Compact Μηχανές εώς 230-250 ευρώ

13 March 2007
691
Βόλος
Γεια σε όλους παιδιά! Σύντομα θα πάω ταξιδάκι, και χρειάζομαι φωτογραφική. Είμαι λίγο παράξενος με την ποιότητα και ελπίζω να βρώ κάτι καλό σε αυτήν την κατηγορία τιμής. Έχετε να προτείνετε κάποια μοντέλα να κοιτάξω; Που μπορώ να βρώ sample φωτογραφίες; Ευχαριστώ! -bye-

Αν είσαι παράξενος με την ποιότητα βάλε άλλα 100-150 ευρώ και πάρε μία εισαγωγική dSLR. Αλλιώς, χτύπα μία Sony του κατοστάρικου, να μην την έχεις και έγνοια. -bye-

Κοίτα, προσωπικά πιστεύω πως από τη στιγμή που υπάρχουν dSLR σε αυτές τις τιμές, είναι χαζομάρα να δώσεις τόσα χρήματα για compact. Θα είναι η πρώτη σου μηχανή;

Γεια σε όλους παιδιά! Σύντομα θα πάω ταξιδάκι, και χρειάζομαι φωτογραφική. Είμαι λίγο παράξενος με την ποιότητα και ελπίζω να βρώ κάτι καλό σε αυτήν την κατηγορία τιμής. Έχετε να προτείνετε κάποια μοντέλα να κοιτάξω; Που μπορώ να βρώ sample φωτογραφίες; Ευχαριστώ! -bye-

Θα κοίταζα την PANASONIC LUMIX DMC-TZ5

Μεγάλα zoom 10x 28-280mm κλασσικό για ταξίδι, αλλά και μικρό μέγεθος.

Με 239 ευρώ εδώ: http://www.papadakisphoto.gr/detail...13&theid=13&open1=9&open2=13&thepid=34&page=2

Αναλυτικό τέστ και φωτογραφίες εδώ: http://www.dpreview.com/reviews/panasonictz5/

Αν θέλεις να πας σε compact δεν είναι απαραίτητο να ανέβεις και πάρα πολύ για να βρεις καλή.

Μια ixus στα 160-180 είναι μια χαρά (πχ 870 IS).

Γύρω στα 220 είναι και η 970IS.

με αυτα τα λεφτα μπορεις να παρεις μια καλη μεταχειρισμενη dslr που δεν εχει καμια σχεση με compact.
Σκεψου το!

Υπάρχουν αξοιπρεπέστατες κόμπακτ, δεν είναι απαραίτητο να πάς σε DSLR...

Εηαρτάται τί έχεις σκοπό να φωτογραφίζεις, πόσο θέμα είναι η φορητότητα της μηχανής για σένα, η δυνατότητα βίντεο και πόσο έχεις σκοπό να ασχοληθείς στο μέλλον.

Οι DSLR ναί μεν θα δώσουν καλύτερη ποιότητα φωτογραφίας (η διαφορά είναι μεγάλη κυρίως σε νυχτερινές και χαμηλού φωτισμού όπως και σε θέματα που κινούνται γρήγορα), αλλά έχουν άλλα αρνητικά.

Εχουν μεγαλύτερο μέγεθος, άρα δεν μπορείς να τις έχεις στην τσέπη σου και να την βγάζεις όποτε θές.
Έχει μεγαλύτερη καμούλη εκμαθήσεως. Δλδ θα σου πάρει καιρό να μάθεις να την δουλέυεις και να βγάζεις αυτό που θές. Θα έχεις μεγαλύτερη ευελιξία και θα κάνεις πράγματα που δεν μπορείς με μία κομπακτ, αλλα όχι απο την πρώτη μέρα...
Μπαίνεις σε ία διαδικασία, αγοράς φακών, φλάς και διάφορων άλλων. Μία DSLR είναι ένα σύστημα που αργά η γρήγορα χρειάζεται επέκταση. Αν δεν έχεις σκοπό να ασχοληθείς δεν θα το συνιστούσα.
Οι DSLR δεν παίρνουν βίντεο (εκτός απο 2 που είναι πολύ ακριβότερες απο την τιμή που έθεσες).

Αν απλά θες μια μηχανή να εχεις μαζί σου συνεχώς και να τραβάς αξιοπρεπείς φωτογραφίες ειδικά με το φώς της μέρας χωρίς να πρέπει να ασχολήσαι με ρυθμίσεις, στο αυτόματο θα σου πρότεινα να πάρεις μία καλή κόμπακτ. Οι Canon ixus που προτάθηκαν παραπάνω είναι πολύ καλές όπως και οι Panasonic. Μην πάς σε Sony.

Αν τελικά αποφασίσεις να πάς σε DSLR νομίζω η Pentax K200D βρίσκεται στα 300Ε και είναι απο τις καλύτερες τις κατηγορίας.

Βγαίνω ολίγον εκτώς θέματος, αλλα είναι μια απορία μου
Σε αυτή την φώτο π.χ :
attachment.php

dSLR ?
Βλέπω εναν "παράξενο" θόρυβο στις σκοτεινές επιφάνειες, όχι άσχημο, αλλα σίγουρα παράξενο / ενδιαφέρον.
Η μήπως απλά φταίει η επεξεργασία της φώτο;

Να πω οτι με έχετε βάλει σε σκέψεις, ευχαριστώ για τις απαντήσεις... στην τελική με βλέπω να παίρνω μια της πλάκας και μια entry dSLR :/ Αλλα χρειάζονται $ .

Για δες λίγο στο exif της φωτό τι ευαισθησία (ISO) έχει. Λογικά πρέπει να είναι κόκκος (θόρυβος) από ανεβασμένο ISO.

Για την Canon Ixus θα συμφωνήσω, για τις Panasonic, όχι. Όσες έχω δει, δεν με ικανοποίησαν σαν φωτογραφική ποιότητα. Η σειρά μιu της Olympus είναι επίσης καλή, αλλά όπως σου είπα με αυτά τα λεφτά αγοράζεις SLR. Και μπορεί η compact να είναι πιο βολική, μικρή και εύκολη, αλλά στο πρώτο βραδυνό πάρτυ που θα πας να φωτογραφήσεις, θα σου έρθει να την πετάξεις στα σκουπίδια. Σε συνθήκες χαμηλού φωτισμου και κινουμένων αντικειμένων, μέχρι να εστιάσει και να φωτομετρήσει η compact, το έχεις χάσει το θέμα.

Στο βραδυνό πάρτυ θα την έχεις μαζί σου όμως την κόμπακτ, ενώ την SLR πιθανών όχι. Εγώ πολύ συχνά κουβαλάω βράδυ μηχανή μαζί (και συχνά με το φλας) αλλά δεν είναι ούτε βολικό πράγμα ούτε εύκολο.

Εκεί που υστερούν οι κόμπακτ είναι ακριβώς στο θέμα του θορύβου. Σε iso απο 400 και πάνω γίνεται υπερβολικά εμφανής. Μπορείς να τα περνάς τα αρχεία απο noise reduction πρόγραμμα αλλα σίγουρα δεν θα μπορέσεις να ξεφύγεις απο αυτό.
Για μέχρι 200iso οι καλές κόμπακτ βγάζουν εξαιρετικής ποιότητας φωτογραφίες συγκρίσιμες με τις εισαγωγικές SLR.
Δεν υπάρχει αμφιβολία οτι μια SLR θα έχει καλύτερη ποιότητα απο μία κόμπακτ. Και είπαμε με 300Ε χτυπάς την K200D με πολύ καλό κίτ φακό 18-55, σταθεροποίηση στο σώμα (πολύ χρήσιμο σε χαμηλό φωτισμό), και weather/dust sealed σώμα. Αν πιστέυεις οτι το μέγεθος/βάρος μίας SLR δεν θα σε περιορίζει μην το σκέφτεσαι θα σε καλύψει πολύ περισσότερο απο μία κόμπακτ.
Αλλά αν η φορητότητα και λοιπά χαρακτηριστικά μιας μικρής είναι πιό σημαντικά και η SLR καταλήξει να κάθεται σπίτι στο κουτί της καλύτερα να πα σε μία μικρή και να τελείωνεις.

Στο βραδυνό πάρτυ θα την έχεις μαζί σου όμως την κόμπακτ, ενώ την SLR πιθανών όχι. Εγώ πολύ συχνά κουβαλάω βράδυ μηχανή μαζί (και συχνά με το φλας) αλλά δεν είναι ούτε βολικό πράγμα ούτε εύκολο.

ετσι κι εγω. Το βραδυ που να κουβαλας το θηριο. Και η LX3 με εχει βγαλει ασπροπροσωπο σε δυσκολες φωτιστικα συνθηκες.

τωρα δεν ειμαι στο μακ μου οποτε δεν εχω τα οριτζιναλ αρχεια αλλα ανοιξα τα εμειλ μου και κατεβασα μια που ειχα στειλει τις προαλλες σε μια φιλη. Εχει φαει πολλα resize και εχει χασει λιγο. Και επισης ειναι out of the camera.

Τραβηγμενη με slow sync flash.

attachment.php

ps) :afro:πως εχει κατσει και σηκωνω φωτο απο νυκτερινα κεντρα :guitarist: ειναι λιγο περιεργο γιατι δεν τα επισκεπτομαι συχνα. Ειδικα το συγκεκριμενο (ευτυχως που ειχα την μηχανουλα και περασα η ωρα:flipout:)

Τυχερός είσαι... Εγώ όταν πήγα δεν είχα τπτ να ασχοληθω... Οι γυναίκες της παρέας δεν ξεκολούσαν απο τον Σάκη και είχα μείνει μόνος με τον κύριο Johnny... χεχε

Πάντως αυτό είναι ένα κλασικό παράδειγμα. Οι φωτογραφίες σε πάρτυ που λέει ο φίλος για να είναι σημαντικώς καλύτερες απο μία κόμπακτ, προυποθέτουν κάποια πράγματα. Είτε πολύ φωτεινό φακό είτε φλας.
Ο φωτεινός φακός συνήθως σημαίνει 50αρης που στα crop σώματα δεν είναι κατάλληλος για τέτοια. Χρειάζεσαι κάτι πολύ πιό ευρυγώνιο.
Αλλά τότε ακόμα και η καλή απόδοση σε ψηλά iso δεν σε σώζει χωρίς φλας. Και αν η SLR απο μόνη της αποτελεί βάρος, φαντάσου τί είναι όταν έχει και φλας μαζί της. Το κάνω αρκετά συχνα και ξέρω.
Βέβαια τότε οι φωτογραφίες που βγάζεις δεν συγκρίνονται με καμίας κόμπακτ...
Για παράδειγμα αυτές στο παρακάτω λινκ που τις έβγαλα απο χριστουγεννιάτικο πάρτυ στο Κλικ. Όλες είναι με τον 18-55 του κίτ και το φλας στο manual να κάνει bounce στο ταβάνι (ήταν λευκο και χαμηλό... τυχεράκιας!)
http://www.facebook.com/album.php?aid=92852&id=733375249&l=51c89

Τη χρήση φλας δεν την επιβάλλει μόνη η έκθεση, γιατί από αυτή την άποψη με μία dslr και έναν αρκετά φωτεινό φακό συνήθως καλυπτόμαστε. Τα 1600 iso και f/2.8 εάν έχεις και λιγάκι σταθερό χέρι να κατεβείς μέχρι 1/40-1/60 (και δεν έχεις τηλεφακό) αρκούν για τις περισσότερες περιπτώσεις (1600iso, f/2.8 και ταχύτητα 1/60 αντιστοιχούν σε EV 5, που θεωρείται πως είναι το μέσο επίπεδο φωτισμού οικιακών εσωτερικών χώρων). Το βασικό ζήτημα είναι ο φωτισμός του θέματος, γιατί ακόμη και εάν έχεις πετύχει φωτογραφία με σωστή έκθεση, μπορεί το πρόσωπο που φωτογραφίζεις να σκιάζεται ή να μην αναδεικνύεται από τον περιβάλλοντα φωτισμό. Εκεί η χρήση φλας, έστω και σε χαμηλή ισχύ για να αναδείξει λιγάκι παραπάνω το θέμα, είναι απαραίτητη. Σε λήψεις όπως η παραπάνω, δεν είναι πάντα απαραίτητο, καθώς έχουμε τον φωτισμό σκηνής που συνήθως είναι μια χαρά.

Παιδιά βλέπω μια συμφωνία για την canon ixus, επειδή με ενδιαφέρει η φορητότητα, η τιμή όσο κάτω από 200 γίνεται τι θα λέγατε για την Canon Ixus 85 silver ή αν προτείνετε κάποια άλλη. Ευχαριστώ.

Παιδιά βλέπω μια συμφωνία για την canon ixus, επειδή με ενδιαφέρει η φορητότητα, η τιμή όσο κάτω από 200 γίνεται τι θα λέγατε για την Canon Ixus 85 silver ή αν προτείνετε κάποια άλλη. Ευχαριστώ.

Η 870 νομίζω είναι μια χαρά (στα 160-165) και έχει και ευρυγώνιο φακό!

Φίλε jim ευχαριστώ για την απάντηση αλλά που παίζει η συγκεκριμένη μηχανή στα 165 ?