Μ.Τζωρτζάκης - MTZ audio
AVClub Addicted Member
Βασικά ευχαριστώ για το χρόνο σου
Μάλιστα. Οπότε μου έβγαλες καμπίνα με mdf 19αρι; Προφανώς με 15άρι δεν έχει σχέση το σχέδιο ε;
Εγώ με το WinISD Pro Alpha έβγαλα μια καμπίνα στα 6,26 Λίτρα. Πάλι bass reflex σχεδιασμος. Παίζει ρόλο το κέντρο του ηχείου και του σωλήνα. Κάποτε που είχα ρωτήσει κάποιον, μου είχε πεί τον σωλήνα όπου και να τον βάλεις ΣΤΟ ΗΧΕΙΟ, το ίδιο κάνει.
Το θέμα είναι το cross ρε γαμώτο. Και δεν μπορώ να βρώ πουθενά το Le του ηχείου ώστε να δώ τι θα γίνει με το Zobel Circuit.
Οι διαστάσεις είναι εσωτερικές
Για τήν συγκεκριμμένη εφαρμογή ΟΧΙ μεγαλύτερο απο 19mm MDF γιατί θα αλλοιώσει το porocity index στίς χαμηλές συχνότητες (τον δείκτη απορόφησης που στήν παρούσα εφαρμογή είναι 0.975 , δηλαδή αρκετή απορρόφηση - όσο παχαίνει το MDF Μεγαλώνει η ανακλαση μέσα στήν καμπίνα )
Το WinISD , εβγαλε ένα optimum ογκο σύμφωνα με κάποια κριτήρια που είναι σταθερά για ολες τίε μονάδες , αλλά σε ΑΔΕΙΟ κουτί (δέν νομίζω οτι μπορεί να υπολογίσει το damping )
Το που θα μπεί ο σωλήνας και που η μονάδας , δέν είναι απλά κρίσιμο , ΑΛΛΑ ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΗΣ σημασίας , ίσως είναι και πιο βασικό απο το Χ , γιατί τα παραπροϊόντα που θα βγούν απο το σωλήνα (οταν βάλεις μονάδα και σωλήνα οπου ναναι ) θα λερώσουν πολύ τήν κρίσιμη περιοχή 200-1000Ηz και μάλιστα μη γραμμικά (ανάλογα με τήν ένταση ) και μετά δέν γίνεται τίποτα - ...προφανώς αυτός που στο είπε δέν θάχε ασχοληθεί σε βάθος o ανθρωπος (αλλά δέν είναι και απαραίτητο , οι απαιτήσεις καθορίζουν τον βαθμό ενασχόλησης και τήν σχολαστικότητα στήν εφαρμογή )
Το RC , δέν είναι τόσο κρίσιμο σε αυτή τήν σχεδίαση , ή τουλάχιστον είναι λιγότερο κρίσιμο απο ΟΛΑ τα υπόλοιπα , μάλιστα ειδικά στίς μονάδες που σκορπάνε απο παντού , δηλαδή τίς μικρές μονάδες μερικές φορές κάνουμε κάποια Χ που στο μάτι μέν μπορεί να μήν είναι καλά , αλλά απο απόκριση είναι μιά χαρά
Οπότε αποφάσισε τί καμπίνα θα κάνεις , γιατί στο Χ θα πρέπει να κάνουμε κάτι και για τίς περιθλάσεις στήν περιοχή 1000-3500Hz , εκεί δηλαδή που είναι συγκρίσιμα τα μήκη κύματος και οι διαστάσεις του κουτιού - οπερ θέλουμε διαστάσεις -
Επίσης ένα ακόμα ρόλο θα παίξει η τοποθέτηση και η επιθυμία του ηχητικού χαρακτήρα που θέλεις (δηλαδή αν το ηχείο θα είναι με τήν μεσαία μπροστά , ή κάπως ουδέτερο ή εντελώς μόνιτορ κλπ κλπ)
Βέβαια , το πλέον βέβαιο είναι οτι αποκλείεται να εκμεταλευθούμε τίς μονάδες στο 100% γιατί ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ...αλλά θα "μαντέψουμε"
Last edited: