Αγαπητέ Λουκά,
κανείς δεν αναιρεί την άποψη ότι διαφορετικά μηχανήματα "παίζουν" διαφορετικά. Άλλωστε ακόμη και τώρα βγάζω εν μερει τα προς το ζειν εξ αιτίας του ότι δεν ακούγονται όλα το ίδιο (είχα αναγνωρίσει σε μια παλιά έκθεση αλλαγή στα καλώδια του συστήματός σου από τη μια μέρα στην άλλη, αν θυμάσαι, για να "πιάσουμε" την πιο ακράια κατάσταση...).
Οι περισσότεροι, βέβαια, ακούμε και πιο μοντέρνες ηχογραφήσεις (μεταγενέστερα των ημερών μας, χα, χα, καλό αυτό δηλαδή γεράσαμε ρε Λουκά και πάει;...) και η άποψη του ακούω μόνο παλιές ηχογραφήσεις γιατί αυτές έχουν λιγότερη επεξεργασία πιστεύω ότι δεν αποτελεί επιχείρημα για να σταματήσουμε να προβληματιζόμαστε, αλλά προσωπικό γούστο και αντίστοιχη επιλογή. Επίσης, δεν πρέπει να παραβλέπουμε το γεγονός ότι η βιομηχανία συνεχίζει να βγάζει μουσική και στα είδη που προτιμάς (και προτιμώ κι εγώ μαζί με μερικά άλλα) όπως επίσης είμαι σίγουρος ότι δεν στέρεψε το ταλέντο των μουσικών πριν από 30 χρόνια και πάπαλα. Πρέπει να ασχολούμαστε και με τις πιο νέες κυκλοφορίες (για πολλούς και διαφόρους λόγους που δεν θέλω να αναπτύξω εδώ), απλά πρέπει ταυτόχρονα να γνωρίζουμε τις συνθήκες που προκύπτουν αυτές και να τις μεταχειριζόμαστε αναλόγως κατά την κριτική συσκευών ή συστημάτων, έτσι δεν είναι;
Κατά τα άλλα το βιντεάκι εκτέθηκε για να προβληματιστούμε με τον τρόπο που γεννιέται αυτό που καταλήγει στο πλατό ή το transport μας κι όχι για να αφορίσουμε ή να κατακρίνουμε τρόπους σκέψης ή στάσεις ζωής. Σε τελική ανάλυση τα λεφτά μας χαλάμε και σε διαμάντια και σε λεμόνια, και το κυριότερο ζούμε με τις συνέπειες των επιλογών μας (και οι ευθύνες είναι πάντα δικές μας καθώς εμείς είμαστε οι τελικοί κριτές των συσκευών). Με τη γνώση όμως που έρχεται και μέσα από τον προβληματισμό και τη συζήτηση έχουμε συνήθως πιο θετικά αποτελέσματα. Έτσι νομίζω τουλάχιστον εγώ.
Και ναι συμφωνώ για τη ζωντανή μουσική αλλά με προϋποθέσεις. Πρέπει πρώτα αφού είναι δίχως ηλεκτρική ενίσχυση, να δούμε σε ποιά θέση στο ακροατήριο βρισκόμαστε (καθώς έχω βρεθεί στο Ηρώδειο και στην καλύτερη και στη χειρότερη θέση στο ίδιο γεγονός, την ίδια βραδια και φρίκαρα με τις διαφορές), σε ποιό χώρο (η ακουστική του χώρου δεν παίζει πολύ μεγάλο ρόλο

, με πόσο κόσμο (εκεί να δεις διαφορές), με ποιά ορχήστρα και με τι όργανα, με πόσα ποτά κατανάλωση (χα,χα..) κλπ.; Κι όλα αυτά τα λέω με διάθεση προβληματισμού (κι εκεί πάει η παρατήρηση του αν μπορούμε να αντέξουμε την αλήθεια ή όχι, καθώς πρέπει να δεχτούμε ότι υπάρχουν πολλές ηχογραφήσεις που δεν ακούγονται αλλά τις ...κάνουμε να ακούγονται μέσω των επιλογών των συσκευών μας). Άλλο αν αυτό που κάνουμε είναι σωστό, λάθος ή πάνω από κάθε κριτική.
Τέλος γνωρίζοντάς το ποιόν σου και την πορεία σου στο χώρο θεωρώ ότι εννοείς με τη δήλωση περί περαιτέρω συζήτησης ότι το θέμα δεν χρειάζεται άλλο σχολιασμό από εσένα και δεν μας απαγορεύεις εμείς να πούμε αν έχουμε κάτι άλλο επί του θέματος, ναι;...
Φιλικά,
Θ. Μ.