Χτίσιμο σπιτιού: Να το αναβάλλω;

Είμαι μηχανικός και θα σου πρότεινα, αν μπορείς να παρακολουθήσεις όλα τα στάδια της κατασκευής, να το κάνεις με ξεχωριστούς εργολάβους για κάθε εργασία. Η προσφορά του εργολάβου είναι καλή δεδομένου ότι στα 1000 - 1200 ευρώ κινείται το κόστος μιας αξιοπρεπούς κατασκευής με το κλειδί στο χέρι. Κάτω του χιλιάρικου είναι σχεδόν μετριότατα τα υλικά, ενώ όπως προφ. κατάλαβες το υπόγειο έχει την δική του λογική (μεγαλύτερη δαπάνη σε μπετόν και σίδερο, προφ. λιγότερο καλά τα υλικά που θα τοποθετηθούν). Παρόλαυτά δεν μπορείς να είσαι απόλυτα σίγουρος ότι όλα θα πάνε καλά, ενώ πολλές περιπτώσεις, ακόμη και αν έχουν συγγραφή υποχρεώσεων, καταλήγουν στα δικαστήρια.

Αν μπορείς να παρακαλουθήσεις τις εργασίες, ακουλούθησε τα εξής βήματα:
1. Βρες ένα καλό καλουπατζή. Πάρε 2-3 προσφορές από άτομα που σου σύστησαν γνωστοί σου και δες δουλειές τους. ΜΕ την συνεργασία του καλουπατζή κλείνεις χωματουργικά και μάντρα σιδήρου. Οι καλουπατζήδες λόγω κρίσης έχουν αρχίσει να δίνουν τιμές γύρω στα 35 ευρώ. Μην πας στον πιο φτηνό. Πήγαινε σε εκείνον που κάνει την καλύτερη δουλειά.
Συνεννοήσου ότι θα κινηθούν στα ελάχιστα ένσημα του ΙΚΑ.

2. ΤΟυβλάδες υπάρχουν πολλοί και σχετικοί. Η δουλειά θέλει τέχνη αλλα δόξα σοι ο θεός, με τα γωνιόκρανα και τα νήματα γίνεται καλή δουλειά πλέον. Πάλι πάρε 2-3 προσφορές και κινήσου ανάλογα. Ομοίως για το ΙΚΑ.

3. Κάνε σύνδεση και πάρε εργοταξιακό ρεύμα και νερό. Φρόντισε η θέση που θα τοποθετηθεί το εργοταξιακό να γίνει και μόνιμη ώστε να γλυτώσεις περιττά έξοδα μεταφοράς.

4. Βάλε Ηλεκτρολόγο, Υδραυλικό, και μαρμαρά για τις ποδιές. ΕΠίσης, προσφορές. Σχεδίασε τις αναμονές σου για τα συστήματα ήχου και εικόνας (να μην ξεχνάμε και που βρισκόμαστε)

5. Σοβατζή, δες οπωσδήποτε δουλειά του, ομοίως και ελαιοχρωματιστή. Για τα δάπεδα, αποφάσισε αν θα χρησιμοποιήσεις κεραμικό πλακάκι (που είναι προσιτό σε τιμή αλλά λίγο αφιλόξενο σε υπνοδωμάτια). Αν πας για ξύλο, προσοχή στο υλικό. Αν πας για φτηνό laminate, ναχεις υπόψη σου ότι η εγγύηση είναι μικρή και δεν πρέπει να χύνεις νερά.

6. Κουφώματα έχουν απίστευτο κόστος. Πάρε προσφορές, και εμπιστεύσου καλό τεχνίτη.

7. Φρόντισε να εξαντλήσεις τα ένσημα του ΙΚΑ και να κάνεις αποπεράτωση του έργου για να μην τρέχεις μετά.

8. Όλα τα υπόλοιπα υλικά είναι αποφάσεις δικές σου.

Δεν υπάρχει η κατάλληλη εποχή για να ξεκινήσεις οικοδομή. Μπορεί τώρα οι τιμές των τεχνιτών να έχουν πέσει λόγω κρίσης, έχουν ανέβει όμως οι τιμές των υλικών (γενικά η άνοδος της βενζίνης και του πετρελαίου επηρεάζει κατα πολύ τα δομικά υλικά)

Κινήσου με γνώμονα το συμφέρον σου. Αν νομίζεις ότι έχεις τα χρήματα προχώρα. Αλλά από τον προΫπολογισμό που θα κάνεις να υπολογίσεις ότι θα πέσεις έξω κατά 15%. Δεδομένα. Απο εκεί και πέρα αποφασίζεις...

Ακολούθησε τις παραπάνω συμβουλές.

• Κάνε σαφές το Φ.Π.Α.

• Μην έχεις εμπιστοσύνη (σε ποιότητα υλικών) σε κανένα. Ειδικά σε «κρυφά» υλικά (πχ μπετόν – οικοδομικός οπλισμός – καλωδίωση – μονωτικά – σωλήνες κ.λ.π).

• Να ζητάς ΠΑΝΤΑ εξοφλητικές αποδείξεις, από τον όποιο εργολάβο , γιά υλικά που αγοράζει στο όνομα ΣΟΥ (πχ μην εξοφλήσεις τον εργολάβο μπετόν , προτού σου δώσει εξοφλητικές αποδείξεις από την Εταιρεία έτοιμου μπετόν που αγόρασε -συνήθως του δίνεις μετρητά και αυτός πληρώνει με επιταγές μεταχρονολογημένες δικές του κλπ. που δεν αποκλείεται να σκάσουν – και μετά κυνηγάνε εσένα).

• Μην βάζεις κανένα εργολάβο στην οικοδομή σου , χωρίς να έχεις πάρει συστάσεις από προηγούμενους πελάτες του.

• Κάνε μια ασφάλιση έργου σε μία ασφαλιστική. Είναι φτηνή υπόθεση – δεν υπάρχει λόγος να γυρίζει όποια ευθύνη πάνω σου – μην ξεχνάς είσαι ο ιδιοκτήτης και πάντα πληρώνεις.

Καλή αρχή. Η εποχή - εφόσον μείνεις εσύ στο σπίτι – είναι καλή .

jim>
:ernaehrung004:

Ηλίας Κ.>
θα διαφωνήσω. Κάθε εποχή έχει τα καλά και τα κακά της. Τα αναφέρω πριν. Αν έχει κάποιος το κεφάλαιο +15% υπεράνω προϋπολογισμού ας προχωρήσει, αν είναι να μπλέξει με τράπεζες, μακριά.
Για τις εξοφλητικές αποδείξεις, δεν χρειάζεται να δίνει τα λεφτά στον εργολάβο. ΕΜείς πάντα συμβουλεύουμε τους ιδιοκτήτες και το κάνουμε και εμείς, να πληρώνουν απευθείας οι ίδιοι τα υλικά. Σε πληροφορώ εξάλλου ότι σχεδον όλες οι μάντρες δεν δέχονται πλέον επιταγές άνω του μήνα.
Για τα υπολόιπα συμφωνώ.
Τι εννοείς ασφάλιση έργου? Ο επιβλέπων μηχανικός έχει πάντα την ευθύνη. ΓΙαυτό πληρώνεται εξάλλου.

Όταν λες όλα, εννοείς και υδραυλικά, ηλεκτρολογικά?

Είδη υγιεινής? Πλακάκια? Κουφώματα? Ένσημα? ΦΠΑ? Εγκαταστάσεις?

Προδιαγραφές σου έδωσε? Τι Φ σίδερα? Προέλευση? Τα τούβλα από που? Τι μπετόν? Κιλά? Μονώσεις?

Αιτήσεις? Παράβολα? Αρχαιολογίες? Αυτοψίες?

Τα πάντα απο αυτα που αναφέρεις εκτός ενσημα. Τα σίδερα είναι ΣΙΔΕΝΟΡ τα καλύτερα από ότι μου λέει ο εργολάβος. Σε γενικές γραμμές όλα τα υλικά είναι πολύ καλής ποιότητας. Μόνωση, περκολες,περιμετρικο κεραμίδι,αυτόματα ανοιγοκλειόμενα παράθυρα,διαμόρφωση εξωτερικού χώρου με πέτρα, ψησταριά και άλλα πολλά που δεν θυμάμαι καν....

Εδώ είναι μια ιδέα του σπιτιού (έχουμε αφαιρέσει το κεραμίδι και έχουμε αφήσει μόνο περιμετρικά)και η αρχική συμφωνία,η τιμή της οποίας έχει πέσει κι άλλο. Για να μην μπερδευτείτε,το σπίτι θα είναι διόροφο, ένα για μένα και ένα για τον αδερφό μου και οι όροφοι θα είναι πανομοιότυποι.Θα σας έδειχνα και το σχέδιο μέσα αλλά με παρακάλεσε ο μηχανικός να μην το δημοσιεύσω.

arxiki simf.jpg
home.jpg

Κάθε παρατήρηση δεκτή.

Τα πάντα απο αυτα που αναφέρεις εκτός ενσημα.

Οπότε υπολογίζεις ένα ακόμα σεβαστό ποσό...

Πόσα σου έβγαλε ο μηχανικός σου ανά εργασία?

edit. η μάλλον καλύτερα συνολικά.

Οπότε υπολογίζεις ένα ακόμα σεβαστό ποσό...

Πόσα σου έβγαλε ο μηχανικός σου ανά εργασία?

edit. η μάλλον καλύτερα συνολικά.
Με όλα μέσα, όταν λέμε όλα εννοούμε ΟΛΑ, 177000/ιδιοκτήτη...

Συγγνωμη, η προσφορα αυτη ειναι ολη κι ολη?

Γιατι αυτη δεν λεει τιποτα συγκεκριμενο. Ουτε προδιαγραφες, ουτε ενδεικτικο τυπο για οτιδηποτε.

Και αν για οσα περιλαμβανονται στις μελετες περιμενεις οτι θα τηρηθουν, αυτα ειναι πανω κατω συγκεκριμενα. Για τα υπολοιπα, που ουσιαστικα κανουν τα πολλα λεφτα, δεν αναφερει τιποτα.

Το οτι ο εργολαβος ειναι μηχανικος, παρεχει θεωρητικα μια ασφαλεια, αλλα ποτε δεν ξερεις.

Αυτό είναι το προσχέδιο, αν και ομολογουμένως δεν ξέρω τι θα πρέπει ακριβώς να αναγράφει η τελική...Άν έχει κάποιος κάτι ενδεικτικό ας με διαφωτίσει...

jim>
:ernaehrung004:

Ηλίας Κ.>
θα διαφωνήσω. Κάθε εποχή έχει τα καλά και τα κακά της. Τα αναφέρω πριν. Αν έχει κάποιος το κεφάλαιο +15% υπεράνω προϋπολογισμού ας προχωρήσει, αν είναι να μπλέξει με τράπεζες, μακριά.
Για τις εξοφλητικές αποδείξεις, δεν χρειάζεται να δίνει τα λεφτά στον εργολάβο. ΕΜείς πάντα συμβουλεύουμε τους ιδιοκτήτες και το κάνουμε και εμείς, να πληρώνουν απευθείας οι ίδιοι τα υλικά. Σε πληροφορώ εξάλλου ότι σχεδον όλες οι μάντρες δεν δέχονται πλέον επιταγές άνω του μήνα.
Για τα υπολόιπα συμφωνώ.
Τι εννοείς ασφάλιση έργου? Ο επιβλέπων μηχανικός έχει πάντα την ευθύνη. ΓΙαυτό πληρώνεται εξάλλου.
Μα αν τα είχα τα λεφτά μετρητά φίλε μου δε θα αγχωνόμουν!
Εννοείται οτι θα δανειστώ...

εφόσον λοιπόν ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ ότι θα δανειστείς, τότε ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ ότι πρέπει να κάνεις πολύ οικονομία σε όλα, γιατι έχω γνωρίσει πολλές περιπτώσεις που ξεκινούν κάνοντας ένα σωρό σπατάλες, και στο τέλος στριμώχνονται για να τα βγάλουν πέρα.

Η οικοδομή είναι γερό σχολείο για όλους.

Τώρα επιμέρους παρατηρήσεις :
1. Aυτό που μας έχεις ποστάρει σαν περιγραφή εργασιών είναι της πλάκας. Θα χρειαστείς συγγραφή τεχνικών υποχρεώσεων (καμμια 30αρια σελίδες για να σε βάλω στο κλίμα) με λεπτομερέστερη περιγραφή των υλικών, των τρόπων τοποθέτησης, την τάξη μεγέθους της τιμής τους

2. Σίδηρος S500 δεν υπάρχει πλέον. Υπάρχει το B500C υποχρεωτικά σε όλες τις οικοδομές.

3. Στα υπόλοιπα απαιτείται λεπτομερέστατη περιγραφή.

Εφόσον δεν έχεις τα λεφτά , το θέμα θέλει σκέψη. Ο δανεισμός σήμερα είναι κάτι τελείως απρόβλεπτο.. Παίζει ρόλο η σταθερότητα της δουλειάς σου , το ενοίκιο που πληρώνεις πιθανόν σήμερα κ.λ.π.

Το προσχέδιο αυτό είναι σα να μην υπάρχει. Δεν γίνονται κατασκευές με το κλειδί στο χέρι με τέτοιο χαρτί.
Εδώ διακοπές πάς γιά 3 ημέρες και παίρνεις 3 σελίδες πληροφορίες γιά το που θα μείνεις και θα κατασκευάσεις δικό σου σπίτι με μισή σελίδα προδιαγραφές.?

@soundholics
"Τι εννοείς ασφάλιση έργου? Ο επιβλέπων μηχανικός έχει πάντα την ευθύνη. ΓΙαυτό πληρώνεται εξάλλου."

Εννοώ αστική ευθύνη.
Πέφτει ένα καδρόνι και βουλιάζει ένα (παρκαρισμένο) αυτοκίνητο.
Μπορεί να τουμπάρει η αντλία σκυροδέματος / να καταρρεύσει μία σκαλωσιά και να σκοτώσει ανθρώπους.
Ποιος πληρώνει τις αποζημιώσεις.?

ΥΓ Δεν είμαι ασφαλιστής. Λέω αυτό που γίνεται πάντα στην Ευρώπη.

Last edited:
Αυτό που με ενδιαφέρει πιο πολύ να μάθω είναι πως θα "δέσω" τον κατασκευαστή ούτως ώστε να μην μου κάνει πολλές μ****κίες -γιατί σίγουρα μερικές θα τις κάνει- και κατά δεύτερον αν του χρόνου τέτοιο καιρό υπάρχει περίπτωση το ίδιο σπίτι να γίνεται με τα μισά λεφτά....
Δεν μιλάω για 5-10 χιλιάδες διαφορά, εννοώ δεκάδες χιλιάδες ευρά...

Συνονόματε και συντοπίτη καλώς ήρθες στο κλαμπ (αυτών που προσπαθούν να χτίσουν!) Έχω τελειώσει τους σοβάδες και ετοιμάζομαι για πλακάκια - κουφώματα - βάψιμο.
Η τιμή που σου είπε ο εργολάβος είναι χαμηλή και στην πράξη θα σου βγει παραπάνω! (Θα σου εξηγήσω παρακάτω το γιατί). Αν πάλι εννοεί 1050 /τ.μ. Χ τ.μ σπιτιού (135) + τ.μ υπογείου (π.χ. 100), δηλαδή 1050 Χ 235 = 246000 , είναι υπερβολικά πολλά!
Προσωπικά εγώ και η γυναίκα μου ασχοληθήκαμε μόνο με το σπίτι. Ψάξαμε για υλικά (τεχνικά χαρακτηριστικά, εγγυήσεις, πιστοποιήσεις...), για τα συνεργεία (πήραμε πολλές προσφορές, είδαμε δουλειές τους...), για το ΙΚΑ, το ΦΠΑ και δεν το έχουμε μετανοιώσει καθόλου! Έχουμε ένα σπίτι ακριβώς όπως το θέλουμε. Και εμφανησιακά αλλά προπάντων ποιοτικά! Και μην φανταστείς τίποτα τρελό τρέξιμο. Το σπίτι είναι 138τ.μ + 85 υπόγειο + 60 βεράντες - μπαλκόνια. Επίσης κάνουμε και τοιχεία από πέτρα 130τ.μ. περιμετρικά του σπιτιού. Το συνολικό κόστος κτισίματος και πλήρως εξοπλισμού + 10000 η άδεια + 9000 χωματουργικά (είχα πολλά) + ΙΚΑ + ΦΠΑ θα μας πάει γύρω στις 250000 . Από ότι έχω ρωτήσει για τα συγκεκριμένα υλικά που έχω χρησιμοποιήσει ή που θα χρησιμοποιήσω (τα έχω κλείσει όλα και ξέρω τιμές), έχω γλιτώσει περί τις 40000 !!! σε σχέση με τιμές εργολάβων!
Θα σου πρότεινα λοιπόν, να ψαχτείς μόνος σου, να ρωτήσεις και να μάθεις (σπίτι σου θα είναι και θέλεις το καλύτερο) και να αγοράσεις μόνος σου τα διάφορα υλικά που θα επιλέξεις και να βρεις επίσης καλά συνεργεία (υπάρχουν αρκετά) που θα σου δώσουν προσφορές μόνο για εργασία. Προσοχή οι εργασίες να περιγράφονται αναλυτικά όλες!
Αλλά μην σε ζαλίζω (από τώρα:D) βραδυάτικα.
Αποφάσισε πρώτα αν το κάνεις μόνος σου και εδώ είμαστε να βοηθήσουμε.-bye-

Last edited:
και κατά δεύτερον αν του χρόνου τέτοιο καιρό υπάρχει περίπτωση το ίδιο σπίτι να γίνεται με τα μισά λεφτά....
Δεν μιλάω για 5-10 χιλιάδες διαφορά, εννοώ δεκάδες χιλιάδες ευρά...
Ακόμα και το ευρώ να μην υπάρχει του χρόνου θα κάνει μερικά δισεκατομύρια δραχμές!:ernaehrung004:

Γειά σου φίλε και συντοπίτη Μάνο.
Άν κάνουμε την υπόθεση πως ότι ακριβώς έχει συμφωνηθεί θα τηρηθεί
η τελική τιμή για όλα τα παραπάνω πακέτο είναι 177000/όροφο συν το μισό υπόγειο.
Ούτε σεντ παραπάνω για οτιδήποτε.
Όπως προείπα χτίζουμε μαζί με τον αδεφό μου απο ένα όροφο ο καθένας.

Ακόμα και το ευρώ να μην υπάρχει του χρόνου θα κάνει μερικά δισεκατομύρια δραχμές!:ernaehrung004:
Σωστά, αλλά τότε 177000 ευρώ πόσα δισεκατομύρια θα είναι;;;

177000/όροφο + μισό υπόγειο + μισά ένσημα + μισό ΦΠΑ + μισό (λίγο από το ένα, λίγο από το άλλο) θα σου βγει αρκετά παραπάνω!
Μόνος σου μπορείς να την παλέψεις εκεί κοντά! Ενδυκτικά σου αναφέρω:
1) 240 - 260 /κυβικό για μπετά καλής ποιότητας (μπετόν + σίδερα + εργασία)
2) 11 - 24 /τ.μ. για σοβάδες υλικά + εργασία, αναλόγως τι θα επιλέξεις. (Απλούς σοβάδες, έτοιμους σοβάδες, χρωματισμένους απλούς, θερμομονωτικούς και χρωματισμένους, κλπ.)

Σωστά, αλλά τότε 177000 ευρώ πόσα δισεκατομύρια θα είναι;;;
Ανεξάρτητα ευρώ ή δραχμής, πτώχευσης η μη, η αξία των χρημάτων είναι αυτό που μετράει. Αναλογικά θα διαμορφωθούν και οι μισθοί μας, οπότε η ανάλογη αξία των όποιων δισεκατομυρίων σίγουρα δεν θα είναι καλύτερη από ότι τώρα, σε περίπτωση πτώχευσης.

Παρεπιπτώντως: Η προσφορά που σου δώσανε δεν περιγράφει τίποτα έτσι; Να σου περιγράψει αναλυτικά το τι υλικά και πόσα θα χρησιμοποιηθούν για κάθε εργασία. Μόνο τότε θα μπορείς να βγάλεις συμπεράσματα για τα κόστη.

Last edited:
177000/όροφο + μισό υπόγειο + μισά ένσημα + μισό ΦΠΑ + μισό (λίγο από το ένα, λίγο από το άλλο) θα σου βγει αρκετά παραπάνω!
Μόνος σου μπορείς να την παλέψεις εκεί κοντά! Ενδυκτικά σου αναφέρω:
1) 240 - 260 /κυβικό για μπετά καλής ποιότητας (μπετόν + σίδερα + εργασία)
2) 11 - 24 /τ.μ. για σοβάδες υλικά + εργασία, αναλόγως τι θα επιλέξεις. (Απλούς σοβάδες, έτοιμους σοβάδες, χρωματισμένους απλούς, θερμομονωτικούς και χρωματισμένους, κλπ.)
Ξαναλέω: 177000 ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΟΛΑ ΜΕΣΑ...