Computer Audio - Θεωρία και Πράξη.

Μπράβο στον artman για το εξαιρετικό post.
Μπράβο και στο Dalanik για τα 10 ερωτήματα.

Μία παρατήρηση μόνο. Ειδικά προς artman.
Όσα γράφεις είναι σωστά. Για τους υπολογιστές, για τα Data και όλα. Λίγο-πολύ γνωστά σε όσους έχουν ασχοληθεί κάπως με το αντικείμενο. Κανονικά με όλα αυτά, επειδή για ψηφία πρόκειται που ούτε χρωματίζονται, ούτε μεταβάλλονται και επειδή οι ταχύτητες είναι επαρκέστατες, μικρό κλάσμα απ' αυτές που χρειάζεται το audio, δεν θα έπρεπε να υπάρχουν διαφορές. Και όμως ΥΠΑΡΧΟΥΝ. Και ακριβώς εκεί που δε θα έπρεπε με βάση όσα είναι γνωστά. Στους Software Players. Πολύ μεγάλες. Τις έχουμε ακούσει όλοι. Και οι αναφορές είναι πάρα πολλές για να τις αγνοούμε. Ή να τις θεωρούμε placebo.

Πιστεύω πως βρισκόμαστε ακόμα στην αρχή της κατανόησης των εμπειρικών αποτελεσμάτων. Οι ίδιοι οι κατασκευαστές ακόμα ψάχνονται. Τα εμπειρικά αποτελέσματα δεν έχουν γίνει ακόμα επιστημονική γνώση.
Εμείς τώρα αυτό κάνουμε. Συλλέγουμε την πείρα μας...
 
Απάντηση: Re: Computer Audio - Θεωρία και Πράξη.

Δεν είμαι ειδικός, ούτε θα παραστήσω τον ειδικό. Μετά από 20 χρόνια ενασχόλησης με τους υπολογιστές και συναρμολόγησης μερικών (για προσωπική χρήση) δικαιούμαι να έχω άποψη και αυτή θα γράψω................


Γιάννη μου,χαρά στο κουράγιο σου και μπράβο για τον κόπο σου.
Τα όσα γράφεις είναι αδιαμφισβήτητα και συμφωνώ ως προς την ουσία.
Πως αν κάποιος δηλαδή έχει ήδη ένα μηχανάκι έστω και κάποιων ετών,με λίγη φροντίδα κάνει την δουλειά του ανετότατα.

Τι γίνεται όμως με αυτούς που θέλουν να στήσουν τώρα,που ξεκινάνε απ' το μηδέν;
Χωρίς ούτε εγώ να είμαι ειδικός και βάζοντας μόνο την λογική κάτω,σκέφτομαι τα εξής που ίσως έχουν κάποια σημασία,ίσως και καμία.

Κατ' αρχήν σκέφτομαι το που θα τοποθετηθεί το μηχανάκι.
Κακά τα ψέματα,για μερικούς εκτός του ηχητικού αποτελέσματος μετράει και το αισθητικό.
Και επιπλέον τοποθετώντας το στο ρακ μειώνουμε τις αποστάσεις των καλωδίων με ότι αυτό συνεπάγεται στο ηχητικό αλλά και στο οικονομικό αποτέλεσμα.
Και οκ,αυτοί που δεν έχουν την TV από πάνω ή πολύ κοντά όπως έχουμε κάποιοι,με ένα λαπ και κάποιους εξωτερικούς δίσκους κάνουν την δουλειά τους και όλα καλά αν δεν τους ενδιαφέρει η πληθώρα των συσκευών.

Αν όμως τους ενδιαφέρει,υπάρχουν πολύ όμορφα κουτιά.
Το θέμα όμως είναι τι μπαίνει σε αυτά τα κουτιά.
Κι αν από αυτό που θα μπει έχουμε και κάποιες ελάχιστες απαιτήσεις για κάποιο όμορφο γραφικό περιβάλλον και για κάποια ικανή ή φουλ ανάλυση ώστε να μην στραβωνόμαστε στα 2-3 μέτρα να δούμε το επόμενο κομμάτι.
Θα μου πεις,αυτές είναι ελάχιστες απαιτήσεις,τις υπερκαλύπτει και υπολογιστής πενταετίας.
Και θα συμφωνήσω,με μια ένσταση.Θα τις καλύψει δε αλλά το τίμημα θα είναι ίσως ένας αυξημένος θόρυβος μιας και εκ των πραγμάτων δεν θα δουλεύει τόσο άνετα όσο ένας σύγχρονος ή θα έχει ένα παραπάνω ανεμιστηράκι λόγω της κάρτας γραφικών που ο σύγχρονος δεν χρειάζεται.

Επίσης,χωρίς να έχω την τεχνική κατάρτιση,απλώς με κοινή λογική σκέφτομαι το εξής:
Οι κατασκευαστές χρόνο με τον χρόνο,καμαρώνουν για όλο και καλύτερη διαχείριση της ενέργειας,για μικρότερη κατανάλωση σε σχέση με το αποτέλεσμα.
Μικρότερη κατανάλωση δεν σημαίνει και μικρότερη πιθανότητα Η/Μ παρεμβολών,κλπ,που υποτίθεται πως είναι ο οχτρός;
Πιο πολύ το θέτω σαν ερώτημα,μπορεί να λέω και κουλαμάρες.

Ξαναλέω βέβαια πως μιλάω για ξεκίνημα απ' το μηδέν,ή για κάποιον που αφού έχει λύσει όλα τα υπόλοιπα και δεν έχει που να ξοδέψει κοιτάζει κι αυτό ως τελευταίο κομμάτι.

(Παρεμπιπτόντως,ποιος δεν θα ήθελε κάτι τέτοιο στο ρακ του...)

mediaone1__30009.1360662980.1000.1200.jpg
 
η οθόνη για μένα είναι περιττή, πλέον και με ένα smartphone android των 80 ευρώ κάνεις πολύ καλά τη δουλειά σου

και είμαι πολύ περίεργoς τι θα έβγαζε μία συγκριτική δοκιμή, αν θα έβγαζε κάτι

και όσον αφορά δαιφορές μεταξύ software players, αυτό ενδεχομένως σημαίνει κάποια επεξεργασία των δεδομένων από το software?
 
Ένα πολύ μεγάλο μπράβο στον Dalanik για το νήμα και την τοποθέτηση και στον Artman!

Ασχολούμαι με το computer audio εδώ και 4 χρόνια που ακόμα δεν είχε διμιουργηθεί αυτό το ρεύμα πο υπάρχει τώρα. Παλαιότερα μάλιστα συζητούσα με φίλους για τα πλεονεκτήματα του computer audio αλλά για την προσοχή που θέλει σε όλο το 'set up' για να αποδόσει τα μέγιστα.

Το νήμα αυτό είναι πολύ σημαντικό και δεν περιπλέκει καθόλου τα πράγματα.

Είναι πολύ σημαντικό να έχει στηθεί σωστά όλη η αλυσίδα από το λογισμικό μέχρι και το υλισμικό για να πάρουμε καλά αποτελέσματα. Σε επίπεδο λογισμικού δε, υπάρχουν πολλοί παραγοντες - ρυθμίσεις που επηρεάζουν το αποτέλεσμα που κάποιες φορές διαφέρουν από pc σε pc, λόγο λογισμικού ή υλισμικού.

Στο παρελθόν σε άλλο φόρουμ είχα αναλύσει αρκετά κάποια σημεία που χρήζουν προσοχής στο computer audio.
 
η οθόνη για μένα είναι περιττή, πλέον και με ένα smartphone android των 80 ευρώ κάνεις πολύ καλά τη δουλειά σου

και είμαι πολύ περίεργoς τι θα έβγαζε μία συγκριτική δοκιμή, αν θα έβγαζε κάτι

και όσον αφορά δαιφορές μεταξύ software players, αυτό ενδεχομένως σημαίνει κάποια επεξεργασία των δεδομένων από το software?

Ακριβώς.

Κάποιοι software players έχουν δικούς τους οδηγούν που κάνουν την αποκοδίκωποίηση. Πάρε παράδειγμα τους Universal οδηγούς Asio.
 
Δεν είμαι ειδικός, ούτε θα παραστήσω τον ειδικό. Μετά από 20 χρόνια ενασχόλησης με τους υπολογιστές και συναρμολόγησης μερικών (για προσωπική χρήση) δικαιούμαι να έχω άποψη και αυτή θα γράψω.

Οι υπολογιστές χειρίζονται data – δεδομένα-πληροφορίες. Χειρίζονται εκατομμύρια on-off ή 0-1 που μας κάνουν την πληροφορία. Επειδή μιλάμε για ήχο, οι υπολογιστές δεν φτιάχτηκαν για ήχο, όπως δεν φτιάχτηκαν για τόσα άλλα πράγματα. Είναι υπολογιστές και έγκειται στους προγραμματιστές και στους χρήστες, το πώς θα αξιοποιηθούν.
Θα γίνουν γραφομηχανές; Video studio? Ελεγκτές μιας κλωστοϋφαντουργικής μηχανής; Μηχανήματα επικοινωνίας; κλπ, κλπ.

To usb επίσης δεν φτιάχτηκε για audio. Φτιάχτηκε για να δώσει μια ευέλικτη λύση σε σχέση με τις σειριακές και παράλληλες θύρες, που είχαν επικρατήσει. Μεταφέρει data, για να μην ξεχνιόμαστε. Προφανώς τα καταφέρνει μια χαρά, όπως ο καθένας έχει διαπιστώσει, τυπώνοντας μια φωτογραφία, ή απλά αντιγράφοντας ένα αρχείο από/σε ένα σκληρό δίσκο συνδεδεμένο μέσω usb.
To να ισχυριστούμε ότι ένα καλώδιο usb μεταφέρει μουσική είναι αφελές ή και ανόητο. Το καλώδιο μεταφέρει data. Τα Data είναι data. Είναι 0-1, είτε είναι μουσική, είτε κείμενο, φωτογραφία, ή οτιδήποτε άλλο. Μαντζούνια, γητειές , μαγείες, κόλπα, φαντασιοπληξίες, ελιτισμοί, υστερίες, γεροντοκορισμοί εδώ δεν χωράνε.
Ή μεταφέρονται οι πληροφορίες-data, ή καταρρέει το σύμπαν και προφανώς κολλάει ο υπολογιστής.

Άλλο πράγμα τα cd player, που λόγω κατασκευής των δίσκων τους (εκτεθιμένοι στο περιβάλλον, στη σκόνη), αλλά και για λόγους περιορισμού του κόστους, αναγκάζονται να χρησιμοποιούν αλγόριθμους διόρθωσης (συμπλήρωσης) κάποιων χαμένων ψηφίων…

Επειδή όμως για να επικοινωνήσουμε με έναν υπολογιστή και να τον χειριστούμε χρειάζεται μια γλώσσα επικοινωνίας δικής μας με τον υπολογιστή, χρειάζεται ένα πρόγραμμα, που είναι το λειτουργικό σύστημα. Ο υπολογιστής συγκροτείται με το υπόλοιπο hardware μέσω ενός πιο βασικού «λειτουργικού» του bios, (ή efi…) που για τον μέσο χρήστη περνά απαρατήρητο. Το λειτουργικό σύστημα αναλαμβάνει γενικότερα τη δική μας επικοινωνία με το μηχάνημα, αλλά και την ειδικότερη επικοινωνία του hardware που θα προσθέσουμε.
Το bios φροντίζει π.χ να λειτουργούν οι θύρες usb, αλλά το λειτουργικό θα δεχθεί τον κατάλληλο driver , ώστε να αναγνωρισθεί από τον κεντρικό επεξεργαστή η συσκευή που προσθέσαμε.
Κάθε συσκευή που προσθέτουμε μπορεί έτσι να αναγνωρίζεται, αλλά το πώς θα αξιοποιηθεί εξαρτάται από το αν θα εγκαταστήσουμε και το κατάλληλο πρόγραμμα.
(Ξέρω ότι αυτά είναι κοινοτυπίες για τους περισσότοερους ίσως, αλλά δεν είναι δεδομένη γνώση για κάποιον που πήρε τον πρώτο του υπολογιστή.)

Τα 10 κατά Dalanik ερωτήματα.
1) ποιότητα-ικανότητα-συμβατότητα hardware (mobo-cpu-ram-spu),
2) αποθήκευση σε hdd/ssd,
3) διαμεταγωγή από δίσκο εντός/εκτός απευθείας/εκτός μέσω δικτύου,
4) διαμεταγωγή usb2/usb3/f.w,
5) διαμεταγωγή καλώδια usb/δικτύου,
6) λειτουργικό adroid/linux/os/win και έκδοση,
7) software player,
8) ρυθμίσεις player,
9) drivers dac,
10) buffer σε ram/δίσκο,

1. Η συμβατότητα του hardware είναι απαραίτητη προϋπόθεση , για να δουλεύει ένας υπολογιστής και να το κάνει χωρίς κολλήματα, μπλε οθόνες, ανοιγοκλεισίματα. Επειδή μιλάμε για ήχο και ντακίδια. (Ασυμβατότητες με usb dac λογικά δεν υπάρχουν, εκτός αν είναι μια τόσο πολύ κακή υλοποίηση που δεν τηρεί τις προδιαγραφές usb). Έλλειψη οδηγών-drivers ή κακογραμμένους οδηγούς μπορεί να έχουμε. Σε αυτήν την περίπτωση θα έχουμε δυσλειτουργίες, όπως σταματήματα του ήχου, ή κολλήματα του foobar και άλλα συναφή.
Η ποιότητα του hardware έχει να κάνει με το πόσο αξιόπιστος είναι ο υπολογιστής μας. Δεν πρέπει δηλαδή να μπερδευόμαστε με audio καταστάσεις, όπου μιλάμε για audio πυκνωτές, αντιστάσεις ακριβείας και τέτοια.
Η ικανότητα του υπολογιστή: Στις μέρες μας κάθε υπολογιστής μπορεί άνετα να διαχειριστεί και να αποκωδικοποιήσει αρχεία flac. Δεν είναι μεγάλες οι απαιτήσεις σε επεξεργαστική ισχύ, αρκεί να σκεφτούμε ότι και φορητές συσκευούλες ή και κινητά τηλέφωνα αναπαράγουν flac.
(Ένας intel dual core στο htpc στο καθιστικό μου αναπαράγει ματρόσκες με full hd video-αρχεία μέχρι 15 γκίγκα. Δηλαδή ένας παλαιότερος υπολογιστής κάνει δουλειά πολυυυυυύ πιο δύσκολη από την αναπαραγωγή ενός φλακ).

2. Οι κλασικοί σκληροί δίσκοι είναι μηχανικοί. Ένας κινούμενος βραχίονας γράφει και διαβάζει από/σε ένα μεταλλικό δισκάκι συνεχώς. Γράφει όπου βρει κενό χώρο και όχι γραμμικά. Αναγκαστικά υπάρχουν στιγμές, που πρέπει να γράψει και να διαβάσει ταυτόχρονα. Κάτι από τα 2, ή και τα 2 θα καθυστερήσουν. Η σωτηρία μας είναι τόσο το ενσωματωμένο buffer, όσο και το buffer του προγράμματος αναπαραγωγής, αφού μιλάμε για ήχο.
Ωστόσο ανεπαρκείς δεν είναι, αφού καταφέρνουν να μεταφέρουν δεδομένα με μεγάλες ταχύτητες. Συνεπώς, αν κάποιος χρειάζεται μεγάλες χωρητικότητες, δεν χρειάζεται να χώσει πολύ βαθιά το χέρι στην τσέπη και να πάει σε ssd.
Η όποια ακτινοβολία, (που υπάρχει σε κάθε ηλεκτρονική συσκευή) δεν επηρεάζει τα data. Η σειρά π.χ 0-1-1-1-0-1-0-0-1 είναι αυτή που είναι και αυτή θα μείνει. Αν η μαγνητική ακτινοβολία είχε τη δύναμη να μας «χαλάσει» τα data, θα μας χάλαγε πρωτίστως τον σκληρό δίσκο, αφού η εγγραφή σε αυτόν γίνεται μαγνητικά. Επίσης θα κατέστρεφε και τα άλλα δεδομένα. Ας θυμόμαστε πάντα ότι μιλάμε για data και όχι για μουσική. Το γεγονός ότι τα data προέρχονται από μουσική που κωδικοποιήθηκε και θα ανακτηθεί αν αποκωδικοποιηθεί δεν μας ενδιαφέρει, γιατί στο μεταξύ έχουμε μόνο ψηφία! Τα ψηφία δεν χρωματίζονται, δεν αλλάζουν.

3. Η διαμεταγωγή πλέον είναι πολύ μεγάλη για να ασχοληθούμε μαζί της, ως προς το κομμάτι της μουσικής. Επαρκεί και για τα πιο μεγάλα αρχεία ήχου. Μόνο με κάποια πολύ αργή ασύρματη σύνδεση μπορεί να έχουμε πρόβλημα.
Το δίκτυο είναι άλλη ιστορία. Είναι μια εξυπηρέτηση, είτε για να διαμοιράζεις τα αρχεία σου μέσω δικτύου σε όλους τους υπολογιστές σου, είτε να τα αποθηκεύεις σε ένα σέρβερ και πολλούς σκληρούς δίσκους.
Μεσολαβούν βέβαια κάρτες δικτύου και καλώδια δικτύου. Αλλά είπαμε. Ψηφία μεταφέρονται, όχι ήχοι.
Για να μην μακρυγορώ, μιλάμε πάντα για ψηφία. Αν τα ψηφία μεταφέρονται αρκετά γρήγορα είμαστε ΟΚ. Και είμαστε ΟΚ ακόμα και με υπολογιστή δεκαετίας.

4. Από usb2 και πάνω κανένα πρόβλημα (ακόμα και για το αδηφάγο βίντεο, πόσω μάλλον για το ταπεινό φλακ)

5. Αχ αυτά τα καλώδια! Πρέπει να είναι αρκετά καλής ποιότητας ώστε να μεταφέρουν απρόσκοπτα την πληροφορία. Επειδή όμως έχουμε να κάνουμε με ψηφία, δεν μπορούν ούτε τις χροιές να επηρεάσουν, ούτε να χρωματίσουν…

6. Το λειτουργικό μας ενδιαφέρει να μην επηρεάζει τα ηχο-δεδομένα μας. Από τη στιγμή που λύθηκε το πρόβλημα του kernel των windows, τόσο τα windows , όσο και το mac os είναι 2 λειτουργικά με τα οποία πρακτικά κάνουμε τα πάντα. Το να «ταΐσουν» με σωστά δεδομένα ένα dac είναι θέμα προγράμματος αναπαραγωγής. Και ας μην ξεχνάμε ότι πλέον βασίζονται στην ίδια πλατφόρμα. Χ86.
Το linux το θεωρώ μια χαρά για λινουξάδες. Δεν το συμπάθησα ποτέ. Το καλό είναι ότι κυκλοφορούν δωρεάν εξειδικευμένες διανομές. Π.χ διανομή για personal music editing studio. Για το μέσο χρήστη δεν πιστεύω ότι είναι το καλύτερο λειτουργικό. Χρειάζεται Dac συμβατό και αν δεν είναι και υπάρχει driver, πρέπει να ταιριάζει με τη διανομή σου και η εγκατάσταση δεν είναι τόσο εύκολη. Να πως ότι είναι αδύνατη για τον αρχάριο; Είναι. (π.χ θέλει compile.)
Στο Android δεν θα αναφερθώ γιατί δεν ασχολούμαι και πολύ μαζί του πια. Αν κυκλοφορούν tablets με 2 θύρες usb κάτι γίνεται, αν έχουμε συμβατό ντακίδιο.

7. Software player. Με άλλα λόγια το βασικό εργαλείο. Εδώ παίζονται σχεδόν όλα. Πόσο καλά μεταχειρίζεται τα «αγαπημένα» μας ψηφία; Τα σέβεται; Τα αποκωδικοποιεί σωστά και με ποιον codec;
Μήπως τα αρχεία 192/24 τα μετατρέπει σε 48/16; Είναι bit perfect;Τι παραπάνω μπορούμε να κάνουμε από το να ελέγξουμε με το αυτί τους γνωστούς και παραδεδεγμένους players; IMIO τίποτα.

8. Επιγραμματικά. Ψάχνουμε στο διαδίκτυο το manual και ρυθμίζουμε ανάλυση, μπάφερ, οδηγούς. (Είναι θέμα που θέλει πολλές σελίδες ανά player). Δεν χρησιμοποιούμε dsp, εφέ και διάφορα καλούδια. Το ζητούμενο είναι να αναπαράγει ακριβώς αυτό που του δίνουμε.

9. Drivers. Η επικοινωνία του dac μας με τον υπολογιστή μας επαφίεται στους οδηγούς. Συχνά οι drivers είναι ένα αμαρτωλό κομμάτι των υπολογιστών. Κακογραμμένοι ή ελλιπείς οδηγοί μας έχουν ταλαιπωρήσει όλους λίγο πολύ. Φροντίζουμε να έχουμε τους πιο πρόσφατους οδηγούς, αφού υποτίθεται ότι έχουν διορθώσει κάποια bugs. Τώρα αν έχουμε π.χ ένα dac, που παίζει αρχεία 192/24, ή dsd και δεν υπάρχει ο κατάλληλος driver δεν μπορούμε να κάνουμε και πολλά. Ευτυχώς που τα chip που χρησιμοποιούν τα dac δεν είναι τόσα πολλά. Και ευτυχώς το μόνο που χρειάζεται είναι να μπορεί να στείλει ο υπολογιστής μας τα δεδομένα στο τσιπάκι δέκτη usb dac. Τα υπόλοιπα, δηλαδή την ψηφιοαναλογική μετατροπή τα κάνει μόνο του.

10. Buffer. Με τις μνήμες ram να έχουν φτάσει σε μέγεθος πολλά giga και να είναι ταχύτητες, δεν αξίζει να μιλάμε για άλλου είδους buffer. Η χρησιμότητα βέβαια του buffer είναι προφανής. Γεμίζει η μνήμη δεδομένα και είναι έτοιμα να σερβιριστούν ανά πάσα στιγμή, ό,τι και αν συμβεί, ακόμα και αν ο υπολογιστής κάνει συγχρόνως κάτι άλλο.


Σαν επίλογος.
Και ο πιο ισχυρός επεξεργαστής μπορεί να εμφανίσει κολλήματα αν δέχεται συνεχώς κλήσεις από προγράμματα ή hardware.
Το να χρησιμοποιούμε έναν υπολογιστή, που δεν είναι φορτωμένος με προγράμματα και περιττά περιφερειακά είναι μάλλον σοφό. Το να έχουμε και ένα σχετικά καθαρό λειτουργικό είναι επίσης ένα πρέπει. Ειδικά στα windows, όπου η κατάρα της registry είναι η σαβούρα που μαζεύει, μια καθαρή εγκατάσταση που και που μπορεί να μας απαλλάξει από πολλά προβλήματα.
Super υπολογιστή audio ευλογημένο ή μαγεμένο δεν χρειαζόμαστε!

ακριβως ετσι ειναι φιλε μου οπως τα λες,και το εχω γραψει και εγω περι υπερβολων σε αλλα νηματα,
η ενασχοληση μου με pc ειναι και μενα πανω απο 25 χρονια απο την εποχη των amiga,
ουτε και γω θυμαμαι ποσες γενιες cpu εχουν μονταριστει πανω σε pc απο εμενα,
η εμπειρια μου λοιπον σαν χομπιστας χωρις να εχω παει πανεπιστημιο μηχανικος υπολογιστων ειναι συμφωνη με την δικια σου.
Τα τελευταια χρονια λοιπον μας εχει προκυψει το φρουτο του audio pc,
σε αυτο λοιπον εισχωρησαν ανθρωποι οι οποιοι ηταν οι λεγομενοι χαιενταδες οπου φερουν την μυθολογια του χωρου τους (snake oils) και προσπαθησαν να την παντρεψουν στο χωρο του πισι,
το διαδυκτιο βριθει απο υπερβολες και πραγματα ασχετα,
το μονο που πρεπει να εχει ενας υπολογιστης για να παιζει φλακ αξιοπιστα ειναι να ειναι σωστα σεταρισμενος καθαρος απο εγκαταστασεις μνημοβορα προγραμματα,καθαρo startup,σωστους οδηγους usb σαν της thesicon π.χ,οχι internet οποφυγη spywares,
και αποφυγη antivirus suites,γιαυτο επναλαμβανω οχι internet.
Ολα αυτα για το ψυχολογικο πιο πολυ.
Και βεβαια καλο ντακ,
αυτο ειναι και το βασικοτερο,ολοι μιλανε για το jitter,αν το ντακ σου δεν αποριπτει σωστα το jitter τοτε ακους διαφορες,
αν το ντακ σου εχει καλους οδηγους και καλη αποριψη jitter τοτε οτι και να αλλαξεις η διαφορες ειναι στα ορια του μη ακουστου.
 
Κώστα δεν είναι το ίδιο με το Α+.
Επίσης είναι αρκετά "πίσω" αυτή η έκδοση.
Πλέον δεν διατίθεται επίσημα από την εταιρεία αν θυμάμαι καλά...

To ξέρω. Αλλά έχει όλα τα σημαντικά features (mp3, aac, flac) και είναι σίγουρα καλύτερο από άλλα δωρεάν προγράμματα, όπως το vox. Αλλά τώρα μόλις το άνοιξα μετά από πολύ καιρό και διαπίστωσα ότι δεν παίζει σε mavericks. Οπότε άκυρο, συγγνώμη.
 
Ας γράψω κ εγω πως παίζω, παρόλο που ειναι η 3η μου επιλογή για player, με 1η το Βινύλιο και 2η το cd.

Έχω σεταρει λοιπόν ένα MacBook Pro 17 με i5 και 4gb μνήμη να παίζει με το audinirvana, όπως παραπάνω, δλδ disable εσωτερικές επιλογές κτλ. Σύνδεση με καλώδιο USB της audioquest των 80 με το dac της audiolab m-dac.

Το υλικό το έχω σε server της hp, που έχει δίσκο 3tb της wd μοντέλο red και το σερβίρει στο Mac μέσω δικτύου.

Χειρισμό κάνω εύκολα και μέσω iPad απο τον καναπέ με το πρόγραμμα teamviewer hd remote control.

Όπως κ να παίζω όμως μουσική, την χαίρομαι. :music-smiley-005:
 
Παιδιά ευχαριστώ σας άπαντες.

...δεν θα έπρεπε να υπάρχουν διαφορές. Και όμως ΥΠΑΡΧΟΥΝ. Και ακριβώς εκεί που δε θα έπρεπε με βάση όσα είναι γνωστά. Στους Software Players. Πολύ μεγάλες. Τις έχουμε ακούσει όλοι. Και οι αναφορές είναι πάρα πολλές για να τις αγνοούμε. Ή να τις θεωρούμε placebo.

Πιστεύω πως βρισκόμαστε ακόμα στην αρχή της κατανόησης των εμπειρικών αποτελεσμάτων. Οι ίδιοι οι κατασκευαστές ακόμα ψάχνονται. Τα εμπειρικά αποτελέσματα δεν έχουν γίνει ακόμα επιστημονική γνώση.
Εμείς τώρα αυτό κάνουμε. Συλλέγουμε την πείρα μας...

Συμφωνώ απόλυτα!!!

Sokmav - Σωκράτη μου, ανάλογα με το πόσα μπορεί να διαθέσει κανείς και το πόσο τον ενδιαφέρει το σπορ, θα πάρει και το ανάλογο hardware.
Δεν λέμε σε κανέναν να πάρει παμπάλαιο, αλλά αν έχει παλιό, ή σύγχρονο χαμηλών προδιαγραφών, μπορεί να κάνει τη δουλειά του μια χαρά.
1113.jpg

Ως προς την εμφάνιση, εγώ για ταινίες μόνο έχω ένα τέτοιο στο καθιστικό. Για μουσική ένα λάπτοπ. Σήμερα δεν θα έδινα 370 ευρώ για ένα κουτί, όσο όμορφο και αν ήταν,
γιατί δεν μου περισσεύουν πια. Τον θόρυβο τον καταπολέμησα με μια κάρτα γραφικών με παθητική ψύξη. Πριν είχα μια πανάκριβη, που δεν μου πρόσφερε τίποτα,
αφού δεν έπαιζα παιχνίδια.
Ηλεκτρομαγνητικές παρεμβολές υπάρχουν παντού γύρω μας. Για παράδειγμα τα κινητά τηλέφωνα θεωρούνται το μεγαλύτερο πείραμα ακτινοβολίας που
έχει γίνει ποτέ επί της ανθρωπότητας. Καθώς έχουμε άγνοια της αγνοίας μας, δεν κολλάμε το ντακ στον υπολογιστή και αποφεύγουμε την όποια ακτινοβολία του όσο μπορούμε.
Η ακτινοβολία είναι ένας αόρατος εχθρός τον οποίο είτε αγνοούμε, είτε απλά αναγκαζόμαστε να ζούμε μαζί του.
Φοβάμαι πως αν επηρεάζει τον ήχο μας, ίσως πρώτα θα πρέπει να κλείσουμε τα ασύρματα δίκτυα, τα ασύρματα τηλέφωνα κ.ο.κ. Επειδή έχω παρακολουθήσει μια σχετική Ημερίδα, όπου μίλησαν καθηγητές του
Πολυτεχνείου και μας έδειξαν τι κάνει η ακτινοβολία στα κύτταρά μας προτιμώ να μην το σκέφτομαι.


Farflung συμφωνούμε φίλε μου.
 
Καθώς έχουμε άγνοια της αγνοίας μας, δεν κολλάμε το ντακ στον υπολογιστή και αποφεύγουμε την όποια ακτινοβολία του όσο μπορούμε.


Πάω άμεσα να κάνω αναβάθμιση του setup μου... :fahne90:
(Τα έχω δίπλα-δίπλα αααχχαχαχα)
 
Απάντηση: Re: Computer Audio - Θεωρία και Πράξη.

Οι υπολογιστές χειρίζονται data – δεδομένα-πληροφορίες. Χειρίζονται εκατομμύρια on-off ή 0-1 που μας κάνουν την πληροφορία.

To να ισχυριστούμε ότι ένα καλώδιο usb μεταφέρει μουσική είναι αφελές ή και ανόητο. Το καλώδιο μεταφέρει data. Τα Data είναι data. Είναι 0-1, είτε είναι μουσική, είτε κείμενο, φωτογραφία, ή οτιδήποτε άλλο. Μαντζούνια, γητειές , μαγείες, κόλπα, φαντασιοπληξίες, ελιτισμοί, υστερίες, γεροντοκορισμοί εδώ δεν χωράνε.
Ή μεταφέρονται οι πληροφορίες-data, ή καταρρέει το σύμπαν και προφανώς κολλάει ο υπολογιστής.



5. Αχ αυτά τα καλώδια! Πρέπει να είναι αρκετά καλής ποιότητας ώστε να μεταφέρουν απρόσκοπτα την πληροφορία. Επειδή όμως έχουμε να κάνουμε με ψηφία, δεν μπορούν ούτε τις χροιές να επηρεάσουν, ούτε να χρωματίσουν…

Πολύ ωραία, έτσι για να μπαίνουν τα πράγματα στη θέση τους με τα ψηφιακά καλώδια. Και όταν λέω ψηφιακά καλώδια, εννοώ και τα coaxial. Γιατί και αυτά 0 και 1 μεταβιβάζουν, τάση 0 V (Low) ή τάση 5 V (High) δηλαδή. Ή κλειδώνουν και κάνουν σωστή διαμεταγωγή δεδομένων στο sample rate που θέλουμε (44,1KHz ή 192KHz κλπ) ή δεν κλειδώνουν και δεν μεταφέρουν τίποτα.

Και αναπαράγω: "δεν μπορούν ούτε τις χροιές να επηρεάσουν, ούτε να χρωματίσουν…"
 
Re: Απάντηση: Re: Computer Audio - Θεωρία και Πράξη.

έχω την εντύπωση ότι με το coaxial τα πράγματα είναι διαφορετικά ....
 
Άλλο το spdif και άλλο τα data, αλλά δεν είναι αυτό το θέμα μας τώρα....

Επίσης εκτός από τα καλώδια, γιανα τα συμαζεύουμε σιγά σιγά και να επικεντρωθούμε στα σπουδαία, απομυθοποιήθηκαν και τα θέματα απο που τραβάμε τα flac και με τη "δύναμη" θα αποκωδικοποιούνται.
Επίσης μάλλον όλοι συμφωνούν ότι ένα λυτό απο εφαρμογές και προγράμματα computer (ασχέτως λειτουργικού), τηρώντας πάντα τις προδιαγραφές, συμβατότητες και τις οδηγίες κατασκευαστών δεν έχει κανένα λόγο να χαλάσει τη σούπα... δε χρειάζεται να ξοδευτούμε λοιπόν.

To θέμα με το βρώμικο ρεύμα του τροφοδοτικού πιστεύω ότι λύνεται αν η usb του dac έχει δική της τροφοδοσία (έτσι διαπίστωσα πρόσφατα).

Ακτινοβολίες παρεμβολές είναι ένα θέμα προς συζήτηση ακόμα νομίζω.

Τέλος επίσης όλοι συμφωνούν ότι ο sofware player και η σωστή ρύθμισή του είναι απο τους κυριότερους παράγοντες στην απόδοση του transport computer.
Προσοχή θέλουν και οι drivers του dac (εφόσον το dac είναι consumer μάλλον δεν έχουμε πρόβλημα όμως, πλην ελαχίστων περιπτώσεων απ'ότι διαβάζω στο δίκτυο) αλλά και οι codecs (αν και χλωμό οτ βλέπω κάποιος να μας πείσει με στοιχεία ότι κάποιος ειναι καλύτερος από άλλον)...

Για να δούμε... περιμένω με αγωνία κι άλλες τοποθετήσεις με εκλαϊκευμένη ή μη τεκμηρίωση...
 
οι codecs ειχαν καποια θεματακια παλια την εποχη του mp3,τωρα ενα ειναι το προτυπο το flac αντε και οι monkey,εγω δεν εχω καταφερει να ακουσω διαφορά αλλα και με alac το προτυπο της apple,ισως δεν εχω δωσει και την απαραιτητη προσοχη.
Για παρεμβολες μακρυα τα μηχανηματα και τα καλωδια απο router και γενικα συσκευες με ακτινοβολιες,και οσο το δυνατον καλοφτιαγμενο καλωδιο usb με θωρακιση που να τηρει τις προδιαγραφες,οχι μακρυ και οχι ακριβο απαραιτητα.
Για software players εκει ειναι θεμα γουστου και υποκειμενικο,αρκει να μην δουλευουν dsp και να ειναι bit perfect το στριμαρισμα.
Απο κει και υστερα ξερω ανθρωπους που παιζουν με dsp και ειναι ευτυχισμενοι.
καμια φορα τσιμπαω το dsp toy jriver,εχει ενα ωραιο που εξομοιωνει sub στο συστημα,
μετα επανερχομαι στην ταξη.:ears:
 
Με τη θεωρία και τόσες διαφορετικές απόψεις δύσκολα θα βγει άκρη.

Εγώ προσωπικά παίζω με ένα παλιό netbook που βρίσκει κανείς σαν μτχ με λιγότερα από 100 ευρώ. Βέβαια τρέχω πανάλαφρη εκδοση linux ειδικά φτιαγμένη για Music server και η οποία μάλιστα δεν είναι καν εγκατεστημένη στο σκληρό.

Πιστεύω ότι δεν υπάρχει (ακουστή τουλάχιστον) διαφορά από ένα win ή MAC σεταρισμένο με τα τελευταία προγράμματα.
Ίσως όμως να κάνω λάθος και να υστερώ στον τομέα αυτό, οπότε θα με ενδιέφερε να αναβαθμιστώ αφού και το κόστος δεν είναι τεράστιο.


Νομίζω ότι θα ήταν καλή ιδέα να γίνει ένα συγκριτικό τεστ ανάμεσα σε διαφορετικές αντιπροσωπευτικές υλοποιήσεις.
Αρκεί να βρεθεί ένα καλό σύστημα (για να μην τα ρίξουμε μετά στα συνοδά), ίσως θα μπορούσε και κάποιος αντιπρόσωπος ή καταάστημα να διαθέσει το χώρο σε 3-4 άτομα που θα κάνανε την ακρόαση. Έτσι και αλλοιώς δε θα συγκρίνουμε μηχανήματα απλά διαφορετικά computer setup και λειτουργικά. Ζητούμενο είναι να αναδειχθούν διαφορές στον ήχο , αν υπάρχουν φυσικά.
Τι λέτε;


Εναλλακτικά αν δεν θα μπορούσε να γίνει αυτό, θα μπορούσα αν κάποιος θέλει να κανονίσουμε μία σύγκριση στο σπίτι μου ή το δικό του, μπορεί το αποτέλεσμα να μην είναι τόσο έγκυρο ή αντιπροσωπευτικό , αλλά για μένα και το δικό μου σύστημα θα έχει αξία για να ξέρω αν αξίζει να αλλάξω πηγή (pc) ή όχι.
 
Απάντηση: Re: Computer Audio - Θεωρία και Πράξη.

Τι λέτε;

Λέμε ναι!

Το έγραψα και στην αρχή, ότι αφού καταλήξουμε / συμφωνήσουμε σε κάποια βασικά, κοινώς αποδεκτά, καλό θα ήταν να κάνουμε και καμιά δοκιμή.
Έτσι κι αλλιώς όλα αυτά είναι ανέφικτο να τα δοκιμάσουμε.

Για συσκευές όταν έρθει η ώρα απο μένα
- foxconn nti 1200 (win, ssd 32GB, ram 4GB kai Atom D2500 (1.86 GHz)
- mac mini (mid 11) (dual boot os/win, ssd 240GB, ram 8GB intel i7 (2.7 GHz) και ati6630
- 2 usb cables, ένα wireworld και ένα γκρί no name που θα βγάλω απο τον εκτυπωτή
(ελεύθερα και για εγκατάσταση - απεγκατάσταση software)

Χρειαζόμαστε ένα σχετικά καλό / αποκαλυπτικό σύστημα-χώρο, με dac της μεσουψηλής κατηγορίας, ένα computer με linux, ένα adroid, players και καναδυό κομπιουτεροφρίκουλες για το χαμαλίκι (μακάρι να μπορούσα αλλά δεν...). Φυσικά πρέπει να γίνει σύγκριση και μια αξιοπρεπή σιντιέρα.

Αλλά ως τότε ας καταλήξουμε σε μερικά πράγματα. Είναι αδύνατον να βγάλουμε άκρη με όλους αυτούς τους παράγοντες σε ένα τεστ.
 
Last edited: