Chord Hugo DAC

Και για να προλάβω μερικούς. Το 2706 που βλέπετε αφορά την standard definition usb είσοδο (διαθέτει δύο usb εισόδους)...

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

"Ανοικτά" είπαμε. Άντε...

Να αρχίσω πρώτος. Εγώ πάντως αν μου έδειχναν (χωρίς να το ακούσω), ούτε για φτύσιμο. Και είμαι φανατικός μηχανάκιας...

Κοστολόγηση με το μάτι: 400 , και πολλά είπα.

...που να μου έλεγαν κιόλας 2,000 . :)

πάντως δηλώνω εντυπωσιασμένος από το ότι έχουν βάλει ξεχωριστά τσιπάκια για διαφορετικές δειγματοληψίες. για πες λίγο αναλυτικά τι παίζει.

Όχι.

Υπάρχει μια είσοδος usb sd που αφορά red book συχνότητες ΜΟΝΟ και που έχει τη δυνατότητα OTG (τροφοδότηση κινητών). Η είσοδος αυτή οδεύει στο PCM2706 που βλέπετε.

Η άλλη είσοδος usb hd, η καλή, αφορά όλες τις δειγματοληψίες και πηγαίνει εσωτερικά στο FPGA το οποίο με τη σειρά του τροφοδοτεί το διακριτό dac (εκτός FPGA) τεχνολογίας Pulse Array.

Δηλαδή και η δεύτερη παίζει red book?
Έχουν περιλάβει την πρώτη δηλαδή όχι λόγω καλύτερου ηχητικού αποτελέσματος σε 16/44.1 αλλά για συμβατότητα drivers κλπ με κινητά τηλέφωνα?

Αν εννοείς το dac, υλοποιείται διακριτά εκτός του FPGA και είναι βασικά τεχνολογίας ΔΣ.

Σωστά Panoramix.

Η ανάγκη για δεύτερη είσοδο προέκυψε από την ανάγκη τροφοδότησης των κινητών!

Αυτό που είναι ενδιαφέρον είναι ότι σε σήματα 44.1Κ το ψηφιακό φίλτρο υλοποιείται με 26368 taps, τα οποία όντως είναι πάρα πολλά (σε σύγκριση με άλλες υλοποιήσεις με "συμβατικά" DAC chips). Αυτό είναι ενδιαφέρον γιατί σημαίνει ότι το DAC κομμάτι του FPGA δεν τρώει πολλά resources σαν υλοποίηση. Για παράδειγμα το Soekris μου έχει μεγαλύτερο "μοντέλο" FPGA (XC6SLX9 το Hugo, XC6SLX16 το Soekris), δηλαδή περίπου 50% πιο ισχυρό, αλλά παρόλα αυτά το φίλτρο των 44.1Κ το υλοποιεί με έως 1016 taps. Βέβαια, το Soekris έχει εντελώς διαφορετική αρχιτεκτονική, οπότε πολλά resources του τα αφιερώνει σε άλλες "δουλειές".

Θα ήμουν περίεργος να ακούσω πως παίζει το Hugo.. Με το καλό να παραλάβεις Σταύρο! :smile:

Σε ευχαριστώ Δημήτρη!

...βέβαια θα χρειαστούν 2 άτομα για να το μεταφέρω σπίτι σου. :)

Αυτό που είναι ενδιαφέρον είναι ότι σε σήματα 44.1Κ το ψηφιακό φίλτρο υλοποιείται με 26368 taps, τα οποία όντως είναι πάρα πολλά (σε σύγκριση με άλλες υλοποιήσεις με "συμβατικά" DAC chips). Αυτό είναι ενδιαφέρον γιατί σημαίνει ότι το DAC κομμάτι του FPGA δεν τρώει πολλά resources σαν υλοποίηση. Για παράδειγμα το Soekris μου έχει μεγαλύτερο "μοντέλο" FPGA (XC6SLX9 το Hugo, XC6SLX16 το Soekris), δηλαδή περίπου 50% πιο ισχυρό, αλλά παρόλα αυτά το φίλτρο των 44.1Κ το υλοποιεί με έως 1016 taps. Βέβαια, το Soekris έχει εντελώς διαφορετική αρχιτεκτονική, οπότε πολλά resources του τα αφιερώνει σε άλλες "δουλειές".

Θα ήμουν περίεργος να ακούσω πως παίζει το Hugo.. Με το καλό να παραλάβεις Σταύρο! :smile:

xmmm 1016 taps είναι λιγα (νταξ μεγάλη συζήτηση), νομίζω το πρώτο sqeezebox εύκολα τα είχε στο cpu του

http://www.crazy-audio.com/tag/fir/

BruteFIR @ Pi => 32k taps and 50% CPU load on the Raspberry.

Δηλαδή εάν νοιώθετε ότι το έχετε με τα φιλτρα…. Φυσικά μπορείτε να το κάνετε και σε software εκτός του DAC

Τα 1026 taps είναι λίγα για αρχιτεκτονική με "κανονικό" επεξεργαστή, αλλά για DAC θεωρούνται πάρα πολλά. Το νορμάλ είναι μέχρι τα 256 taps. Για παράδειγμα το γνωστό ES9018 υποστηρίζει custom φίλτρο με έως 64 taps.

Σε software είναι εύκολο.. έναν SoX βάζεις στο linux σου ή στον Foobar σου και παίζει μια χαρά και χωρίς πολλή CPU.. αλλά δεν είναι embedded στο DAC.

Η εμπλοκή της κοινότητας στη σχεδίαση των φίλτρων του Soekris έχει "βγάλει" πάρα πολλή τεχνογνωσία, έχουν μαθευτεί τα εργαλεία σχεδιασμού των φίλτρων, κτλ κτλ.

Το πρόβλημα είναι ότι για να κάνεις ένα πραγματικά καλό φίλτρο χρειάζεται τεράστια τεχνογνωσία σε θεωρητικό επίπεδο, τεχνογνωσία που δεν κυκλοφορεί ελεύθερα στο διαδίκτυο. Αυτό έχει αποδειχθεί στην πράξη. Άνθρωποι ασχολούνται με τα φίλτρα του Soekris εδώ και μήνες και τώρα αρχίζουν να καταλαβαίνουν τι συμβαίνει (και αν έχουν καταλάβει..). Κάποιοι από αυτούς τους ανθρώπους έχουν και πολύ δυνατά backgrounds σε μαθηματικά, κάποιοι σε DSP κτλ, αλλά και πάλι.. Μεγάλη ιστορία. Τεράστιο σχολείο το Soekris από αυτή την άποψη.

Παρατηρώ ότι κάνει DAC εντός και εκτός του FPGA. Θέλει διερεύνηση αυτό. Ο PSAudio αναρωτιέμαι τι κάνει

...Το πρόβλημα είναι ότι για να κάνεις ένα πραγματικά καλό φίλτρο χρειάζεται τεράστια τεχνογνωσία σε θεωρητικό επίπεδο, τεχνογνωσία που δεν κυκλοφορεί ελεύθερα στο διαδίκτυο. Αυτό έχει αποδειχθεί στην πράξη. Άνθρωποι ασχολούνται με τα φίλτρα του Soekris εδώ και μήνες και τώρα αρχίζουν να καταλαβαίνουν τι συμβαίνει (και αν έχουν καταλάβει..). Κάποιοι από αυτούς τους ανθρώπους έχουν και πολύ δυνατά backgrounds σε μαθηματικά, κάποιοι σε DSP κτλ, αλλά και πάλι.. Μεγάλη ιστορία. Τεράστιο σχολείο το Soekris από αυτή την άποψη.

Πιστεύω ότι το Soekris θα εξελιχθεί σε υπερ-κορυφαίο project στο μέλλον!

Τώρα όσο αναφορά στα φίλτρα. Όταν όλοι πήγαιναν, ο Rob (Watts) ερχόταν... :)

Παρατηρώ ότι κάνει DAC εντός και εκτός του FPGA. Θέλει διερεύνηση αυτό. Ο PSAudio αναρωτιέμαι τι κάνει

Αν αποφάσιζε να το σχολιάσει η MSB, θα έλεγε ότι είναι ένα 4-bit DAC.. :p

Τον χρονισμό πως τον κάνει;
Κι αυτόν μέσω του FPGA;

Αυτό είναι πανεύκολο για ένα FPGA, αν αυτό έχει σχεδιαστεί σωστά βέβαια. Και δεν είναι εύκολο να σχεδιάσεις σωστά FPGA για audio.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του Rob Watts το θεωρητικό ιδεατό tap length είναι 1,000,000!

Ο βασικός του σχεδιαστικός του στόχος είναι να προσεγγίσει όσο γίνεται περισσότερο το νούμερο αυτό.

Ήδη μια τέτοια προσπάθεια θα επιδειχθεί στην έκθεση του Μονάχου. Πάνο να μας ενημερώσεις...