CD Vs LP

Re: Απάντηση: CD Vs LP

Συμφωνούμε απόλυτα.
Πόσους δίσκους έχεις εσύ τελικά, φαντάζομαι 5ψήφιο νούμερο?
Ακριβώς πενταψήφιο νούμερο περίπου 20000. Κάποτε δεν αγόραζα ένα πουκάμισο για να πάρω ένα-δύο δίσκους! Φυσικά ο καθένας ξοδεύει τα όποια χρήματα διαθέτει όπως αυτός επιθυμεί. Μόνο που κάποια πράγματα φαίνονται και βγάζουν μάτι και μπορεί να σε κριτικάρουν άνθρωποι που είχαν πολλά περισσότερα από σένα, αλλά έδιναν μεγαλύτερο βάρος αλλού, στο πόσα ουίσκια θα πιουν στην καφετέια, π.χ.
Φαντάσου οι περισσότεροι πελάτες μου στα βινύλια είναι μισθωτοί κατά κανόνα, όπως και κατά κανόνα, πλην εξαιρέσεων, αυτοί που διαθέτουν πολύ χρήμα συνήθως ξοδεύουν για τεράστια ακριβά και πολλά μηχανήματα έχοντας την αγωνία το πώς ακούγονται οι 'πέντε-δέκα' δίσκοι που διαθέτουν!!! Λ.Σ.

:flipout::flipout::flipout: Αυτοί οι τελευταίοι που αναφέρεις, είναι οι
επωνομαζόμενοι: μηχανηματάκηδες! Τι να το κάνεις το όποιο High-end
σύστημα και τι σημασία έχει, αν έχεις ελάχιστο υλικό γιά να ακούσεις?!

:flipout::flipout::flipout: Αυτοί οι τελευταίοι που αναφέρεις, είναι οι
επωνομαζόμενοι: μηχανηματάκηδες! Τι να το κάνεις το όποιο High-end
σύστημα και τι σημασία έχει, αν έχεις ελάχιστο υλικό γιά να ακούσεις?!
Καλό είναι να συνδυάζει κάποιος και τα δυο και μηχανήματα και δισκοθήκη. Αν δεν μπορεί ας προτιμήσει την καλή και μεγάλη δισκοθήκη. Το ζητούμενο είναι το να ακούμε μουσική. Φυσικά όσο πιο καλά τόσο πιο καλά. Λ.Σ.

Αν έχουμε σαν στόχο το "For the closest approach to the original sound 'του Macmod τότε προσπαθούμε να συνέλθουμε από φετιχιστικές τάσεις.
Η οργάνωση της μουσικής με κομπιούτερ εύκολα μπορεί να είναι τέλεια και απίστευτα πιο ενημερωτική. Εξώφυλλα, ενημερωτικό υλικό, λιμπρέττα, φωτογραφίες.
Ο καθένας φυσικά όπως "τη βρίσκει".
Τα τραίνα σήμερα μας ταξιδεύουν γρηγορότερα, ανετότερα και ασφαλέστερα. Ένα ταξίδι με παλιά ατμομηχανή έχει την γοητεία του. Μπορεί να βρωμίζεις, να κουράζεσαι και να αργείς αλλά σ' αρέσει. Διαλέγετε και παίρνετε.
Για μένα πάντως προέχουν η μεγαλύτερη δυνατή πιστότητα και η καλή μουσική, αυτά ονειρευόμουνα πάντα και γι αυτά προσπαθούσα, χωρίς να με νοιάζουν τα μέσα που θα μου τα προσφέρουν. Και τα μέσα αυτά, τα αυτιά μου μου λένε ότι είναι, εκτός από τα παλιά βινύλια Α' κοπής, το υλικό HD και μόνον.

Last edited:
Σας προτείνω να κάνετε το εξής:
Ηχογραφήστε στον υπολογιστή σας, (με ένα κατάλληλο πρόγραμμα) ένα μουσικό κομμάτι από βινύλιο, χωρίς καμία άλλη επεξεργασία φυσικά.
Αναπαραγάγετε το από cdp.
Εντυπώσεις......

Υ.Γ.
Αναφέρεται σε "normal" μηχανήματα και όχι σε "εξωτικά"

Σας προτείνω να κάνετε το εξής:
Ηχογραφήστε στον υπολογιστή σας, (με ένα κατάλληλο πρόγραμμα) ένα μουσικό κομμάτι από βινύλιο, χωρίς καμία άλλη επεξεργασία φυσικά.
Αναπαραγάγετε το από cdp.
Εντυπώσεις......

Υ.Γ.
Αναφέρεται σε "normal" μηχανήματα και όχι σε "εξωτικά"
ΜΠΛΙΑΧ!

Tα δυναμικά, το βάθος και οι ψηλές συχνότητες πάνε όλα περίπατο.......

Απάντηση: Re: Απάντηση: CD Vs LP

ΜΠΛΙΑΧ!

Tα δυναμικά, το βάθος και οι ψηλές συχνότητες πάνε όλα περίπατο.......
Χρησιμοποίησες το ίδιο πικ-απ ως πηγή για την εγγραφή ?

Πως εξηγείς, την όλη αλλαγή στον ήχο ?
Αν δυναμικά ευνοείς την δυναμική περιοχή, το cd υπερτερεί (μετρημένο)
Το ίδιο και στην αναπαραγωγή υψηλών συχνοτήτων.
Για το "βάθος" δεν ξέρω... (αν μετριέται) :flute:

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: CD Vs LP

Χρησιμοποίησες το ίδιο πικ-απ ως πηγή για την εγγραφή ?

Πως εξηγείς, την όλη αλλαγή στον ήχο ?
Αν δυναμικά ευνοείς την δυναμική περιοχή, το cd υπερτερεί (μετρημένο)
Το ίδιο και στην αναπαραγωγή υψηλών συχνοτήτων.
Για το "βάθος" δεν ξέρω... (αν μετριέται) :flute:
Ποιος έχασε τις ψηλές συχνότητες και τις βρήκε το CD???????????
Ας μη λέμε και ανέκδοτα!!!!!

H δυναμική περιοχή ενός καλού πικάπ/κεφαλής MC/προενισχυτή είναι γύρω στα 80 ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ dB.
H "δυναμική" του CD είναι θεωρητικά 96db (στο peak OdB) αλλά από τα τελευταία -40db υπάρχει τόσο μεγάλο non-linearity και παραμόρφωση που στην ουσία η πραγματική περιοχή είναι 50-55db.

Το πικάκ κάνει στην κυριολεξία σκόνη την ηχογράφηση του ίδιου σε CD....

Ένας κλασικός ενισχυτής 2x100 - 2x150W πόσα DB peak μπορεί να δώσει σε ένα μέσο ηχείο ευαισθησίας 90DB και σε ένα μέσο χώρο με ambient θόρυβο στα 50db; :flute:

Και εμένα στην τελική που μου αρέσει να ακούω με peak στα 90 db (άντε 95 στο τσακίρ κέφι) και έχω και ένα ψυγείο στο σαλόνι τι θα μου προτείνατε να ακούω σαν πηγή;

Κοίτα....όταν αρχίζουν τα "αληθινά και τα ψεύτικα", όλα είναι πιθανά (εξαρτάται τι θέλεις να πιστέψεις).

Το θέμα είναι αν υποβληθείς σε ένα τέτοιο test θα πεις (όχι προσωπική ερώτηση) :
"...ακούγοντας τα δυναμικά, τις υψηλές και το βάθος, συμπεραίνω ότι παίζει βινύλιο" !

Αν ακούσεις ένα άλλο cd που είναι γραμμένο από δίσκο, πάλι θα το καταλάβεις, εύκολα ? Θα πεις δηλαδή ότι παίζει cd ? (υποθετικό ερώτημα)

Η γνώμη μου είναι ότι το cd μπορεί να συμπεριλάβει τον (διαφορετικό) ήχο του βινυλίου ενώ το αντίστροφο, όχι.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: CD Vs LP

...
H "δυναμική" του CD είναι θεωρητικά 96db (στο peak OdB) αλλά από τα τελευταία -40db υπάρχει τόσο μεγάλο non-linearity και παραμόρφωση που στην ουσία η πραγματική περιοχή είναι 50-55db.
...
Η δυναμική περιοχή του cd δεν εξαρτάται από την δειγματοληψία ?

H δυναμική περιοχή ενός καλού πικάπ/κεφαλής MC/προενισχυτή είναι γύρω στα 80 ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ dB.

Δεν θα διαφωνούσα πολύ, αλλά όλα αυτά αίρονται από τις εγγενείς προδιαγραφές του φωνογραφικού δίσκου, του οποίου ο θόρυβος επιφανείας βρίσκεται -στην καλύτερη περίπτωση, όταν είναι άριστης ποιότητας και καινούργιος- κάπου στα 55dB. Εάν, δε, λάβουμε υπ' όψιν και τους περιορισμούς του αυλακιού, το οποίο πρέπει να είναι αρκετά έως πολύ στενό, ώστε σε έναν δίσκο LP να χωρέσει πρόγραμμα ικανής διάρκειας, ας πούμε 18-20 λεπτά, κάτι από το οποίο εξαρτάται αποκλειστικά το μέγιστο πλάτος της ταλάντωσης της ακίδας και επομένως η μέγιστη στάθμη που μπορεί να εγγραφεί, διαπιστώνουμε ότι η δυναμική περιοχή του πικάπ κυμαίνεται περίπου στα 45 - 50 dB, και ούτε ένα παραπάνω. Κατ' εξαίρεσιν, δίσκοι ειδικής κοπής, με διάμετρο και πάλι 12 ίντσες, όσο ο δίσκος LP, αλλά με αρκετά φαρδύτερο αυλάκι και ενδεχομένως υψηλότερη ταχύτητα περιστροφής, άντε να κερδίσουν άλλα 4-5 dB, φθάνοντας τα 55dB.

Δε λέω, καλό το παραμύθιασμα που περιρρέει τους δίσκους βινυλίου, αλλά το γεγονός, ότι σήμερα τα πάντα ηχογραφούνται ψηφιακά και αναπαράγονται σε ψηφιακή μορφή, (ενώ ο,τιδήποτε από αυτά μπορεί και να "κατέβει" και σε δίσκο LP), δεν οφείλεται σε κάποια μυστική συνομωσία κάποιων κακών, που τους ήρθε στα καλά καθούμενα να διώξουν το καλό βινύλιο για να έρθει το κακό CD, αλλά διότι η τα ψηφιακά μέσα εγγραφής και αναπαραγωγής -και ήχου και εικόνας- προσφέρουν τεράστια ποιοτική βελτίωση σε όλα τα επιμέρους χαρακτηριστικά, την οποίαν είναι αδύνατο να επιτύχει κανείς με οποιοδήποτε αναλογικό ηχογραφικό μέσο.

Πάντως είμαι περίεργος να μετρήσουμε τι συμβαίνει με την "δυναμική περιοχή" που τόσο αναφέρεται.
Να δούμε και τον χώρο και τον θόρυβο - και το μουσικό κομμάτι κυρίως !!!!

Δεν θα διαφωνούσα πολύ, αλλά όλα αυτά αίρονται από τις εγγενείς προδιαγραφές του φωνογραφικού δίσκου, του οποίου ο θόρυβος επιφανείας βρίσκεται -στην καλύτερη περίπτωση, όταν είναι άριστης ποιότητας και καινούργιος- κάπου στα 55dB. Εάν, δε, λάβουμε υπ' όψιν και τους περιορισμούς του αυλακιού, το οποίο πρέπει να είναι αρκετά έως πολύ στενό, ώστε σε έναν δίσκο LP να χωρέσει πρόγραμμα ικανής διάρκειας, ας πούμε 18-20 λεπτά, κάτι από το οποίο εξαρτάται αποκλειστικά το μέγιστο πλάτος της ταλάντωσης της ακίδας και επομένως η μέγιστη στάθμη που μπορεί να εγγραφεί, διαπιστώνουμε ότι η δυναμική περιοχή του πικάπ κυμαίνεται περίπου στα 45 - 50 dB, και ούτε ένα παραπάνω. Κατ' εξαίρεσιν, δίσκοι ειδικής κοπής, με διάμετρο και πάλι 12 ίντσες, όσο ο δίσκος LP, αλλά με αρκετά φαρδύτερο αυλάκι και ενδεχομένως υψηλότερη ταχύτητα περιστροφής, άντε να κερδίσουν άλλα 4-5 dB, φθάνοντας τα 55dB.

Δε λέω, καλό το παραμύθιασμα που περιρρέει τους δίσκους βινυλίου, αλλά το γεγονός, ότι σήμερα τα πάντα ηχογραφούνται ψηφιακά και αναπαράγονται σε ψηφιακή μορφή, (ενώ ο,τιδήποτε από αυτά μπορεί και να "κατέβει" και σε δίσκο LP), δεν οφείλεται σε κάποια μυστική συνομωσία κάποιων κακών, που τους ήρθε στα καλά καθούμενα να διώξουν το καλό βινύλιο για να έρθει το κακό CD, αλλά διότι η τα ψηφιακά μέσα εγγραφής και αναπαραγωγής -και ήχου και εικόνας- προσφέρουν τεράστια ποιοτική βελτίωση σε όλα τα επιμέρους χαρακτηριστικά, την οποίαν είναι αδύνατο να επιτύχει κανείς με οποιοδήποτε αναλογικό ηχογραφικό μέσο.

Πολύ σωστά!!
Επιτέλους!ΑΥΤΟ περιμένουμε από σένα Κώστας,σωστές τεκμηριωμένες
απόψεις.
:grinning-smiley-043

Για να κάνω τον...αναλογικό δικηγόρο.Μετρήσεις που να παρουσιάζονται αυτά τα μεγέθη υπάρχουν διαθέσιμες;

Εχω γράψει,ότι δεν έχω πικάπ,αλλά απλά δεν έχω δεί τέτοια νούμερα μέχρι τώρα,σ' ότι σχετικό έχει τύχει να διαβάσω.

Πέρα από θεωρίες υπάρχουν και τα αφτιά μας. Τί ακούγεται πραγματικά καλά, αυτό έχει σημασία.
Πώς το κρίνει κανείς;;
Εξαρτάται από την πείρα ζωντανής ακουστικής μουσικής που διαθέτει. Αυτήν μπορεί να έχει ως αναφορά και ό,τι πλησιάζει περισσότερο το ζωντανό αυτό είναι και το καλύτερο.
Όλα τα άλλα περί τεχνολογίας έρχονται δεύτερα.
Αυτή είναι η άποψή μου και σε αυτήν στηρίχτηκα και έφτιαξα το σύστημά μου.
Νομίζω ότι έτσι πρέπει να κάνει ο καθένας που αγαπάει τη μουσική και σέβεται τον εαυτό του. Λ.Σ.

Για να κάνω τον...αναλογικό δικηγόρο.Μετρήσεις που να παρουσιάζονται αυτά τα μεγέθη υπάρχουν διαθέσιμες;

Εχω γράψει,ότι δεν έχω πικάπ,αλλά απλά δεν έχω δεί τέτοια νούμερα μέχρι τώρα,σ' ότι σχετικό έχει τύχει να διαβάσω.
Έψαξα λίγο και βρήκα αρκετά στο νετ.
Αυτό όμως νομίζω ότι έρχεται πιο κοντά στην κουβέντα..
http://en.wikipedia.org/wiki/Analog_sound_vs._digital_sound

Στο κεφάλαιο "Frequency responce", γράφει.....
The frequency response for a conventional LP player might be 30 Hz - 20 kHz +/- 3 dB. Unlike the audio CD, vinyl records do not require a cut-off in response above 20 kHz. The low frequency response of vinyl records is restricted by rumble noise (described above). In comparison, the CD system offers a frequency response of 20 Hz – 20 kHz ± 0.5 dB, with a superior dynamic range over the entire audible frequency spectrum (Sony Europe 2001).

Το κοίταξα στα πεταχτά.Δεν βρήκα πίνακες μετρήσεων.

Στο πιό πάνω απόσπασμα,απλά πηγή είναι η Sony Europe;