίχημα στα δύσκολα....

Το βραδυκίνητο factory των consumer devices, είχε μείνει ακόμα για πολλά χρόνια κολλημένο στους συγχρονισμένος μηχανισμούς (1x). Λογικό ήταν άλλωστε, δεν μπορούσε μια αγορά να καταρρεύσει εν ριπής. Ετσι λοιπον για πολλαααά χρόνια ακόμα συνεχίστηκε το παραμύθι με τα super transoprt, πανάκριβα, με ρουμπίνια κτλ.
Αφού λοιπόν πούλησαν, ξεστόκαραν, ξύπνησαν πλέον χρησιμοποιούν φτηνά readers από ...PC (λίγοι ακομα) :D

High end? ναι ναι high end!!!

ΜΗΝ απαξιώνεις τις στιβαρές κατασκευές transport.
Αν το ανάγουμε στα pc, δες πόσο συχνά "χτυπάνε" τα σημερινά drive σε σχέση με τα πρώτης γενειάς που είχαν ταχύτητες x2, x4 κλπ.

Αλλωστε, αν το pc ήταν το απόλυτο transport, τότε γιατί το ίδιο δισκάκι έχει διαφορετικό ήχο σε αναπαραγωγή από pc στα παρακάτω σενάρια:

1. Αναπαραγωγή Audio cd από το cd-rom drive σε πολλαπλάσια ταχύτητα.
2. Αναπαραγωγή από το σκληρό σε μορφή wav.
3. Αναπαραγωγή από το cd-rom δίσκου cd-rom που γράψαμε τα wav από το δίσκο.

Μην ξεχνάμε πως μιλάμε πάντα για IDE drives.

Να ρωτησω κατι "χαζο" βρε παιδια? Μιας που μιλατε για pc, για ποιο λογο να χρησιμοποιειτε το dvd/cd drive για την αναπαραγωγη των μουσικων αρχειων και δεν τα αναπαραγετε κατευθειαν απο τον σκληρο, ωστε να αποφυγετε τα προβληματα jitter κλπ? Εγω τουλαχιστον, ετσι εχω αποθηκευμενα τα αγαπημενα μου cd-audio, πολλα απο αυτα σε Lossless συμπιεση και αλλα σε wav.
Η ευκολια χρησης ειναι απειρως υψηλοτερη και το κοστος αστειο με τις σημερινες τιμες σκληρων...

ΥΓ. Βλεπω οτι την προταση μου για blind test cd/ pc την κανατε γαργαρα με χαρακτηριστικη ευκολια! :D

Το jitter, ακόμα και έτσι, δεν το έλεγχεις-αποφεύγεις.

Το software player, μέσω plugin που ακομά δεν έχουν ελεχθεί πληρως λειτουργικά, διαβάζουν (σωστά?) τα δεδομένα από το αρχείο, αλλά από εκεί και πέρα ξεκινά μια ανεξέλεκτη πάλι πορεία σειριακής ρόης πληροφορίας (το ένα bit μετά το άλλο).
Επειδή τα σειριακά συστήματα μεταφοράς δεδομένων (χωρίς buffer και από τις δύο μεριές και χωρίς μηχανισμούς ανίχνευσης και διόρθωσης λαθών και αναδιοργάνωσης ή επανάληψη αποστολής των δεδομένων που λαμβάνονται), εξαρτώνται από τον σωστό χρονισμό, πάντα θα εμφανίζεται jitter.

Που σημαίνει ότι περάσει, πέρασε και λάβαμε ότι και με την σειρά που εμείς θεωρούμε.

Σύμφωνοι,τα πράγματα δεν είναι τόσο τραγικά, αλλά χονδρικά αυτό νομίζω εγώ ότι ισχύει.