Χάμπα Χάμπα (ή όταν ο προ μπορεί να είναι ο "σπασμένος" κρίκος)!

Δεν παίζει ρόλο από ηχητικής πλευράς η αντιστροφή της φάσης στο σήμα, που προκαλεί η συγκεκριμένη τοπολογία ενισχυτή "common source".
Άλλωστε οι μισές ηχογραφήσεις μπορεί να έχουν πραγματοποιηθεί με αντίστροφη φάση, οπότε ο συγκεκριμένος προενισχυτής θα επαναφέρει το σήμα στην απόλυτη φάση.

Re: Απάντηση: Χάμπα Χάμπα (ή όταν ο προ μπορεί να είναι ο "σπασμένος" κρίκος)!

Δεν παίζει ρόλο από ηχητικής πλευράς η αντιστροφή της φάσης στο σήμα, που προκαλεί η συγκεκριμένη τοπολογία ενισχυτή "common source".
Άλλωστε οι μισές ηχογραφήσεις μπορεί να έχουν πραγματοποιηθεί με αντίστροφη φάση, οπότε ο συγκεκριμένος προενισχυτής θα επαναφέρει το σήμα στην απόλυτη φάση.

Διαφωνώ. Η ανάποδη φάση έχει αρκετά μεγάλη διαφορά. Πρακτικά χάνεις κάπως την κατευθυντικότητα του ήχου, είναι σα ν ακούς απ' όλο το δωμάτιο αντί ν' ακούς μπροστά σου. Γι αυτό υπάρχει και ο αντίστοιχος έλεγχος στους τέστ δίσκους για να μπορέσουμε να το διορθώσουμε. Φυσικά το πόσο αντιληπτό είναι αυτό είναι και θέμα συνέργιας με τον υπόλοιπο χώρο, αλλά και το σύστημά μας.

Η ηχογράφηση μπορεί να γίνεται με αντίστροφη φάση, αλλά είμαι 99% σίγουρος ότι στο μάστεριν την επαναφέρουν.

Last edited:
Εσύ περιγράφεις το φαινόμενο της εκτός φάσης καναλιών. Στην αντίστροφη φάση, είτε (+) (+) είτε (-) (-), το ίδιο (συμφασικό) αποτέλεσμα έχει...

Η απόλυτη φάση δεν είναι αντιληπτή. Η διαφορά φάσης είναι έντονα αντιληπτή ειδικά στις μέσες και χαμηλές συχνότητες. Στα επαγγελματικά η εκτεταμένη χρήση balanced συνδέσεων, κάνει χρήση εξ’ ορισμού και τις δυο φάσεις όποτε δεν νομίζω πως έχει κάποιο νόημα να ασχοληθούμε με την απόλυτη φάση ενός ηχητικού σήματος.

Α ωραία... κανένα πρόβλημα τότε. Είχα μείνει με την εντύπωση ότι οποιαδήποτε αλλαγή στη φάση δημιουργεί θέματα :)

Οι πλακετούλες παραγγέλθηκαν... ελπίζω να τις έχω μες το μήνα...

Oρίστε και το πρωτότυπο της πλακετούλας...
O πυκνωτής εξόδου και η αντίστασή του θα είναι εκτός πλακέτας και ανάμεσα σε αυτή και το RCA

Ελπίζω να μην έχει σφάλματα γιατί δεν την παλεύω με τον 1 μήνα αναμονή...

jboz.png

Re: Απάντηση: Χάμπα Χάμπα (ή όταν ο προ μπορεί να είναι ο "σπασμένος" κρίκος)!

Eρωτηση.. αν μπει αλλο ενα φετ μπροστα ως μπαφερ ωστε το ποντασιομετρο να ειναι στη μεση τι λετε παιζει?

Το buffer πριν το ποτενσιόμετρο θα σταθεροποιούσε ψηλά την εμπέδηση εισόδου, κάτι που θα ήταν καλό, ειδικά αν η πηγή μας έχει μεγάλη εμπέδηση εξόδου

Από την άλλη, ένα buffer μετά το rigatoni θα βοηθούσε ρίχνοντας πάρα πολύ την εμπέδηση εξόδου, βοηθώντας πολύ στην ακόμα ευκολότερη οδήγηση του τελικού. To ποτενσιόμετρο όμως καλό θα ήταν να είναι πάλι πριν το rigatoni για να αποφύγουμε να το οδηγήσουμε με full σήμα που πιθανότατα θα το κάνει να παραμορφώνει .

Αν δεν μας ενοχλεί η επίδραση των έξτρα σταδίων, το ιδανικό θα ήταν κάτι στο στύλ buffer-pot-rigatoni/jboz-buffer αλλά έρχεται σε αντίθεση με τη φιλοσοφία των απλών κυκλωμάτων που μιλάμε...

Προσωπικά βρίσκω το dcb1 διαφανέστατο, οπότε θα το δοκιμάσω σε λίγο καιρό. Όπως και να το κάνουμε, άλλο να οδηγεί 25Κ ή λιγότερο η πηγή μας, και άλλο 220Κ (μας επιτρέπει και μικρότερο πυκνωτή εξόδου στην πηγή, οπότε μπορούμε να πάρουμε καλύτερη ποιότητα). Και από την άλλη, ακόμα και τα 863R του rigatoni δεν συγκρίνονται με τα ~250 (ή και λιγότερα αν έχουμε μικρή χωρητικότητα στο τελικό στάδιο) του dcb1

Όπως και νά χει καλά θα περάσουμε... θα είναι ενδιαφέρον πείραμα, ακόμα και να αποφασίσουμε ότι δεν αξίζει :)

ϴΣχετικά με το ριγκατόνι του Νίκου, κάτι διάβαζα ότι υπάρχει και έκδοση στα 20V. Έχει άλλες διαφορές ή μόνο τα V του μετασχηματιστή?

Ρωτάω γιατί θα με βόλευε να το τεστάρω με την τροφοδοσία του DCB1 για να τα συγκρίνω και ισότιμα...

Για 20V οι αντιστάσεις θα πρέπει να γίνουν 68-100R και 1k8-2k2 (αν θυμάμαι καλά).
Φυσικά και δεν είναι το ίδιο ηχητικά αφού εκτός των άλλων αυξάνει πολύ η αντίσταση εξόδου.
Και πάλι καλά παίζει :)

Last edited:
Επιτέλους ήρθαν οι πλακετούλες.

Tα 2SK170 με τι IDSS τα διαλέγουμε για 10R Rs?

Οι δοκιμές θα γίνουν λογικά αύριο με την τροφοδοσία του SFP στα 36V

Γύρω στα 6 mA πρέπει να είναι σούπερ. Νίκοοοοοοο (Πετραλιάς, όχι ο άλλος :) )...

Δημήτρη, κανόνισε να μας δείξεις τίποτα dynamat και τίποτα Mundorf γαϊδούρια...

Είμαστε πιστοί στο αρχικό σχέδιο, aren't we?

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Τι ρωτάω? Αφού άλλη τροφοδοσία θα συνδέσεις...
:)

Dynamat όχι...
Aκόμα... :D

Οι δοκιμές θα γίνουν σε τάβλα με Ρώσσους πυκνωτές και RN50.

Aν δω ότι μου αρέσει σε σχέση με το DCB1 μου, θα το ψάξω περισσότερο για τελική διάταξη και υλικά

Περιμένω και κάτι ανταπτοράκια να δοκιμάσω το BF862 σε σχέση με τα 2SK170 :)

Εντάξει μόνο το CRC φίλτρο δεν θα έχω προς το παρόν. Έχω εξαρτήματα, αν δω ότι έχω θόρυβο θα στήσω ένα.

Κατά τ' άλλα, θα είναι ίδιο. Το ότι θα βάλω Ρώσσους και όχι audiophiler δε νομίζω ότι θα αλλάξει και τόσο το χαρακτήρα στη βάση του.

Το μόνο που με προβληματίζει μέχρι στιγμής είναι ότι ήδη με το DCB1 έχω παραπάνω gain απ' όσο χρειάζομαι...

Θα δούμε... :)

Δυστυχώς τα 170 που έχω είναι BL στα περίπου 10mA

Δεν κάνουμε δουλειά έτσι?