Χτίσιμο σπιτιού: Να το αναβάλλω;

manosfp

AVClub Addicted Member
30 July 2008
1,538
Γειά σας παιδιά, θα ήθελα να με βοηθήσετε σε ένα δύσκολο δίλημμα που έχω.

Σκοπεύω να χτίσω σπίτι στην Κρήτη έκτασης 135 τ.μ. σε ιδιόκτητο οικόπεδο.
Η άδεια έχει ήδη εκδοθεί αλλά έχω αρχίσει να μπαίνω σε σκέψεις.

Έχω πάρει προσφορά απο εργολάβο με τα ΠΑΝΤΑ μέσα
(εννοείται εκτός κινητά έπιπλα,ηλεκτρικές συσκευές,κόστος άδειας και ένσημα) στα 1050 ευρώ/τ.μ. μαζι με το υπόγειο.

Πως σας φαίνεται η τιμή;
Θα γλυτώσω χρήματα αν το κάνω μόνος μου;

Άν τελικά χρεωκοπήσουμε, τι με συμφέρει;
Να το έχω χτισμένο ή θα το κάνω τότε με λιγότερα λεφτά;

Ευχαριστώ όποιο φίλο μπεί στον κόπο να ανταλλάξει τις απόψεις του...

Εργολάβος, οκ
Θα είσαι εκεί κατα την διαρκεια των εργασιών?
Η προσφορά είχε τις αναλυτικες προδιαγραφές ποιότητας που θα ήθελες?
Να το κάνεις μόνος τι εννοείς?

Φίλε μου το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να βρεις κάποιον γνωστό εργολάβο... Έστω και φίλο φίλου. Να το κάνεις μόνος σου είναι μεν εφικτό, αλλά πρόκειται για Οδύσσεια πραγματική, να συντονίζεις καθημερινά συνεργεία τα οποία θα έχουν πάντα στην άκρη του μυαλού τους το πως θα σε κατακλέψουν, να ζεις με ένα τηλέφωνο στο χέρι, και φυσικά, το να είσαι καθημερινά εκεί, με ο,τι επίπτωση μπορεί να έχει αυτό στις υπόλοιπες ασχολίες σου.

Ακόμα και με όλα τα παραπάνω, η απειρία σου στο θέμα θα επιτρέψει στους επιτήδειους να σε ρίξουν όπου τα καταφέρουν.

Η τιμή μου ακούγεται αρκετά λογική, στη θέση σου, αν είχα τα λεφτά φυσικά θα το προχωρούσα άμεσα. Εξάλλου, τα ακίνητα ήταν και θα είναι η καλύτερη επένδυση, και δεν καταλαβαίνουν ούτε από κρίσεις ούτε από χρεωκοπίες.

φίλε μου αυτό είναι ένα δίλλημα που δε θα ήθελα να έχω.

Αν έχεις αυτά τα λεφτά όμως πιθανότατα να μπορούσες να αγοράσεις 2-3 διαμερίσματα στους χαλεπούς καιρούς που διανύουμε και να τα εκμεταλλευτείς σε λίγα χρόνια...

δυστυχώς οι καιροί είναι δύσκολοι και πολλοί κάνουν εκπτώσεις όχι μόνο στις τιμές αλλά και στην δουλειά τους
κάνε ένα καλό συμβόλαιο αναλυτικό και με προθεσμίες οπότε δεν θα χάσεις ούτε εσύ ούτε και ο εργολάβος
οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς τους φίλους

άσχετο εγώ το έχω ψιλομετανοιώσει το τσιμεντένιο το σπίτι
για κοίτα σε μεταλλικό
δεν το έχω ψάξει καλά αλλά και μόνο που γλυτώνεις το περισσότερο ΙΚΑ κάτι είναι

Η τιμή είναι καλή. Πρέπει όμως να σου υπογράψει λεπτομερή συγγραφή υποχρεώσεων. Λεπτομερή. Και, φυσικά, να επιβλέπει την κατασκευή ο μηχανικός και εσύ μαζί, αν υπάρχει αυτή η δυνατότητα.

Re: Απάντηση: Χτίσιμο σπιτιού: Να το αναβάλλω;

Εργολάβος, οκ
Θα είσαι εκεί κατα την διαρκεια των εργασιών?
Η προσφορά είχε τις αναλυτικες προδιαγραφές ποιότητας που θα ήθελες?
Να το κάνεις μόνος τι εννοείς?
Όλα τα υλικά θα γραφτούν αναλυτικά στην προσφορά όσον αφορά την τιμή τους (π.χ. για πλακάκια κουζίνας 35 ευρώ το μέτρο. )Εννοείται θα είμαι παρών σε όλες τις φάσεις της ανεγερσης.

Re: Απάντηση: Χτίσιμο σπιτιού: Να το αναβάλλω;

φίλε μου αυτό είναι ένα δίλλημα που δε θα ήθελα να έχω.

Αν έχεις αυτά τα λεφτά όμως πιθανότατα να μπορούσες να αγοράσεις 2-3 διαμερίσματα στους χαλεπούς καιρούς που διανύουμε και να τα εκμεταλλευτείς σε λίγα χρόνια...
Αυτό με τρώει πιο πολύ. Μην δώσω τη διακοσαρού με την οποία το 2011 θα αγοράζω τρία ίδια σπίτια...

Για συγκριτικους και μονο λογους να αναφερω οτι στις Σερρες πουλανε με 1000Ε/μ καινουργιες μαιζονετες... αναλογως τις αναγκες του εργολαβου και φτηνοτερα...

Προσεξε και τις συμβασεις για ρευμα και νερο...

Για συγκριτικους και μονο λογους να αναφερω οτι στις Σερρες πουλανε με 1000Ε/μ καινουργιες μαιζονετες... αναλογως τις αναγκες του εργολαβου και φτηνοτερα...

Προσεξε και τις συμβασεις για ρευμα και νερο...

Το πρόβλημα με τα έτοιμα είναι ότι δεν ξέρεις τι αγοράζεις. Δε θα μου έκανε καμμία εντύπωση αν μάθαινα ότι οι συγκεκριμένες μαιζονέτες κόστισαν 500 /τετραγωνικό...

για τη Κρήτη το νούμερο είναι εντός ορίων και τιμιότατο

φαντάζομαι ότι είναι εκτός αστικής ζώνης όποτε δεν έχει νόημα τι χάνεις τι κερδίζεις γιατί η αξία εκτός παραμένει στην αξία κτήσης και αγοράς υλικών και δεν συμπαρασύρεται από φούσκες υπεραξίες κτλ ´´

πχ μια αντίστοιχη κατοικία στην Παλλήνη η στον Γέρακα είναι της τάξης 300-400 χιλ
οπότε συγκρινόμενο ακούγεται καλή κίνηση

σαν επένδυση πάλι δεν έχεις να χάσεις και πολλά

Εγώ πάλι θα σου προτείνω να το κάνεις μόνος σου, εννοώ χωρίς εργολάβο. Απ' αυτά που έχω δει, όσο αναλυτικά και να γράψεις τους όρους, τα υλικά και ό,τι άλλο μπορείς να σκεφτείς, πάλι θα βρουν τρόπο να κάνουν από κάπου έκπτωση. Ναι έχει περισσότερο τρέξιμο και ψάξιμο, αλλά τουλάχιστον θα ξέρεις τι φτιάχνεις.

Επίσης το βλέπω πολύ δύσκολο να ξέρεις εξ' αρχής ακριβή προϋπολογισμό, εκτός αν έχεις ξαναχτίσει (πρόσφατα). Φυσικά δεν εννοώ ότι δε θα ξέρεις πού βαδίζεις, απλά το βλέπω δύσκολο να πέσεις μέσα με μικρή απόκλιση. Νομίζω ένα +- 10000 (και μάλλον +) πρέπει να το υπολογίζεις.

Έχε υπόψη σου επίσης ότι η ακριβής τιμή/τετραγωνικό ενέχει τον κίνδυνο να δεις στην πορεία κάτι που δε σ' αρέσει (και πιθανόν να μην το έχει σκεφτεί από τώρα), να θες να το αλλάξεις και να σου ζητήσει ο εργολάβος μια τιμή που δε θα την περιμένεις.

Για μένα επίσης αξίζει να βρίσκεις συνεργεία με τα οποία θα συννενοείσαι τιμή εργατικών μόνο, ενώ τα υλικά θα τα βάζεις ο ίδιος. Το να βρεις υλικά δεν είναι τίποτα - θα ψάξεις μια φορά για μπετά/μάντρα και μετά παίρνεις απλά ένα τηλεφωνάκι. Αν σου δίνουν τιμές μαζί με υλικά είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα κάνουν έκπτωση στα υλικά. Αν τους τα βάζεις εσύ τουλάχιστον θα είναι πιο πιθανό να μην τους απασχολεί τι θα χρησιμοποιήσουν (εφόσον δεν το πληρώνουν αυτοί) και τουλάχιστον να μην κάνουν τσιγγουνιές εκεί.

Τώρα βέβαια αν νομίζεις ότι έχεις βρει πολύ έμπιστο άνθρωπο να σου αναλάβει τη δουλειά πάω πάσο και είναι γεγονός ότι θα γλυτώσεις πολύ τρέξιμο. Αλλά μόνο σ' αυτή την περίπτωση. Διαφορετικά, για μένα πρέπει να το πας ο ίδιος (πάντοτε βέβαια με την επίβλεψη μηχανικού, τις συμβουλές του στην πορεία κτλ.).

Επίσης, αν το πας μόνος σου, έχε υπόψη σου ότι καλό είναι να ενημερωθείς λεπτομερώς εξ' αρχής για το τι πρέπει να προσέξεις σε κάθε στάδιο εργασίας (έτσι ώστε να μην αντιμετωπίσεις προβλήματα στην επόμενη), τη σειρά των εργασιών κτλ. ούτως ώστε ώστε να κλείνεις τα κατάλληλα συνεργεία στην ώρα τους.

Ρωτήστε όποιον το έχει κάνει μόνο του 99% θα σου πει πως δε θα το ξαναεπιχειρούσε. Φοβερή ταλαιπωρία. Για παράδειγμα θα έρχεται το ένα συνεργείο και θα σου χαλάει αυτά που μόλις είχαν τελειώσει οι προηγούμενοι και αυτό είναι μόνο η αρχή.

Η καλλίτερη λύση είναι να βρεις στο φιλικό σου περιβάλλον εργολάβο

Πάρε γνώμες μόνο από αυτούς που έχουν ήδη μπει σε αντίστοιχη διαδικασία.

Είμαι μηχανικός και θα σου πρότεινα, αν μπορείς να παρακολουθήσεις όλα τα στάδια της κατασκευής, να το κάνεις με ξεχωριστούς εργολάβους για κάθε εργασία. Η προσφορά του εργολάβου είναι καλή δεδομένου ότι στα 1000 - 1200 ευρώ κινείται το κόστος μιας αξιοπρεπούς κατασκευής με το κλειδί στο χέρι. Κάτω του χιλιάρικου είναι σχεδόν μετριότατα τα υλικά, ενώ όπως προφ. κατάλαβες το υπόγειο έχει την δική του λογική (μεγαλύτερη δαπάνη σε μπετόν και σίδερο, προφ. λιγότερο καλά τα υλικά που θα τοποθετηθούν). Παρόλαυτά δεν μπορείς να είσαι απόλυτα σίγουρος ότι όλα θα πάνε καλά, ενώ πολλές περιπτώσεις, ακόμη και αν έχουν συγγραφή υποχρεώσεων, καταλήγουν στα δικαστήρια.

Αν μπορείς να παρακαλουθήσεις τις εργασίες, ακουλούθησε τα εξής βήματα:
1. Βρες ένα καλό καλουπατζή. Πάρε 2-3 προσφορές από άτομα που σου σύστησαν γνωστοί σου και δες δουλειές τους. ΜΕ την συνεργασία του καλουπατζή κλείνεις χωματουργικά και μάντρα σιδήρου. Οι καλουπατζήδες λόγω κρίσης έχουν αρχίσει να δίνουν τιμές γύρω στα 35 ευρώ. Μην πας στον πιο φτηνό. Πήγαινε σε εκείνον που κάνει την καλύτερη δουλειά.
Συνεννοήσου ότι θα κινηθούν στα ελάχιστα ένσημα του ΙΚΑ.

2. ΤΟυβλάδες υπάρχουν πολλοί και σχετικοί. Η δουλειά θέλει τέχνη αλλα δόξα σοι ο θεός, με τα γωνιόκρανα και τα νήματα γίνεται καλή δουλειά πλέον. Πάλι πάρε 2-3 προσφορές και κινήσου ανάλογα. Ομοίως για το ΙΚΑ.

3. Κάνε σύνδεση και πάρε εργοταξιακό ρεύμα και νερό. Φρόντισε η θέση που θα τοποθετηθεί το εργοταξιακό να γίνει και μόνιμη ώστε να γλυτώσεις περιττά έξοδα μεταφοράς.

4. Βάλε Ηλεκτρολόγο, Υδραυλικό, και μαρμαρά για τις ποδιές. ΕΠίσης, προσφορές. Σχεδίασε τις αναμονές σου για τα συστήματα ήχου και εικόνας (να μην ξεχνάμε και που βρισκόμαστε)

5. Σοβατζή, δες οπωσδήποτε δουλειά του, ομοίως και ελαιοχρωματιστή. Για τα δάπεδα, αποφάσισε αν θα χρησιμοποιήσεις κεραμικό πλακάκι (που είναι προσιτό σε τιμή αλλά λίγο αφιλόξενο σε υπνοδωμάτια). Αν πας για ξύλο, προσοχή στο υλικό. Αν πας για φτηνό laminate, ναχεις υπόψη σου ότι η εγγύηση είναι μικρή και δεν πρέπει να χύνεις νερά.

6. Κουφώματα έχουν απίστευτο κόστος. Πάρε προσφορές, και εμπιστεύσου καλό τεχνίτη.

7. Φρόντισε να εξαντλήσεις τα ένσημα του ΙΚΑ και να κάνεις αποπεράτωση του έργου για να μην τρέχεις μετά.

8. Όλα τα υπόλοιπα υλικά είναι αποφάσεις δικές σου.

Δεν υπάρχει η κατάλληλη εποχή για να ξεκινήσεις οικοδομή. Μπορεί τώρα οι τιμές των τεχνιτών να έχουν πέσει λόγω κρίσης, έχουν ανέβει όμως οι τιμές των υλικών (γενικά η άνοδος της βενζίνης και του πετρελαίου επηρεάζει κατα πολύ τα δομικά υλικά)

Κινήσου με γνώμονα το συμφέρον σου. Αν νομίζεις ότι έχεις τα χρήματα προχώρα. Αλλά από τον προΫπολογισμό που θα κάνεις να υπολογίσεις ότι θα πέσεις έξω κατά 15%. Δεδομένα. Απο εκεί και πέρα αποφασίζεις...

Όταν λες όλα, εννοείς και υδραυλικά, ηλεκτρολογικά?

Είδη υγιεινής? Πλακάκια? Κουφώματα? Ένσημα? ΦΠΑ? Εγκαταστάσεις?

Προδιαγραφές σου έδωσε? Τι Φ σίδερα? Προέλευση? Τα τούβλα από που? Τι μπετόν? Κιλά? Μονώσεις?

Αιτήσεις? Παράβολα? Αρχαιολογίες? Αυτοψίες?

Όταν λες όλα, εννοείς και υδραυλικά, ηλεκτρολογικά?

Είδη υγιεινής? Πλακάκια? Κουφώματα? Ένσημα? ΦΠΑ? Εγκαταστάσεις?

Προδιαγραφές σου έδωσε? Τι Φ σίδερα? Προέλευση? Τα τούβλα από που? Τι μπετόν? Κιλά? Μονώσεις?

Αιτήσεις? Παράβολα? Αρχαιολογίες? Αυτοψίες?

jim, στην τιμή προφ. τα έχει βάλει όλα (υλικά, εργασία, ΙΚΑ)

Προδιαγραφές beton/σιδήρων υπάρχουν στους εγκεκριμένους ξυλοτύπους. Ομοίως οι διαστάσεις των τοιχών. Μην ξεχνάς ότι ο άνθρωπος έχει πάρει ήδη την άδεια, άρα αιτήσεις, εγκρίσεις και όλα τα υπόλοιπα τα έχει ξεπεράσει.

jim, στην τιμή προφ. τα έχει βάλει όλα (υλικά, εργασία, ΙΚΑ)

Προδιαγραφές beton/σιδήρων υπάρχουν στους εγκεκριμένους ξυλοτύπους. Ομοίως οι διαστάσεις των τοιχών. Μην ξεχνάς ότι ο άνθρωπος έχει πάρει ήδη την άδεια, άρα αιτήσεις, εγκρίσεις και όλα τα υπόλοιπα τα έχει ξεπεράσει.

Προδιαγραφές δεν εννοώ τι ενίσχυση θα σου βάλει. Αυτό φαντάζομαι είναι θέμα των στατικών.

Εννοώ αν τα σίδερα (για παράδειγμα) είναι Ελληνικά, Τούρκικα κλπ...

1050 x 135 = 141750

Εμένα μου πήγαν περίπου 130 χιλιάρικα 86 τμ κομπλέ, και μπετά άλλα 86 τμ.

Υποθέτω λοιπόν πως είναι μια καλή τιμή. Απλά σε κάθε φάση να προσπαθείς να ενημερωθείς για τις εργασίες και να επιβλέπεις.

Πρόσεξε ότι αφού κλείσεις τη συμφωνία δεν μπορείς να του βάλεις χέρι για αλλαγή υλικών

Κοίτα να σε ενημερώσει για τα επί μέρους υλικά (πχ τι εταιρεία μονωτικά κλπ). Φυσικό είναι να προσπαθεί να κόψει από τα υλικά πλέον...

Προδιαγραφές δεν εννοώ τι ενίσχυση θα σου βάλει. Αυτό φαντάζομαι είναι θέμα των στατικών.

Εννοώ αν τα σίδερα (για παράδειγμα) είναι Ελληνικά, Τούρκικα κλπ...

οποιοδήποτε σιδηρόν οπλισμό βάλεις, φέρει ανάγλυφο της βιομηχανίας που παράγεται. Υπάρχει σήμα για Χαλυβουργική, ή Χαλυβουργία Θεσσαλίας και άλλες ελληνικές εταιρείες κλπ.

Ρώτησες όμως για Φ και τα λοιπά, και εκεί σου είπα ότι υπάρχουν στην στατική μελέτη.

Μην συγκρίνεις την δική σου οικοδομή με άλλες. Κάθε περίπτωση είναι διαφορετική και σχετίζεται από το που κτίζεται, το ανάγλυφο του εδάφους κλπ.
Ένας υπεργολάβος έχει κέρδος από 10-20%. Αν νομίζεις ότι μπορεί να σου έρθει πιο οικονομικό κλείνεις κάθε συνεργείο ξεχωριστά, όπως πρότεινα εγω.

. Ρώτησες όμως για Φ και τα λοιπά, και εκεί σου είπα ότι υπάρχουν στην στατική μελέτη.

Ναι. Παρανόηση. Έγραψα Φ για να καταλάβεις τι σίδερα θα εννοούσα...:a0210:

Έχε το νου σου και όλα θα πάνε καλά. Γλυτώνεις και τρέξιμο...