Χάλκινο ή ασημένιο καλώδιο ?

JohnJohn

AVClub Addicted Member
25 June 2006
2,480
To γνωστό διλημμα once more. Επειδή φτιαχνω επι τελους τα ηχεια μου και πρεπει να αποφασίσω once and for all τι καλωδια θα βαλω ( το κροσοβερ θα ειναι σε δικο του στεγανο θαλαμο και τα καλωδια θα περασουν μεσα απο το ξυλο και θα μονωθουν).

Εχω στο ντουλάπι χαλκινα της Neotech και ασημένια της Alfatec. Τα αλφατεκ ειναι τα L80, 2 x 1.5mm² ασημένιο με πολυ λεπτη ίνα Φ 0.1mm από την κορυφαία σειρά της εταιρίας. Τα neotech ειναι 2x1.5 χαλκινα με ίνα Φ 0.2mm. Προφανως μιλάω για το tweeter, στα woofer θα βαλω 4αρι neotech που εχω και μπολικο.

Τι λετε ?

Το θέμα είναι αλλού και όχι στα καλώδια....
Το ηχεία θα καταφέρεις να το ''κουρδίσεις'' ???ώστε να πάιζει σωστά????
άσχετα απο καλώδια σύνδεσης.????
και εκεί είναι η μαγκιά....Καί Δυστυχώς είναι πολύ δύσκολο.......

Το θέμα είναι αλλού και όχι στα καλώδια....
Το ηχεία θα καταφέρεις να το ''κουρδίσεις'' ??? ώστε να πάιζει σωστά????
άσχετα απο καλώδια σύνδεσης.????
και εκεί είναι η μαγκιά....Καί Δυστυχώς είναι πολύ δύσκολο.......

σωστή παρατήρηση μεν, το χω ξανακάνει κάμποσες φορές δε
wink.gif

θα ακολουθήσει και παρουσίαση με φωτό και μετρήσεις, όοοοοοοταν καταφέρω και τελειωσω... μόνο για τις καμπινες εχω φαει ηδη 3 εβδομάδες. Πολλή λεπτομέρεια έπεσε..

γαμώτο... μου λέτε ό,τι θα απαντούσα κι εγώ αν ρωτούσε καποιος αλλος.. αλλα δεν μπορω να αποφασίσω για μένα!! μηπως ειμαι ψυχανωμαλο ?

Χαλκό μάνα μου ...:drummer::BDGBGDB55:

Ε και πούσαι ? ...κι άμα κουρδίσεις το ηχείο σου (άμα λέω ..έτσι μη το πάρεις και σοβαρά ...) ΦΡΟΝΤΙΣΕ μετά να μήν αλλάξεις δωμάτιο ....(τα νεύρα μου ...τα χάπια μου και μιά Υδροφόρα να τα πιώ ...:slapface::grinning-smiley-043

κοιτα... και να ηθελα να τα παω αλλου... στην κρεβατοκάμαρα εχω τα BW... στο γραφείο έχω τα μικρα με τα 5" vifa, ε τα καινουργια θα μεινουν στο σαλόνι θέλω δεν θέλω... μόνο η κουζίνα εμεινε χωρίς ηχεία...

Το ασήμι έχει πολύ μικρότερη ειδική αντίσταση από τον χαλκό, οπότε για την ίδια διατομή, θα έβαζα τα ασημένια (αν όντως μιλάμε για ασήμι).

Re: Απάντηση: Χάλκινο ή ασημένιο καλώδιο ?

Όσον αφορά στη συνδεση ενισχυτή με ηχεία τι διαφορές έχουν τα ασημένια απο τα χάλκινα ;

Μιλώντας πάντα για την ίδια διατομή, από την στιγμή που έχει μικρότερη ωμική αντίσταση, θα δίνει περισσότερη ισχύ στα ηχεία, αλλά και ο ενισχυτής θα τα ελέγχει καλύτερα. Είναι όμως ασημένια ή απλώς επαργυρωμένα;

Όσον αφορά στον ήχο ? Τι διαφορές παρουσιάζουν ? Σε ένα τέστ πχ με τον ίδιο ενισχυτή και τα ίδια ηχεία ( εννοείται όλα τα υπόλοιπα ίδια , πηγές , ιντερκονέκτς κτλ. ) τι διαφορές ενδέχεται να έχουν ;

Καλύτερος έλεγχος των μεγαφώνων από τον ενισχυτή σημαίνει μικρότερη παραμόρφωση. Αυτό είναι το σημαντικότερο. Θεωρητικά, θα υπάρξει και μια αύξηση του Q του πηνίου που σχηματίζει το καλώδιο, αλλά η (υποτιθέμενα κακή) επηρροή στον ήχο θα είναι απειροελάχιστη ή αλλιώς, μη ακουστή.

Απάντηση: Re: Χάλκινο ή ασημένιο καλώδιο ?

Το ασήμι έχει πολύ μικρότερη ειδική αντίσταση από τον χαλκό, οπότε για την ίδια διατομή, θα έβαζα τα ασημένια (αν όντως μιλάμε για ασήμι).

Το ασήμι έχει πράγματι μικρότερη ειδική αντίσταση από τον χαλκό, αλλά όχι πολύ μικρότερη! Είναι πολύ κοντά ο χαλκός! Από όσο ξέρω δηλαδή.

To γνωστό διλημμα once more. Επειδή φτιαχνω επι τελους τα ηχεια μου και πρεπει να αποφασίσω once and for all τι καλωδια θα βαλω ( το κροσοβερ θα ειναι σε δικο του στεγανο θαλαμο και τα καλωδια θα περασουν μεσα απο το ξυλο και θα μονωθουν).

Εχω στο ντουλάπι χαλκινα της Neotech και ασημένια της Alfatec. Τα αλφατεκ ειναι τα L80, 2 x 1.5mm² ασημένιο με πολυ λεπτη ίνα Φ 0.1mm από την κορυφαία σειρά της εταιρίας. Τα neotech ειναι 2x1.5 χαλκινα με ίνα Φ 0.2mm. Προφανως μιλάω για το tweeter, στα woofer θα βαλω 4αρι neotech που εχω και μπολικο.

Τι λετε ?
Χαλκός οχι ασήμι ειδικά στο τουίτερ.
Μπορεί να υπάρχει μια λαμπρότητα στον ηχο με το ασήμι.

Μιλώντας πάντα για την ίδια διατομή, από την στιγμή που έχει μικρότερη ωμική αντίσταση, θα δίνει περισσότερη ισχύ στα ηχεία, αλλά και ο ενισχυτής θα τα ελέγχει καλύτερα. Είναι όμως ασημένια ή απλώς επαργυρωμένα;

δεν είμαι σιγουρος.. ότι πληροφορία υπάρχει στο pdf σελιδα 28, ειναι το L80. Λεει silver plated. Επαργυρα δηλαδη ? Παντως με το ματι ειναι τοσο μικρή η ίνα του που δεν φαινεται ιχνος χαλκου στην ακρη της.

Οσο για την μικρότερη αντίσταση, αυτή δεν ειναι θέμα, διότι το tweeter θα μετρηθεί με το καλώδιό του, και αυτή η μέτρηση θα χρησιμοποιηθεί για τον σχεδιασμό του κροσόβερ. Η όποια ανεπαίσθητη διαφορά (εφόσον μιλάμε για λιγότερο από ενα μετρο μήκος θα συνυπολογιστεί θέλω δεν θέλω. Αν το ζήτημά μας είναι μόνο αντίστασης δηλαδή.

Χαλκός οχι ασήμι ειδικά στο τουίτερ.
Μπορεί να υπάρχει μια λαμπρότητα στον ηχο με το ασήμι.

πώς εξηγείται όμως αυτή η λαμπρότητα? είναι θέμα σταθμης του tweeter? γιατι αυτή θα ρυθμιστεί κατά βούληση.

τα ασημενια τσιριζουν στα πριμα ενω αδειαζουν και το βαθυ χαμηλο.

βεβαια σε μερικα συστηματα με προβληματα μπορη να ταιριαξουν.