Computer Audio - Θεωρία και Πράξη.

προτείνω το εξής:

μαζευόμαστε 2-3, 5 , 10 άνθρωποι
ξεκινάμε τις συγκρίσεις με 4 μηχανάκια

1) mini (ή macbook) απλό καθημερινό computer που κάνει όλες τις δουλειές
2) ίδιο μοντέλο με το παραπάνω αλλά όσο πιο καλά σεταρισμένο για audio μπορεί να βρεθεί
3) windows μηχάνημα όσο πιο καλά σεταρισμένο για audio μπορεί να βρεθεί
4) linux μηχάνημα (δεν υπαρχουν και πολλά , το βλέπουμε τι θα είναι)

ο σκοπός των ίδιων 1 + 2 είναι να δούμε αν διαφορές στο hardware και τις ρυθμίσεις του λειτουργικού μπορούν να γίνουν ακουστές (πρότεινα mac για το σκοπό αυτό γιατί είναι πιο εύκολο να βρεθού δύο ίδια κατά τα άλλα (αρχικώς δηλαδή) μοντέλα. Θα πρέπει να παίζουν το ίδιο πρόγραμμα αναπαραγωγής για να αποκλείσουμε ενδεχόμενη επεξεργασία από το πρόγραμμα.

Στη συνέχεια και αν υπάρχει διαφορά ανάμεσα στα 1 +2 προχωράμε να δούμε αν το καλύτερο mac ακούγεται διαφορετικά από το καλύτερο win. Παράλληλα συγκρίνουμε και με το linux.

Σκοπός είναι να δούμε αν υπάρχουν διαφορές, που για μένα σημαίνει αν ακούγονται, γιατί αν δεν ακούγονται κλάιν μάιν, πολύ χρόνο χάσαμε, ας συνεχίσουμε να ψαχνόμαστε σε άλλα θέματα του συστήματος και του χώρου.
Μπορώ να διαθέσω το EeePc που τρέχει dedicated λειτουργικό για music server, και macbook pro 13 του 2010 για τις δοκιμές,
καθώς και το σύστημα-χώρο αν χρειαστεί (αν και σε σχέση με άλλα που βλέπω εδώ θα το έλεγα μάλλον στη χαμηλή κατηγορία και ίσως όχι τόσο ενεδειγμένο για συγκρίσεις)

Kiriak ,πρίν γίνει συγκριτικό ανάμεσα σε mac-p.c-οτιδηποτε άλλο,κάντε μιά δοκιμή στούς players των windows καί όταν καί εάν βγάλετε αυτόν πού είναι καλύτερος ,προχωρήστε παρακάτω.
Τι σημασία έχουν οι μητρικές ,οι cpu κλπ,κλπ, όταν τό ίδιο το software έχει διαφορές.Δηλαδη το jriver θά παίξει καλύτερα μέ ενα τετραπυρηνο ι7, απ ότι αν παιξει σε ένα διπυρηνο ι5;
Γιά νά λύσεις τό <προβλημα> hardware πρώτα πρέπει νά λύσεις τό πρόβλημα software
Βέβαια αυτή είναι η αποψη μου ,πού δέν σημαίνει ότι είναι καί σωστή

Re: Απάντηση: Computer Audio - Θεωρία και Πράξη.

Kiriak ,πρίν γίνει συγκριτικό ανάμεσα σε mac-p.c-οτιδηποτε άλλο,κάντε μιά δοκιμή στούς players των windows καί όταν καί εάν βγάλετε αυτόν πού είναι καλύτερος ,προχωρήστε παρακάτω.
Τι σημασία έχουν οι μητρικές ,οι cpu κλπ,κλπ, όταν τό ίδιο το software έχει διαφορές.Δηλαδη το jriver θά παίξει καλύτερα μέ ενα τετραπυρηνο ι7, απ ότι αν παιξει σε ένα διπυρηνο ι5;
Γιά νά λύσεις τό <προβλημα> hardware πρώτα πρέπει νά λύσεις τό πρόβλημα software

συμφωνώ, απλά επειδή υπάρχει η άποψη που λέει ότι ενδεχομένως μεγαλύτερη ram, ssd κλπ "ακούγονται" , θα μπορούσαμε να δούμε κατά πόσο ισχύει στην πράξη.

Συμφωνώ. Εφόσον έχουμε ένα μηχάνημα ικανό να αναπαράγει αρπόσκοπτα τα φλακ μας (πράγμα καθόλου δύσκολο) και να στέλνει δεδομένα στα ντακ μας, το ζήτημα είναι το λογισμικό.
Το πρόγραμμα είναι το πιο σημαντικό στην όλη ιστορία. Είναι μια άυλη (εικονική) μηχανή που κόβει και ράβει. Αν δεν ήταν άυλη θα μιλάγαμε για πολλά τσιπάκια, πυκνωτές κ.α
Αυτή η άυλη μηχανή ευθύνεται για το τι θα φτάσει τελικά στο ντακ μας.
Και όπως όλοι ξέρουμε οι διαφορές είναι άμεσα ακουστές.

Τι κόντρα να γίνει μεταξύ μακ πισι ρε παιδιά,
Σας το λέω εγώ που η κόντρα γίνεται καθημερινά Σπιτι μου,
Το μακ κερδίζει κάθε μέρα.
Ο λόγος;
Είναι καλύτεροι players και λειτουργικό που τρώει λιγότερους πόρους

Απάντηση: Re: Computer Audio - Θεωρία και Πράξη.

Τι κόντρα να γίνει μεταξύ μακ πισι ρε παιδιά,
Σας το λέω εγώ που η κόντρα γίνεται καθημερινά Σπιτι μου,
Το μακ κερδίζει κάθε μέρα.
Ο λόγος;
Είναι καλύτεροι players και λειτουργικό που τρώει λιγότερους πόρους

Κερδίζει ως προς τι;
Ηχητικά εννοώ...
Γιατί πες με φαντασιόπληκτο,αλλά όσες φορές έχω καρφώσει μακ επάνω στο δικό μου μέτριο,ή τις φορές που άκουσα μακ σε σούπερ αποκαλυπτικό σύστημα με Metric κλπ,η δυσφορία μου μετά έφτασε σε σωματικά όρια.
Πολύ ξερό το αποτέλεσμα για τα γούστα μου..
Στα windows based τουλάχιστον το παλεύεις..

Re: Απάντηση: Re: Computer Audio - Θεωρία και Πράξη.

Κερδίζει ως προς τι;
Ηχητικά εννοώ...
Γιατί πες με φαντασιόπληκτο,αλλά όσες φορές έχω καρφώσει μακ επάνω στο δικό μου μέτριο,ή τις φορές που άκουσα μακ σε σούπερ αποκαλυπτικό σύστημα με Metric κλπ,η δυσφορία μου μετά έφτασε σε σωματικά όρια.

Αυτό ομολογώ πως πρώτη φορά το ακούω....
Προσωπικά όταν πέρασα από λάπτοπ για όλες τις δουλειές και μουσική σε μακ για όλες τις δουλειές και μουσική πριν τρία χρόνια σχεδόν η βελτίωση που είδα ήταν αξιοσημείωτη...

To νήμα αυτό ακυβέρνητο καράβι εδώ και αρκετά posts βρήκε πηγή και ξεκινησε την συλλογή μαργαριταριών, άντε και σε θησαυρό...

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Computer Audio - Θεωρία και Πράξη.

Αυτό ομολογώ πως πρώτη φορά το ακούω....
Προσωπικά όταν πέρασα από λάπτοπ για όλες τις δουλειές και μουσική σε μακ για όλες τις δουλειές και μουσική πριν τρία χρόνια σχεδόν η βελτίωση που είδα ήταν αξιοσημείωτη...

Μα αυτό ρωτάω,βελτίωση που;
Ως προς τι;
Ευτυχώς,στην δεύτερη περίπτωση δεν ήμουν μόνος.Ο φίλος βέβαια είναι λαμπάκιας δικαιολογείται.Ας γράψει όμως,(που δεν,όλο διαβάζει συνήθως...)

Re: Απάντηση: Re: Computer Audio - Θεωρία και Πράξη.

Κερδίζει ως προς τι;
Ηχητικά εννοώ...
Τι να σου πω τώρα άμα έχεις τέτοια εντύπωση δεν σε πειθώ έλα να ακούσεις

To νήμα αυτό ακυβέρνητο καράβι εδώ και αρκετά posts βρήκε πηγή και ξεκινησε την συλλογή μαργαριταριών, άντε και σε θησαυρό...
Τα ίδια σκέφτομαι, καθώς το παρακολουθώ. Και εντάξει, αμαρτία ξομολογημένη, έβαλα λίγο το χεράκι μου, το πληκτρολόγιο θέλω να πω, στο ξεστράτισμα.

Από την άλλη πλευρά μία δοκιμούλα, μάζωξη καλύτερα, θέλουν να οργανώσουν τα παιδιά, να ξεφύγουν/ξεφύγουμε από την κατήφεια που μας περιβάλλει, ας μην τους γκρινιάζουμε... :smile:

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Computer Audio - Θεωρία και Πράξη.

Τι να σου πω τώρα άμα έχεις τέτοια εντύπωση δεν σε πειθώ έλα να ακούσεις

Μα το να ακούσω μια ώρα,μια μέρα,μια εβδομάδα εγώ δεν λέει κάτι.
Πες πως εγώ είμαι διαφορετικής σχολής,νοοτροπίας (σωστής η λάθους),κλπ..
Με ενδιαφέρει το τι άλλαξε στον δικό σου ήχο,που το ξέρεις το σύστημα σου.
Εγώ δεν κρίνω συστήματα,όπως δεν κρίνω και γούστα,αλίμονο...
Θα κρίνω κάτι αν είναι λάθος καταφανέστατα,αν δω τίποτα στριμωγμένα ηχεία,τίποτα τέτοιο αλλοπρόσαλλο.
Οχι όμως γούστα..
Διαφορές ψάχνουμε,όχι το σωστό.

Thanx Mιχάλη.

Νομίζω ότι τέτοια ξεστρατίσματα μπορούν να προσφέρουν. Μπαίνουν νέα θέματα - έρχονται ιδέες για την αναζήτησή μας.

Έχω κάνει κάτι ερωτήσεις... προφανώς δεν ξέρει κάποιος την απάντηση, οκ
Προσθέτω και λίγες ακόμα παρ'ότι πίστευα ότι τα είχαμε ξεκαθαρίσει.

Ένα γρήγορο pc με win δεν μασάει πουθενά... το έχω δει με τα μάτια μου, να δουλεύω autocad και να παίζουν απο κάτω flac. Kαμία απολύτως διακοπή ή παρεμβολή ή θόρυβος.
Χωρίς να συγκρίνω το ακουστικό μέρος του πράγματος, δεν καταλαβαίνω γιατί να υπάρχει διαφορά.
Το ίδιο αν ένα pc τρέχει περισσότερες εφαρμογές απο ένα άλλο που τρέχει μόνο audio.

Σε τι επηρεάζουν οι άλλες εφαρμογές την αποκωδικοποίηση και αποστολή των data?

Άλλο
Αναφέραμε το διαφορετικό hardware / οδηγούς.
Το ίδιο μηχάνημα παίζει να κάνει λάθος τις πράξεις 1+1?
Γιατί να κάνει λάθος στους υπολογισμούς του με τα data?

Κοιτά να δεις το λέω απο την αρχή ότι είναι θέμα λογισμικου,και οχι hard,το μακ έχει καλύτερους πλαιερς,θες να παίζουν κανά κρυφό dsp πεστο έτσι, έχει ξαναγίνει η συζήτηση παλιότερα

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Computer Audio - Θεωρία και Πράξη.

Μα το να ακούσω μια ώρα,μια μέρα,μια εβδομάδα εγώ δεν λέει κάτι.
Πες πως εγώ είμαι διαφορετικής σχολής,νοοτροπίας (σωστής η λάθους),κλπ..
Με ενδιαφέρει το τι άλλαξε στον δικό σου ήχο,που το ξέρεις το σύστημα σου.
Εγώ δεν κρίνω συστήματα,όπως δεν κρίνω και γούστα,αλίμονο...
Θα κρίνω κάτι αν είναι λάθος καταφανέστατα,αν δω τίποτα στριμωγμένα ηχεία,τίποτα τέτοιο αλλοπρόσαλλο.
Οχι όμως γούστα..
Διαφορές ψάχνουμε,όχι το σωστό.

Εχει περισσότερη ανοικτοσυνη ο ήχος πιο ζεστός και φιλικός δηλαδή το συμπέρασμα μου είναι αντί διαμέτρου αντίθετο απ το δικό σου,ο ήχος είναι γλυκος χωρίς να λείπει ανάλυση στο ammara τουλάχιστο που προτιμώ εγώ.το Α+ φέρνει περισσότερο στο jriver,αλλά μιλάμε καθαρά για γούστο.

Ναι βρε Θοδωρή αλλά είπαμε νωρίτερα ότι παίζουν ρόλο και οι οδηγοί του hardware, εμφανίστηκαν μετά και οι πόροι του συστήματος και δεν ξέρω μήπως σε λίγο μας βγει και κανα θέμα με firewire kai thunderbolt.

Aς τα λύνουμε ένα ένα, ή αν δεν μπορούμε ας περάσουμε σε δοκιμές... εγώ είμαι 1000% μαζί με τον kiriak. To πως και τι θα το συμφωνήσουμε και επαναλαμβάνω, σαν δοκιμή δεν μου φαίνεται πολύ χρονοβόρα. Όλο το κόλπο είναι στη διάθεση που θα δείξουμε στην προετοιμασία.
Αν παίξουν διαφορετικά τα data απο το ένα στο άλλο, να ξέρουμε και προς τα που θα κινηθούμε.

Δεν ξέρω.
Έχω κάπου λάθος σκέψη? Ίσως γιατί δεν είμαι γνώστης, αλλά ας παρουσιαστεί και κάτι τεκμηριωμένο. Αυτό έτσι και το άλλο αλλιώς τι να μας πει? Εδώ δεν βγάζουμε άκρη με αυτά που ξέρουμε... με τα pc βγάλουμε?

Thanx Mιχάλη.

Νομίζω ότι τέτοια ξεστρατίσματα μπορούν να προσφέρουν. Μπαίνουν νέα θέματα - έρχονται ιδέες για την αναζήτησή μας.

Έχω κάνει κάτι ερωτήσεις... προφανώς δεν ξέρει κάποιος την απάντηση, οκ
Προσθέτω και λίγες ακόμα παρ'ότι πίστευα ότι τα είχαμε ξεκαθαρίσει.

Ένα γρήγορο pc με win δεν μασάει πουθενά... το έχω δει με τα μάτια μου, να δουλεύω autocad και να παίζουν απο κάτω flac. Kαμία απολύτως διακοπή ή παρεμβολή ή θόρυβος.
Χωρίς να συγκρίνω το ακουστικό μέρος του πράγματος, δεν καταλαβαίνω γιατί να υπάρχει διαφορά.
Το ίδιο αν ένα pc τρέχει περισσότερες εφαρμογές απο ένα άλλο που τρέχει μόνο audio.

Σε τι επηρεάζουν οι άλλες εφαρμογές την αποκωδικοποίηση και αποστολή των data?

Άλλο
Αναφέραμε το διαφορετικό hardware / οδηγούς.
Το ίδιο μηχάνημα παίζει να κάνει λάθος τις πράξεις 1+1?
Γιατί να κάνει λάθος στους υπολογισμούς του με τα data?

Συμφωνώ απολύτως, ακόμη και να υπάρχει μια διαφορά στην αποστολή των data από τη στιγμή που γίνεται reckloking δε θα έπρεπε να αλλάζει τίποτα.

Δε νομίζω ότι θα υπάρχουν ακουστές διαφορές σε προγράμματα - μηχανήματα σε πeρίπτωση που εξάγουν bit perfect σήμα, και αν υπάρχουν πιθανώς να οφείλονται σε επεξεργασία από το πρόγραμμα, τώρα αν τη θέλουμε και αν μας αρέσει αυτό είναι άλλο θέμα.
Αλλά ξαναλέω ότι αυτά είναι προσωπικές πεποιθήσεις και μπορεί να κάνω και λάθος.

Μια άκρη προσπαθούμε να βγάλουμε. Το να βγω και να πω ακούω με Linux MPD και γ@μ&! και δέρνει, και δε σηκώνω αμφισβήτηση επειδή το λέω εγώ, δε βοηθάει στο να καταλάβουμε τι γίνεται και αν πρέπει να αλλάξουμε υπολογιστή και πόσα να δώσουμε.

Να πω κι εγώ κάτι πιο πρακτικό;
Μιλήσαμε για θόρυβο,έτσι;
Πλακωνόμαστε σε άλλα νήματα για το τροφοδοτικό κάθε ντακ και κάθε ενισχυτή και το πόσο θόρυβο εισάγει στο σήμα κι αν είναι -110db ή -115 db,κλπ... και πέφτει χρήμα και κόπος για την καλύτερη και πιο αθόρυβη σχεδίαση.
Κι απ' την άλλη θα βάλουμε στο ρακ κάτι που βαράει -30 και -40db και δεν μας νοιάζει;
Ή μήπως τα λαπ δεν έχουν εκείνο το φουρφουράκι με τον διαπεραστικό ήχο όταν ζεσταίνονται;Οκ,συνηθίζεται ο ήχος,αλλά εδώ αυτό ψάχνουμε;Το ανεκτό;
Γι' αυτό επιμένω στην άνετη λειτουργία και στο καλό κουτί και ίσως παρεξηγιέμαι.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Computer Audio - Θεωρία και Πράξη.

Εχει περισσότερη ανοικτοσυνη ο ήχος πιο ζεστός και φιλικός δηλαδή το συμπέρασμα μου είναι αντί διαμέτρου αντίθετο απ το δικό σου,ο ήχος είναι γλυκος χωρίς να λείπει ανάλυση στο ammara τουλάχιστο που προτιμώ εγώ.το Α+ φέρνει περισσότερο στο jriver,αλλά μιλάμε καθαρά για γούστο.

Οκ,αυτά τα συμπεράσματα ήθελα.
Δεν έχει σημασία η δική μου γνώμη,η δική σου που τα έχεις και τα δύο και τα ακούς συνεχώς με ενδιέφερε.
Αν το A+ φέρνει στο Jriver των Windows με τα ελαφρώς τονισμένα άκρα κατάλαβα ακριβώς.
:ernaehrung004:

Να πω κι εγώ κάτι πιο πρακτικό;
Μιλήσαμε για θόρυβο,έτσι;
Πλακωνόμαστε σε άλλα νήματα για το τροφοδοτικό κάθε ντακ και κάθε ενισχυτή και το πόσο θόρυβο εισάγει στο σήμα κι αν είναι -110db ή -115 db,κλπ... και πέφτει χρήμα και κόπος για την καλύτερη και πιο αθόρυβη σχεδίαση.
Κι απ' την άλλη θα βάλουμε στο ρακ κάτι που βαράει -30 και -40db και δεν μας νοιάζει;
Ή μήπως τα λαπ δεν έχουν εκείνο το φουρφουράκι με τον διαπεραστικό ήχο όταν ζεσταίνονται;Οκ,συνηθίζεται ο ήχος,αλλά εδώ αυτό ψάχνουμε;Το ανεκτό;
Γι' αυτό επιμένω στην άνετη λειτουργία και στο καλό κουτί και ίσως παρεξηγιέμαι.

+1
Ο θόρυβος είναι μεγάλο θέμα.
Ακόμα και αν σε πρώτη φάση τον θεωρούμε χαμηλό μετά από λίγο αν για κάποιο λόγο εκλείψει γίνεται απόλυτα αντιληπτό ότι υπήρχε.
Ειδικά αργά το βράδυ που ακούμε σε χαμηλές στάθμες.
Επίσης αυτό αφορά και στους εξωτερικούς δίσκους. Προσωπικά πιο πολύ για αυτό θέλω να βγάλω τους δίσκους εκτός δωματίου. Με δεδομένο πως ο δίσκος που χρησιμοποιώ είναι f/w δεν θεωρώ πως επιβαρύνει τόσο το σύστημα όσο αν ήταν USB. Το μίνι παράγει αμελητέο θόρυβο άλλα μαζί με τον θόρυβο του δίσκου κάποιες φορές με ενοχλεί...