COMPACT DISK.ΠΕΡΑΣΑΝΕ 25 ΧΡΟΝΙΑ.

DIPIE

AVClub Fanatic
13 July 2007
17,263
Τον Μάρτη του 1983 κυκοφόρησαν σε Ευρώπη κι Αμερική τα πρώτα cds.
Για την ακρίβεια,στις 17/8/1982 εκτυπώθηκε το πρώτο cd που ήταν το "The visitors" των Abba.Αυτό μαζί μ' άλλους 150 τίτλους κυκλοφόρησαν στην Ιαπωνία τον Νοέμβρη του 1982.
Εμείς ως Ευρωπαίοι πιάνουμε τον Μάρτη του 1983.

Δεν είναι ευρέως γνωστό,ότι η αρχική πρόβλεψη ήταν για διάμετρο 115 mm,αλλά τελικά πήγε στα 120,προκειμένου να μπορεί να εγγραφούν τα 74 λεπτά της 9ης του Μπετόβεν.

Θυμάμαι,κάπου στο 83 ή 84 όταν αγόρασα το πρώτο μου cdp,ένα Denon.
Τα αρχικά συναισθήματα ήταν το εξής ένα:απογοήτευση.Ηδη πάνω στο ράκ υπήρχε ένα μεγάλο σκωτσέζικο Ariston με κεφαλή Linn.Μ' εξαίρεση τον δυνατότερο ήχο,λόγω της υψηλής εξόδου των νέων πηγών και της ευχρηστίας των cds ,δεν υπήρχε σύγκριση.
Στα χρόνια που μεσολάβησαν μέχρι σήμερα,τα ψηφιακά βελτιώθηκαν δραστικά.Με καλές εγγραφές μπορεί κάποιος σήμερα να ακούει θαυμάσια.

Ποιό να είναι άραγε το νέο φορμάτ του μέλλοντος;

Μ' εξαίρεση τον δυνατότερο ήχο,λόγω της υψηλής εξόδου των νέων πηγών και της ευχρηστίας των cds ,δεν υπήρχε σύγκριση.
Στα χρόνια που μεσολάβησαν μέχρι σήμερα,τα ψηφιακά βελτιώθηκαν δραστικά.Με καλές εγγραφές μπορεί κάποιος σήμερα να ακούει θαυμάσια.

Αυτός ο δρόμος δεν ακολουθήθηκε σε όλα τα μέσα??

Μουσική: Το βινύλιο είχε μέσα τον ήχο, το CD μια πειστική επιλογή του ήχου. Με την έλευση του SACD η επιλογή αυτή έγινε (ονομαστικά τουλάχιστον) πειστικότερη, αυξάνοντας τον ρυθμό δειγματοληψίας. Αποτέλεσμα, μια τοσό καλή προσέγγιση του αρχικού, έτσι ώστε να ξεσηκώνει θύελλες αντιπαραθέσεων στον ειδικό τύπο και στα φόρα, με κοινώς αποδεκτό τεράστιο άλμα όμως στην ευχρηστία.

Φωτογραφία: Το φιλμ είχε μέσα την εικόνα. Οι πρώτες ψηφιακές είχαν μια πειστική επιλογή της εικόνας. Ωστόσο ήταν πολύ πιο εύχρηστες, κατήργησαν τα Scanner (που έτσι κι αλλιώς κι αυτά απο την πλευρα τους αποθηκευαν επίσης μια επιλογή της εικόνας). Και όσο περνάν τα χρόνια, με την άυξηση των MP, η επιλογή αυτή γίνεται όλοένα και πειστικότερη. Και πάλι πιο εύχρηστη.

Κινηματογράφος:
Ομοίως. Η μπομπίνα στην Αμερική και σε επιλεγμένες αίθουσες στην Ευρώπη τείνει να αντικατασταθεί απο ψηφιακή κόπια υπερυψηλής ανάλυσης. Για μια ακόμη φορά το Real Thing, αντικαθίσταται από κάτι χειρότερο στα χαρτιά, παρόμοιο και πιο εύχρηστο στην ουσία..

Ο δρόμος είναι ψηφιακός. Και νομίζω ότι η λογική της εξέλιξης είναι απλή. Ψάχνουμε τον πειστικότερο ψηφιακό τρόπο ώστε να προσεγγίσουμε την αναλογική τελειότητα του γεγονότος.

Ας μην το ξεχνάμε. Η φύση, ο ήχος, η εικόνα, είναι αναλογικά. Και τα μάτια μας και τα αυτιά μας το ίδιο.

Last edited:
Ο κόσμος είναι περίεργος κάποιες φορές.
Εκφράστηκαν κι εκφράζονται παράπονα,ότι ο ήχος του σύμπακτου δίσκου,έίναι αποστειρωμένος-κρύος-κλινικός-κουραστικός-τραχύς...
Κάποιες δισκογραφικές σ' αρκετούς δίσκους,προσπάθησαν να μιμηθούν το βινύλιο,προσθέτοντας...θόρυβο!

Η αλήθεια είναι,ότι το μέσο αποδείχτηκε,κατώτερο των προσδοκιών.Το SACD άν κι ήταν σαφώς ποιοτικότερο δεν μπόρεσε να καλύψει τα κενά του.
Ηδη τα cds παρουσίαζουν δραματική μείωση πωλήσεων.Το γεγονός αυτό κυρίως,δεν αφήνει και πολλά περιθώρια στούς κολοσσούς του χώρου.
Πρέπει σύντομα,να δημιουργήσουν ένα νέο φορμάτ,για την αύξηση των κερδών τους.
Εν αναμονή εξελίξεων λοιπόν.

kala oi pwlhseis twn cd exoun pesei,alla gia allo logo. :coool:

twra oso gia to format tou mellontos pisteyw pws arga h grhgora h fysikh katoxh mesoy apo8hkeushs 8a katargh8ei.mesopro8esma blepw na exoume diskous k mousikh se mnhmes nand flash,genika solid state mnhmes.opws k oi sklhroi diskoi 8a katargh8oun.hdh h toshiba kanei peiramata se flash sklhrous diskous.ta pleonekthmata einai profanh.an skeftei kaneis pws k to kostos tous exei parei ton kathforo.oso gia to makrinotero mellon blepw na exoume oloi sundesh me kapoio server k ekei mesa nanai h mousikh tou ka8enos mas,ta video tou klp,k 8axoume prosbash asyrmata h ensyrmata apo pantou san to email ena prama.

φάγαμε και καλά και κακά με την έλευση του cd , απίστευτες ¨" γεμάτες " μουσικές και δυναμικά πρωτόγνωρα γεμάτα καθαρότητα και λεπτομέρεια , και συγχρόνως απογοήτευση σε αντιπαράθεση με γνωστά θέματα απο βινύλιο που γίνανε άρπα κόλα τρανσφερ σε cd ,

το denon πήρα και εγω .. πατούσε στεγνά ενα dual 504 , αλλά έβλεπε από μακριά το linn sondek ! \
εγώ δεν βλέπω λόγο να ασχοληθώ πλέον ενεργά με τα βινύλια , απλά ΠΕΘΑΝΑΝΕ !! οχι γιατί παίζουν χειρότερα η καλύτερα αλλά γιατί η όλη διαδικασία παρα είναι hiend !!! για τα δεδομένα της σημερινής ψηφιακής εποχής , άλλωστε σε αντιπαράθεση με σύστημα πλατό βραχίωνα κεφαλής της τάξεως των 10 χιλιάδων το αξίας 1100 ευρω cd μου χάνει ηρωικά και οριακά στα σημεία και κάτω απο περιπτώσεις !
το μελών είναι digital , και το παρόν επίσης !

1) To καλο βινυλιο εχει φοβερα δυναμικα και ακρα. Τα υπολοιπα ειναι παραφιλολογια

2) Το καλο βινυλιο ειναι καλυτερο απο το καλο cd

3) Δυστυχως ολες οι μουσικες δεν βγαινουν σε βινυλιο οποτε ενα cd player ειναι απαραιτητο

4) Τα καλα cd player κοστιζουν πολυ

ναι σίγουρα είναι πιο εύηχο , αλλά τελείως λάθος παντού , είναι τόσο λάθος και τόσο άστοχο όταν επιχειρεί να γίνει αναφορικό στο θέμα που επιχειρεί να αναπαραγάγει , παράδειγμα αδυνατεί να πιάσει μια γερή μοντέρνα υψηλής ανάλυσης και αναφοράς ψηφιακή ηχογράφηση που πιάνει και την τελευταία κλανιά του πίσω αριστερά δεύτερου βιολιστή με όλο τον αέρα της (κάνω και εγώ review :flipout: ) και εγώ λάθος ακούω ΑΛΛΑ ΜΑ ΑΡΕΣΕΙ !!! ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΤΑ ΠΙΚΑΠΑΚΙΑ λάθος είναι αλλά μας αρέσει ! ΨΙΦΙΑΚΕΣ είναι οι ηχογραφήσεις εδω
και πααααρα πολλά χρόνια ΤΟ αναλογικό τμήμα έχει νόημα μόνο ως αναφορά την μάχη λάμπας vs τρανζίστορ , που και εκεί λάθος είναι η λάμπα ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΑΚΟΥΣΩ ΤΙΠΟΤΕ ΑΛΛΟ πέραν το μαγική παραμυθένια αναπαράσταση μιας 300B Η μιας 2α3 η τον juk box γεμάτο δυνάτο χαρακτήρα ενός πουσπουλατου λαμπάτου αλλά !!!! δεν σημαίνει οτι είναι και τό σωστό !!
θεωρώ τόσο λάθος το βινύλιο όσο και το VHS σε κόντρα με to dvd !
ΝΑ ΜΗΝ ΜΑΛΩΣΟΥΜΕ ΠΑΛΙ ΓΙΑ ΤΑ ΦΟΡΜΑΤ ΔΕΝ ΜΟΥ ΚΑΙΓΕΤΑΙ ΚΑΡΦΙ ΓΙΑ ΤΑ CD ΔΕΝ ΜΟΥ ΚΑΙΓΕΤΑΙ ΚΑΡΦΙ ΓΙΑ ΤΑ ΒΙΝΎΛΙΑ όλα τα αγαπώ και όλα τα σιχαίνομαι -bye--bye--bye-

Αχέμ...
Ή κάποιος άλλος γράφει με τον λογαριασμό του Kharmacoma ή ο Μιχάλης κάνει κακές παρέες και του αλλάζουν τα μυαλά... -bye-

Re: Απάντηση: COMPACT DISK.ΠΕΡΑΣΑΝΕ 25 ΧΡΟΝΙΑ.

1) To καλο βινυλιο εχει φοβερα δυναμικα και ακρα. Τα υπολοιπα ειναι παραφιλολογια

2) Το καλο βινυλιο ειναι καλυτερο απο το καλο cd

3) Δυστυχως ολες οι μουσικες δεν βγαινουν σε βινυλιο οποτε ενα cd player ειναι απαραιτητο

4) Τα καλα cd player κοστιζουν πολυ

Το βινυλιο εχει φοβερα δυναμικα?

Απάντηση: Re: Απάντηση: COMPACT DISK.ΠΕΡΑΣΑΝΕ 25 ΧΡΟΝΙΑ.

Το βινυλιο εχει φοβερα δυναμικα?

Προφανώς θα εννοεί σε σχέση με τα καραπουσαρισμένα cds.
Σαν μέσο το ασημένιο δισκάκι έχει θεωρητικά,πολύ καλύτερα χαρακτηριστικά απο το βινύλιο.

Άλλον ήχο βγάζει το βινύλιο άλλο το cd βρε παιδιά. Μην τα μπερδεύετε.

Κάτι σαν να προσπαθείς να συγκρίνεις λάμπες με τρανζίστορ. Σε άλλους αρέσουν οι λάμπες σε άλλους τα τρανζίστορ.

Προσωπικά ακούω περισσότερη λεπτομέρεια από το cd μου, ενώ το πικάπ μου ακούγεται σαφέστατα πιο αληθοφανές.

Τυχαίνει να έχω τον ίδιο δίσκο και σε βινύλιο και σε CD.

Και η γιαγιά μου που μεγάλωσε ακούγοντας λατέρνες στις γειτονιές της παλαιάς Αθήνας, όταν τις έβαζα βινύλιο της ακούγονταν ηλεκτρονικό, σκληρό και υπεραναλυτικό :grinning-smiley-043

To αληθινο προβλημα λοιπόν έχει να κάνει με το τι θέλει να ακούει ο καθένας. Άλλοι γουστάρουν τον "εντυπωσιακό" υπεραναλυτικό ήχο του CD (πηγαίντε μια μέρα στο Μέγαρο Μουσικής και θα δείτε ότι ΔΕΝ είναι αυτό το αληθινό γεγονός) , και άλλοι προτιμούν την επιφανειακή θολούρα, αλλά το μεγαλύτερο ηχοχρωματικό βάθος του βινυλίου -ούτε αυτό είναι το αληθινό γεγονός, ίσως όμως προσεγγίζεται καλύτερα έτσι-.

Προσωπικά δεν έχω καταλήξει τι προτιμώ.

Πριν 2 μερες ετυχε να ακουσω μια συγκριση με παρομοιο προγραμμα ιδιας εκτελεσης σε βινυλιο και CD ,,Μερη απο Mahler 3η ,τριο Σουμπερτ op.99,Malher `the song of the eαrth` ,,Tschaikowsky violine concerto.και μερικα αλλα... με ενα micromega transport με καποιο πολυ γνωστο DAC [μου διαφευγει] ενα pick up Alfanson με κεφαλη ZYX,,ενισχυτικα 211 SE και ηχεια GRF memory by Tannoy .Ο ηχος ηταν αντικειμενικα και εμφανως καλυτερος με το αναλογικο ,,πλεον φυσικος και με ανοιγμα και διαφανεια ,παρατηρηση κοινης παραδοχης απο ολους εκει..πολλα τεστ αβ σε επιλεγμενα μερη των εργων και επι αρκετη ωρα,,οκ ο θορυβος επιφανειας του βινυλιου σε χαμηλα περασματα ηταν πλεον εμφανης οπως και μερικοι μικροι θορυβοι απο σκονες..αλλα..συνολικα με το αναλογικο εμπενες στο μουσικο γεγονος ,καταλαβενες την αρμονικο χαρακτηρα των οργανων καθ`ομαδες ,ειχες πιο σιγουρη αισθηση οτι εισουν εκει στη εκτελεση , ειχε αερα και χωρο..με το ψηφιακο ειμουνα και αισθανομουνα σαν απλος και λιγο μακρινος παρατηρητης της εκτελεσης,,,και στο σπιτι μου εχω και ακουω σχεδον μονο cd
:speechless-smiley-0

Τον Δεκέμβρη του 79 μου έκαναν δώρο το πρώτο και τελευταίο πικάπ της ζωής μου. Ήταν το πιο φτηνό μοντέλο της Kenwood, πλαστικό σασί, και όμως κόστιζε τότε σχεδόν όσο και ένας βασικός μισθός. Το 82 το καλοκαίρι δούλεψα εργάτης σε βιοτεχνία και πήρα μια κεφαλή Ortofon για να βελτιώσω λιγάκι τον ήχο και ένα B139 KEF για να φτιάξω το πρώτο μου σαμπ. Εννοείται ότι τους δορυφόρους τους είχα ήδη φτιάξει.

Το 92 αγόρασα το πρώτο μου cd player. Marant CD42 Επίσης κόστος σχεδόν ένας βασικός μισθός. Τότε έβγαζα δεν έβγαζα καμιά κατοστάρα τον μήνα.

Το Marantz πάτησε το πικάπ σαν οδοστρωτήρας. Η μέρα με την νύχτα σε απόδοση σε όλα τα χαρακτηριστικά του ήχου. Επιτέλους άκουγα μουσική όπως την ονειρευόμουν. Και δεν άκουσα ποτέ από φίλο ή γνωστό εκείνα τα χρόνια ότι το cd δεν παίζει σε σχέση με το πικάπ. (Βλέπετε δεν είχαν όλοι Linn Sondek ή Ariston στα σπίτια τους)

Θεωρώ το CD την πιο πετυχημένη τεχνολογία στον ήχο τα τελευταία 25 χρόνια. Έκανε πραγματικότητα όλες τις υποσχέσεις του και με το παραπάνω για το 99% των μουσικόφιλων. Η γνώμη του υπόλοιπου 1% μπορεί να είναι σωστή μπορεί και όχι αλλά ποιος νοιάζεται;

ΥΓ
Πάντα, από παιδί ακόμα, ήθελα να αγοράσω ένα "καλό" πικάπ. Νομίζω πως τα επόμενα ένα δύο χρόνια θα το κάνω. Θα ήθελα να αγοράσω την παιδική μου φαντασίωση, ένα SL 2000 της Technics. Μάλλον θα καταλήξω στο μοναδικό που υπάρχει ακόμα καινούριο και του μοιάζει, το SL1200. (Κοστίζει κι αυτό σχεδόν ένα βασικό μισθό :flipout:) Παίζει δεν παίζει, δεν με νοιάζει! Σιγά τα βινύλια που έχω....Θα το βάζω απλά να γυρίζει για να το βλέπω και θα ακούω από το cd.:flipout:

Είναι πολύ εύκολο πλέον να έχεις καλό ήχο από CD… όσο αυτό πάει βέβαια.
Το θέμα είναι κατ εμέ ποιος θα είναι ο αντικαταστάτης του.
Το SACD, δεν νομίζω να επικρατήσει παντού. Βλέπεις η μαμά sony το έχει κλειδώσει όσο μπορεί. Το DVDAudio δεν προχωρεί αρκετά.

Πιστεύω ότι το PCM του CD ήταν πραγματικά το πρώτο σημάδι του τι θα επακολουθήσει στην ψηφιακή εποχή.

ΣΗΜΕΡΑ μπορείτε να βρείτε ηχογραφήσεις σε flac σε υψηλή ανάλυση. Αυτός είναι ο δρόμος κατά την άποψή μου.
Ένα καλό dac και διάφορα transports – ένα καλό CD transport, ένα φτηνό network transport/ιδιοκατασκευή, ένα pc με usb.
Το CD πραγματικά χάραξε τον δρόμο.

Προσωπικά εκτιμώ ότι χρωστάμε πολλά σε αυτή την τεχνολογία – άσχετα εάν δεν ‛έσβησε’ το δίσκο. Γιατι μας έδειξε τον δρόμο που θα ακολουθίσει.

ΥΓ…. άντε να δούμε ποτέ οι δισκογραφικές θα αποφασίσουν να μας δώσουν hi rez audio