Contrast ratio-Λόγος αντίθεσης

....Τελικά θα μπορέσει κάποιος , σας παρακαλώ να μου πει ποίες έχουν το χαμηλότερο ( και συνάμα καλύτερο μαύρο ) ANSI του HDTV ιεραρχικά από την καλύτερη ως την χειρότερη , η το αντίθετο?

Τα μοντέλα ( ώστε να μάθω να μετράω το ANSI ) είναι τα εξής:

OLED LG-------------0.0004 cd/m2
OLED Samsung------0.022 cd/m2
Η7000---------------0.04 cd/m2
ZT60-----------------0.03 cd/m2
W705B---------------0.042 cd/m2
W605B...----------...0.059 cd/m2

Please..?

Last edited:
Απάντηση: Re: Contrast ratio-Λόγος αντίθεσης

@petasis:

@warewolf73: εκτιμώ το γεγονός ότι προσέγγισες καθαρά τεχνικά το ζήτημα. Δεν υπάρχει ανάγκη να καταφεύγουμε στην συνομωσιολογία, σε τεχνολογικό forum βρισκόμαστε. :-P

Κοιταξε, αμιγως τεχνικα δεν μπορω να πω οτι το προσεγγισα, μιας και οι γνωσεις μου σε ολες τις παραμετρους των μετρησεων κλπ ειναι το λιγοτερο ελλιπεις.
Μαθαινοντας και εγω σιγα σιγα να καταλαβαινω τι "εννοουν" τα νουμερα, τι αξια εχει καθε παραμετρος της εικονας κλπ, στην πορεια αυτη βρεθηκα με καποιες αντιφασεις (οσον αφορα τις μετρησεις/συμπερασματα) που σαν αρχαριο με μπερδεψαν χειροτερα.

Καταλαβα κι εγω στην πορεια οτι αρκετα reviews δυστυχως ειτε απο υποκειμενικοτητα, ειτε απο funboy-σμο, ειυε απο αλλα κινητρα, στρογγυλευαν γωνιες. Δεν λεω οτι κανουν το ασπρο μαυρο οκ, αλλα μερικες φορες χρησιμοποιουν καποια τερτιπια για να ευνοησουν καποια συσκευη, αυτο δεν ειναι μυστικο. Καποτε ειχαμε συζητησει μια μετρηση για προβολεα οπου μια μετρουσαν φακο, μια οθονη, μια με κλειστη ιριδα, μια με ανοιχτη κλπ κλπ για να βγαλουν τα νουμερα που ηθελαν.
Εφερα ενα ακραιο παραδειγμα που εβγαζε ματι σε μυημενους, απλα για να πω οτι μερικες φορες, συμβαινουν αυτα σε reviews.

Με τον καιρο, μαθαινοντας κι εγω τωρα σιγα σιγα τι σημαινουν οι μετρησεις (και τι αφορουν) βλεπω ορισμενες φορες αντιφασεις στα γραφομενα ενος review.

Δεν θα κατσω να ασχοληθω αν ειναι σκοπιμο, ή υποκειμενικη κριση οπως λες. Απλα αυτο που ξερω, ειναι οτι οσο μαθαινω να "αποκωδικοποιω" τις μετρησεις και τα διαγραμματα, μπορω πιο ευκολα να ξεχωρισω αν υπαρχουν μικρες αντιφασεις στα σχολια της εκαστοτε συσκευης.

Ο petasis, εχει παρα πολυ καλη γνωση των μετρησεων/επιδοσεων των tv (δεν συγκρινομαι εγω μαζι του) και ξερω οτι σαν πιο εμπειρος θα καταλαβει κατι που εμενα μου ξεφυγε (και ειναι αρκετα αυτα)

Με αυτα και με αυτα θελω να πω οτι το ηθικο διδαγμα ειναι ενας αρχαριος (αν του αρεσει φυσικα) αν ασχοληθει και μαθει να εκτιμα τις μετρησεις και τι αυτες σημαινουν, καθως και ποιες παραμετροι ειναι σημαντικοι σε οποια συσκευη, τοτε θα μπορει να βελτιωσει την κριση του, οχι μονο απεναντι στη συσκευη, αλλα γιατι οχι, να αντιληφθει ορισμενες φορες καποια ψεγαδια στα σχολια ενος reviewer. Πως νομιζεις οτι ετσι κι αλλιως υπαρχουν reviewers καταξιωμενοι και καποιοι που εντεχνως παραπλανουν .?
(γιατι απο εμπειρους και μυημενους και οι reviewers κρινονται καποια στιγμη)

Να θυμισω ελληνικο περιοδικο οπου τα τελευταια χρονια εβγαζε σαν καλυτερα προιοντα συγκεκριμενης μαρκας συνεχως. ? Και μου την εβαζε και συνεχως εξωφυλλο. ?

Δυστυχως αυτα συμβαινουν. Οσο μαθαινουμε και εμεις ομως, μας ανοιγουν τα ματια και παιρνουμε χαμπαρι μερικες φορες.
Και ολα αυτα απο ερασιτεχνες που τους αρεσει το αθλημα, μεσα απο fora, κλπ κοινωνικα δικτυα επικοινωνιας.

Θεωρω οτι ο petasis που ειναι μεσα στα πραγματα και μπορει να κρινει καλυτερα απο μενα και απο παρα πολλους αρχαριους σαν εμενα, θα εχουν δει τα ματακια του (και ακουσει τα αυτια του) διαφορα οπου εγω δεν εχω αντιληφθει. Δεν ξαφνιαζομαι λοιπον αν τον ακουω να λεει αυτο κι εκεινο.
Σιγουρα εχει τους λογους του. Το αν θα πιστεψει ο καθενας μας τον καθε "petasis" ειναι προσωπικο μας θεμα.

Ετσι κι αλλιως, οταν εισαι καιρο σε ενα forum και γνωριζεσαι (και απο κοντα ) με καποια ατομα, τα διαβαζεις συνεχως, ε, καποια στιγμη ξερεις τι ρολο βαρανε, το επιπεδο γνωσεων τους, που και πόσο βοηθουν σε ενα θεμα κλπ.

Οποτε φιλε TR-909 μην θεωρεις οτι ο petasis ειναι...συνομωσιο-λαγνος κλπ
θα εχει αντικρυσει (μιας και ασχολειται μανιωδως με θεματα Tv κλπ) φανταζομαι αρκετες φορες αντιφασεις, μιας και δiαβαζει πολλα reviews.

Η μονη συνομωσιολογια, ειναι αυτη που θα σου πουν οτι γραφω κειμενα σεντονια, μην τους πιστεψεις, δεν ξερω γιατι το λενε.
(εξαιρειται το παρον κειμενο) :p

....Τελικά θα μπορέσει κάποιος , σας παρακαλώ να μου πει ποίες έχουν το χαμηλότερο ( και συνάμα καλύτερο μαύρο ) ANSI του HDTV ιεραρχικά από την καλύτερη ως την χειρότερη , η το αντίθετο?

Please..?

στην zt60 έχεις φάει ένα μηδενικούλι. Μεταξύ 0.002- 0.003 cd / m2 έχει μετρηθεί η στάθμη μαύρου της και μαζί με τις 2 oled έχουν το χαμηλότερο μαύρο στην καρτέλα ανσι.

στην zt60 έχεις φάει ένα μηδενικούλι. Μεταξύ 0.002- 0.003 cd / m2 έχει μετρηθεί η στάθμη μαύρου της και μαζί με τις 2 oled έχουν το χαμηλότερο μαύρο στην καρτέλα ανσι.
Γιατί στην OLED της Samsung είναι σωστή η μέτρηση που έχει γράψει (0.022 cd/m2 ); Μου φαίνεται πως είναι εξαιρετικά μεγάλη η διαφορά με αυτή της LG ( 0.0004 cd/m2 ).

H παραβολή που έκανα ήταν καθαρά σχηματική για να αναδείξει το άτοπο της επιχειρηματολογίας στη βάση αυτή. Πολύ απλά αν μπούμε στη κουβέντα ότι "ο Α reviewer σε παραπλανά γιατί τα "παιρνει" το ίδιο μπορεί να σκεφθεί ο οποιοσδήποτε και για σένα που το γράφεις". Δεν σκοπεύω να μπω σε τέτοιου επιπέδου συζήτηση σε ένα τεχνολογικό forum.

Εγώ περιμένω απαντήση στο αρχικό μου ερωτήμα.Γιατί δηλαδή ενώ και ό ίδιος παραδέχεται ότι υπάρχουν 6 τομείς αξιολόγησης, αναφορά γίνεται μόνο στη μια. Και γιατί με βάση αυτή τη "μία και μοναδική" γίνεται αξιολόγηση ενός προϊόντος με τον χαρακτηρισμό "χάλια". Δεν πρέπει για την αντικειμενικότητα του πράγματος να αναφερθούν και οι άλλες πέντε?

Επίσης στην αξιολόγηση της τηλεόρασης με βάση την "μία και μοναδική" ιδιότητα παίζουν ρόλο και σε ποιο βαθμό οι συνθηκες φωτισμού του περιβάλλοντος θέασης?

Και τέλος μήπως τα ματια μας είναι ο απόλυτος κριτής, που εν τέλει συμπαθούν ή απορρίπτουν μια προβαλλόμενη εικόνα και όχι τα νούμερα που παρατίθενται στα διάφορα reviews?

Πάντα φιλικά, τις καλημέρες μου.:smileJap:

Γιατί στην OLED της Samsung είναι σωστή η μέτρηση που έχει γράψει (0.022 cd/m2 ); Μου φαίνεται πως είναι εξαιρετικά μεγάλη η διαφορά με αυτή της LG ( 0.0004 cd/m2 ).

Και εμενα εντύπωση μου έκανε , ενώ γνωρίζω πολύ καλά ότι η OLED της samsung είναι πολύ καλύτερη , παρόλα αυτά το μαύρο της δεν είναι και τόσο καλο...

Και κάτι άλλο Leonid... ( Για εσένα )
Έχεις την W905 που είναι Edge led , αυτό που έχω μάθει είναι ότι η edge led όσο πιο μεγάλες inches , τόσο πιο έντονο είναι το clouding.
Απλά θα ήθελα να μου το επιβεβαιώσεις...

Also , Samsung Oled is 0.0022 ( Fixed ). Still the difference is Huge !
http://www.hdtvtest.co.uk/news/ke55s9c-201310273395.htm

@petasis: άρα συμφωνείς ότι το review ακολουθεί κάποια πρότυπα έστω και στη βάση της "τυποποιημένης διαδικασίας" και δεν είναι η μέτρηση μόνο μίας παραμέτρου, αλλά τουλάχιστον έξι όπως και εσύ ο ίδιος αναφέρεις. Οπότε δεν θα ήταν πιο έντιμο και πιο σωστό από τεχνική σκοπιά, όταν χαρακτηρίζεται μια τηλεόραση ..."χάλια", να γίνετε αναφορά σε όλα αυτά τα στοιχεία έστω και ιεραρχικά, παρά στο "ένα και μοναδικό"? Γίνεται κάτι τέτοιο αλήθεια?

Η αντίθεση είναι το μόνο που θα καταλάβεις. Όλα τα άλλα, πρέπει να έχει γράψει ώρες το κοντέρ της ενασχόλησης με την εικόνα για να τα αντιληφθείς.
Όταν η αντίθεση και η στάθμη μαύρου υστερούν, η τηλεόραση είναι χάλια. Για πέταμα για όποιον τον ενδιαφέρει η ποιότητα απεικόνισης.
Πόσες φορές πρέπει να το γράψω;

Σχετικά με την αντικειμενικότητα των reviewers, μπορούμε να διασφαλίσουμε στο απόλυτο, την "έντιμη παράθεση" της πληροφορίας, οπότε εγώ ο "άπειρος αναγνώστης" να μην παρασυρθώ από τον "δόλο" του συγκεκριμένου αρθρογράφου? Διότι βλέπεις εδώ υπεισέρχεται και το στοιχείο της υποκειμενικότητας που περιπλέκει το πράγμα. Ο Άγγλος το βλέπει 8, εσύ το βλέπεις 1 και εκεί αρχίζει η "παραφιλολογία". Αλλά ακόμη και αν δεχθούμε ότι υπάρχει αντικειμενικα δόλος γιατί να μην παραθέσει πιο "ευνοϊκές" μετρήσεις -για τo συγκεκριμένο μοντέλο της LG υπάρχουν ελάχιστα reviews σε όλο το web- και να κάνει τη "δουλεια" του σωστά?

Δεν υπάρχει παραφιλολογία. Τις έγραψα τις 3 εναλλακτικές που έχει ο χρήστης που δεν γνωρίζει τι είναι αυτά που γράφει ένα review.
Οι εντιμότητες και οι προθέσεις είναι εκτός θέματος, και ισχύουν αυτά που ισχύουν και στην καθημερινή σου ζωή. Δες πότε εμπιστεύεσαι τα λεγόμενα κάποιου στον κοινωνικό σου περίγυρο.

Πάμε και στο δια ταύτα... οι βαθμολογίες σαφώς και δεν είναι για να "έχουμε και να λέμε" αλλά αποτελούν ένα αντικειμενικό μέτρο σύγκρισης, άλλο το πως αυτές προκύπτουν - ένθεν κείθεν. Προσωπικά δεν εξέφρασα υπόθεση, αλλά απορία και εσύ για να μου την λύσεις καταφεύγεις στην επιχειρηματολογία του δόλου, της υστεροβουλίας και του κερδοσκοπισμού - την πλέον ...κατάλληλη για την επεξήγηση ενός τεχνολογικού θέματος. Εν τελει, αν όντως με παραπλανούν όπως αβίαστα συμπεραίνεις, γιατί να μην σκεφθώ ότι το ίδιο ενδεχομένως επιχειρείς και εσύ? Μπορείς να μου αποδείξεις το αντιθετο? :cool4:

Δεν υπάρχει *τίποτα* το αντικειμενικό στις βαθμολογίες. Είναι *ξεκάθαρα* *υποκειμενικές* και αφορούν στο τι βάρος δίνει ο κάθε ένας στο κάθε χαρακτηριστικό. Το μόνο αντικειμενικό είναι οι μετρήσεις, και αυτές αν δεν έχουν πειραχθεί.

@warewolf73: εκτιμώ το γεγονός ότι προσέγγισες καθαρά τεχνικά το ζήτημα. Δεν υπάρχει ανάγκη να καταφεύγουμε στην συνομωσιολογία, σε τεχνολογικό forum βρισκόμαστε. :-P

Ναι, αλλά με έχει κουράσει λίγο. Προσπαθείς σώνει και καλά να μειώσεις την σημασία αντίθεσης/στάθμης μαύρου, που είναι το πρωτεύον χαρακτηριστικό της εικόνας.

Επίσης, δεν ανέφερα οτιδήποτε το συνομωσιολογικό. Ότι σου είπα είναι τσεκαρισμένο.

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Please..?

Διάβασε λίγο τι είναι η στάθμη μαύρου και τι η αντίθεση. Είναι *δύο* διαφορετικά νούμερα. Εδώ έχεις βάλει μόνο τις στάθμες μαύρου.
Και είπαμε η μικρότερη, η 0.0004 cd/m2. Αλλά πρέπει να δεις και την αντίθεση.

Μεταξύ πάντως της ανεπιτήδευτης συνομοσιολογίας (εγώ θα την ονόμαζα ρεαλισμό) και της επιτηδευμένης αφέλειας εγώ προτιμώ την πρώτη, διότι αυτή ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα με τις όποιες διαβαθμίσεις αυτή (η πραγματικότητα) έχει. Διότι είναι εκτός πραγματικότητας να υποστηρίζει κάποιος ότι υπάρχουν αξιόπιστοι reviews-reviewers και αντικειμενικές βαθμολογίες. Ένα παράδειγμα για να καταλάβετε τι εννοώ, πριν από κάνα δυό χρόνια που υπήρχαν και οι πλάσμα στο εμπορικό - χορηγικό παιχνίδι, το 0,05 και 0,06 κοντράστ των led ήταν "good contrast" και "good dynamic range" για τους reviewers. Τώρα που στην αγορά, άρα και στην χορηγική πίτα, υπάρχουν μόνο οι led, τα ίδια ακριβώς νούμερα για τους ίδιους ακριβώς reviewers έχουν γίνει "exelent contrast" και "exellent dynamic range". Αυτό θα πει εξέλιξη κύριοι (όχι τεχνολογική, κυρίως γλωσσική). Το μόνο αξιόπιστο και αντικειμενικό και τελικά το μόνο που έχει ουσία σ' αυτές τις κριτικές είναι η καταμέτρηση της σημαντικότερης (με μεγάλη διαφορά από την δευτερη) παραμέτρου της εικόνας, της στάθμης μαύρου και της αντίθεσης της καθε τηλεόρασης, τα υπόλοιπα είναι γλωσσολογικές ασκήσεις.

Αξιολογήσεις είναι εδώ και εδώ:

Η LG: 0.0004 cd/m2
H Samsung: 0.0022 cd/m2

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

H παραβολή που έκανα ήταν καθαρά σχηματική για να αναδείξει το άτοπο της επιχειρηματολογίας στη βάση αυτή. Πολύ απλά αν μπούμε στη κουβέντα ότι "ο Α reviewer σε παραπλανά γιατί τα "παιρνει" το ίδιο μπορεί να σκεφθεί ο οποιοσδήποτε και για σένα που το γράφεις". Δεν σκοπεύω να μπω σε τέτοιου επιπέδου συζήτηση σε ένα τεχνολογικό forum.

Εγώ περιμένω απαντήση στο αρχικό μου ερωτήμα.Γιατί δηλαδή ενώ και ό ίδιος παραδέχεται ότι υπάρχουν 6 τομείς αξιολόγησης, αναφορά γίνεται μόνο στη μια. Και γιατί με βάση αυτή τη "μία και μοναδική" γίνεται αξιολόγηση ενός προϊόντος με τον χαρακτηρισμό "χάλια". Δεν πρέπει για την αντικειμενικότητα του πράγματος να αναφερθούν και οι άλλες πέντε?

Επίσης στην αξιολόγηση της τηλεόρασης με βάση την "μία και μοναδική" ιδιότητα παίζουν ρόλο και σε ποιο βαθμό οι συνθηκες φωτισμού του περιβάλλοντος θέασης?

Και τέλος μήπως τα ματια μας είναι ο απόλυτος κριτής, που εν τέλει συμπαθούν ή απορρίπτουν μια προβαλλόμενη εικόνα και όχι τα νούμερα που παρατίθενται στα διάφορα reviews?

Επειδή ακριβώς είμαστε σε τεχνολογικό φόρουμ, γιατί η κουβέντα δεν έχει σταματήσει στο ότι κατά ISF η αντίθεση και η στάθμη μαύρου είναι το κύριο χαρακτηριστικό της εικόνας;
Δεν μας κάνει το ISF; Δεν ξέρουν από εικόνα;

Φυσικά και παίζουν ρόλο και μάλιστα τεράστιο. Η απορία ποια ακριβώς είναι?

Ασφαλώς και συμβαίνει αυτό, ωστόσο, τα διάφορα reviews, fora, αναλύσεις καλύπτουν πολλές και διάφορες πτυχές του θέματος. Απευθύνονται δε στους πάντες, από τον τελείως αρχάριο μέχρι τον απόλυτα ''καμμένο''. Γι' αυτό τις περισσότερες φορές υπάρχει μια σχετική σύγχυση ως προς την επιλογή-κατανόηση των λέξεων για την περιγραφή μιας εικόνας και της απόδοσής της. Το ''εξαιρετικό/θαυμάσιο/υπέροχο/πάρα πολύ καλό'' μπορεί να έχει για 10 διαφορετικούς ανθρώπους άλλο ποσοτικό και ποιοτικό βάρος. Από την άλλη, οι μετρήσεις (βγάζοντας έξω κάθε κακόβουλο παράγοντα) έχουν μια σιγουριά και κοινό τρόπο αποκωδικοποίησης για τον καθένα, ώστε όλοι όσοι τις διαβάζουν να μιλούν ''την ίδια γλώσσα''.

Η λέξη εξαιρετικός δεν νομίζω ότι χρήζει ιδιαίτερης ερμηνείας ή αλλάζει σημασία ανάλογα με τον αποδέκτη της, διότι αν συνέβαινε κάτι τέτοιο οι λέξεις θα έχαναν το νόημά τους και οι άνθρωποι θα επικοινωνούσαν με γρυλίσματα ή θα έπρεπε για να αρθρώσουν μια πρόταση να έχουν στη τσέπη τους όλους τους τόμους του ..... Βαθρακοκοίλη. Όταν σχετικοποιείται η έννοια των λέξεων δημιουργούνται παρερμηνείες που εξυπηρετούν σκοπιμότητες.

Η λέξη εξαιρετικός δεν νομίζω ότι χρήζει ιδιαίτερης ερμηνείας ή αλλάζει σημασία ανάλογα με τον αποδέκτη της, διότι αν συνέβαινε κάτι τέτοιο οι λέξεις θα έχαναν το νόημά τους και οι άνθρωποι θα επικοινωνούσαν με γρυλίσματα ή θα έπρεπε για να αρθρώσουν μια πρόταση να έχουν στη τσέπη τους όλους τους τόμους του ..... Βαθρακοκοίλη. Όταν σχετικοποιείται η έννοια των λέξεων δημιουργούνται παρερμηνείες που εξυπηρετούν σκοπιμότητες.

Ή το έγραψα άσχημα ή δεν με εννόησες ή και τα δύο. Ξαναπροσπαθώ..

Η λέξη ''εξαιρετικό'' σημαίνει αυτό που σημαίνει, όμως...το εξαιρετικό του ενός, μπορεί να είναι πολύ καλό για τον άλλο, μέτριο για τον τρίτο, άριστο για τον τέταρτο, επαρκές για τον πέμπτο. Δεν έχει σχέση με την ερμηνεία της λέξης εξαιρετικό, αλλά, με τη διάσταση (ασφαλώς υποκειμενική) που δίνει ο καθένας. Εν ολίγοις, όταν διαβάζω ότι ένας ριβιούερ θεωρεί εξαιρετική μια τηλεόραση, δεν αμφισβητώ το γεγονός ότι για εκείνον η συγκεκριμένη είναι εξαιρετική επιλογή, αλλά, κατά πόσο συμπίπτει το εξαιρετικό δικό του με το δικό μου.

Αυτά περί του ερμηνευτικού.

Αν επιθυμείς να πιάσουμε το θέμα και δικονομικά πάμε και στον Βαθρακοκοίλη!!:D

Re: Απάντηση: Re: Contrast ratio-Λόγος αντίθεσης

Εν ολίγοις, όταν διαβάζω ότι ένας ριβιούερ θεωρεί εξαιρετική μια τηλεόραση, δεν αμφισβητώ το γεγονός ότι για εκείνον η συγκεκριμένη είναι εξαιρετική επιλογή, αλλά, κατά πόσο συμπίπτει το εξαιρετικό δικό του με το δικό μου.

Βέβαια, το *μέγα* ερώτημα είναι αν ο reviewer θα αγόραζε αυτήν που αξιολογεί σαν εξαιρετική... :flipout:
(Ή τα γράφουμε απλά για να λέμε...)

Αν και κανονικά, θα έπρεπε να δέσουμε τον Steve Withers μπροστά από μια 47LB730, να την βλέπει ένα μήνα συνέχεια, και να του λέμε συνέχεια "της έβαλες 8 και την χαρακτήρισες προτεινόμενη", για να μάθει... :flipout:

:flipout:
Μια τηλεόραση με IPS πάνελ είναι, με μαύρο στο 0.2 (σωστά τα μηδενικά) και αντίθεση από την εποχή του 2006. Που βαθμολογήθηκε με 8 από τον εν λόγω κύριο... :flipout:

Και εμενα εντύπωση μου έκανε , ενώ γνωρίζω πολύ καλά ότι η OLED της samsung είναι πολύ καλύτερη , παρόλα αυτά το μαύρο της δεν είναι και τόσο καλο...

Και κάτι άλλο Leonid... ( Για εσένα )
Έχεις την W905 που είναι Edge led , αυτό που έχω μάθει είναι ότι η edge led όσο πιο μεγάλες inches , τόσο πιο έντονο είναι το clouding.
Απλά θα ήθελα να μου το επιβεβαιώσεις...

Also , Samsung Oled is 0.0022 ( Fixed ). Still the difference is Huge !
http://www.hdtvtest.co.uk/news/ke55s9c-201310273395.htm
Συνήθως όπως είπες όσο μεγαλύτερες ίντσες τόσο μεγαλύτερο και το φαινόμενο << συννεφιασμένη Κυριακή >>. Στη δική μου πάντως αλλά και σε μερικές άλλες που έτυχε να δω και σε μαγαζιά με χαμηλό φωτισμό αλλά και σε σπίτια 2 κομμάτια ( με εξαίρεση μία σε κατάστημα ) επικρατεί << ηλιοφάνεια >> πρέπει να ψάξεις για να βρεις συννεφάκι, που σίγουρα υπάρχει όπως σε όλες τις Led, αλλά είναι απειροελάχιστό.
Αυτό που υπάρχει σε όλες όμως, είναι δεξιά και αριστερά σε έκταση περίπου 1 έως 1,5 cm, από το bezel προς τα μέσα ανά 5 με 10 cm από πάνω προς τα κάτω, κάτι σαν πολύ πολύ αχνή σκιά, που φαίνεται όταν στις άκρες του πάνελ υπάρχει λευκό ή κάποιο πολύ ανοιχτό χρώμα. Σε καμία περίπτωση δεν ενοχλεί και για να γίνει αντιληπτό πρέπει να το << ψάχνεις >> , αλλά όμως έστω και για αυτό, αψεγάδιαστα τα πάνελ, δε τα λες. Αυτά τα πάνελ μάλιστα της 905 είναι της Samsung, που είναι καλύτερα της AUO, αλλά έστω και αυτό το λίγο, το θεματάκι τους το έχουν.
Η εικόνα πάντως στο σύνολό της γενικώς και ειδικώς για Led Lcd είναι πραγματικά πάρα πολύ καλή.