cd player vs pc

Σε καθε περιπτωση, οποτε θελετε μπορουμε να διοργανωσουμε ενα blind test..
Παντως απο το bluesky που εχω σπιτι παιζει πολυ καλυτερα..

Ε τωρα κονομησαμε........

Δεκτο το τεστ.....αν και τελευταια τα τυφλα .....αποφευγονται

Με το τρόπο που το θέτει ο Στέργιος συμφωνώ-άν και δεν μου αρέσει προσωπικά καθόλου αυτή η προοπτική.Οι τάσεις της αγοράς βέβαια δεν διαμορφώνονται στη βάση προσωπικών επιθυμιών.

Αυτό που μπορώ με σιγουριά ακόμα να πώ είναι,ότι σε μιά σύνθετη κατασκευή με μηχανικά,αναλογικά,ηλεκτρονικά μέρη όλα συμμετέχουν στο αποτέλεσμα.Ο βαθμός συμμετοχής τους στο τελικό αποτέλεσμα, έχει να κάνει με την εκάστοτε σχεδιαστική προσέγγιση,που με την σειρά της βασίζεται σε σαφείς στόχους-περιορισμούς-προτεραιότητες.Κανείς επαγγελματίας,δεν ξεκινά ένα project στην τύχη κι όπου τον βγάλει,απλά πειραματιζόμενος μέχρι να του βγεί κάτι...

Ετσι κι η επιλογή υλικών π.χ οδηγός,μπορεί απλά και μόνο να οφείλεται στις δυνατότητες συνεργασίας με προμηθευτές,να εξυπηρετεί στην μείωση κόστους και την διαθεσιμότητα στον ορίζοντα χρόνου κι όχι την βέλτιστη επιλογή.Επίσης,πάρτε υπόψη,ότι όλες οι εταιρείες-κατασκευαστές,στα προϊόντα τους,πάντα τονίζουν τα σημεία υπεροχής τους.Ετσι,δεν μου φαίνεται περίεργο,που η Meridian προβάλλει κι επενδύει στην ψηφιακή της υπεροχή κι η Teac στους οδηγούς της.

Για παράδειγμα,σε πηγές που υποστηρίζουν DVD,SACD ο μηχανισμός πρέπει να είναι σχεδιασμένος έτσι ώστε,να καλύπτει τα στάνταρντς τους π.χ πολύ υψηλότερες ταχύτητες περιστροφής.Ενας κοινός οδηγός CD,δεν μπορεί να ανταπεξέλθει.Γι αυτό τον λόγο οι περισσότεροι κατασκευαστές, χρησιμοποιούν τους γνωστούς πλαστικούς οδηγούς-συμφέρει και οικονομικά βέβαια.Απ' ότι ξέρω,μόνο η Teac,επενδύει στην εξέλιξη των οδηγών υψηλής μηχανικής ακρίβειας κι ευελιξίας ή άλλοι χρησιμοποιούν τους πάμφθηνους DVD drivers....

Πέστε το φετιχισμό,πέστε το ψυχαναγκαστικό σύνδρομο,τέλος πάντων πέστε το όπως θέλετε-δεν με απασχολεί.

Κάτι τέτοια μηχανάκια,τα παίρνεις όχι γιατί δεν ξέρεις τι να κάνεις τα λεφτά σου ή γιατί είσαι εφοπλιστής(αυτοί δεν ασχολούνται με τέτοια ποταπά χόμπυ),το παίρνεις για να τ' ακούς,να το χαίρεσαι,να το χαϊδεύεις.
Κι είσαι βέβαιος,ότι όταν έρθει η ώρα σου,θα το πάρουν τα παιδιά σου και θα λένε:αυτό ήταν του πατέρα μου,που είχε τρέλλα με το hi fi και την μουσική,τι μου θυμίζει αυτό το μηχάνημα.......

:grinning-smiley-043

Παντως, σε ολες τις συγκρισεις αυτου του τυπου (πχ, πικαπ εναντιον CDP) πρεπει να συγκρινονται συσκευες παραπλησιου κοστους. Φυσικα και ενα PC μπορει να κανει τα παντα, αλλα τελικα δε θα μοιαζει και τοσο με τα PC του γραφειου μας. Αν πρεπει να δωσουμε 1000 για να το κανουμε να παιξει οπως ενα CDP ιδιας αξιας, τοτε το CDP ειναι προτιμοτερο μιας και η χρηση και η τοποθέτησή του ειναι πιο ευκολη.

Εμένα πάλι δε με νοιάζει να δώσω και 1000 και 2000 ευρώ για ένα PC που θα μου δίνει καλύτερη εικόνα απο το πιο ακριβό DVD, άριστο ήχο στο homecinema και στο HiFi (το καλύτερο transport που έχετε φανταστεί - παρακαλώ ψάχτε το πριν εκφράσετε άποψη), θα μου κρατάει όλα μου τα CD σε lossless μορφή καθώς και τις ταινίες μου, θα μου δίνει τη δυνατότητα να μπαίνω στο internet για να βρίσκω νέο υλικό ή για ενημέρωση or whatever, θα μπορώ να παίξω και τα παιχνιδάκια μου στον προβολέα, θα..., θα...., θα.... (imagination is the limit) και όλα τα παραπάνω με ένα πολύ εύκολο για μένα τρόπο, μια που χρησιμοποιώ υπολογιστή απο τα 6 μου.

Τώρα αν επειδή του βάζουμε εξωτερική κάρτα ήχου και το συνδέουμε με ένα DAC παύει να είναι PC, τι να πω... Ας το πούμε διαστημόπλοιο!

Just my point of view, of course.

Last edited:
Συμφωνώ στα περισσότερα με τον KostasF με τη μόνη διαφορά ότι θα πρέπει να κάνουμε υπομονή κάποια χρόνια γιατί το ... διαστημόπλοιο που περιγράφεις δεν υπάρχει ακόμα...
Άλλως τε, όπως φαίνεται κι εσύ έχεις ακόμα το πλατώ σου και τον ενισχυτή σου και όλα τα καλούδια παρότι είσαι διατεθειμένος να τα αντικαταστήσεις.

Και φυσικά το όλο θέμα έχει και συναισθηματική πλευρά η οποία όμως δεν ήταν μέρος της συζήτησης. Κι εγώ εχω υπολογιστή από το '83 ως σήμερα, αλλά ταυτόχρονα και ένα έπιπλο-πικάπ-ραδιόφωνο Imperial της δεκαετίας του '50. Δεν ακούω όμως ούτε με το ένα, ούτε με το άλλο. Μην εμπλέκουμε στο θέμα της απόδοσης, την φετιχιστική πλευρά του χόμπυ την οποία ασπάζομαι απόλυτα βέβαια.

Με βοηθάς να το καταλάβω;Γιατί όχι;

Σε ποιού χρηστικού αντικείμενου την κτήση δεν εμπλέκεται αυτός ο παράγοντας;
Δεν μιλάμε για ακτινολογικό μηχάνημα ή εκσκαφέα,για καταναλωτικά προϊόντα μιλάμε.Γιατί θα έπρεπε να αποκλειστεί απ' αυτή την συζήτηση;
Μιλήσαμε για τις άλλες πρωτεύουσας σημασίας πλευρές μιλάμε και γι' αυτή.

:smile:

Να πώ με απλά λόγια γιατί πλέον ΔΕΝ πρέπει να μας απασχολούν τα ελβετικής ακριβείας transport? Ωραια...

Στα συμβατικά (και παλια) cd-players, το transport το οποιο στεγαζει τον μηχανισμό ανάγνωσης, ο οποίος, στα πρότυπα του Red Book (CD Audio) πρέπει να βρίσκεται σε πλήρη συγχρονισμό με το DAC. Αυτό σημαίνει οτι πρέπει να προμηθεύει το DAC με ακριβώς 44.100samples / second. Ο
μηχανισμός περιστροφής του CD αν και βηματικός, πότε δεν θα καταφέρει να το κάνει αυτό τέλεια, μιάς και μερικά sample θα φτάνουν στο DAC λιιιιιγο πιο μπροστα η λίιιιγο πιο πίσω απο το clock (jitter). Αυτή είναι και η περίφημη ταχύτητα 1X.

Με την πρόοδο τις τεχνολογίας, μηχανισμοί 2Χ, 4Χ ... 50Χ άρχισαν να εμφανίζονται στα PC drives που τους επέτρεπαν να διαβάζουν 2,4,8 φορές πιο γρήγορα το δισκάκι από την standard ταχύτητα ανάγνωσης. Ετσι λοιπόν κάπου στα τέλη του '90, όλα τα PC απέκτησαν jitter-free audio.

Γιατι? Απλο!

Διάβαζαν απο το CD με πολλαπλάσιες ταχύτητες αλλά αντί να οδηγήσουν ένα DAC ,πολύ απλά γέμιζαν ένα κομματάκι μνήμης του PC (buffer). To DAC λοιπον, αντί να διαβάζει απο το unstable transport, διάβαζε από την πολύ γρήγορη και ακριβής μνήμη. Κάπου εδώ το jitter έγινε μή-μετρήσιμο. (Το πρόβλημα τότε ήταν οτι δεν υπήρχε σοβαρή κάρτα ήχου για να παίξεις :p )

Το βραδυκίνητο factory των consumer devices, είχε μείνει ακόμα για πολλά χρόνια κολλημένο στους συγχρονισμένος μηχανισμούς (1x). Λογικό ήταν άλλωστε, δεν μπορούσε μια αγορά να καταρρεύσει εν ριπής. Ετσι λοιπον για πολλαααά χρόνια ακόμα συνεχίστηκε το παραμύθι με τα super transoprt, πανάκριβα, με ρουμπίνια κτλ.
Αφού λοιπόν πούλησαν, ξεστόκαραν, ξύπνησαν πλέον χρησιμοποιούν φτηνά readers από ...PC (λίγοι ακομα) :D

High end? ναι ναι high end!!!

Last edited:
Κι η διαδικασία ανάγνωσης απο το λέϊζερ σ' ένα ασταθή dvd driver,που παράλληλα επηρεάζεται κι απο τις δονήσεις περιστροφής δεν είναι μέρος της εξίσωσης;Κι η μεταφορά λαθών ανάγνωσης στο "buffer";

Τα διορθώνει μετά απ' ότι ξέρω...

Προσωπικά προτιμώ ένα σοβαρό οδηγό που διαβάζει σωστά.

Βέβαια ο καθένας επιλέγει με βάση τις δικές του προτεραιότητες.

Απάντηση: Re: cd player vs pc

Να πώ με απλά λόγια γιατί πλέον ΔΕΝ πρέπει να μας απασχολούν τα ελβετικής ακριβείας transport? Ωραια...

Στα συμβατικά (και παλια) cd-players, το transport το οποιο στεγαζει τον μηχανισμό ανάγνωσης, ο οποίος, στα πρότυπα του Red Book (CD Audio) πρέπει να βρίσκεται σε πλήρη συγχρονισμό με το DAC. Αυτό σημαίνει οτι πρέπει να προμηθεύει το DAC με ακριβώς 44.100samples / second. Ο
μηχανισμός περιστροφής του CD αν και βηματικός, πότε δεν θα καταφέρει να το κάνει αυτό τέλεια, μιάς και μερικά sample θα φτάνουν στο DAC λιιιιιγο πιο μπροστα η λίιιιγο πιο πίσω απο το clock (jitter). Αυτή είναι και η περίφημη ταχύτητα 1X.

Με την πρόοδο τις τεχνολογίας, μηχανισμοί 2Χ, 4Χ ... 50Χ άρχισαν να εμφανίζονται στα PC drives που τους επέτρεπαν να διαβάζουν 2,4,8 φορές πιο γρήγορα το δισκάκι από την standard ταχύτητα ανάγνωσης. Ετσι λοιπόν κάπου στα τέλη του '90, όλα τα PC απέκτησαν jitter-free audio.

Γιατι? Απλο!

Διάβαζαν απο το CD με πολλαπλάσιες ταχύτητες αλλά αντί να οδηγήσουν ένα DAC ,πολύ απλά γέμιζαν ένα κομματάκι μνήμης του PC (buffer). To DAC λοιπον, αντί να διαβάζει απο το unstable transport, διάβαζε από την πολύ γρήγορη και ακριβής μνήμη. Κάπου εδώ το jitter έγινε μή-μετρήσιμο. (Το πρόβλημα τότε ήταν οτι δεν υπήρχε σοβαρή κάρτα ήχου για να παίξεις :p )

Το βραδυκίνητο factory των consumer devices, είχε μείνει ακόμα για πολλά χρόνια κολλημένο στους συγχρονισμένος μηχανισμούς (1x). Λογικό ήταν άλλωστε, δεν μπορούσε μια αγορά να καταρρεύσει εν ριπής. Ετσι λοιπον για πολλαααά χρόνια ακόμα συνεχίστηκε το παραμύθι με τα super transoprt, πανάκριβα, με ρουμπίνια κτλ.
Αφού λοιπόν πούλησαν, ξεστόκαραν, ξύπνησαν πλέον χρησιμοποιούν φτηνά readers από ...PC (λίγοι ακομα) :D

Εμείς να δω πότε θα ξυπνήσουμε.

Re: Απάντηση: cd player vs pc

Με βοηθάς να το καταλάβω;Γιατί όχι;

Σε ποιού χρηστικού αντικείμενου την κτήση δεν εμπλέκεται αυτός ο παράγοντας;
Δεν μιλάμε για ακτινολογικό μηχάνημα ή εκσκαφέα,για καταναλωτικά προϊόντα μιλάμε.Γιατί θα έπρεπε να αποκλειστεί απ' αυτή την συζήτηση;
Μιλήσαμε για τις άλλες πρωτεύουσας σημασίας πλευρές μιλάμε και γι' αυτή.

:smile:

Δεν είπα ότι δεν πρέπει να εμπλέκεται ο παράγων "συναίσθημα" στις τελικές επιλογές. Είπα ότι δεν πρέπει να τον αφήνουμε να μας επηρεάζει σε ζητήματα απόδοσης και λειτουργίας που είναι "ορθολογικού" τύπου.

Last edited:

Γιατι? Απλο!

Πολύ καλή η ανάλυση και η κριτική αλλά αναφέρεσαι μόνο στο sampling jitter. Για το induced jitter που οφείλεται σχεδόν αποκλειστικά στο transport δεν μας είπες τίποτα.

Συγγνώμη που χαλάω το όνειρο των απανταχού κομπιουτεράδων αλλά δεν είναι ακριβώς έτσι τα πράγματα με το τζίτερ.

Πρώτα απ' όλα και τα παλιά CD-ROMs είχαν buffer. Δεν ήταν δυνατόν να λειτουργούν χωρίς αυτήν αφού είχαν διαφορετικές ταχύτητες ανάγνωσης ανάλογα με το που βρισκόταν η κεφαλή. Τα 150 kb/s έβγαιναν απο το buffer αυτό.

Δεύτερον το οτι τα σημερινά CD/DVD ROMs έχουν ικανότητα ανάγνωσης με πολλαπλάσιες ταχύτητες της κανονικής δεν σημαίνει οτι το τζίτερ καταπολεμήθηκε. Το πρόβλημα παραμένει και έγκειται κυρίως στη μετάδοση των δεδομένων μέσω του εκάστοτε διαύλου προς τον επεξεργαστή. Γι αυτό άλλωστε σε κάθε επαγγελματικό στούντιο που σέβεται τον εαυτό του και έχει μερικά χιλιόμετρα ψηφιακού καλωδίου, τα εξωτερικά ρολόγια συγχρονισμού είναι εκ των ουκ ανευ. Το ίδιο και σε κορυφαία συστήματα transport/dac.

Τώρα αν ενσωματώσουμε μία καλή κάρτα ήχου (Π.χ. Lynx) με ένα καλό εξωτερικό DAC και ένα καλό word clock (π.χ. ρόζενταλ) και οδηγό μία flash μνήμη (ιδανική περίπτωση) σε ένα προσεγμένο PC. τότε, ναι μπορούμε να πάρουμε κορυφαίο αποτέλεσμα.

Να ρωτήσω κάτι ακόμα -πέρα απο τα σφάλματα ανάγνωσης και τα σφάλματα που πρέπει να διορθωθούν ανάλογα το δισκάκι και την κατάστασή του;
Γιατί να μην πάρει κάποιος π.χ ένα meridian λογικής τιμής,που χρησιμοποιεί αυτή την φιλοσοφία που περιγράφεται παραπάνω και παράλληλα να είναι πολύ πιό σίγουρος και για την ποιότητα του αναλογικού σήματος(σίγουρα έχει πολύ καλύτερο αναλογικό στάδιο απο ένα pc) και γενικότερα την ποιότητα κατασκευής του;
Γιατί πρέπει να τα πληρώσει σε pc,όποιος ενδιαφέρεται γι' αυτήν την κατασκευαστική προσέγγιση,κι όχι σ' ένα καλό cdp αυτής της φιλοσοφίας,που επιπλέον θα συνεργάζεται σίγουρα καλύτερα μ' ένα σύστημα ήχου;

Γιατί πρέπει να τα πληρώσει σε pc,όποιος ενδιαφέρεται γι' αυτήν την κατασκευαστική προσέγγιση,κι όχι σ' ένα καλό cdp αυτής της φιλοσοφίας,που επιπλέον θα συνεργάζεται σίγουρα καλύτερα μ' ένα σύστημα ήχου;

Γιατί αν η Meridian έφτιαχνε ένα player του επιπέδου που περιγράφει ο Ε. Κατσίκης παραπάνω θα το χρέωνε κανένα 30άρι χιλιάδες ευρώ και δε θα μπορούσε να κάνει όλα τα υπόλοιπα που περιμένεις απο ένα PC, εφόσον το έχεις βάλει ήδη στο σαλόνι σου (ένα μέρος των οποίων περιγράφω παραπάνω).

Να ρωτήσω κάτι ακόμα -πέρα απο τα σφάλματα ανάγνωσης και τα σφάλματα που πρέπει να διορθωθούν ανάλογα το δισκάκι και την κατάστασή του;
Γιατί να μην πάρει κάποιος π.χ ένα meridian λογικής τιμής,που χρησιμοποιεί αυτή την φιλοσοφία που περιγράφεται παραπάνω και παράλληλα να είναι πολύ πιό σίγουρος και για την ποιότητα του αναλογικού σήματος(σίγουρα έχει πολύ καλύτερο αναλογικό στάδιο απο ένα pc) και γενικότερα την ποιότητα κατασκευής του;

μα ολοι μεχρι στιγμης συμφωνουν οτι το pc μονο σαν transport μπορη να σταθη σε συνδυασμο με ενα καλο εξωτερικο dac οποτε τα αναλογικα κυκλωματα θα ειναι στο dac.

εγω θα προτιμουσα pc λογο της ευχρηστιας της αποθηκευσης δυνατοτητα διαβασματος ταινιων ,cd ,mp3,wma και οτι αλλο θελω και το κανω ηδη με μια καρτα maudio audiophile 2496 και ενα behringer 2496 ultramatch.

η αποδοση ειναι καλυτερη απο τα φτηνα cd και dvd player κατηγοριας μεχρι 500 ευρω που ειχα πριν.

οσο για την απολυτα καλυτερη αποδοση οταν εχω 10000 για cd player τοτε μπορη να σκεφτω μηπως ειναι καλυτερα να τα δωσω σε pc.