CD Vs LP

Απάντηση: Re: Απάντηση: CD Vs LP

Δεν νομίζω να υπάρχει περίπτωση!

Έχω ένα πικάπ ανάρτησης δικού μου σχεδιασμού, βραχίονα Rega RB300 και καλωδίωση VDH, κεφαλή Benz Micro Glider SL και MC Phono Stage σχεδιασμού ενός φίλου.

Δοκίμασα αρκετές φορές να περάσω βινύλια σε CD και το αποτέλεσμα ήταν για κλάματα!
Για να το λες έτσι θα είναι !

Εγώ αντιθέτως με ένα φθηνό πικ-απ (mkII) πέρασα μερικά βινύλια σε cd.
Αν με εξετάσεις δεν είμαι σίγουρος ποιο παίζει....:drummer:

Αλλά ας δοκιμάσει κάποιος με ένα αξιοπρεπές πικ-απ και ανάλογο A/D και ας πει αν αξίζει τον κόπο.

Αν έκανες το ίδιο πείραμα με κάποιο καλύτερο πικάπ, είμαι απόλυτα
σίγουρος ότι δεν θα κατέληγες στο ίδιο συμπέρασμα!

Κύριοι, καταλάβετε κάτι!
Μιλάμε γιά την λεπτομέρεια της λεπτομέρειας, μην περιμένετε να ακούσετε
τρανταχτές διαφορές, με συνηθισμένο υλικό και μικρά οργανικά σύνολα,
εδώ χρειάζεται υλικό αναφοράς με πολύπλοκες μουσικές φράσεις, με
μεγάλο οργανικό σύνολο, μεγάλες δυναμικές διαφορές και πολύ χαμηλά
περάσματα! Έκει θα τα καταλάβετε όλα, αρκεί το σύστημα σαν σύνολο να
μπορεί να αναδείξει αυτές τις μικρές λεπτομέρειες, γιάτι σε άλλη περίπτωση
θα ψάχνουμε γιά φαντάσματα!!!

Από εκεί και πέρα ο απώτερος σκοπός είναι η απόλαυση της μουσικής, το
πως και με πιό μέσο την βρίσκει ο καθένας, είναι δική του υπόθεση!
Η κουβέντα έχει περισσότερο, θεωρητικό χαρακτήρα!!!

εγω τοσο καιρο αλλα ειχα καταλαβει απ'τα γραφομενα...οτι υπαρχει τεραστιααααααα διαφορα μεταξυ των δυο μεσων...:chinscratch:

Η διαφορά είναι ανάλογη του πόσο μπορεί να την αναδείξει το σύστημα σαν
σύνολο και φυσικά ανάλογη και με το προς ακρόαση υλικό!
Σε κάποιους δίσκους είναι μικρότερη, σε άλλους χαώδης!

Επειδη μου αρεσε η αναφορα στο αυτοκινητο ακου εναν συλογισμο μου. Στα σημερινα αυτοκινητα τα ηλεκτρονικα εχουν εισχωρησει για τα καλα. Εχουμε λοιπον συστηματα "drive by wire" και "fly by wire" για την πεταλουδα και την κρεμαγιερα αντιστοιχα. Αυτα σιγουρα προσφερουν στην καταναλωση καυσιμου στην αξιοπιστια αν θελετε κτλ. Τι γινεται ομως με την αισθηση στον δρομο? Αυτη εχει παει περιπατο και εκει αναζηταμε την παλια καλη ντιζα και το υδραυλικο τιμονι. Αρα στα χαρτια τα πρωτα ειναι σαφως καλυτερα αλλα στην πραξη κουραφεξαλα. Θελω να καταληξω οτι για εμενα μετραει η αισθηση. Αν λοιπον αυριο μεθαυριο ή σημερα ακομη το ψηφιακο μεσο ειτε μιλαμε για cd blue ray - hard disc- ή οτιδηποτε ειναι αυτο, μου κανει αυτο το κλικ που μου κανει το πικαπακι τοτε φυσικα και αυτο θα διαλεξω σαν κυρια πηγη. Σιγουρα εχουμε να περιμενουμε πολλα απο την τεχνολογια και ολα ειναι δεκτα. Εγω απλα περιμενω...

α. Αναμφίβολα το πικάπ των 30 χιλιάδων πολύ δύσκολα θα βρεί σαμαράκι μπροστά του ένα CD των 30 χιλιάδων και εγώ πράγματι αυτό πιστεύω . Aλλοι δρόμοι - σχολές, άλλοι/ίδιοι ακροατές. ( Πολύ μυστήριο...)

β. Είναι πολύ εύκολο να καταστέψεις τον ήχο ενός πικάπ μη δίνοντας βάση σε πολύ μικρές λεπτομέρειες.

γ. Είναι πιθανόν να βρείς CD που να σε πηγαίνει από διαφορετικό δρόμο στην κορυφή του βουνού. Εαν χονδρικά ό ήχος περιγράφεται με 15 λέξεις που συναντάμε συχνά σε reviews (διαφάνεια, stage, σώμα, λεπτομέρεια, ροή, ησυχία, ομοιογένεια, μουσικότητα, ηρεμία ,ανάλυση, micro-macro δυναμικά κτλ. κτλ.) και η πηγή σου χαρακτηρίζεται από 6-7 τέτοιες λέξεις και άνω σίγουρα το αποτέλεσμα θα είναι ικανοποιητικό. Στο βινύλιο 5-6 λέξεις από αυτές είναι δεδομένες εξ αρχής, οι υπόλοιπες όμως είναι αρκετά ακριβές και απαιτούν πολύετή πείρα. Στο CD τα πράγματα αρχίζουν ανάποδα , αλλά 6-7 λέξεις που χαρακτηρίζουν την αναπαραγωγή μπορεί να περιληφθούν σε μια αναλόγων ψηφίων τιμή.

δ. Είχα πριν από 9 χρόνια μια Lotus Elise . Η αίσθηση της οδήγησης είναι ανάλογη σαν μπομπινόφωνο (δεν έχει υδραυλικό! ούτε σερβομηχανισμό στα φρένα! και είχε φούσκα πιεσόμετρου για την μέση στο κάθισμα του οδηγού) και ....αναλογική ομοίως και ορθώς παράλληλα σε σχέση με αυτή ενός πικάπ και ενός ενισχυτή single ended. Απλά , το αυτοκίνητο σου έδεινε την 'αναλογική' πληροφορία που λείπει από τα σημερινά αυτοκίνητα. Βέβαια , τα "μείων στην καθημερινή χρήση εν Αθήναι" ήταν ανάλογα με κάποια μέιων που μπορεί σε καθημερινή βάση να μην αντέξει ένας οδηγός "πικάπ & single ended" και στο τέλος να παραδωθεί στα ακριβά ψηφιακά.... Οποιος αντέξει. Εγω πάντως λατρεύω και τις δύο σχολές απλά υπάρχουν στην αγορά εξαιρετικά CDs τα οποία σε πηγαίνουν σε άλλη υψηλή βουνοκορφή.

*** Σίγουρα θα ήθελα να μην είχα μπλέξει σε αυτό το πανηγύρι των ψηφιακών εαν κυκλοφορούσαν παντού δίσκοι και οι τιμές στα καλά πλατώ και στις κεφαλές ήταν χαμηλότερες μετά από 20+ χρόνια αν και βλέπω ότι επιτέλους υπάρχει ενας νέος ψηφιακός ήλιος κάπου στο βάθος χρόνου. Δεν βλέπω να γυρνάμε σύντομα στα αναλογικά με την μανία που γυρίσαμε μετα το 95 σε λυχνίες...! Αλλό το ένα άλλο το άλλο. Τώρα στα περιοδικά καθε 2 σελίδες βλέπεις διαφήμιση ενός νέου ολοκαίνουργιου ενισχυτή with tubes.! Στην πηγή σκούρα τα πράγματα....

Last edited:
..... Στην πηγή σκούρα τα πράγματα....

Deminio, μα στην πηγή ειδικά είναι τα πράγματα που εξελίσονται συνεχώς και ραγδαία. Στα αναλογικά υπάρχει τέτοια πληθώρα και τελειοποίηση σε φθηνά και ακριβά πικάπ που δεν ξέρεις τι να διαλέξεις και επίσης αναρωτιέσαι πως επιζούν τόσοι κατασκευαστές πικάπ και δή πανάκριβων.
Στις ψηφιακές τώρα, εκεί είναι που υπάρχει εξέλιξη τεράστια στην ποιότητα με σύγχρονη πτώση τιμών. Τα σημερινά DAC-με τα σύγχρονα τσιπάκια που βελτιώνονται ανά τρίμηνο-έχουν απόδοση που ούτε να την φανταστούμε πριν 10 χρόνια. Χώρια που με λίγα λεφτά σου μετατρέπουν και HD υλικό.
Δεν είναι πρόοδος το ότι μπορείς με λόγικά λεφτά να ακούς τα master των εταιριών σπίτι σου σε 24/176.4 και transfers θρυλικών καλλιτεχνών του '50-'60?. Σε πολύ λίγο αυτό θα συμβαίνει από όλο και περισσότερες μικρές και μεγάλες εταιρίες.
Ετοιμαστείτε κατάλληλα.
Θ.Ζ.

Πολύ ενδιαφέρουσα η κουβέντα, την έχω χαρεί.

Κάπου αλλού σας έγραψα για το που πάει η μουσική βιομηχανία με το παράδειγμα της universal.
Έχουν εμπλακεί και άλλες εταιρείες στο παιχνίδι ,ακούω μάλιστα ότι θα δούμε σημαντικούς καταλόγους να πωλούνται μαζί με mp3 players.

Όταν ο νέος που ακούει μουσικές μπορεί να αγοράσει ένα mp3 player με 200 κορυφαία άλμπουμ της τάδε εταιρείας, δύσκολα θα αναρωτηθεί με τι είναι καλύτερα να ακούει. Του το έχουν λύσει άλλοι.

Άρα μιλάμε για τους χομπίστες που τους έχει μπει το μικρόβιο για την καλύτερη αναπαραγωγή.

Από αυτούς πόσοι ακούν πραγματικά μουσική; Δυστυχώς λίγοι. Και το λέω με πολύ σοβαρότητα γιατί μία καυτή περίοδο που άκουσα πάρα πολλά ακριβά συστήματα, είδα δισκοθήκες πάμπτωχες και κάποιες ανούσιες.

Το ερώτημα που έχει τεθεί από την αρχή είναι ένα ψευτοδίλημμα που αφορά ελαχιστότατους.
Μία εξαιρετική απάντηση δόθηκε από τον tmjuju.

Να συμπληρώσω και κάτι ακόμα . Ορισμένα πράγματα σε αυτή τη ζωή είναι και θέμα αισθητικής.
Το να ανοίγεις ένα διπλό βινύλιο, να το αγγίζεις, να το μυρίζεις, να ταξιδεύεις στον ''καμβά'' του, ακόμη δεν έχει αντικατασταθεί.
Εάν δεν υπήρχε, η 23 envelope δεν θα υπήρχε και αυτή.
Τους ξέρετε; MΠΑ. Λογικότατο.

Με όλα αυτά τεχνικά μέσα, τα πολυκάναλα, τα 5.1, τα sub, κ.τ.λ έχει χαθεί η ουσία.
Ακούμε μηχανικούς ήχου. Ακούμε αποφάσεις πολυεθνικών. Καμμιά μπάντα ακούμε;

Και δηλώνω φανατικός εχθρός των remaster. Μεγάλη μούφα η παραχάραξη της ιστορίας.

Κάπου αλλού σας έγραψα για το που πάει η μουσική βιομηχανία με το παράδειγμα της universal.
Έχουν εμπλακεί και άλλες εταιρείες στο παιχνίδι ,ακούω μάλιστα ότι θα δούμε σημαντικούς καταλόγους να πωλούνται μαζί με mp3 players.

Όταν ο νέος που ακούει μουσικές μπορεί να αγοράσει ένα mp3 player με 200 κορυφαία άλμπουμ της τάδε εταιρείας, δύσκολα θα αναρωτηθεί με τι είναι καλύτερα να ακούει. Του το έχουν λύσει άλλοι.

Κρατήστε τα CDs σας και προφυλάξτε τα σαν κόρη οφθαλμού: οι εξωτερικοί "σκληροί" και οι συσκευές αποθήκευσης -και το iPod, στην ουσία, μιά τέτοια είναι- έχουν μέσο όρο ζωής γύρω στα 5 χρόνια. Μετά, χάνεις ολόκληρη τη δισκοθήκη σου και ψάχνεσαι.

όσον αφορά το ότι δεν ακούμε μουσική: η τελευταία έκδοση της 9ης Μπετόβεν με τον Ράτλ θεωρήθηκε γεγονός στην ιστορία τηςς δισκογραφίας και διατυμπανίσθηκε από όλο τον τύπο. Στην Ελλάδα πούλησε 400 (!!) αντίτυπα. Να την αγόρασαν άλλοι τόσοι από το διαδίκτυο; πολύ αμφιβάλλω...

είδα τα νούμερα κι έπεσα ξερός. σκεφτόμουν 'μα...μόνο στο φόρουμ, έχουμε 10.000+ μέλη. Τι ακούν όλοι αυτοί στα μηχανάκια τους;".

Κρατήστε τα CDs σας και προφυλάξτε τα σαν κόρη οφθαλμού: οι εξωτερικοί "σκληροί" και οι συσκευές αποθήκευσης -και το iPod, στην ουσία, μιά τέτοια είναι- έχουν μέσο όρο ζωής γύρω στα 5 χρόνια. Μετά, χάνεις ολόκληρη τη δισκοθήκη σου και ψάχνεσαι.

κρατήστε τα βινύλιά σας....:smash:

μιά Σαββατιάτικη αμέλεια μέ έφερε αντιμέτωπο με ένα παράδοξο σάντουιτς.
Από πάνω ένα ηλιακό κελί φόρτισης σε κατάσταση τήξης, από κάτω ένας καναπές και στη μέση ένα mofi cd (χρυσό) και 5 βινύλια.

Πρόλαβα την κατάσταση ίσως 5 λεπτά πριν την πυρκαγιά.
Αποτέλεσμα μόνιμη παραμόρφωση (κύρτωση) του mofi που παρά το εντατικό σιδέρωμα (!) δεν επανήλθε και φυσικά δεν παίζει - δεν κάνει ούτε γιά σουβέρ.
Αντίθετα από τα 5 βινύλια τα οποία εκείνη τη στιγμή τα έβγαζα από τις θήκες και "πέφτανε" - τόσο μαλακά είχαν γίνει- τα δυό παίζουν με προβλήματα στην τραυματισμένη περιοχή ενώ όλα παίζουν στην περιοχή που ήταν πιό μακρυά.

Τα cd έχουν χρόνο ζωής θεωρητικά κάπου 20-30 χρόνια μετά δεν εγγυάται κανείς.
Ενώ έχω βινύλια 70 ετών.
Γιά τα mp3 και λοιπά, προετοιμαστείτε να είστε σε διαρκή μεταφορά σε κάθε εμφανιζόμενο μέσο.

Γιά τα mp3 και λοιπά, προετοιμαστείτε να είστε σε διαρκή μεταφορά σε κάθε εμφανιζόμενο μέσο.

Προβληματικά όλα αυτά.Αντε να ¨κατεβάσεις¨τα αρχεία, άντε μετά να τα
μετατρέψεις,τρέχα μετά να τα σώζεις μην και τα φτύσει ο σκληρός,
στο τέλος δεν θα μένει χρόνος να τα ακούσεις!
Δεν θα πάρω(πρός το παρόν)

CDάκια και πάλι CDάκια!

Αντε να ¨κατεβάσεις¨τα αρχεία, άντε μετά να τα

"Κατέβασμα" μόνο για ενημέρωση και για κάποια δύσκολα cd που δεν κυκλοφορούν πιά. Για μένα το να αγοράζω πράγματα που δεν ξέρω (αλλά υποψιάζομαι) είναι το απόλυτο θρίλερ και το διασκεδάζω αφάνταστα. Αλλά με τόσους καλούς δίσκους που κυκλοφορούν η τσέπη αιμορραγεί συνεχώς και τα περιθώρια για πειραματικές αγορές στενεύουν.

Ο τι μου αρέσει το αγοράζω πάντα, στη συνέχεια, σε CD.

...κι όταν λέω ότι κυκλοφορούν πολλοί καλοί δίσκοι εννοώ περισσότεροι από ποτέ: είμαστε στον Ιούλιο και έχω βρεί τουλάχιστον 30 εξαιρετικούς. Φετεινές κυκλοφορίες.

Απάντηση: Re: CD Vs LP

"Κατέβασμα" μόνο για ενημέρωση και για κάποια δύσκολα cd που δεν κυκλοφορούν πιά. Για μένα το να αγοράζω πράγματα που δεν ξέρω (αλλά υποψιάζομαι) είναι το απόλυτο θρίλερ και το διασκεδάζω αφάνταστα. Αλλά με τόσους καλούς δίσκους που κυκλοφορούν η τσέπη αιμορραγεί συνεχώς και τα περιθώρια για πειραματικές αγορές στενεύουν.

Ο τι μου αρέσει το αγοράζω πάντα, στη συνέχεια, σε CD.

Έχεις δίκιο Κώστα, το απόλυτο θρίλερ πονάει! Είσαι και πρωτοπόρος παναθεμάσε, λογικό είναι. Οι τυχεροί είμαστε 'μείς που δειγματίζουμε από εσένα :award: και αγοράζουμε μετά επιλεκτικά

Προβληματικά όλα αυτά.Αντε να ¨κατεβάσεις¨τα αρχεία, άντε μετά να τα
στο τέλος δεν θα μένει χρόνος να τα ακούσεις!
Δεν θα πάρω(πρός το παρόν)

CDάκια και πάλι CDάκια!
Βινύλια και πάλι βινύλια, από ανθρώπινα όντα για ανθρώπινα όντα !!!! Ακόμη καλύτερα!Λ.Σ.