Χρησιμοποίηση AV receiver ως DAC

George35

Established Member
27 August 2010
223
Αγόρασα ένα πακέτο stero amplifier + 2 floor speakers πρόσφατα, αλλά μένει να λύσω ακόμα το θέμα της πηγής. Σκεφτόμουν ότι αντί για DAC, θα ήταν καλύτερο να πάρω έναν -σχετικά- φθηνό AV και να τον χρησιμοποιήσω ως DAC.

Χρειάζομαι γι' αυτό το λόγο οπωσδήποτε AV με L/R pre-outs?

Δεν θα ήθελα όμως ο integrated stereo amplifier που έχω να συμπεριφερθεί ως τελικός.

Θα μπορούσα για παράδειγμα να πάρω την DVR/CD έξοδο ενός AV (π.χ. του Pioneer VSX-920) και να τη συνδέσω στον stero και να κάνω δουλειά; Έχει κάνει κανείς κάτι παρόμοιο;

Ευχαριστώ εκ των προτέρων

Αγόρασα ένα πακέτο stero amplifier + 2 floor speakers πρόσφατα, αλλά μένει να λύσω ακόμα το θέμα της πηγής. Σκεφτόμουν ότι αντί για DAC, θα ήταν καλύτερο να πάρω έναν -σχετικά- φθηνό AV και να τον χρησιμοποιήσω ως DAC.

Χρειάζομαι γι' αυτό το λόγο οπωσδήποτε AV με L/R pre-outs?

Δεν θα ήθελα όμως ο integrated stereo amplifier που έχω να συμπεριφερθεί ως τελικός.

Θα μπορούσα για παράδειγμα να πάρω την DVR/CD έξοδο ενός AV (π.χ. του Pioneer VSX-920) και να τη συνδέσω στον stero και να κάνω δουλειά; Έχει κάνει κανείς κάτι παρόμοιο;

Ευχαριστώ εκ των προτέρων

Επειδή παρακολούθησα και το νήμα σου μέχρι να καταλήξεις στον δικάναλο, αν κάνεις αυτά που λές θα έχεις καταστρέψει όσα με κόπο έκτισες μέχρι τώρα. Και αυτό γιατί το dac του a/v είναι απαράδεκτο για μουσική.

Με τα ίδια λεφτά παίρνεις αυτό

http://www.audioshow.gr/index.php?p...ategory_id=22&option=com_virtuemart&Itemid=65

ή αυτό

http://www.audioshow.gr/index.php?p...ategory_id=22&option=com_virtuemart&Itemid=65

ή ακόμα καλύτερα αυτό

http://www.audioshow.gr/index.php?p...id=24&manufacturer_id=0&option=com_virtuemart

και καθάρισες.....

Κι εμένα, κάτι δε μου άρεσε στην ιδέα χρήσης AV ως DAC από την αρχή. Οπότε πάμε στο επόμενο ζήτημα:

Καλό CD player με ενσωματωμένο DAC

ή

αρκετά φθηνό CD/DVD player με ψηφιακή έξοδο που πάει σε ένα καλό εξωτερικό DAC?

Η δεύτερη λύση μου "γλυκαίνει" περισσότερο. Είναι όμως και η καλύτερη?

Κι εμένα, κάτι δε μου άρεσε στην ιδέα χρήσης AV ως DAC από την αρχή. Οπότε πάμε στο επόμενο ζήτημα:

Καλό CD player με ενσωματωμένο DAC

ή

αρκετά φθηνό CD/DVD player με ψηφιακή έξοδο που πάει σε ένα καλό εξωτερικό DAC?

Η δεύτερη λύση μου "γλυκαίνει" περισσότερο. Είναι όμως και η καλύτερη?

ΙΜΗΟ θα πήγαινα για την δεύτερη λύση. Στις μέρες μας το cd player το θές απλά ως transport να στείλει το σήμα σε ψηφιακή μορφώ στο dac, όπου το τελευταίο μπορεί να κάνει τα "δικά του" και να πάρεις ένα πολύ καλό αποτέλεσμα. Απαραίτητη προυπόθεση είναι το cd player να έχει είτε coaxial είτε optical έξοδο σήματος (πράγμα πού όλα τα τελευταία players έχουν ανεξαρτήτως τιμής) για να συνδεθεί με το dac

Από την άλλη πλευρά, ο Harman Kardon HD 990 είναι αρκετά δελεαστικός (εδώ το βρίσκω και με κάτω από 400 ευρώ). Και αξιοπρεπές CD player, και digital inputs ώστε να μπορείς να χρησιμοποιήσεις και το DAC του χωριστά. Θα μπορούσα να το χρησιμοποιήσω κι εάν στο μέλλον αποφασίσω να αναβαθμίσω το DAC κομμάτι, παίρνω τότε ένα εξωτερικό DAC.

Το θέμα είναι αν θα ταιριάξει καλά με τον musical fidelity m3i. Θα ψάξω και για άλλα CD players με digital εισόδους.

Από την άλλη πλευρά, ο Harman Kardon HD 990 είναι αρκετά δελεαστικός (εδώ το βρίσκω και με κάτω από 400 ευρώ). Και αξιοπρεπές CD player, και digital inputs ώστε να μπορείς να χρησιμοποιήσεις και το DAC του χωριστά. Θα μπορούσα να το χρησιμοποιήσω κι εάν στο μέλλον αποφασίσω να αναβαθμίσω το DAC κομμάτι, παίρνω τότε ένα εξωτερικό DAC.

Το θέμα είναι αν θα ταιριάξει καλά με τον musical fidelity m3i. Θα ψάξω και για άλλα CD players με digital εισόδους.

αυτό μόνο με ακρόαση θα το καταλάβεις, που σημαίνει είτε ότι παίρνεις τον Μ3 παραμάσχαλα είτε ζητάς το cd player για ακρόαση....

Ευχαριστώ για τις συμβουλές fragoulisnaval.

Βέβαια, ο συνδυασμός που μου άρεσε περισσότερο στις δοκιμές ήταν ο Musical Fidelity M3i με τον M3CD.

Ο Musical Fidelity M3CD κοστίζει άλλα 1250 ευρώ.
icon10.gif

Προκύπτει αυτό από τα τεχνικά χαρακτηριστικά; Γιατί π.χ. ένα V-DAC έχει καλύτερο DAC τσιπάκι από έναν AV;

Περιμενοντας απαντηση απο καποιον που ξερει θα αναρωτιομουνα απλα ..μηπως γιατι του εχουν βαλει καλυτερο ? Γιατι πιθανοτερα αυτο το τσιπακι θα το βρεις στα ακριβα μοντελα av ?

http://forum.blu-ray.com/645577-post27.html

Eγω θα ηθελα να μαθω και σε ακριβως θα υστερουσε η θα υπερτερουσε ενας av σε σχεση με ενα εξωτερικο dac αν ειχαν τα ιδια τσιπακια.Τι αλλο παιζει ρολο στην υλοποιηση (τετοιο που να εχει ακουστη διαφορα) ? :blush:

Περιμενοντας απαντηση απο καποιον που ξερει θα αναρωτιομουνα απλα ..μηπως γιατι του εχουν βαλει καλυτερο ? Γιατι πιθανοτερα αυτο το τσιπακι θα το βρεις στα ακριβα μοντελα av ?

http://forum.blu-ray.com/645577-post27.html

Eγω θα ηθελα να μαθω και σε ακριβως θα υστερουσε η θα υπερτερουσε ενας av σε σχεση με ενα εξωτερικο dac αν ειχαν τα ιδια τσιπακια.Τι αλλο παιζει ρολο στην υλοποιηση (τετοιο που να εχει ακουστη διαφορα) ? :blush:

Την απάντηση την δίνει το ίδιο το άρθρο που ανέβασες...

if the components surrounding the PCM1792 chip are crap then you're going to get crap out

και συνήθως τα περιφερειακά στους a/v receivers είναι κατώτερα των σκέτων dac's λόγω ελάττωσης του κόστους παραγωγής ΙΜΗΟ

if the components surrounding the PCM1792 chip are crap then you're going to get crap out

και συνήθως τα περιφερειακά στους a/v receivers είναι κατώτερα των σκέτων dac's λόγω ελάττωσης του κόστους παραγωγής ΙΜΗΟ

Ολόκληρη η πρόταση είναι: if the components surrounding the PCM1792 chip are crap then you're going to get crap out, but usually this is not the case.
Η λειτουργία ενός DAC αυτή καθ'αυτή είναι μια απλή διαδικασία. Γιατί -λένε κάποιοι- υπάρχουν τεράστιες διαφορές μεταξύ διαφορετικών DAC;

Π.χ. το prodigy cube χρησιμοποιεί Wolfson DAC και κανει 99 δολάρια. Είναι καλύτερο αυτό το DAC από εκείνο που χρησιμοποιούν AV των 1000 ευρώ;

Ολόκληρη η πρόταση είναι: if the components surrounding the PCM1792 chip are crap then you're going to get crap out, but usually this is not the case.
Η λειτουργία ενός DAC αυτή καθ'αυτή είναι μια απλή διαδικασία. Γιατί -λένε κάποιοι- υπάρχουν τεράστιες διαφορές μεταξύ διαφορετικών DAC;

Π.χ. το prodigy cube χρησιμοποιεί Wolfson DAC και κανει 99 δολάρια. Είναι καλύτερο αυτό το DAC από εκείνο που χρησιμοποιούν AV των 1000 ευρώ;

Μα δεν είναι μόνο το τσιπάκι του dac που κάνει την διαφορά. Είναι και τα περιφερειακά. Δλδ τί και αν έχεις τετραπύρηνο επεξεργαστή στον υπολογιστή σου, αν το data transfer rate είναι 666Mhz πάλι θα σέρνεται....

Κάνε την παρακάτω δοκιμή : Βάλε έναν ολοκληρωμένο ενισχυτή των 1500 ευρώ και ένα ολοκληρωμένο των 1000 ευρώ + ένα dac των 500 ευρώ (ηχεία πηγές τα ίδια) και πές από ποιό συνδιασμό άκουσες καλύτερη μουσική...

Nαι αλλα τα ηθελα πιο αναλυτικα :)
Εχουμε τα χαρακτηριστικα ενος εξωτερικου dac και ενος ενισχυτη με το ιδιο dac . Ποια ειναι αυτα τα χαρακτηριστικα που μπορει να δειχνουν την χαμηλη ποιοτητα των περιφερειακων ενος av και που ενδεχομενως ''περιοριζουν '' ενα καλο τσιπακι ? Aν δεν φαινονται απο τα specs ποιες ειναι και πανω σε τι οι μετρησεις που θα επρεπε να αναζητησουμε ?

Last edited:
Nαι αλλα τα ηθελα πιο αναλυτικα :)
Εχουμε τα χαρακτηριστικα ενος εξωτερικου dac και ενος ενισχυτη με το ιδιο dac . Ποια ειναι αυτα τα χαρακτηριστικα που μπορει να δειχνουν την χαμηλη ποιοτητα των περιφερειακων ενος av και που ενδεχομενως ''περιοριζουν '' ενα καλο τσιπακι ? Aν δεν φαινονται απο τα specs ποιες ειναι και πανω σε τι οι μετρησεις που θα επρεπε να αναζητησουμε ?

Φίλε μου δεν ξέρω να σου απαντήσω με τόση λεπτομέρεια. Οι γνώσεις μου στην ηλεκτρονική με κάνουν να επιπλέω μόνο. Εσύ μου ζητάς μακροβούτι....

Σίγουρα κάποιος από τους διαχειρηστές-συντακτική ομάδα-moderators μπορεί να σου απαντήσει στα τεχνικά...

Sorry....

Πιστεύω -χωρίς να μπορώ να αποδείξω φυσικά- ότι το DAC ενός (καλού) AV δε γίνεται να είναι αρκετά διαφορετικό (προς το χειρότερο) από ενα USB DAC.

Απλά μαλλον δεν υπάρχουν πολλοί που να το εχουν κάνει ώστε να μας πουν εντυπώσεις στα σίγουρα.

Χμ! Δηλ. τι παραπάνω έχει αυτό το dac:

attachment.php

σε σχέση με το dac ενός A/V?

Μάλλον όχι....

Χμ! Δηλ. τι παραπάνω έχει αυτό το dac:

σε σχέση με το dac ενός A/V?

Αυτό το εντυπωσιακό κουτί τι κάνει συγκεκριμένα; Ειναι DAC? Κάνει και τίποτα άλλο μαζί;

Το ερώτημα για μένα είναι αν ένα από τα normal DAC που κυκλοφορούν στην αγορά (dac magic, v-dac, klp), π.χ. μέχρι 500 ευρώ είναι καλύτερα από τα DAC των AV μέχρι διπλάσιας τιμής μεγέθους (μέχρι 1000).

dac είναι μόνο.
απλά χρησιμοποιεί και δεν τσιγκουνεύεται αυτά που σε έναν av απλοποιούνται και γενικεύονται στο έπακρο.
Αντίστοιχα στο άλλο άκρο πάει και η απόδοση.

το prodigy ειναι γενικά πολύ καλύτερο ως dac από αυτό που θα βρείς σε έναν av των 1000. (ίσως υπάρχουν εξαιρέσεις).

Εχει εξαιρετικά υλικά.

όλη η λειτουργία ενός dac συνήθως είναι υλοποιημένη σε ένα τσιπάκι.
Όμως πριν και μετά από αυτό υπάρχει μεγάλη ιστορία.
Ξεκινάμε από την τροφοδοσία και καταλήγουμε στα τελικά αναλογικά στάδια.
Εκεί σηκώνει μεγάλη συζήτηση και το πεδίο για επεμβάσεις είναι μεγάλο.

Το ερώτημα για μένα είναι αν ένα από τα normal DAC που κυκλοφορούν στην αγορά (dac magic, v-dac, klp), π.χ. μέχρι 500 ευρώ είναι καλύτερα από τα DAC των AV μέχρι διπλάσιας τιμής μεγέθους (μέχρι 1000).

Κοίτα, τη δική σου απορία είχα κι εγώ πριν λίγα χρόνια: σκεφτόμουνα αντί να πάρω CDplayer να πάρω ένα ενισχυτή AV και να συνδέσω το DVD player επάνω. τελικά πήρα CDplayer. Οι ενισχυτές AV δε φημίζονται για την απόδοσή τους σε μουσική, πόσο μάλλον σαν DAC. Όχι ότι είναι δύσκολο για τις Pioneer, Marantz, Onkyo, Yamaha κλπ να φτιάξουν ένα καλό DAC, ή να κάνουν τον ενισχυτή τους να παίζει σαν καλό DAC, αλλά να, δεν τις νοιάζει. Τόσα χρόνια που ασχολούμαι με τον ήχο σαν χομπίστας δεν έχω ακούσει κανέναν να χρησιμοποιεί αυτό το συνδυασμό που σκέφτεσαι, ούτε σε ξένα φόρα έχω διαβάσει ποτέ κάτι σχετικό. Αυτό δε σου λέει κάτι;
Και κάτι ακόμα: το DAC chip είναι ένα ελάχιστο μέρος του κόστους ενός DAC, δεν κάνει πάνω από 3-4 ευρώ, όπως μου είπε ένας φίλος μου που φτιάχνει δικά του DAC. To όλο μυστικό είναι στην υλοποίηση, αναλογικό στάδιο, τροφοδοσία κλπ, και εκεί είναι που σίγουρα θα υστερεί ένας AV Receiver. Γι αυτό μην ψάχνεις φαντάσματα, πάρε με τα λεφτά σου ένα καλό DAC, και απόλαυσε τη μουσική σου.

Last edited by a moderator: