Club D300 !!!

Απάντηση: Re: Απάντηση: Club D300 !!!

Βασίλη τσίπουρα με λεμόνι?:grandpa:

Ναι γιατί;
Και η τεκίλα τσίπουρο απο κάκτο δεν είναι;:ADFADF1::ADFADF1:

Υ.Γ Και για να σκάσετε απο τη ζήλεια σας αύριο θα φωτογραφήσω μια καινούρια ταβέρνα με τους μεζέδες σε πλήρη ανάπτυξη!!!

Ααααααααααα.....φχαριστήθηκα!!!

Last edited:
Με τα σφηνάκια πας να τη βγάλεις SoToS;
Κανα μεζεδάκι; Στην Ελλάδα είμαστε...! :flipout:

Κοίτα αχαριστία! Αν θες μεζέ, έχει πιο κάτω στη γωνία: "Ο Γύρος με την D90", μπορείς να παραγγείλεις μία με απ' όλα! :flipout:
Εδώ είναι club, δεν είναι disco-ταβέρνα!:flipout:

* Πήγα να εγκαταστήσω το Nikon Capture NX που συμπεριλαμβανόταν στο πακέτο (γιατί ο υπολογιστής είναι τελευταία σε φάση συμμαζέματος) και προς έκπληξή μου η έκδοση αυτή ήταν μόνο για MAC! Εκτός από την κανονική, υπήρχε και ένα trial (περιέργως) που και αυτό ήταν μόνο για MAC! :eek:

Τελικά, ψάχνοντας λίγο online βρήκα ευτυχώς μια σελίδα της Nikon που παρέχει το trial για download για MAC και για Windows και έμαθα ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ο κωδικός που παρέχεται στο πακέτο για μετατροπή σε κανονική έκδοση.
Τελικά όλα πήγαν καλά εγκαθιστώντας την έκδοση 1.3.0 και μετά μέσα από το NX εντοπίστηκε και έγινε το τελευταίο update 1.3.3.

Η σελίδα με το trial καθώς και με το user manual:
http://nikonimglib.com/ncnx/index_en_eur.html

* Σχετικά με το θέμα της HDMI σύνδεσης σε εξωτερική οθόνη, κατέληξα στο συμπέρασμα οτι η δυνατότητα αυτή προορίζεται για χρήση με τηλεόραση (SD ή HD 720p/1080i) και όχι μόνιτορ αφού παρέχει μόνο τηλεοπτικά σήματα.
Για να παίξει σε μόνιτορ θα πρέπει να υποστηρίζει κάποιο από αυτά τα τηλεοπτικά σήματα εκτός από τα σήματα υπολογιστή (πράγμα μάλλον ασυνήθιστο) αλλιώς ίσως δεν θα παίξει καθόλου. Αυτό ακριβώς φαίνεται να συμβαίνει και με την Apple Cinema HD. Το δοκίμασα σε ένα άλλο πολύ φθηνό μόνιτορ και έπαιξε, αλλά είχε συμπιέσει την εικόνα ενώ δεν την έδειχνε και full screen. Χρειάζεται να υποστηρίζει ακριβώς τo φορμά του σήματος, οπότε μόνο μια τηλεόραση είναι κατάλληλη ενώ ταυτόχρονα θα έχει και τη δυνατότητα χρωματικής προσαρμογής. Δυστυχώς αυτά δεν τα λένε στα review... :slapface:

Ευτυχώς οι τηλεοράσεις έχουν γίνει πολύ οικονομικές τελευταία, μία μικρή HD-Ready με panel 720p (1280x720) θα ήταν ιδανική.
Βέβαια η ενσωματωμένη οθόνη VGA είναι τόσο καλή που άνετα μπορείς να κάνεις δουλειά μόνο με αυτήν, -δεν έχω ξαναδεί τόσο μεγάλη λεπτομέρεια σε τόσο μικρές διαστάσεις, αν πχ η οθόνη μου των 23" είχε την ίδια ευκρίνεια (dpi) θα έπρεπε να έχει οριζόντια ανάλυση 5269 pixels αντί 1920 !!! (τα 640 τα βγάζει σε 6cm!)

Last edited:
Λύθηκε το μυστήριο με τις MAC-μόνο εκδόσεις trial και κανονική στο πακέτο της D300:
Είναι σχεδόν απίστευτο αλλά συνέβη το εξής: Το DVD ήταν διπλού φορμά (MAC/WIN) και ο υπολογιστής μου έβλεπε μόνο το MAC ...εξαιτίας ενός μικρού προγράμματος (MacDrive) που έχω εδώ και πολύ καιρό εγκατεστημένο (αγοραστό) για να βλέπω στο PC MAC partitions απο δίσκους που γράφω με το λάπτοπ. Μετά από τόσο καιρό ανακάλυψα ότι υπήρχε μια ρύθμιση επιλογής ...του επιθυμητού φορμά που θα πρέπει να δείχνει αν βάζω DVD-ROM διπλού φορμά! Δεν ήξερα καν ότι υπήρχαν τέτοια διπλά DVD-ROM (που δεν φαίνονται και τα δύο ταυτόχρονα) αλλά προσωπικά θεωρώ ότι ναι μεν έχω ένα μερίδιο ευθύνης αλλά περισσότερο φταίει ο κατασκευαστής που υπέθεσε ότι εγώ θα ήθελα να μου δείξει ή να τρέξει το MAC φορμά στο PC (να έτρεχε αποκλείεται)! Το σωστό θα ήταν να ρωτήσει με ένα παράθυρο επιλογής ποιο φορμά επιθυμεί ο χρήστης να δεί. Είναι πολύ επικίνδυνο να υποθέτουμε ειδικά για τρίτους...

Υ.Γ το υποψιάστηκα όταν έτυχε σήμερα να βάλω ένα άλλο DVD-ROM διπλού φορμά που ήξερα σίγουρα ότι τρέχει στα Windows...

Thom Hogan's
Complete Guide to the Nikon D300

Για τους κατόχους της D300 που θα ήθελαν να μάθουν πολύ περισσότερα αλλά φοβόντουσαν να ρωτήσουν :D , υπάρχει το παρακάτω βιβλίο. Πρόκειται για ένα βιβλίο 770 σελίδων σε pdf + 200 σελίδες για το Nikon Capture NX, + ένα τυπωμένο συνοπτικό βιβλιαράκι 96 σελίδων με το "ρεζουμέ" και όλα αυτά μαζί κοστίζουν 31 ευρώ ($49) με τα μεταφορικά.

http://www.bythom.com/nikond300guide.htm

d300guide.jpg

Last edited:
Nikon Camera Control Pro 2.x

Δοκίμασα την δοκιμαστική έκδοση 2.0 που διαθέτει η Nikon στο διαδίκτυο:
Μπορεί να γίνει και update στη δοκιμαστική έκδοση.

Windows:
http://support.nikontech.com/cgi-bin/nikonusa.cfg/php/enduser/std_adp.php?p_faqid=14428

Mac:
http://support.nikontech.com/cgi-bin/nikonusa.cfg/php/enduser/std_adp.php?p_faqid=14454

Η έκδοση που δοκίμασα ήταν για MAC (στο laptop). Αυτό που με ενδιέφερε περισσότερο ήταν να τσεκάρω το live-view. Λειτουργεί πολύ καλά μέσω USB, αλλά δυστυχώς κρατάει την ανάλυση ίδια με την οθόνη της κάμερας (640x480).

Γενικά το πρόγραμμα έχει ενδιαφέρον, αφού μετατρέπει όλα τα μενού και τις λειτουργίες της D300 σε μενού Windows (όχι βέβαια με την ίδια μορφή)! Οπότε η πρόσβαση είναι πλέον με το mouse, σαφώς πιο εύχρηστη.
Το ωραίο είναι ότι εκτός από όλες τις άλλες πληροφορίες δείχνει και τον φακό που έχει φορεθεί στην κάμερα! (Αυτό βέβαια είναι ένα από τα γνωστά ατού της D300, το να αναγνωρίζει και να βελτιστοποιεί την εικόνα ανάλογα τον φακό (πχ χρωματικές εκτροπές κλπ) κάνοντάς τον να φαίνεται καλύτερα!)
Φυσικά προορίζεται για στουντιακή χρήση.

Στη φωτό (που έβγαλα πρόχειρα στο χέρι, κατά λάθος σε 1600 iso) φαίνεται μόνο το παράθυρο live-view.

attachment.php

Attachments

• Img0005.jpg
    Img0005.jpg
    133.7 KB · Views: 189
Nikon Digitutor για D300!

attachment.php

Λοιπόν, όσοι βαριέστε να διαβάσετε τις 770 σελίδες του βιβλίου του Thom Hogan παραπάνω για την D300, ...καλά κάνετε! Υπάρχει καλύτερη επιλογή: Το να αράζετε στην άνετη καρέκλα σας απέναντι από την οθόνη σας και να σας τα εξηγούν όλα (μα όλα) με ήχο και εικόνα, δωρεάν! Τού γκούντ του μπι τρού; Όχι! :smile:
Αρκεί να επισκευτείτε τη σελίδα της Nikon http://www.nikondigitutor.com/eng/d300/index.shtml και να δείτε με όποια σειρά εσείς θέλετε τα αντίστοιχα υψηλής ποιότητας βίντεο που σας εξηγούν ευχάριστα πως να κάνετε κάθε τι εφικτό με την D300 -μέχρι καμάκι! :coool:

Πηγαίνετε στο Movies και επιλέξτε βίντεο. Μη ξεχάσετε να κάνετε κλικ αριστερά στο "Open Menu" για περισσότερα.

Υ.Γ. Όσοι δεν είστε κάτοχοι της D300 και επομένως δεν είστε μέλη του Club D300, δείτε και εσείς μερικά βίντεο ..για να δείτε τι χάνετε! :flipout:
*Αν δεν σκοπεύετε να την αγοράσετε μη δείτε τη "Photo Gallery"! :D

Attachments

• digitutor-D300.jpg
    digitutor-D300.jpg
    142.2 KB · Views: 170
Soto ο digitutor ειναι αρκετα καλος. Το ειχα δει οταν πρωτοπηρα την καμερα αλλα και τελευταια του ξαναεριξα μια ματια για να κανω και λγο refresh. Βεβαια εχω παραγγειλει και τον οδηγο του Hogan απο την πρωτη παρτιδα. Αλλα επειδη ημουν απο τους τελευταιους, πηγα με την δευτερη παρτιδα η οποια αρχισε να αποστελεται προσφατα.

για το tethered shooting που ανεφερες στο προηγουμενο ποστ, κοιτα εδω. Ολη η "κλικα" (ΜcNally Kelby, Peterson, etc) μετα απο προτροπη του ΜcNally, οταν ειναι σε στουντιο (εσωτερικους χωρους) σουταρουν μ αυτον τον τροπο.

Εχουν ολοι πλεον το ειδικο τριποδο The McNally Tripod Rig
http://www.joemcnally.com/blog/2008/01/28/the-mcnally-tripod-rig/

και δουλευουν πανω κατω οπως ο Kelby
http://www.scottkelby.com/blog/2008/archives/1207

Σκίαστρο/προστατευτικό Hoodman ειδικά για την LCD οθόνη της D300

Είχα πάρει το αντίστοιχο για την D70s και πρόσφατα πήρα και για την D300 από bhphotovideo και το δοκίμασα σήμερα.

Τα συν:
-Ταιριάζει σχηματικά και χρωματικά με την D300.
-Ανοίγει με μια κίνηση (με ελατήρια).
-Σου επιτρέπει να δείς ακόμα και με τον πιο δυνατό ντάλα ήλιο, ή άλλη παρεμβολή από κατευθείαν φως.
-Προστατεύει την οθόνη όχι μόνο όταν κλείνει (τη θωρακίζει), αλλά και ανοιχτό αφού εσωτερικά έχει προστατευτικό τζαμάκι.

Τα πλήν:
-Λόγω της μεγάλης οθόνης της D300 είναι ψιλο-τεράστιο (πταίσμα).
-Εκτός και αν λειτουργείς τη D300 αποκλειστικά με το live-view, για να κοιτάς από το σκόπευτρο πρέπει να κλείνεις το σκίαστρο και μετά να το ανοίγεις για να βλέπεις τη φωτό στην οθόνη (ολίγον σπαστικό αν το κάνεις συνέχεια, τώρα με το live-view όμως είναι καλύτερα τα πράγματα).
-Δεν μπορείς να δείς την οθόνη από επάνω (εφόσον έχει το σκίαστρο), πρέπει το ύψος του ματιού να βρίσκεται στο ύψος της οθόνης -ή σκύβεις αν έχεις τρίποδα ή ανεβάζεις την κάμερα στο ύψος του ματιού αν την κρατάς στο χέρι.
- Μπαίνει και βγαίνει εύκολα, δεν πιάνει χώρο στην τσάντα, αλλά χρειάζεται λίγο προσοχή για να μη γδάρεις την οθόνη με το πλαστικό στο κάτω μέρος.

Συμπέρασμα: Με πολύ δυνατό ήλιο ή κατευθείαν φως, είναι πολύτιμο γιατί επιτρέπει να δείς την εικόνα με το σωστό κοντράστ και να προσέξεις τις λεπτομέρειες. Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις επιβαρύνει λίγο την χρήση της κάμερας.

545631.jpg

Διαπίστωσα αργά ότι έγινε λάθος στην εικόνα (ήταν απλώς ενδεικτική του bhphotovideo), θα επανορθώσω με μια δική μου (που έβγαλα πρόχειρα φωτίζοντας με ένα ...πορτατίφ φθορισμού), κινούμενη.
Η εικόνα δείχνει:
α)χωρίς προστασία,
β)με προστασία της Nikon,
γ) με το Hoodman κλειστό και
δ) με το hoodman ανοιχτό φ
Φαίνονται και άλλες λεπτομέρειες... (είχα όρεξη...) :smile:

D300_Hoodman.gif

Οντως ειχες ορεξη. Μπραβο:SFGSFGSF:

Να σου πω την αληθεια το σκεφτομουν κι εγω γιατι μου χει τυχει μερα μεσημερι, να τραβηξως 50 φωτογραφιες και να μην μπορω να δω καμια σωστα.
Δεν ειναι κι ακριβο οποτε με βλεπω να το βαζω στη λιστα.

Βγηκε το νεο Capture NX2.

απο το blog του scott kelby
http://www.scottkelby.com/blog/

Nikon just announced a major update to Capture NX (called Capture NX2), and there’s already a lot of buzz about this new version all over the Web. Nikon photographer (and Guest Blogger extraordinaire) Vincent Versace has this to say about the new version, “Capture NX2 unlocks my creativity in ways I never imagined. Using this software, the impossible becomes just an opinion. Capture NX2 is a RAW processor that allows you to be in the 21st century.” Vincent is regarded as the leading authority on NX, and he’s just released a Capture NX2 training DVD called “Unleashing the RAW Power of Capture NX2″

και απο το site της Νikon. Aν προσεξα καλα (σε αλλο site) περ 180$ καινουργιο ή 110$ με upgrade αν εχεις ενα παλιο.

http://www.nikonusa.com/Find-Your-Nikon/Product/Imaging-Software/25385/Capture-NX-2.html

Νίκο ευχαριστούμε πολύ για την ενημέρωση! -bye-

Έχω όμως μερικές ενστάσεις:
Capture NX2 unlocks my creativity in ways I never imagined. Using this software, the impossible becomes just an opinion". Δεν χρειάζεται να δει κανείς το πρόγραμμα, διαβάζοντας μια τέτοια δήλωση καταλαβαίνει ότι μας περνάνε για χαζούς και μας δουλεύουν -προσπαθούν δηλαδή... Από την άλλη, πόσο αντικειμενική μπορεί να είναι η άποψη εκείνου που ενδιαφέρεται να προωθήσει το σχετικό βιβλίο ή DVD του;

Αλλά ακόμα και αν ήταν έτσι, προσωπικά με χαλάει να έχω μόλις αγοράσει το τελευταίο ΝΧ (έστω μαζί με την καινούρια κάμερα) και να μου ζητάει η εταιρία που μου το πούλησε άλλα 110 δολ. για την νέα έκδοση! Αισθάνομαι ότι σαν πελάτης δεν έχω τον σεβασμό της εταιρίας -μάλλον την εκμετάλευσή της έχω... σαν να προσπαθεί να μου πάρει και τα ψιλά από το πορτοφόλι...

Άλλωστε τελευταία, έχει πήξει ο κόσμος από "RAW editors" και RAW processors. Όλοι υπόσχονται λαγούς με πετραχήλια και του καθενός το λογισμικό είναι καλύτερο από των υπόλοιπων... Την έχουν δει κάθε έξι μήνες - ένα χρόνο να τους πληρώνουμε χρυσή τη νέα υποτιθέμενη "φοβερή" έκδοση. Τελικά μάλλον βασίζονται στην ανασφάλεια των "φωτογράφων"... θα υπάρχει πολύ μεγάλη ανασφάλεια φαίνεται... :speechless-smiley-0 "Πάρε αυτή τη νέα έκδοση και θα σου ξεκλειδώσει τη δημιουργικότητα". Με αυτή τη λογική, η επόμενη έκδοση θα με κάνει διάσημο και με την επόμενη θα φωτογραφίζω τη Μαντόνα! Άσε, γιατί τώρα που το σκέφτομαι, θα έχω πολύ σνομπ γείτονες στο Hollywood ή στο Beverly Hills. θα προσπαθήσω να την ξεκλειδώσω μόνος μου...

Υ.Γ Εκτιμώ την ενημέρωση, ειδικά από τον φίλο τον Νίκο και τον ευχαριστώ, απλά αντιδρώ στις πονηρές δηλώσεις και στο κακό μάρκετινγκ :grinning-smiley-043

Last edited:
το καταλαβαινω το σκεπτικο σου. Και συμφωνω. Ειμαι παθων βλεπεις. Πριν καιρο ειχα αγορασει το aperture 1.5 για 299 δολ. Ενα μηνα μετα βγηκε το aperture 2.0 το οποιο ηταν χωρις υπερβολη ενα εντελως ανανεομενο προγραμμα, κατα πολυ ανωτερο απο το παλιο. Και η τιμη του.....200 δολ. Οι παλιοι χρηστες μπορουσαν να το αγορασουν ειτε για 10 δολ αν ειχαν παρει το προηγουμενο εντος μηνος ή 99δολ αν το ειχαν αγορασει πριν απο ενα μηνα.

Εγω δικαιουμουν την προσφορα των 10 δολ (κ μ αυτη το συνολο θα μου πηγαινε 309 δολ εναντι 200 δολ αν το παιρνα για πρωτη φορα) αλλα τελικα επειδη δεν ημουν εντος Αμερικης πληρωσα αλλα 99 δολ για το upgrade. Δηλ σχεδον 400. Διπλη τιμη!!!

Ακομα με χαλαει πως με "εγδαρε" το "συστημα".

Οσον αφορα το capture nx2, παρα την διαφημιση που προσπαθει να του κανει ο Versace για να πουλησει τα dvd του, δεν τρωμε κουτοχορτο.
Ψαχνουμε να δουμε τι καινουργιο προσφερει η νεα εκδοση και αν μας κανει τα ζυγιζουμε κ αποφασιζουμε.

πχ. απο την σελιδα του Moose Peterson
http://www.moosenewsblog.com/archives/2008/06/03/nx2-is-here/

μπορειτε να πατε σ ενα απο τα λινκς που δινει και να δειτε ενα πρωτο review πιο μετριοπαθες.

Εμενα το προγραμμα μου ηρθε δωρεαν μαζι με την μηχανη. Αν οι αλλαγες ειναι τοσο σημαντικες για αυτα που κανω, καλουμαι να τους δωσω περ 70 ευρ. Θα δουμε.

Ασε που μπορουμε να κατεβασουμε κ την δοκιμαστικη εκδοση για 2 μηνες δωρεαν και να κρινουμε.

Παντως το capture nx κατα τα λεγομενα κ γραφομενα των περισοοτερων ειναι απλα... ο καλυτερος raw editor.

Last edited:
Ακομα με χαλαει πως με "εγδαρε" το "συστημα".

σουτ μη μιλάς, εσύ μου ήθελες και κλάμ π

(προσοχή χωριστό το "π" όπως το έλεγε η Μαρία Κωνσταντάρου στο "Αχ αυτή η γυναίκα μου" :flipout:)