Class D

Τα default έχει σίγουρα. Σ' αυτό το forum που παρακολουθώ είχε ποστάρει ένας ιδιοκτήτης που ήθελε να τα αλλάξει
Τα burson τα απέσυρε γιατί βγάζαν "θέματα"...

Το μπερδεμένο της τιμολογιακής πολιτικής της Hypex πάντως,έχει κάνει τα ντιούικα nc400 να κοστίζουν παραπάνω από τις έτοιμες δυνατότερες υλοποιήσεις της Nord με τα κατά 100 watt δυνατότερα nc500 modules.
Είναι αλήθεια αυτά που λέγονται για τις τιμές που δίνει τα OEM στους κατασκευαστές,ξέρει κανείς θετικά;

Ωραίος. Παρόμοια κατάσταση και γω με τα chario delphinus μόλις τα άκουσα με το ncore του φτωχού :p crown xls και δεν ξαναγυρίζω πίσω. Βέβαια το πως ακούει ο καθένας είναι θέμα εντελώς υποκειμενικό...Κάποια στιγμή αν έχω τα φράγκα θα πάρω τα nc 500 αφού τα ηχεία που έχω δεν σκοπεύω να τα αλλάξω για πολύ καιρό......

Σκέψου μόνο το εξής ο crown να έπαιζε με ομοκεντρικά(tannoy) και όχι με τα chario που είναι γλυκόηχα.
έφερα το παράδειγμα των tannoy που δεν συγχωρούν τα ενισχυτικά για να ξέρουμε τι ακούμε και καταλήγω ανάλογα το ηχείο ανάλογα την υλοποίηση .

Το μπερδεμένο της τιμολογιακής πολιτικής της Hypex πάντως,έχει κάνει τα ντιούικα nc400 να κοστίζουν παραπάνω από τις έτοιμες δυνατότερες υλοποιήσεις της Nord με τα κατά 100 watt δυνατότερα nc500 modules.
Είναι αλήθεια αυτά που λέγονται για τις τιμές που δίνει τα OEM στους κατασκευαστές,ξέρει κανείς θετικά;

Σωκράτη ντιούκα δε τα λές ,είναι <προσβολή> πρός τους ντιούηδες Μερικές βίδες είναι ,αν παραγγείλεις τα κατάλληλα κουτιά

Και εγώ έχω αυτή την περιέργεια όσον αφορά την τιμολογιακή πολιτική
Πάντως η καλή έκδοση της Nord με το κλειδί στο χέρι είναι κάπου στα 2400

Όχι Πέτρο,εγώ μιλάω για τα σκέτα,εκεί μόνο μπορούμε να κάνουμε άμεση σύγκριση.
Οι τιμές της Nord είναι με ή χωρίς ΦΠΑ;

Όχι Πέτρο,εγώ μιλάω για τα σκέτα,εκεί μόνο μπορούμε να κάνουμε άμεση σύγκριση.
Οι τιμές της Nord είναι με ή χωρίς ΦΠΑ;

Ετσι την πάτησε και ο Σάββας χθές ,είναι χωρίς ΦΠΑ .Οταν πάς να ολοκληρώσεις τη παραγγελία σου βγαίνει ο λογαριασμός ,κάπου 1.000 λίρες το κανάλι

Bέβαια τώρα βγαίνει και η φθηνή έκδοση του 500 ,

https://www.nordacoustics.co.uk/product-page/nord-one-se-mp-nc500-stereo-power-amp-in-black

Last edited:
Λογικό,περίπου 1900 βγαίνουν χωρίς τα μεταφορικά.
Από εγγυήσεις τι παίζει στα ντιούικα και αντίστοιχα σε αυτά που μιλάμε;Ειναι σημαντικό...

(Τα λέω ντιούικα γιατί για εκεί τα προορίζει ο κατασκευαστής κατα δήλωση του. Και όσο να 'ναι υπαρχουν και φίλοι που δεν θέλουν να βίδώσουν έστω και τις λίγες βίδες και δεν τους αδικώ. )

Ετσι την πάτησε και ο Σάββας χθές ,είναι χωρίς ΦΠΑ .Οταν πάς να ολοκληρώσεις τη παραγγελία σου βγαίνει ο λογαριασμός ,κάπου 1.000 λίρες το κανάλι

Εκτός άμα υπάρχει κανα επαγγελματικό αφμ και τον γλυτώσεις

Σκέψου μόνο το εξής ο crown να έπαιζε με ομοκεντρικά(tannoy) και όχι με τα chario που είναι γλυκόηχα.
έφερα το παράδειγμα των tannoy που δεν συγχωρούν τα ενισχυτικά για να ξέρουμε τι ακούμε και καταλήγω ανάλογα το ηχείο ανάλογα την υλοποίηση .

Μάκη άκουσα τα dali zensor3 και 1 που είναι κάπως "αιχμηρά" ψηλά με τον ίδιο ενισχυτή. Το πως γουστάρει να ακούει ο καθένας είναι υποκειμενικό αλλά και σεβαστό. Αυτό πάντως που το θεωρώ σαν αξίωμα είναι να ξεκινάμε πάντα αγοράζοντας τα ηχεία που μας αρέσουν αλλιώς μπαίνουμε σε έναν φαύλο κύκλο

Λογικό,περίπου 1900 βγαίνουν χωρίς τα μεταφορικά.
Από εγγυήσεις τι παίζει στα ντιούικα και αντίστοιχα σε αυτά που μιλάμε;Ειναι σημαντικό...

(Τα λέω ντιούικα γιατί για εκεί τα προορίζει ο κατασκευαστής κατα δήλωση του. Και όσο να 'ναι υπαρχουν και φίλοι που δεν θέλουν να βίδώσουν έστω και τις λίγες βίδες και δεν τους αδικώ. )

Μόλις τώρα πήρα μια απάντηση ,από εξωτερικό ,για την διάθεση των 500 με αναμονή παράδοσης γύρω στις 10 μέρες.Και εννοώ την σκέτη μοντούλα .
Σωκράτη μου ,τώρα δεν θα κολλήσουμε στο ντιούικα ή όχι .

Εκτός από την Hypex που από ότι κατάλαβα φτιάχνει τους ncore / class D, υπάρχουν και άλλες εταιρίες ?

Edit: Τώρα θυμήθηκα για κάτι trιpath που μίλαγα με ένα φίλο, υπάρχουν διαφορές σε σχέση με αυτούς που περιγράφετε εδώ ?

Last edited:
Απάντηση: Re: Class D

Εκτός από την Hypex που από ότι κατάλαβα φτιάχνει τους ncore / class D, υπάρχουν και άλλες εταιρίες ?

Από πολύ ακριβές μέχρι κινέζικα modules με 5 ευρώ.
Όρεξη να έχεις να ψάχνεις.

Και η καινούρια σειρά MP της hypex με ενσωματωμένο τροφοδοτικό.

Η nord ήδη ξεκίνησε να φτιάχνει ενισχυτές με τις μοντούλες αυτές σε χαμηλότερες τιμές από τους αντίστοιχους με ξεχωριστό τροφοδοτικό όπως και πολυκάναλους.

Η προσωπική μου άποψη είναι ότι όπως δεν βλέπω κανέναν λόγο να υπάρχουν παθητικά ηχεία έτσι πλέον δεν υπάρχει λόγος να υπάρχουν άλλοι ενισχυτές πέρα από τους class d. Οχι ότι είναι κακοί οι υπόλοιποι, τάξη Α, ΑΒ κυρίως, αλλά να σήμερα εν έτει 2017 δεν μπορεί να χρησιμοποιείς μηχανήματα που αλλάζουν την συμπεριφορά τους ανάλογα με την θερμοκρασία ή τις απαιτήσεις του προγράμματος και η γραμμική περιοχή λειτουργίας τους να είναι κανα 2-3 χιλιόκυκλοι και να μιλάμε και για προσωπικότητες ή απόψεις. Δεν μπορεί από την μια να κατασκευάζεις κροσόβερ υπεραπαιτητικά και αναίσθητα με πολλά παθητικά εξαρτήματα (που προιόντος του χρόνου αλλάζουν συμπεριφορά λόγω θερμοκρασίας) και μετα να μιλας για τάξη Α ή ΑΒ όταν χρειάζεσαι kw για να τα οδηγήσεις. ΙΜΗΟ

Βαγγέλη για τα παθητικά θα συμφωνήσω,προσωπικά κι εγώ τον δρόμο των ενεργών εχω ακολουθήσει (ή εκεί το πάω τέλος πάντων ).
Εγω ομως το εχω κάνει απο ανάγκη και για λόγους κόστους,δεν θελω να κρύβομαι.
Για την τάξη λειτουργίας ομως εχω κάποιες ενστάσεις,ειδικά στον κλάδο των υψηλών.
Και ψάχνομαι για τον πολυ απλό λογο πως βλέπω υλοποιησεις που το ζητούμενο ειναι η ακρίβεια,η ισορροπία,το εύρος,κλπ,στουντιακού προσανατολισμού δηλαδή,να ενισχύουν μέσοχαμηλά με τάξη d αλλα ψηλά να χρησιμοποιούν ακόμα AB.
Φαντάζομαι πως εκμεταλλεύονται το μεγάλο εύρος,τις πολύ μειωμένες απαιτήσεις ισχύος,κλπ.

Εκτός άμα υπάρχει κανα επαγγελματικό αφμ και τον γλυτώσεις

Μάκη άκουσα τα dali zensor3 και 1 που είναι κάπως "αιχμηρά" ψηλά με τον ίδιο ενισχυτή. Το πως γουστάρει να ακούει ο καθένας είναι υποκειμενικό αλλά και σεβαστό. Αυτό πάντως που το θεωρώ σαν αξίωμα είναι να ξεκινάμε πάντα αγοράζοντας τα ηχεία που μας αρέσουν αλλιώς μπαίνουμε σε έναν φαύλο κύκλο

Εμ για αυτό σου λέω ...Δεν πρέπει όμως να ξέρουμε τι ακούμε για να έχουμε μια αντικειμενική άποψη τουλάχιστον χωρίς να αποκρύπτουμε με κάποιες από τις επιλογές μας την αλήθεια ;
Ναι έχουνε κάνει βήματα προόδου όμως προσωπικά εκεί ψιλά δεν μου κάθεται .
Σεβαστή όμως η άποψη σου .

Η προσωπική μου άποψη είναι ότι όπως δεν βλέπω κανέναν λόγο να υπάρχουν παθητικά ηχεία έτσι πλέον δεν υπάρχει λόγος να υπάρχουν άλλοι ενισχυτές πέρα από τους class d. Οχι ότι είναι κακοί οι υπόλοιποι, τάξη Α, ΑΒ κυρίως, αλλά να σήμερα εν έτει 2017 δεν μπορεί να χρησιμοποιείς μηχανήματα που αλλάζουν την συμπεριφορά τους ανάλογα με την θερμοκρασία ή τις απαιτήσεις του προγράμματος και η γραμμική περιοχή λειτουργίας τους να είναι κανα 2-3 χιλιόκυκλοι και να μιλάμε και για προσωπικότητες ή απόψεις. Δεν μπορεί από την μια να κατασκευάζεις κροσόβερ υπεραπαιτητικά και αναίσθητα με πολλά παθητικά εξαρτήματα (που προιόντος του χρόνου αλλάζουν συμπεριφορά λόγω θερμοκρασίας) και μετα να μιλας για τάξη Α ή ΑΒ όταν χρειάζεσαι kw για να τα οδηγήσεις. ΙΜΗΟ

Μπορείς να αναλύσεις λίγο περισσότερο αυτή σου την άποψη και να αναφέρεις συγκεκριμένα παραδείγματα όλων αυτών που γράφεις, ώστε να μιλάμε λίγο πιό
συγκεκριμένα και όχι με γενικευμένες υπεραπλουστεύσεις και επίσης να μπορεί να υπάρξει και αντίλογος?

Γραμμική περιοχή λειτουργίας 3kHz? Πώς σου ήρθε αυτό; Δεν είναι λίγοι οι ΑΒ τελικοί που πιάνουν 100kHz. Να σου θυμίσω επίσης κάποια ICEPOWER που από τα 10kHz η φαση πηγαίνει περιπατο (και είναι ο λόγος μάλλον για την κακή φήμη των πριμων στα Dclass).

Απάντηση: Re: Class D

Γραμμική περιοχή λειτουργίας 3kHz? Πώς σου ήρθε αυτό; Δεν είναι λίγοι οι ΑΒ τελικοί που πιάνουν 100kHz. Να σου θυμίσω επίσης κάποια ICEPOWER που από τα 10kHz η φαση πηγαίνει περιπατο (και είναι ο λόγος μάλλον για την κακή φήμη των πριμων στα Dclass).

Επίσης, να προσθέσω ότι λόγω τοπολογίας, τρόπου λειτουργίας και την ύπαρξη του απολύτως απαραίτητου LC φίλτρου στην έξοδό τους, ώστε να αποκόπτεται
και το υψίσυχνο της βαθμίδας δαμόρφωσης και ταλάντωσης, σχεδόν πάντα, υπάρχει πρόβλημα στα πρίμα (και αυτός είναι και ο λόγος γιά τα προβλήματα φάσης
που έγραψες?) Να προσθέσω επίσης ότι λόγω της σύνθετης εμπέδησης που παρουσιάζουν τα ηχεία, με πολλά από αυτά να έχουν πτώση αυτής στις υψηλές
συχνότητες, να δημιουργούνται αστάθιες και κανονικότα φίλτρα που επιρρεάζουν την απόδοση των Class D στα πρίμα. Να προσθέσω ότι και πάλι λόγω της
ύπαρξης του LC στην έξοδο της βαθμίδας, ο συντελεστής απόσβεσης πάει περίπατο? Αυτά όλα δεν είναι μόνο θεωρητικά, αλλά και πρακτικά ακουστά!
Μέτα από όλα αυτά, εκφράζω την αντικειμενική άποψη, οτι η class D είναι ιδανική μόνο γιά υπογούφερ, οικιακά ή επαγγελματικά ή γιά τις περιπτώσεις που
χρειαζόμαστε μεγάλη ισχύ και μεγάλη αποδοτικότητα είς βάρος της ποιότητας. Ακραίο, αλλά η εμπειρία μου με αυτούς σε πειραματικό επίπεδο, αυτό μου έχει αποδείξει.