Club D300 !!!

Γιατί παράξενο?

Είναι όπως με τις 20D και 350D της Canon, στην εικόνα (ειδικώς σε λήψεις raw) είχαν ελάχιστες (εάν όχι καμία) διαφορές

Απάντηση: Re: Club D300 !!!

Όντως, έτσι είναι. Κι εγώ, αν τώρα αγόραζα dslr, θα προτιμούσα τη D90, από την D300 που έχω, και θα έκανα οικονομία για κανα φωτεινό φακό.
Αν ενδιαφέρεσαι για ποιότητα εικόνας, καλό είναι να προτιμήσεις την d90 (έχουν ίδια ποιότητα εικόνας). Αν´θέλεις τα άλλα στοιχεία της μηχανής το ξανασυζητούμε.

Θα ήθελα να ρωτήσω την εμπειρία από τη χρήση στην D300, κάποιου focus split screen (Katz) , αν ίσως την έχει εγκαταστήσει κάποιος.
Στα φόρουμ του dpreview, βρήκα τελείως αντικρουόμενες απόψεις:
Από ελεγειακές, έως απαξιωτικές, αλλά και διακριτικές ("βοηθά στους πολύ φωτεινούς φακούς, πχ. 50 f/1.4, 70-200VR f/2.8,
αλλά σκοτεινιάζει την οθόνη σε λιγότερο φωτεινούς: πχ. 14-24 f/4, 18-200VR κλπ.").
Δεν επηρεάζει το AF, αλλά εμπλέκεται with spot metering when using the central focusing spot.
(με τίποτα δεν αμφισβητώ την ικανότητα της (τωρινής) αιχμής της τεχνολογίας).

Οι λόγοι που τη σκέφτομαι (Katz Eye Focusing Screen "Plus" with OptiBrite), είναι για μάκρο αλλά και σε χαμηλό φωτισμό,
που θα προτιμούσα να αποφύγω τη χρήση της φωτεινής ακτίνας εστίασης, που κάνει τους ανθρώπους
να νιώθουν ότι τους σημαδεύεις με σκόπευτρο οπλοπολυβόλου... και δεν μπορείς να "πάρεις" αυτό που "είδες" σ'αυτούς...
Δεν σκέφτομαι να γυρίσω εξ'ολοκλήρου στο MF, αλλά κυρίως στις παραπάνω περιστάσεις. Και για έναν επιπλέον:
Να ξέρω σε κάθε στιγμή πού έχει εστιάσει η μηχανή με AF, και μόνο αν επιθυμώ κάτι άλλο, να επεμβαίνω χειροκίνητα.
Αυτό που δεν γνωρίζω είναι αν, αυτό που σκέφτομαι είναι εφικτό, και με ποιές ενδεχομένως προϋποθέσεις.
Εύχομαι να μην επηρεάζει την default AF λειτουργία των 51 σημείων, ή κάτι άλλο.
Και τα πρακτικά: Είναι σχετικά εύκολο και ασφαλές να την εγκαταστήσει κάποιος μόνος του,
και τί κόστος έχει η όλη υπόθεση ; (οθόνη/τοποθέτηση)

ΥΓ. Απ' όσο θυμάμαι από την εγγενή split screen των χειροκίνητων Canon, μπορεί το ένα από τα δύο ημικύκλια
να μαύριζε, πότε-πότε, (ειδικά σε παράλληλη χρήση με διπλασιαστές, δακτυλίδια, φυσούνες), αλλά,
αν άλλαζα τη θέση του βολβού του ματιού (της κόρης) κάθ' ύψος, ως προς το σκόπευτρο, συνήθως
το μαύρισμα έφευγε.

Eπειδη το ακουω απο πολλους οτι μεταξι των 2 θα διαλεγαν την D90 σε σχεση με την D300 απλα εχω να πω πως ΑΛΛΗ ΜΗΧΑΝΗ Η D90 ΚΑΙ ΑΛΛΗ Η D300
H d300 εχει δυνατοτητες που ο χρηστης της d90 ουτε καν φανταζεται. Η μονη διαφορα τους και αυτη ειναι ΑΝΑΙΠΕΣΘΗΤΗ οτι η D90 ειναι ισως λιγο καλητερη σε υψηλα ISO -jpg-και αυτο πολυ θεωρητικο.

Eπειδη το ακουω απο πολλους οτι μεταξι των 2 θα διαλεγαν την D90 σε σχεση με την D300 απλα εχω να πω πως ΑΛΛΗ ΜΗΧΑΝΗ Η D90 ΚΑΙ ΑΛΛΗ Η D300
H d300 εχει δυνατοτητες που ο χρηστης της d90 ουτε καν φανταζεται. Η μονη διαφορα τους και αυτη ειναι ΑΝΑΙΠΕΣΘΗΤΗ οτι η D90 ειναι ισως λιγο καλητερη σε υψηλα ISO -jpg-και αυτο πολυ θεωρητικο.

Εάν προσέξεις λιγάκι καλύτερα, η σύγκριση γίνεται με γνώμονα το παραγόμενο αποτέλεσμα. Φυσικά και είναι διαφορετικές μηχανές, και φυσικά υπάρχει και το ζήτημα πώς φτάνει κανείς στο αποτέλεσμα.

Αντίστοιχες συγκρίσεις υπάρχουν μεταξύ αρκετών μοντέλων, και όχι μόνο της Nikon, πχ μεταξύ D700 και D3, μεταξύ Canon 5DMkII και 1DsMkIII κλπ όπου κοινός τόπος είναι μόνο το επίπεδο του τελικού αποτελέσματος.

Ενδιαφερον, αλλα πες μας και ποιες ειναι αυτες οι δυνατοτητες, εστω και περιφραστικα...

Fps, για αρχη.....:violent-smiley-030:
Για πειτε μου το νουμερο της D90?
Θα σας τα βγαζω ενα-ενα

Last edited:
Βασικά το AF θα έλεγα...
και 12bit αντί για 14... άλλο σημαντικό. Και φυσικά η κατασκευή, πλαστικό η μεν, μαγνήσιο η δε, το οποίο είναι τελικά το κύριο χαρακτηριστικό (όχι ότι είναι το σημαντικότερο, πάντως παρατηρήστε την εναλλαγή των μοντέλων ανά τα έτη και θα το διαπιστώσετε) διάκρισης της "semi-pro" κατηγορίας.

Πάντως τα πολλά fps της D300 και η πολυσυζητούμενη "υπεροχή" της (με γκριπ ή με "πείραγμα") έναντι πχ των 40/50D της Canon, έχουν μία "λακούβα". Τα 6fps (ή 8 με το γκριπ) τα πιάνει μόνο σε λήψη jpeg ή raw (NEF) 12bit. Στα 14bit η ταχύτητα είναι μόλις 2.5 fps.

Βασικά το AF θα έλεγα...
και 12bit αντί για 14... άλλο σημαντικό. Και φυσικά η κατασκευή, πλαστικό η μεν, μαγνήσιο η δε, το οποίο είναι τελικά το κύριο χαρακτηριστικό (όχι ότι είναι το σημαντικότερο, πάντως παρατηρήστε την εναλλαγή των μοντέλων ανά τα έτη και θα το διαπιστώσετε) διάκρισης της "semi-pro" κατηγορίας.

Πάντως τα πολλά fps της D300 και η πολυσυζητούμενη "υπεροχή" της (με γκριπ ή με "πείραγμα") έναντι πχ των 40/50D της Canon, έχουν μία "λακούβα". Τα 6fps (ή 8 με το γκριπ) τα πιάνει μόνο σε λήψη jpeg ή raw (NEF) 12bit. Στα 14bit η ταχύτητα είναι μόλις 2.5 fps.

:a0210:

Κατ´αρχήν καλώς ήλθες. Μακάρι να σε βλέπουμε στην παρέα μας συχνά διότι οι γνώσεις σου είναι πολλές και σίγουρα τα μέλη αυτού του φόρουμ έχουν να ωφεληθούν πολλά.

κατά δεύτερο λόγο: Φυσικά οι δυο μηχανές (D300/D90) είναι διαφορετικές μηχανές. Τις εξισώσαμε μόνο στο θέμα τελική ποιότητα εικόνας. Άλλωστε τον sokos τον γνωρίζουμε καλά, επομένως ήδη ξέρουμε το στύλ της φωτογραφίας που τραβά.

Για τις εμπειρίες από τη χρήση της D300 μπορούν να μιλήσουν αρκετοί εδώ μέσα, καθώς ήδη υπάρχουν 5, ενώ υπάρχουν και 2 D200 και εγώ πούλησα τη δική μου πρόσφατα.

Στις διαφορές που ανέφερες κι εσύ κι ο Τάσος (send) θα συμπληρώσω τις διαφορές στο AF και στο πόσο εύκολα κάνει tracking στη d300, στη μεγαλύτερη ευκολία επιλογής σημείου εστίασης, στην αντοχή σε ακραίες καιρικές συνθήκες (π.χ. σε 42+ κελσίου ή μέσα σε βροχή ή σε χιονοθύελλα), ακόμη και στην εργονομία στο πάνω μέρος της μηχανής, για να μην πούμε για το σκόπευτρο.

Αλλά στην τελική ποιότητα αρχείου εκεί οι δυο μηχανές είναι πολύ κοντά. Έτσι δεν είναι;

Θεωρητικώς πάντως η D300 πρέπει να έχει υπεροχή σε δυναμικό εύρος, λόγω 14bit, τα οποία φαίνονται στα σκιερά. Δεν θα φαίνεται βέβαια σε jpeg, αλλά όταν δουλεύουμε σε raw το καταλαβαίνουμε.

Η διαφορά τιμής των δύο μηχανών ποιά είναι σήμερα;

Εγώ πάντως, σαν κάτοχος της D300 αν έπερνα σήμερα μηχανή πολύ απλά θα έπερνα τη D700, ούτε συζήτηση.

Re: Απάντηση: Club D300 !!!

Κατ´αρχήν καλώς ήλθες. Μακάρι να σε βλέπουμε στην παρέα μας συχνά διότι οι γνώσεις σου είναι πολλές και σίγουρα τα μέλη αυτού του φόρουμ έχουν να ωφεληθούν πολλά.

κατά δεύτερο λόγο: Φυσικά οι δυο μηχανές (D300/D90) είναι διαφορετικές μηχανές. Τις εξισώσαμε μόνο στο θέμα τελική ποιότητα εικόνας. Άλλωστε τον sokos τον γνωρίζουμε καλά, επομένως ήδη ξέρουμε το στύλ της φωτογραφίας που τραβά.

Για τις εμπειρίες από τη χρήση της D300 μπορούν να μιλήσουν αρκετοί εδώ μέσα, καθώς ήδη υπάρχουν 5, ενώ υπάρχουν και 2 D200 και εγώ πούλησα τη δική μου πρόσφατα.

Στις διαφορές που ανέφερες κι εσύ κι ο Τάσος (send) θα συμπληρώσω τις διαφορές στο AF και στο πόσο εύκολα κάνει tracking στη d300, στη μεγαλύτερη ευκολία επιλογής σημείου εστίασης, στην αντοχή σε ακραίες καιρικές συνθήκες (π.χ. σε 42+ κελσίου ή μέσα σε βροχή ή σε χιονοθύελλα), ακόμη και στην εργονομία στο πάνω μέρος της μηχανής, για να μην πούμε για το σκόπευτρο.

Αλλά στην τελική ποιότητα αρχείου εκεί οι δυο μηχανές είναι πολύ κοντά. Έτσι δεν είναι;

Παραληψης μου που δεν σας χαιρετισα και ζητω συγνωμη (απλα παρακολουθω αρκετα χρονια το forum και αισθανομαι οικια :worshippy:)
Ναι ειναι κοντα οπως κοντα ειναι και η D200 (μεχρι iso 800) ή D50 ή D80 καλα-καλα αν το σκεφτεις. Θα βριες και μελη οπου με D40 και 17-55μμ θα e βγαλουν καταπληκτικες φωτο. Αυτο ομως δεν σημαινει σε καμια περιπτωση οτι και η D40 ειναι ιδια με την D300 ή την D3 πχ.
Nαι η D90 ειναι καταπληκτικη μηχανη στην κατηγορια της αλλα ΔΕΝ ειναι D300 και η ΝΙΚΟΝ ΔΕΝ την εκανε για αντικαταστηση την D300.
Tωρα αν καποιος που πηρε την D300 'ζαχαρωνει' την D90 απλα του λεω οτι

α.εκανε λαθος αγορα και β.εγω πολυ ευχαριστως θα ανταλασσα την D90 μου με την D300 του(και φανταζομαι και πολυ αλλοι εδω μεσα...:flipout:)
Εχω και τις δυο και σας πληροφορω οτι ειναι αλλη κλαση η D300 (κατι σας ειπα τωρα...) -bye-

Η διαφορά τιμής των δύο μηχανών ποιά είναι σήμερα;

Εγώ πάντως, σαν κάτοχος της D300 αν έπερνα σήμερα μηχανή πολύ απλά θα έπερνα τη D700, ούτε συζήτηση.

Πιθανότατα, εάν υποθετικώς καταστρεφόταν ό,τι έχω από εξοπλισμό, μάλλον κι εγώ θα έπαιρνα μία D700...

καλοσοριζω leonkoum και drunik.

Απλα και ωραια apo ton Ηοgan.

Tο μονο που μπορω να παρατηρησω ως κατοχος της d300 και πλεον και της d700 ειναι οτι η διαφορα τους σε usuable iso πρεπει να ειναι σχεδον 2 στοπ.

( Σε νορμαλ φωτιστικες συνθηκες αξιοποιεις και το 6400. Αναλογα βεβαια για τι ειδους αξιοποιηση μιλαμε βεβαια. Αλλα το οτι θα πρεπει να σηκωνω το loop στο 100% για να βλεπω κοκο στα 6400 δεν το περιμενα.)

παμε στον Hogan

Impersonal Comment
But you're not me. You're you. I need to point out that as I write this Nikon has four very capable 12mp cameras, and almost certainly one of them is the right one for you. The question is which? Well, okay, the question you probably have is what do you give up or gain with each? Let's take this in steps:

D90. Clean ISO to 640, very usable ISO to 1600. Modest frame rate (4.5 fps).
D300. Adds: US$575, faster frame rate (6 fps), wider autofocus coverage, more robust body and sealing, weight/size, better viewfinder, 10-pin connector, mirror lock-up, 14-bits. Loses: video.
D700. Adds: US$1225, another stop of clean ISO, another stop of usable ISO, slightly better autofocus, FX lens use, faster 14-bits, weight/size. Loses: frame rate (5 fps), pixel density.
D3. Adds: US$1700, faster frame rate (9 fps), even more robust body and sealing, weight/size, better battery, multiple card slots, voice annotation, more dedicated buttons. Loses: self-cleaning sensor.
Yes, you can add a grip and get better frame rates and battery performance and more size/weight on the lower models. Personally, that doesn't make a lot of sense to me (you'll need new batteries and charger, so the cost starts pushing you up to the next level), but it may to you. You gain only modestly in image quality climbing this ladder, and mostly at high ISO levels. My advice is to mentally climb the ladder and get off where the added cost doesn't equal the added benefits in your mind.

Re: Απάντηση: Club D300 !!!

Εχω και τις δυο και σας πληροφορω οτι ειναι αλλη κλαση η D300 (κατι σας ειπα τωρα...)

Δεν έχω τη D90 αλλά είμαι σίγουρος ότι έχεις δίκιο. Η D300 (που έχω) είναι καταπληκτική μηχανή αλλά...
για μένα σήμερα πλέον δεν αξίζει κάποιος να την πάρει. Με τη 90 μπορέις να βγάζεις το ίδιο καλές φωτογραφίες με λιγότερα χρήματα.

Αν η φωτογραφία σου αρέσει περισσότερο και το ψάχνεις παραπάνω το θέμα (ποιότητα κατασκευής, fps, σώμα μαγνησίου, εργονομία, κτλ) τότε είσαι μάλλον για FF. Εντελώς προσωπική γνώμη βέβαια.

μιλησα σημερα με το μαγαζί Παπαδάκης και είπε οτι αν θέλω κάνει ανταλλαγή την E520 με καινούργια D300. Θα κάνατε εσείς κάτι τέτοιο?

Έχεις πολύ εξοπλισμό για την Ε520? Αν πάρεις την D300 απο φακούς πώς θα καλυθφείς?
Απο την άλλη έχεις και την LX-3 οπότε όπτε θες κάτι μικρό παίρνεις αυτήν και αφήνεις την D300 σπίτι.

Προσωπικά θα το έκανα γιατί προκυται για πολύ καλή μηχανή. Μέχρι πρίν απο 3-4 μήνες ήταν ότι καλύτερο μπορούσες να αγοράσεις στο μικρό φορμα. Και σύμφωνα με μερικούς αυτό δεν άλλαξε.
Απλά πρέπει να σκεφτείς τί θα κάνεις με φακούς.

θενκς Αλεξ.

Φακούς δεν είμαι ο τύπος που του αρέσει να κουβαλάει, ένα καλό zoom φακό θέλω μόνιμα πάνω και είμαι χαρούμενος (με προτίμηση να είναι καλός σε ευρυγώνιο)

Το θέμα είναι, τι χάνω που μένω σε μικρό φόρμα? Μηπως να κάτσω στα αυγά μου να μαζέψουμε στη άκρη και να πάμε για D700?

Για πες μας όμως και γιατί θεωρείς πως χρειάζεσαι την D300 και δεν σου κάνει η η D90... αν και η διαφορά τους σε τιμή έχει μειωθεί πολύ.