Γιώργος Πολυχρονίδης
AVClub Enthusiast
Εμένα πάντως άλλο με προβληματίζει και με ανησυχεί κατά τη διάρκεια του thread...Δέχομαι ότι το εν λόγω μηχάνημα παίζει καλά, όχι ως υπόθεση εργασίας αλλά γιατί κάποιους από αυτούς που γράφουν εδώ τους έχω μια εμπιστοσύνη.
Λέω λοιπόν ότι αυτό το μηχάνημα "καταργεί" τους κανόνες που έχουμε θέσει όχι μόνο εμείς ως ακροατές-αγοραστές όταν πρέπει να επιλέξουμε, αλλά και οι ίδιες οι εταιρείες όταν κατασκευάζουν κάτι. Δηλαδή θα πρέπει η απόδοση ενός μηχανήματος (κατά το μεγαλύτερο ποσοστό) να στηρίζεται σε συνειδητές τεχνολογικές επιλογές του κατασκευαστή και όχι σε συμπτώσεις. Θα πρέπει η επιλογή των υλικών, ο σχεδιασμός των διατάξεων, κτλ, να είναι προιόν μελέτης και ορθολογικής ανάλυσης και όχι μεταφυσικών παραγόντων. Εδώ φυσικά, όπως καταλαβαίνουμε όλοι θεωρώ, έχουμε να κάνουμε με το προιόν μιας ευτυχούς συγκυρίας γιατί μην μου πει κανένας ότι η Bluesky μετά από ενδελεχείς δοκιμές και λόγω της τεράστιας πείρας στο HiFi έβγαλε αυτό το player γιατί θα γελάσει και το παρδαλό κατσίκι...Ο προβληματισμός λοιπόν είναι,
α) Αν τελικά οι "προδιαγραφές" που έχουν τεθεί από την κοινότητα του HiFi (και προσωπικά δέχομαι) εξασφαλίζουν πράγματι την καλή ηχητική απόδοση, πώς εξηγείται το φαινόμενο Bluesky που δεν πληροί καμμία από αυτές? Φυσικά το ερώτημα είναι ρητορικό γιατί θα ήθελα μια 100% τεχνική απάντηση και όχι θεωρητική.
β) Αν τελικά το Bluesky είναι όντως προιόν σύμπτωσης, τι νόημα έχει η κατηγοριοποίηση των συσκευών ανάλογα με την τιμή τους αφού είναι πιθανό και δυνατό να υπάρχουν συσκευές υψηλής απόδοσης και χαμηλού κόστους παραγωγής σε κάθε κατηγορία τιμής και μάλιστα χωρίς προφανή λόγο για αυτό?
γ) Πιο πολύ δεν αναρωτιέμαι πώς είναι δυνατόν να παίζει καλύτερα το Bluesky από το Esotericflipout: ) αλλά γιατί και τα άλλα players των 35 δεν παίζουν τόσο καλά? Διότι σε τι διαφέρει από το Esoteric γνωρίζουμε, σε τι διαφέρει από τα άλλα του "σωρού" δεν έχω καταλάβει ακόμα...
Γιάννη παρόλο που η απάντηση δεν θα σε ικανοποιήσει καθότι "θεωρητική" θα σου θυμίσω την πάλη των κατασκευαστών την δεκαετία του 90 με το τέρας που λέγεται ανάγνωση - στήριξη - απομόνωση του CD. Σήμερα με τα CD/DVD Rom έχουμε σχεδόν ιδανική ανάγνωση με κόστος για τον κατασκευαστή 10 δολλάρια περίπου.
Επιπλέον στον τομέα των μετατροπέων και τελεστικών ενισχυτών έχουν γίνει πραγματικά άλματα που δικαιολογούν εν μέρει την κατάσταση.
Στα ψηφιακά τα πράγματα είναι περίεργα. Τί εννοώ; Όλα τα CD/DVD players ανεξαρτήτως κόστους στο εργαστήριο μετρούν άριστα. Κάτι που δεν συνέβαινε με τα αναλογικά ποτέ. Δεν υπήρχε περίπτωση αναλογική συσκευή να μετράει καλά στο εργαστήριο και να μήν παίζει καλά και το αντίθετο.
Η περίπτωση του bluesky μου θυμίζει την περίπτωση που αναφέρθηκε πιο πάνω με τα καλώδια στην τηλεοπτική που μετά από blind test επιλέχθηκε ως καλύτερο το πάμφηνο καλώδιο επειδή μάτσαρε καλύτερα στο σύστημα.