Computer Audio - Θεωρία και Πράξη.

Απάντηση: Re: Nέο DAC ...Αλλά ποιό;

Για εξηγηστε μου τωρα εσεις (περνοντας σαν δεδομενο το ασχετο του ερωτοντα) την διαφορα μεταξυ καρτας ηχου και audio interface.
Απλα και κατανοητα.....βου και α βα.....τιποτα παραπανω.

《γραφω απο κινητο και δεν μπορω να βαλω φατσουλες ..το φελεκι μου μεσα!! :-) :-)

Συνήθως αυτά τα επαλελματικά,εκτός από digital to analog είναι και Analog to Digital converters.
(Και διάφορα άλλα,ενισχυτές μικροφόνων,κλπ..)
Τέλος off topic,θα μας κράξει ο Βαγγέλης.

Re: Απάντηση: Re: Nέο DAC ...Αλλά ποιό;

Η EMU 0404 δεν κάνει την ίδια δουλειά; Δεν είναι ρητορική η ερώτηση, απλώς δεν γνωρίζω τη διαφορά μεταξύ κάρτας και ντακ.
Όλες οι κάρτες ήχου είναι DAC. Δηλαδή περιέχουν ψηφιοαναλογικό μετατροπέα (DAC=Digital to Analog Converter). Μετατρέπουν δηλαδή το ψηφιακό σήμα σε αναλογικό, που στη συνέχεια τροφοδοτήσει τον ενισχυτή και κατόπιν τα ηχεία μας. Ασχέτως ποιότητας.

Επίπλέον όμως κάρτες ήχου όπως η EMU μπορούν να κάνουν ηχογράφηση, δηλαδή να μετατρέψουν το σήμα που προέρχεται από μικρόφωνα ή άλλες πηγές σε ψηφιακό. Περιέχουν δηλαδή παραπάνω και αναλογικό-ψηφιακό μετατροπέα (ADC=Analog to Digital Converter).

Κάποιο είδος DAC περιέχουν οι περισσότερες καταναλωτικές συσκευές, π.χ. CD Players, Media Players, δορυφορικοί δέκτες, κινητά τηλέφωνα κλπ.

Αντίθετα τμήμα A/D Converter περιέχουν μόνο οι συσκευές που μπορούν να κάνουν ηχογράφηση και προορίζονται γι' αυτό.

Στην απλή μουσική αναπαραγωγή μας ενδιαφέρει μόνο ο DAC, γι' αυτό και προτιμούνται οι αυτόνομοι DAC's, ώστε ν' αποφεύγονται επιπλέον τμήματα που ανεβάζουν το κόστος και να μην επιβαρύνεται και ο χρήστης με λειτουργίες που δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσει.

Πεστε πεστε, να μαθαινουν και οι νεοι και οι ...παππουδες!

Re: Nέο DAC ...Αλλά ποιό;

Αγαθοκλή, όπως το βλέπω εγώ ο ημιάσχετος, DAC είναι ακρωνύμιο σημαίνει Digital/Analog Converter και μεταφράζεται ψηφιοαναλογικός μετατροπέας. Πρόκειται για μηχανισμό που μετατρέπει ψηφιακή πληροφορία (0 και 1) σε αναλογικό ηλεκτρικό σήμα που μπορεί να ενισχυθεί από κάποιο ενισχυτή και να αναπαραχθεί από ηχεία. Μπορεί να είναι μέρος άλλης συσκευής (κάποιου CD-Player, ή μιάς κάρτας ήχου, όπως η δική σου 0404) ή να είναι ανεξάρτητη συσκευή (παλιά που τα μηχανήματα αυτά δεν ήταν διαδεδομένα λεγόταν εξωτερικό DAC. Πλέον ο κατηγορηματικός προσδιορισμός "εξωτερικό" έχει πέσει σε αχρηστία, προκαλώντας μιά κάποια σύγχυση).

Οπότε, για να απαντήσω στην απορία σου, η 0404 δεν είναι DAC, αλλά περιέχει DAC.

Για εξηγηστε μου τωρα εσεις (περνοντας σαν δεδομενο το ασχετο του ερωτοντα) την διαφορα μεταξυ καρτας ηχου και audio interface.
Απλα και κατανοητα.....βου και α βα.....τιποτα παραπανω.

《γραφω απο κινητο και δεν μπορω να βαλω φατσουλες ..το φελεκι μου μεσα!! :-) :-)
Λοιπόν interface είναι το κομμάτι εκείνο που αναλαμβάνει την επικοινωνία με τον υπολογιστή και τα προγράμματα εφαρμογής, παίρνει τα δεδομένα και τα στέλνει στο DAC/κάρτα ήχου για να τα κάνει σήμα ήχου.

Το interface μπορεί να είναι μόνο του, μπορεί και να είναι ενσωματωμένο στην ίδια συσκευή με το DAC/κάρτα ήχου (πιο συνηθισμένη περίπτωση).

Παράδειγμα 1: Αυτοτελές interface: Το γνωστό σε όλους μας M2Tech hiFace Two

M2Tech_hiface2.jpg

Παίρνει τα ψηφιακά δεδομένα από τη USB έξοδο του υπολογιστή και τα στέλνει προς την ψηφιακή είσοδο του DAC, τη γνωστή μας ομοαξονική.
Παίρνει δηλαδή τα δεδομένα του Audio από τον υπολογιστή, τα μεταφράζει στον τύπο δεδομένων που χρειάζεται ο DAC, στη γλώσσα του δηλαδή και του τα στέλνει.

Παράδειγμα 2: DAC με ενσωματωμένο το interface. Antelope Audio Zodiac Dac

ff36123250ff45f2afe84b71ad961f1ead2d9699.jpg

a27c48afa16af115c7806578250f0270b0a1ac71.jpg

Είναι η γνωστή μας Αντιλόπη. Με δικιά της θύρα USB έχει ενσωματωμένα το interface και το DAC μαζί. Το ίδιο και η γνωστή μας κάρτα ήχου EMU (αλλά πολύ φτηνότερη).

Παράδειγμα 3: DAC μόνος του χωρίς interface. Weiss DAC1-MKII

dac_feature.jpg

2084387879_03317a50_dac1.jpg

Προερχόμενο από τον επαγγελματικό χώρο δεν έχει θύρες σύνδεσης με υπολογιστή. Για να δουλέψει με υπολογιστή, θα χρειαστεί να συνδεθεί με το κατάλληλο interface.

Α ρε Μιχαλη,
πραγματικά, δεν εχω συναντήσει στην ιντερνετικη μου θητεία ,τοσο μεταδοτικό άνθρωπο σαν εσένα! !!!!
Για μια ακομη φορα τα σεβη μου και τους θερμους φιλικους χαιρετισμους !!

Re: Απάντηση: Re: Nέο DAC ...Αλλά ποιό;

Συνήθως αυτά τα επαλελματικά,εκτός από digital to analog είναι και Analog to Digital converters.
(Και διάφορα άλλα,ενισχυτές μικροφόνων,κλπ..)
Τέλος off topic,θα μας κράξει ο Βαγγέλης.
Σωκρατες θα τσιμπισω ενα Σαββατο πρωι τον Σονους, μολις με το καλο γυρισει απο Κρητη ,θα παρουμε και οτι ψηφιακό διαθετουμε και αν μας ανεχεσε, κατεβαινουμε προς Αιγιο μερια, μπας και βρουμε καμμια ακρη με τα 01 01 10.

Εκδρομούλα;:music-smiley-005:
Μπορώ να πω όχι; -Δε γίνεται! :laugh:

Αφού με ξέρετε...

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Και μπορώ πανεύκολα να κουβαλάω τον Prism! :smile:
Αν θυμάμαι καλά, ο φίλος μας Σωκράτης κάτι όργανα, τα γρατζουνάει... Να φέρω και μικρόφωνα; :cool:

Αλλά να το κάνουμε αμοιβαία. Κάτι σκέφτομαι να οργανώσω στο χώρο μου... -bye-

Σωκρατες θα τσιμπισω ενα Σαββατο πρωι τον Σονους, μολις με το καλο γυρισει απο Κρητη ,θα παρουμε και οτι ψηφιακό διαθετουμε και αν μας ανεχεσε, κατεβαινουμε προς Αιγιο μερια, μπας και βρουμε καμμια ακρη με τα 01 01 10.

Εκδρομούλα;:music-smiley-005:
Μπορώ να πω όχι; -Δε γίνεται! :laugh:

Αφού με ξέρετε...

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Και μπορώ πανεύκολα να κουβαλάω τον Prism! :smile:
Αν θυμάμαι καλά, ο φίλος μας Σωκράτης κάτι όργανα, τα γρατζουνάει... Να φέρω και μικρόφωνα; :cool:

Αλλά να το κάνουμε αμοιβαία. Κάτι σκέφτομαι να οργανώσω στο χώρο μου... -bye-

Να ξαναπώ ναι;
Εννοείται και χαρά μου!
Και με τον Sonus μαζί θα είναι διπλή η χαρά!

Το θεμα του fanless τροφοδοτικου με αγχωνει ρρ γαμοτ καθως οποιος καει στο χυλο φυσα και το γιαουρτι.
Στην αρχη επαιζα με το λαπτοπ καθως εβγαζε πιο "smooth" ηχο. Οταν ξαναεβαλα και με τα μηχανηματα στρωμενα πανω στο συστημα το σταθερο ακουσα δυναμικα που δεν ειχα ξανακουσει με το λαπτοπ.
Επισης στο λαπτοπ οποτε εσβηνε η οθονη για εξοικονομιση ενεργειας ζωντανευε ο ηχος... για το λογο αυτο προσωπικα αποκλειω fanless pc με τροφοδοτικα τυπου λαπτοπ.
Για τον ιδιο λογο αγχωνομαι και με τα fanless αν και πολυ θα γουσταρα.

είδες διαφορά παίζοντας το λαπτοπ με μπαταρία ή ρεύμα;

σε ατθερό και φορητό έτρεχες το ίδιο πρόγραμμα;

Πιστεύετε ότι κάτι τέτοιο θα είχε θέματα στην αναπαραγωγή ?
http://www.zero1.gr/product_info.php?products_id=292744
Έχω ένα με τον D2500 (ίσως ο προηγούμενος απο αυτόν)
Μια χαρά ότι έχω παίξει ως τώρα, αλλά δεν έχω κάνει κριτικές/συγκρικές ακροάσεις παρα μόνον με λαπτοπ... θα δοκιμάσω με κάτι καλύτερο σύντομα.
Έχω αναφέρει ότι έβγαλε θόρυβο τον οποίο αντιμετώπισα με ανεξάρτητη τροφοδοσία του dac.
Αν το δικό σου έχει γαλβανική απομόνωση δεν θα αντιμετωπίσεις πρόβλημα.

Μέχρι τώρα αυτούς του μικρούς τους θεωρώ ιδανικές λύσεις για win

Last edited by a moderator:
Και η δική μου ερώτηση .

Θέλω να παίζω (μουσικό) υλικό από τους σκληρούς αυτόνομους δίσκους που έχω στο δίκτυο.
Αυτοί δουλεύουν και χωρίς την λειτουργία pc –αυτόνομα (και αθόρυβα).

Τώρα αυτό το κάνω μέσω του Network audio player , ιντερνετικού ραδιόφωνου DENON DNP-720.
Το αποτέλεσμα είναι ικανοποιητικό – καλό όσον αφορά το ραδιόφωνο αλλά νομίζω μπορεί να γίνει καλύτερο όσον αφορά το μουσικό υλικό HD από τον δίσκο.

Υπάρχει κάποιο dedicated audio DAC –ποιοτικό ας το πω έτσι - που να συνδέω με τους δίσκους και να τροφοδοτεί τον προ-ενισχυτή μου. ??

Last edited:
Θα μπορούσε να κάνει και αυτό. Αλλά δεν έχει δικτυακή σύνδεση που το προτιμώ.

Αλλά δεν ξέρω αν είναι καλύτερο από το Denon 720 που έχω.

Αυτό που εννοώ είναι ένα ποιοτικό DAC που να συνδέεις πάνω του κατευθείαν το δισκάκι και όχι το laptop.

Και με τί software θα παίζει alfaalfa?
Δεν νομίζω ότι γίνεται.

Αυτό που ζητάς, είναι αυτό που ήδη έχεις.
Συσκευή δλδ που είναι player με ενσωματωμένο dac.

Απάντηση: Re: Computer Audio - Θεωρία και Πράξη.

Και με τί software θα παίζει alfaalfa?
Δεν νομίζω ότι γίνεται.

Αυτό που ζητάς, είναι αυτό που ήδη έχεις.
Συσκευή δλδ που είναι player με ενσωματωμένο dac.

+1
Χωρίς drivers ή προηγούμενο player πως θα οδηγηθεί;

Ναι αυτό που έχω μου κάνει , δεν είναι όμως CD player.

Ουσιαστικά ένα media player ήχου είναι αλλά θα ήθελα κάτι περισσότερο ποιοτικό να παίζει υψηλή ανάλυση σε ήχο (24/196 και περισσότερο) και να είναι κατασκευαστικά hi-end συσκευή με εξόδους balanced κλπ.

Ένα hi-end media player ηχου δηλαδή .