χώρος απελπισία

Να ευχαριστήσω και από δω τον exp4nder για τη διάθεση του να βοηθήσει.

Πέρασε προχθές από εδώ φέρνοντας όλα τα μηχανήματα για τις μετρήσεις, μέχρι και το PC του κουβάλησε.
Δυστυχώς προέκυψε πρόβλημα με καλώδιο οθόνης και την οθόνη μου και τελικά δεν έγιναν μετρήσεις καθώς δεν είχα και πολύ χρόνο για να τακτοποιήσουμε το θέμα αυτό.

Οπότε περιοριστήκαμε σε ακροάσεις σε κάποιες από τις θέσεις. Βέβαια έχω την υπόνοια ότι τα αυτιά του ίσως να υστερούν λίγο σε ακρίβεια σε σχέση με ένα σύστημα μέτρησης :smash: αλλά δε κολλάμε σε λεπτομέρειες !!!

Τέλος πάντων μου είπε κάποια πράγματα και κάποια στοιχεία που εγώ δε μπορούσα να αξιολογήσω ή να ακούσω.
Μου άρεσε και η προσέγγισή του - μέχρι και μετροταινία έφερε για τις αποστάσεις - εγώ δούλευα με το μάτι και πολύ χοντρικά.
Ίσως κάποια στιγμή γίνουν και εκείνες οι μετρήσεις.

Η αναζήτηση της καλύτερης θέσης (αν υπάρχει) συνεχίζεται - απλά κάτι που να ακούγεται σχετικά αξιοπρεπώς, καλύτερα από το να είχα 2 φθηνά ηχειάκια στο μικρό δωμάτιο.

Φίλε exp4nder σε ευχαριστώ πολύ !!

@ln()
ενδιαφέρουσα η τοποθέτηση του Vandersteen, ίσως κατά τύχη έχω πέσει κοντά σε κάτι τέτοιο σε κάποιες από τις θέσεις που κάτι φαίνεται να δουλεύει.
Δεν ξέρω βέβαια πόσο μπορεί να "ξεχειλώσει" κανείς αυτήν την ασσυμετρία, όπως στην περίπτωσή μου που στο πλάι του ενός ηχείου είναι το άλλο δωμάτιο.

O Vandersteen γενικά δουλεύει...
Το ηχείο φαίνεται να κατεβαίνει χαμηλά, 25Hz δίνει η proac.
Δες να κλείσεις τις τρύπες με ενα αφρολεξ που εχει το ηχείο στο κάτω μέρος και να τα ξαναδοκιμάσεις σε θέσεις που σε βολευουν χωροταξιακά
δες ξανα και στο γραφείο γιατί από οτι βλέπω είναι ενας χωρος που μπορεις να τον φτιάξεις να παιζει καλά χωρις να ενοχλεις.

25hz δίνει η Proac, δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα πάντως... Κάτω από 40-50 δεν παίζει με τίποτα...κι από εκεί και πάνω και μέχρι 90 υπάρχει σχετικό πρόβλημα στον χώρο που τα πρωτοάκουσα, ενώ δεν υπήρχε καθόλου σκηνή, τίποτα, 0, όλα ακουγόντουσαν από ένα σημείο.
Τα πήγαμε στο σαλόνι, εκατέρωθεν του τζακιού, με απόσταση 2.25μ μεταξύ τους και σχεδόν 0.90μ από τους τοίχους και τα ηχεία ζωντάνεψαν, ενώ βελτιώθηκε πολύ η συμπεριφορά τους χαμηλά και επιτέλους δημιουργήθηκε σκηνή. Δεν μπορέσαμε δυστυχώς να μετρήσουμε για τους λόγους που ανέφερε ο Κυριάκος.
Κι εγώ του πρότεινα τον μικρό χώρο, να βουλώσει τα bass reflex και να τον φτιάξει με μπασοπαγίδες, απορρόφηση κλπ, αλλά κι αυτόν τον χώρο δεν τον λες και ιδανικό....
Γενικά έχω την αίσθηση πως ο ένας χώρος είναι κάπως μεγάλος και ο άλλος κάπως μικρός για αυτα τα ηχεία...κάτι ενδιάμεσο θα τους έκανε καλύτερα...

Αν δεν εχει κάτω οκτάβες το πιο πιθανό ειναι να μην εχουν στρωσει τα ηχεία, δεν γινεται να λεει 25Hz η Proac έστω και με -12dB.
Τωρα που το ξανασκεφτομαι για να κατεβει 6,5'' τοσο χαμηλά οσο αναφέρει το εργοστάσιο και να εχει αυτη την ευαισθησία, οι μονάδες εχουν χαμηλό Q (<0,3) και μεγάλο σχετικά Vas (>40λιτρα), προφανως χαμηλό fs.
Αρα αν κλεισεις τις τρυπες το πιθανότερο είναι να χαθεί σχεδόν όλο το χαμηλό
αλλά δεν εχεις να χάσεις κάτι.

Last edited:
Ειπώθηκε καμιά δεκάδα φορές,ότι πρώτα να στρώσουν τα ηχεία...Αλλά...

Eιδικά τα Proac απαιτούν απο 150-200 ώρες...

Last edited:
Re: Απάντηση: χώρος απελπισία

Μια χαρά ενισχυτής είναι ο yamaha για τα συγκεκριμένα ηχεία. Από κει και πέρα, δεν υπάρχει ηχείο που να μην ωφελείται από κάτι καλύτερο.

επανέρχομαι μετά από καιρό και με κάποιες αλλαγές.

IMG_0652b.jpg

σε σχέση με την εικόνα
το δεξί ηχείο έχει έρθει λίγο πιο δεξιά και μπροστά
το αριστερό αρκετά πιο αριστερά και λίγο μπροστά
αυτά εδώ και αρκετό καιρό (από την επίσκεψη του exp4nder)

τα ηχεία φαίνεται να παίζουν όλο και καλύτερα, αν και πρέπει ακόμη να είμαι κάτω από τις 100 ώρες
και επίσης έχει αναβαθμιστεί το dac από το dacmagic στο metrum acoustics octave

Ο ήχος που έχω γενικά είναι ικανοποιητικός. Και λέω γενικά γιατί στη μουσική που ακούω υπάρχει τεράστια ανομοιογένεια στον ήχο και πάρα πολλές χάλια ηχογραφήσεις. Πολλές φορές δεν ξέρω αν φταίει το σύστημα-χώρος, αν έτσι είναι γραμμένο ή αν τρώγομαι άδικα και είναι ιδέα μου. Πάντως προχθές που έβαλα τυχαία ένα παλιό cd από το περιοδικό ποπ και ροκ με σχετικά μοντέρνα γκρουπάκια (δυστυχώς σε είδος μουσικής που δεν πολυακούω) έπαθα πλάκα πόσο καλύτερα μπορεί να ακουστεί το σύστημά μου.

1)Όσον αφορά το τζάκι θα μπορούσα να έφτιαχνα ένα πράμα σαν καπάκι και να το κλείνω όταν ακούω μουσική; θα βοηθούσε στο μπάσο που υποτίθεται ότι μου κλέβει;
Επίσης υπήρχε μία σκέψη να έμπαινε "κασέτα" pellet για επικουρική θέρμανση. Θα βελτίωνε κάτι στον ήχο;

2)Επίσης το μεγάλο άνοιγμα στα αριστερά προς τον ημιϋπαίθριο, θα μπορούσε να κλείνει πχ με χοντρές κουρτίνες (ευκολότερο για μένα) ή με πτυσσόμενο χώρισμα (δυσκολότερο) με το σκεπτικό να βοηθήσει τη συμμετρία του χώρου;

Δυστυχώς αυτός είναι ο χώρος, δεν αλλάζει ριζικά και επίσης είναι για όλη την οικογένεια.
Οπότε ψάχνω για επεμβάσεις μέσα σε αυτά τα πλαίσια.
Αν έχετε κάποιοες προτάσεις στα παραπάνω ερωτήματα θα ήθελα να τις ακούσω.
Προς το παρόν η θέση των ηχείων θα είναι αυτή που περιέγραψα πιο πάνω (αλλαγμένη από την εικόνα) ή με μικρές αλλαγές