Να πώ με απλά λόγια γιατί
πλέον ΔΕΝ πρέπει να μας απασχολούν τα ελβετικής ακριβείας
transport? Ωραια...
Στα συμβατικά (και παλια) cd-players, το transport το οποιο στεγαζει τον μηχανισμό ανάγνωσης, ο οποίος, στα πρότυπα του Red Book (CD Audio) πρέπει να βρίσκεται σε πλήρη συγχρονισμό με το DAC. Αυτό σημαίνει οτι πρέπει να προμηθεύει το DAC με
ακριβώς 44.100samples / second.
Περίπου σωστά....
Από το 1989 που έκανα επισκευές, θυμάμαι πως ΟΛΑ τα players είχαν μια μνήμη (συνήθως 64κ) που σκοπό είχε να ομαλοποιεί τη ροή δεδομένων.
Το addressing της μνήμης το έκανε (και το κάνει ακόμα δηλαδή) το Servo chipset με αναφορά χρονισμού από το ρολόι του DAC.
Ο μηχανισμός περιστροφής του CD αν και βηματικός, πότε δεν θα καταφέρει να το κάνει αυτό τέλεια, μιάς και μερικά sample θα φτάνουν στο DAC λιιιιιγο πιο μπροστα η λίιιιγο πιο πίσω απο το clock (jitter). Αυτή είναι και η περίφημη ταχύτητα
1X.
ΟΧΙ, δεν είναι βηματικοί κινητήρες, είναι απλά DC μοτεράκια.
Η στιβαρότητα της κατασκευής τους (βασικά, το πάχος του άξονα, και η ποιότητα/ακρίβεια που έχουν τα κουζινέτα τους) ορίζουν και την ακρίβεια περιστροφής του δίσκου.
Στα σημερινά φτηνά cd η ποιότητα των μηχανισμών δεν διαφέρει πολύ από αυτήν ενός cd-rom
Με την πρόοδο τις τεχνολογίας, μηχανισμοί 2Χ, 4Χ ... 50Χ άρχισαν να εμφανίζονται στα PC drives που τους επέτρεπαν να διαβάζουν 2,4,8 φορές πιο γρήγορα το δισκάκι από την standard ταχύτητα ανάγνωσης. Ετσι λοιπόν κάπου στα τέλη του '90, όλα τα PC απέκτησαν
jitter-free audio.
Γιατι? Απλο!
Διάβαζαν απο το CD με πολλαπλάσιες ταχύτητες αλλά αντί να οδηγήσουν ένα
DAC ,πολύ απλά γέμιζαν ένα κομματάκι μνήμης του PC (
buffer). To DAC λοιπον, αντί να διαβάζει απο το unstable transport, διάβαζε από την πολύ γρήγορη και ακριβής μνήμη. Κάπου εδώ το jitter έγινε
μή-μετρήσιμο. (Το πρόβλημα τότε ήταν οτι δεν υπήρχε σοβαρή κάρτα ήχου για να παίξεις

)
Η πολλαπλάσια ταχύτητα των cd-rom (σε audio εφαρμογές) δεν εξυπηρετεί το jitter λόγο μνήμης, αλλά εξυπηρετεί άλλο σκοπό.
Επειδή το Audio CD δεν έχει τόσο ισχυρούς κώδικες διόρθωσης λαθών όσο ένα δισκάκι cd-rom, με το πολλαπλό διάβασμα, το drive μπορεί να διορθώσει λάθη στην ανάγνωση αφού προλαβαίνει να ξαναδιαβάσει την "προβληματική" περιοχή του δίσκου. Το τι αποτέλεσμα θα πάρουμε εξαρτάται από το firmware του drive.
Υπάρχουν pc drive που "κολλάνε" και σταματούν την αναπαραγωγή όταν τους βάλεις πολύ ταλαιπωρημένο δισκάκι. ΤΟ ΙΔΙΟ drive σε απλό audio mode (x1) περνά από το "προβληματικό" σημείο με 1-2 κλικ στον ήχο.
Σε άλλο pc drive το ίδιο δισκάκι μπορεί να συμπεριφερθεί διαφορετικά.
Από προσωπική πείρα τα CD recorder (όχι τα DVD recorder...) είναι το πιο σίγουρο στοίχημα στα δύσκολα....
Το βραδυκίνητο factory των consumer devices, είχε μείνει ακόμα για πολλά χρόνια κολλημένο στους συγχρονισμένος μηχανισμούς (1x). Λογικό ήταν άλλωστε, δεν μπορούσε μια αγορά να καταρρεύσει εν ριπής. Ετσι λοιπον για πολλαααά χρόνια ακόμα συνεχίστηκε το παραμύθι με τα super transoprt, πανάκριβα, με ρουμπίνια κτλ.
Αφού λοιπόν πούλησαν, ξεστόκαραν, ξύπνησαν πλέον χρησιμοποιούν φτηνά readers από ...PC (λίγοι ακομα)
High end? ναι ναι high end!!!