CD Vs LP

Ξέρεις τι μου τη δίνει περισσότερο?
Αφού δεν έχεις καλό πικάπ, ούτε και audiophile LPs πως είσαι τόσο σίγουρος
ότι το CD υπερτερεί έναντι του LP.
μπορείς να μου λύσεις αυτήν την απορία?

Το LP ως μέσο εγγραφής έχει απείρως μεγαλύτερη πληροφορία από το CD.

Το θέμα είναι όμως ότι για να μπορεί να διαβαστεί σωστά αυτή η πληροφορία που είναι γραμμένη στο δίσκο προϋποθέτει καλό πικάπ/βραχίονα/κεφαλή/προενισχυτή κεφαλής.

Με τα σημερινά δεδομένα των CD Players ίσως (με ερωτηματικό) ένα φτηνό πικάπ με μια φτηνή κεφαλή ΜΜ και τον συνήθως αισχρό προενισχυτή πικάπ που έχουν οι περισσότεροι ενισχυτές (αν έχουν...), ο ήχος του CD είναι πιο αποδεκτός πιστεύω.

Εγώ παίζω με δικής μου κατασκευής πικάπ ανάρτησης / Rega RB300 / Dynavector 20X L (που θα αλλάξει σε Benz Micro Glider L2 σύντομα) / Hi-End προενισχυτή MC κατασκευής ενός φίλου) και η διαφορά μεταξύ CD-LP είναι μέρα με τη νύχτα.

Αυτό φαίνεται άμεσα στις ψηφιακές ηχογραφήσεις από LP στον υπολογιστή (με μια SB Audigy 2) και στην εγγραφή μετά σε CD.

Το CD είναι πραγματικά για κλάματα αφού η περισσότερη πληροφορία και ανάλυση στις ψηλές συχνότητες εξαφανίζεται, όπως και το βάθος μαζί με την σωστή στεροφωνική εικόνα.

Marantz CD63SE με Transport από CD6000
Pioneer DV717
Sony PS 3
PC με Audigy 2

Με όλα στέλνω ψηφιακά στον Yamaha DSP-AX1 με Burr Brown DAC's.

Από τις αναλογικές τους εξόδους η διαφορά είναι ακόμα μεγαλύτερη υπέρ του LP.

Δεν τείθεται θέμα, καμία από τις ψηφιακές πηγές σου δεν έχει τύχη σε
σύγκριση με το πικάπ σου.
Δεν ήξερα ότι το transport του CD6000 μπαίνει στο CD63se!
Το CD63se φοράει CDM 12.1, ενώ το CD6000 VAM1201(αν δεν κάνω λάθος).
Βελτιώθηκε καθόλου ο ήχος του 63 από αυτήν την αλλαγή?

Δυστυχώς άτομα με περιορισμένη πείρα καταφέρονται κατά του ενός ή του άλλου μέσου και άλλοτε ορμώμενοι από τη λατρεία τους στην τεχνολογία φτάνουν στο σημείο να εθελοτυφλούν με αποτέλεσμα να ζουν μέσα σε ασφικτικά στενά περιθώρια και να μην μπορούν να νοιώσουν την ελευθερία και τη μαγεία της μουσικής αναπαραγωγής στον ιδιοτικό τους χώρο.
Φυσικά εδώ προστίθεται και η εξυπνάδα της φυλής μας. Όλα τα ξέρουμε. Δύσκολα θα βρεις άνθρωπο που να σου πει 'δεν ξέρω'.
Μου είχε κάνει τρομερή εντύπωση το εντελώς αντίθετο όταν έκανα μεταπτυχιακά στην Αγγλία εκεί όπου κανείς δεν 'ξέρει'
αλλά 'νομίζει'.
Έχω ζητήσει πολλές φορές να μας πουν κάποιοι με τί μηχανήματα ακούν και βγάζουν τα όποια συμπεράσματά τους καθώς και αν έχουν σαν αναφορά τους ζωντανή μουσική, εννοείται όχι από ηχεία, αλλά σχεδόν ποτέ δεν πήρα απάντηση. Και το ζητάω αυτό όχι για να σνομπάρω κάποιον γιατί θα έχει ίσως σύστημα αναπαραγωγής χαμηλότερης κατηγορίας τιμής, αλλά για να μπορούμε να έχουμε κάτι σαν οδηγό και επιπλέον να ξέρουμε τί λέμε και οι συνομιλητές μας να καταλαβαίνουν το πού στηρίζουμε τα όσα υποστηρίζουμε.
Νομίζω πως μόνο έτσι θα μπορέσουμε να έχουμε έναν εποικοδομητικό διάλογο και να εμπλουτίσουμε τις γνώσεις μας και να οφεληθούμε.
Ας μη γελιώμαστε το cd απέχει έτη φωτός από το lp. Ίσως ποτέ να μην μπορέσει να το φτάσει. Ποιος ξέρει;;;
Αυτό που έχω να πω είναι ότι προς το παρόν το αναλογικό και το lp υπερέχει κατά πολύ του ψηφιακού.Λ.Σ

Ολοι μιλούν-άρα κι αποδέχονται την διαφορά-για αναλογικότητα του μέσου,σε αντιδιαστολή με τις ψηφιακές πηγές.Τι σημαίνει αυτό;

Για μένα σημαίνει πιό ανθρώπινη-φυσική αναπαραγωγή.

Ωστόσο,θα ήθελα να επισημάνω,ότι σήμερα υπάρχουν πανάκριβες ψηφιακές πηγές,αλλά υπάρχουν,που κοντράρουν στα ίσα κορυφαία πλατό.

Δυστυχώς είναι απίθανο να βρείς κάτω απο την ίδια στέγη,δυό κορυφαίες πηγές απο το κάθε είδος,για πιό ασφαλή συμπεράσματα.Πάντως θα είχε ενδιαφέρον κάποτε να καταφέρναμε να κάνουμε ένα τέτοιο συγκριτικό, έχοντας και τις κατάλληλες ηχογραφήσεις.

Επειδή τυγχάνει συγγενικό μου πρόσωπο να έχει στο χώρο του
πικάπ Goldmund ref (το παλιό) και CDP Krell KPS-25i σε Audio Research
Ενισχυτικά και Magnepan MG-20 και έχω κάνει τέτοιου είδους σύγκριση,
δηλώνω χωρίς καμία αμφιβολία ότι ο ήχος του βινυλίου υπερτερούσε σε
σχέση με το CD (δεν πιστέυω να θεωρείτε το KPS ως αμελητέο), οι διαφορές
δεν ήταν τεράστιες αλλά το γεγονός ήταν αυτό που ανέφερα!

Ίσως είναι ''τραβηγμένο'' γιατί μιλάμε γιά πολύ μεγάλης αξίας μηχανήματα,
αλλά και σε μικρότερα συστήματα την ίδια αίσθηση έχω.

Re: Απάντηση: CD Vs LP

Δεν τείθεται θέμα, καμία από τις ψηφιακές πηγές σου δεν έχει τύχη σε
σύγκριση με το πικάπ σου.
Δεν ήξερα ότι το transport του CD6000 μπαίνει στο CD63se!
Το CD63se φοράει CDM 12.1, ενώ το CD6000 VAM1201(αν δεν κάνω λάθος).
Βελτιώθηκε καθόλου ο ήχος του 63 από αυτήν την αλλαγή?
Συγνώμη αλλά είπα λαλακία!!!!! Το Trasnsport μου είναι από CD 17 II. Μπερδεψα τα μοντέλα.
To CD17 II φορούσε CDM9 (αν δεν κάνω λάθος) και ναι μπαίνει χωρίς πρόβλημα και χωρίς καμία μετατροπή.

Ο ήχος βελτιώθηκε και έγινε λιγότερο άγριος με καλύτερες και πιο αναλυτικές υψηλές και με καλύτερο βάθος και εικόνα.

Last edited:
Πολύ ενδιαφέρον! Τελικά όλα έχουν την σημασία τους.
Αν όντως έβαλες τον CDM9 σίγουρα έκει οφείλεται η βελτίωση που ακούς,
είναι πολύ πoιοτικότερος μηχανισμός ανάγνωσης από τον CDM12.1.

Πολύ ενδιαφέρον! Τελικά όλα έχουν την σημασία τους.
Αν όντως έβαλες τον CDM9 σίγουρα έκει οφείλεται η βελτίωση που ακούς,
είναι πολύ πoιοτικότερος μηχανισμός ανάγνωσης από τον CDM12.1.
Να προσθέσω ότι με το CDM9 μειώθηκαν κατά πολύ και τα κολλήματα από CD που σχεδόν δεν έπαιζαν με το CDM12.1, οπότε υποθέτω ότι το 9 έχει πολύ καλύτερο error correction.

Εγώ παίζω με δικής μου κατασκευής πικάπ ανάρτησης / Rega RB300 / Dynavector 20X L (που θα αλλάξει σε Benz Micro Glider L2 σύντομα) / Hi-End προενισχυτή MC κατασκευής ενός φίλου) και η διαφορά μεταξύ CD-LP είναι μέρα με τη νύχτα.

Αυτό φαίνεται άμεσα στις ψηφιακές ηχογραφήσεις από LP στον υπολογιστή (με μια SB Audigy 2) και στην εγγραφή μετά σε CD.

Το CD είναι πραγματικά για κλάματα αφού η περισσότερη πληροφορία και ανάλυση στις ψηλές συχνότητες εξαφανίζεται, όπως και το βάθος μαζί με την σωστή στεροφωνική εικόνα.

Συγνώμη, αλλά αυτή η μεθοδολογία αδικεί απίστευτα το CD. Δεν υπάρχει μηχανικός ήχου στον πλανήτη που θα καταδεχόταν να κάνει CD mastering με μια SB Audigy 2, της οποίας τα αναλογικά στάδια και ο ADC είναι για κλάματα (no offence!).

Αν ήταν να γίνει μια τέτοια σύγκριση, θα έπρεπε να χρησιμοποιηθεί reference quality ADC και σχετική κάρτα στο PC. Όχι μια soundblaster.

Συγνώμη, αλλά αυτή η μεθοδολογία αδικεί απίστευτα το CD. Δεν υπάρχει μηχανικός ήχου στον πλανήτη που θα καταδεχόταν να κάνει CD mastering με μια SB Audigy 2, της οποίας τα αναλογικά στάδια και ο ADC είναι για κλάματα (no offence!).

Αν ήταν να γίνει μια τέτοια σύγκριση, θα έπρεπε να χρησιμοποιηθεί reference quality ADC και σχετική κάρτα στο PC. Όχι μια soundblaster.

Απο προσωπικη εμπειρια (διοτι εχω και την Audigy 2 αλλα και την πιο "επαγκελματικη" X-Fi Elite Pro και τα αναλογικα τους δεν ειναι πολυ καλα) συμφωνω all the way.

Επειδή τυγχάνει συγγενικό μου πρόσωπο να έχει στο χώρο του
πικάπ Goldmund ref (το παλιό) και CDP Krell KPS-25i σε Audio Research
Ενισχυτικά και Magnepan MG-20 και έχω κάνει τέτοιου είδους σύγκριση,
δηλώνω χωρίς καμία αμφιβολία ότι ο ήχος του βινυλίου υπερτερούσε σε
σχέση με το CD (δεν πιστέυω να θεωρείτε το KPS ως αμελητέο), οι διαφορές
δεν ήταν τεράστιες αλλά το γεγονός ήταν αυτό που ανέφερα!

Ενα τέτοιο πικάπ θα έπρεπε να συγκριθεί με κορυφαία ψηφιακά απο τις μεγάλες σειρές των π.χ Esoteric,Emm Labs,dCs,που εξ άλλου το πλησιάζουν και σε κόστος...
Μπροστά τους τα σχετικά παλιό Krell,δεν έχει καμία ελπίδα.

Ξέρεις τι μου τη δίνει περισσότερο?
Αφού δεν έχεις καλό πικάπ, ούτε και audiophile LPs πως είσαι τόσο σίγουρος
ότι το CD υπερτερεί έναντι του LP.
μπορείς να μου λύσεις αυτήν την απορία?

R U talking to me ?

Εάν ναι, είχα καλό πικάπ (όχι κορυφαίο, αλλά καλό), έχω οδιόφιλα lps, όσο για τη σιγουριά μου, δες το μήνυμα 58, στα 3 και 4.

Και 2 σκέψεις.
1) Υπάρχει άραγε περίπτωση, οι εταιρείες κατασκευής να κρατάνε διαφορετικούς τους ήχους των 2 μέσων, έτσι ώστε οι πελάτες να έχουν περισσότερα αντικείμενα προς αγορά ?

2) Αν αντί να διαθέσει κάποιος χ χρήματα για την αγορά του καθενός από τα 2 μέσα, διέθετε 2χ χρημάτων για την αγορά του ενός μόνο, τι αποτέλεσμα θα είχε σε σχέση με τα συστήματα των χ χρημάτων ?

R U talking to me ?

Εάν ναι, είχα καλό πικάπ (όχι κορυφαίο, αλλά καλό), έχω οδιόφιλα lps, όσο για τη σιγουριά μου, δες το μήνυμα 58, στα 3 και 4.

Και 2 σκέψεις.
1) Υπάρχει άραγε περίπτωση, οι εταιρείες κατασκευής να κρατάνε διαφορετικούς τους ήχους των 2 μέσων, έτσι ώστε οι πελάτες να έχουν περισσότερα αντικείμενα προς αγορά ?

2) Αν αντί να διαθέσει κάποιος χ χρήματα για την αγορά του καθενός από τα 2 μέσα, διέθετε 2χ χρημάτων για την αγορά του ενός μόνο, τι αποτέλεσμα θα είχε σε σχέση με τα συστήματα των χ χρημάτων ?
Για τις δύο σκέψεις σου η απάντηση είναι ΟΧΙ.
Γιατί στη μια περίπτωση εμπλέκονται, κατά κανόνα, οι μεγάλες επιχειρήσεις [μονοπώλια] και στη δεύτερη μικρές βιοτεχνίες/οικοτεχνίες με εντελώς διαφορετική φιλοσοφία και ιδεολογία. Αυτοί στηρίζουν τον ποιοτικό ήχο και όχι οι μεγάλοι. Αυτά σε γενίκές γραμμές. Λ.Σ.