CRT vs. LCD/Plasma

Re: CRT vs. LCD

Την CRT σου πάλι, γιατί να τη συγκρίνω;

My point is ότι μια πολύ καλή crt οθόνη(που ήταν σαφώς ανώτερες από τις crt τηλεοράσεις) είναι ακόμα και σήμερα καλύτερη από τις tft. Την οθόνη μου την είχα πάρει πριν από 10 χρόνια πάνω από 300.000 δραχμές και την έχω μέχρι σήμερα γιατί πολύ απλά δεν έχω δει κάτι καλύτερο(ειδικά για παιχνίδια).

Ειδικά στα crt monitor η τεχνολογία άρχισε να γίνεται χειρότερη όσο πέρναγαν τα χρόνια, γιατί τα crt άρχισαν να θεωρούνται low tech/φτηνή λύση σε σχέση με τα tft. Αυτό είχε αποτέλεσμα τα πιο σύγχρονα crt monitor να είναι πολλές κλάσεις κατώτερα σε σχέση με τα παλιότερα crt και για αυτό τα tft να φαίνονται καλύτερα.

Στις τηλεοράσεις, οι crt έχουν μείνει πίσω κυρίως λόγω της ανάλυσης(και refresh rate). Αν και πάλι, για συμβατική tv είναι συνήθως ανώτερες. Και το 99% του χρόνου, οι έλληνες βλέπουν συμβατική tv.

ειτε μας αρεσει ειτε οχι οι CRT τελειωσανε.Δεν υπαρχουν πια ν'αγορασει κανεις εκτος κατι μοντελα της πλακας.Αυτο φυσικα μ'εχει απασχολησει γιατι
δεν εχω φλατ τηλεοραση σπιτι μου και θα κρατησω τις CRT μεχρι να τα φτυσουν οποτε αναγκαστικα θα παω σε φλατ.Να πω την αληθεια εως προτινος με ειχε καταλαβει πανικος τι θα αναγκαστω ν'αγορασω γιατι η εικονα που εβλεπα ηταν επιεικως απαραδεκτη.Το σημα των ελληνικων καναλιων ειναι ακομα σαφως χειροτερο σε φλατ.Αλλα τα πραγματα βελτιωθηκαν αισθητα τα τελευταια δυο χρονια.Μην ξεχναμε οτι φλατ ηδη υπαρχουν κατι χρονια τωρα και μερικοι για να κανουν τους εξυπνους ειχαν παρει απο την πρωτη μερα που κυριολεκτικα δεν βλεποντουσαν.
Μπορω να πω οτι με το LED η προσωπικη μου αποψη ειναι το μαυρο βελτιωθηκε αισθητα σε σημειο να λεω μεσα μου οτι μπορω πλεον να δω εικονα.Αυτο που δεν μου αρεσει ακομα ειναι η διαβαθμιση του γκρι που θελει βελτιωση και η κινηση. Αυτο το πιξελιασμα υπαρχει παντα αλλα με διαφορα συστηματα εχει μειωθει αισθητα στα καλα μοντελα.
Οι φλατ δεν φτιαχτηκαν ποτε για να δειχνουν PAL.Επειδη ειμαστε ετη φωτος πισω και εχουμε αυτο το σημα πουλανε χαρντουερ που δεν ειναι φτιαγμενο για να βλεπεις τα ελληνικα καναλια που ομως αυτα βλεπει ο πολυς κοσμος.Αυτη ειναι μια κωμκη κατασταση που καποτε θα τελειωσει.
Οι CRT φτιαχτηκαν και εζησαν μαζι με τα παλια σηματα.Οσο ομως καλουνται να δειχνουν το σημα αυτο ειναι παντα μπροστα.
Οσον αφορα σκρηνσοτς,ταχουμε πει,το μαυρο κυριως παντα φαινεται δεκα φορες καλυτερο στα σκρηνσοτς οποτε τι να πει κανεις.

Βρε παιδια, εγω παντως δεν εχω ακουσει κανεναν να λεει πως οι crt ειναι καλυτερες σε εικονα dvd (αφου το dvd player συνδεεται στην τηλεοραση με hdmi), δεν νομιζω πως υπαρχει αντιρρηση σ αυτο..

Αυτο το οποιο λεγεται ειναι οτι οι crt υπερτερουν στο τηλεοπτικο σημα, πραγμα που δεν πιστευω που υπαρχει καποιος στα λογικα του που μπορει να το αρνηθει..
Αυτο βεβαια ισχυει για τα ελληνικα καναλια και για οσο αυτο το αισχος συνεχιστει γιατι οποιος εχει δει δορυγορικα καναλια ξερει..

Αρα λοιπον δεν γινεται αδικα ο εκθειασμος των crt απεναντι στις lcd στο τηλεοπτικο σημα παντα...

Απάντηση: CRT vs. LCD

<όταν έδειχνε υπότιτλους σκοτείνιαζε όλη η υπόλοιπη εικόνα>

Φίλε JL τι μου θύμισες!!! όντως οι SELECO είχαν αυτό το πρόβλημα!!!!
Και μια διόρθωση δεν έχω (ακόμα) 9'', έχω 8''. :flipout::flipout::flipout:

Last edited:

My point is ότι μια πολύ καλή crt οθόνη(που ήταν σαφώς ανώτερες από τις crt τηλεοράσεις) είναι ακόμα και σήμερα καλύτερη από τις tft. Την οθόνη μου την είχα πάρει πριν από 10 χρόνια πάνω από 300.000 δραχμές και την έχω μέχρι σήμερα γιατί πολύ απλά δεν έχω δει κάτι καλύτερο(ειδικά για παιχνίδια).

Κατα την αποψη σου ειναι καλυτερη. Ακομη θυμαμαι πσοσο με ετσουζαν τα ματια μου μετα απο 1-2 ωρες μπροστα στην CRT οθονη του υπολογιστη που ειχα πριν 5-6 χρονια. Κοντευα να τυφλωθω. Με τις LCD καθομαι ανετα με τις ωρες χωρις προβλημα.

Ασε και την ακτινοβολια που τρως καθε μερα. Αλλο θεμα αυτο...

Οταν το CRT μονιτορ δεν μπορούσε ανανέωση >75hz φυσικά και είχες πρόβλημα.Στις τηλεοράσεις οι τελευταίες σειρές προτού σταματήσουν στην Ευρώπη είχαν την περίφημη Cybertube της LG-Philips ή παρόμοια της Panasonic είχαν ψηφιακό σασι ,10hz κλπ και δεν δημιουργούσαν πρόβλημα κούρασης.

Παρεπιπτώντος η Grundig διανέμει καλές CRT πχ στην Γαλλία (τυχαία το βρήκα)

http://www.grundig.fr/index.php?id=877

Η GRUNDIG ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΕΣ LCD-PLASMA ΠΟΥ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΩΘΗΘΕΙ ΣΩΣΤΑ.

Καλές CRT τηλεοράσεις με βελτιώσεις φαίνεται ότι υπάρχουν ακόμα σε άλλες αγορές όπως ανέφερα πιο πάνω,και βρήκα με αναζήτιση.
Για την φίρμα Grundig έχει επαναμφανιστεί με μεγάλη γκάμα LCD και με ιδιαίτερα μοντέλα ανά χώρα,μετέχει σε ειδικές εκθέσεις,σε τεστ περιοδικών (στην Γερμανία),αλλά καί εχω αναφέρει και σχετικά (μαζί μ'άλλες παλιές γνωστές φίρμες) γιατί έτυχε και είδα κάποιες,και το έψαξα λίγο .....

http://www.avclub.gr/forum/showpost.php?p=766604&postcount=44

http://www.avclub.gr/forum/showpost.php?p=767259&postcount=46

Last edited:
Απάντηση: Re: CRT vs. LCD

Εγώ πλέον περιμένω την νέα φουρνιά LED: νομίζω με πραγματικό μαύρο στις σκοτεινές σκηνές (έστω και με λίγο blooming που και οι CRT έχουν σε κάποιο βαθμό), δεν θα έχουν κανένα σημείο υπεροχής οι CRT σε σχέση με τις LCD (γιατί φυσικά και μια κούρο δείχνει καλύτερα από μια CRT ήδη)...

Έχουν και την ίδια τιμή?

Μπα... Είναι φθηνότερες :flipout:
Κοντά στα 2500 έκανε η 9618 στις 32". Σήμερα θες πολύ λιγότερα για 46"...

Οταν το CRT μονιτορ δεν μπορούσε ανανέωση >75hz φυσικά και είχες πρόβλημα.Στις τηλεοράσεις οι τελευταίες σειρές προτού σταματήσουν στην Ευρώπη είχαν την περίφημη Cybertube της LG-Philips ή παρόμοια της Panasonic είχαν ψηφιακό σασι ,10hz κλπ και δεν δημιουργούσαν πρόβλημα κούρασης.

Αν θυμαμαι καλα εδινε 1024x768 στα 82 Hz αλλα και τα 82 Hz δεν ειναι αρκετα για να μην υπαρχει flicker.-bye-

Eπειδή μιλάς για οθόνη υπολογιστή,παίζει ρόλο και κάρτα γραφικών.
Eπίσης στις τηλεοράσεις CRT οι μικρομετρικές ρυθμίσεις είναι διαφορετικές από τα monitor.

Εγώ λέω να βάλουμε και τις πλάσμα στο παιχνίδι,

Ιέφτασεεεν! :flipout: :flipout:

Το ίδιο καρέ, από το ίδιο δισκάκι DVD, σε αναπαραγωγή από την U10 (από την ίδια φωτογραφική μηχανή, με τις ίδιες ρυθμίσεις):

PLASMA

DSC02155.jpg

Για να θυμηθούμε και τις παλιές:

LCD

bLCD.jpg

CRT

bCRT.jpg

Oρίστε και το screen capture από το ίδιο DVD για πιο ενδελεχείς συγκρίσεις... :D

cap013-3.jpg

....Όλες μου οι τηλεοράσεις και monitor είναι lcd λόγω χώρου - full hd - μεγέθους/τιμής αλλά έχω στο χωριό μια Luxor 26¨ Σουηδική του 1978 που παίζει μια χαρά(με κάποια service στα τόσα χρόνια) και αναρωτιέμαι αυτές που έχουμε όλοι σχεδόν(lcd-plasma) θα αντέξουν τόσο καιρό να βλέπουμε ή κάθε 5 χρόνια θα τις πετάμε...???

Ιέφτασεεεν! :flipout: :flipout:

Το ίδιο καρέ, από το ίδιο δισκάκι DVD, σε αναπαραγωγή από την U10 (από την ίδια φωτογραφική μηχανή, με τις ίδιες ρυθμίσεις):

.............

Είχες σίγουρα τις ίδιες ρυθμίσεις στην φωτογραφική?? Γιατί τόσο μεγάλη απόκλιση στα χρώματα της Πλασμα απο τις άλλες δύο ??. Διαφορετικό White Balance ή μήπως scart vs hdmi ??.:confused:

Ποιά απόχρωση (πλασμα vs lcd/crt) σου φαίνεται πιό πιστή σε αυτό που προσλαμβάνεις με τα μάτια σου ??.:rolleyes:

Εχει σχέση το χρώμα του screen capture με το χρώμα που βλέπεις στο μονιτορ κατα το playback ?. Νομιζω οτι πολλά screen captures δεν δείχνουν σωστά τα χρώματα των χρωματικών περιοχών BT.601/BT.709, τα δείχνουν σαν να ήταν sRGB.

Ποιά διαδικασία resampling ακολούθησες. Το έντονο moire/aliasing φαίνεται και στο 100% του πρωτοτυπου jpeg ??. Αν όχι δοκίμασε με το irfanview-save for web, με αλγόριθμο catmull rom. H καλύτερα το standalone Riot για να μην καταστρέφονται και τα exif.
Τα moire/aliasing είναι χαρακτηριστικό αλγορίθμων όπως nearest neighbour/box όταν κάνεις σμίκρυνση εικόνας με μεγάλη οξύτητα.:grandpa:

Πες μου οτι δεν είχες στο τέρμα την οξύτητα στην crt να ησυχάσω.;)

Last edited:

Είχες σίγουρα τις ίδιες ρυθμίσεις στην φωτογραφική?? Γιατί τόσο μεγάλη απόκλιση στα χρώματα της Πλασμα απο τις άλλες δύο ??. Διαφορετικό White Balance ή μήπως scart vs hdmi ??.:confused:

Ποιά απόχρωση (πλασμα vs lcd/crt) σου φαίνεται πιό πιστή σε αυτό που προσλαμβάνεις με τα μάτια σου ??.:rolleyes:

Εχει σχέση το χρώμα του screen capture με το χρώμα που βλέπεις στο μονιτορ κατα το playback ?. Νομιζω οτι πολλά screen captures δεν δείχνουν σωστά τα χρώματα των χρωματικών περιοχών BT.601/BT.709, τα δείχνουν σαν να ήταν sRGB.

Ποιά διαδικασία resampling ακολούθησες. Το έντονο moire/aliasing φαίνεται και στο 100% του πρωτοτυπου jpeg ??. Αν όχι δοκίμασε με το irfanview-save for web, με αλγόριθμο catmull rom. H καλύτερα το standalone Riot για να μην καταστρέφονται και τα exif.
Τα moire/aliasing είναι χαρακτηριστικό αλγορίθμων όπως nearest neighbour/box όταν κάνεις σμίκρυνση εικόνας με μεγάλη οξύτητα.:grandpa:

Πες μου οτι δεν είχες στο τέρμα την οξύτητα στην crt να ησυχάσω.;)

Δυστυχώς μετά λύπης μου μόλις διαπίστωσα πως το ηλίθιο - αλλά κατά τ' άλλα βολικότατο - photobucket, χαλάει τα exif των φωτογραφιών. Μόλις βρω λίγο χρόνο, θα προσπαθήσω να τις ανεβάσω ξανά, με κάποιον τρόπο που να φαίνεται (είμαι ανοιχτός σε δοκιμασμένες λύσεις). Μέχρι τότε και για όσους ενδιαφέρονται, οι φωτογραφίες έχουν τραβηχθεί με την ίδια μηχανή σε πλήρως χειροκίνητη λειτουργία, με τις εξής ρυθμίσεις:

Κλείστρο: 1/20sec
Διάφραγμα: f2.8
Ευαισθησία: ISO100
WB: Cloudy (6500K)

Προφανώς, η Plasma έχει πιο θερμή θερμοκρασία λευκού από την LCD και την CRT. Οι δύο τελευταίες δεν είναι δικές μου, τις είχα φωτογραφίσει πέρισυ σε ένα μικρό στούντιο που τις χρησιμοποιούσαν για μοντάζ και έλεγχο. Υπήρχε ένα μικρό φωτιστικό γραφείου, αλλά μια και η μηχανή ήταν σε πλήρως χειροκίνητη λειτουργία, αποκλείεται να έχει επηρεάσει χρωματικά το αποτέλεσμα (ειδικά για την περίπτωση της CRT, βρισκόταν πίσω από το επίπεδο της οθόνης). Μου είχαν πει πως ήταν "καλιμπραρισμένες", αλλά μάλλον εννοούσαν απλώς ρυθμισμένες με τις σχετικές καρτέλες ελέγχου. Το DVD-Player ήταν συνδεδεμένο με RGB-SCART στην CRT και η LCD τροφοδοτούνταν με VGA με player το WinDVD 4.0. Mε το ίδιο πρόγραμμα έκανα και το capture και δεν βλέπω διαφορά σε σχέση με το playback.

Η Plasma φωτογραφήθηκε στην κρεβατοκάμαρά μου, σε σκοτάδι. To Player εδώ ήταν συνδεδεμένο αναλογικά με component σε ανάλυση 576p. H τηλεόραση είναι ρυθμισμένη με τις καρτέλες ελέγχου του DVE και THX, για την συγκεκριμένη είσοδο.

Το moire που παρατηρείς στην CRT δεν έχει να κάνει με επεξεργασία η ρυθμιστικό οξύτητας, αλλά στο γεγονός πως το dot pitch μίας 29άρας CRT είναι περίπου 1mm και τα διαχωριστικά της μάσκας και των γραμμών σάρωσης είναι επίσης πιο χοντρά από τα διαχωριστικά εικονοστοιχείων μίας σύγχρονης Plasma/LCD.

Ωραίες φαίνονται από 2 μέτρα και άνω οι μικροσκοπικές χοντρούλες, αλλά αν τις πλησιάσεις αρκετά για να γεμίσουν το οπτικό σου πεδίο όπως μία μεγάλη LCD ή Plasma, θα δεις πολλά πράγματα που θα σε χαλάσουν...

Όσον αφορά τη σύγκριση της Plasma με την τελευταία δική μου CRT που αντικατέστησε, καλύτερων προδιαγραφών από αυτής του στούντιο και με ρυθμισμένο το λευκό στους 6500Κ, μπορείς να διαβάσεις τις εντυπώσεις μου εδώ.

Χμμμ τεράστια ομως η διαφορά, ειδικά αν σκεφθείς πως ηταν και οι τρείς "καλιμπραρισμένες" !!.

Για το moire ... εχω πλησιάσει σε crt και moire δεν βλεπω παρα μόνο την μάσκα/φωτεινές κουκίδες.

Αν το κάδρο που βλέπω δεν είναι πολύ κροπαρισμένο ένας αισθητήρας 10Μπιξελ π.χ. θα έπρεπε να είχε αποτυπώσει μια προς μια τις κουκίδες και την γεωμετρία της μάσκας (4χ oversampling) και αυτά θα φαίνονται στο 100%. Ομως μετα απο σωστό resampling σε 1024 (περίπου 25% του αρχικού) θα πρέπει να συμβεί η ίδια ολοκλήρωση που βλέπουμε με τα μάτια μας όταν απομακρυνόμαστε απο την οθόνη δηλ. εικόνα συμπαγής.
Αν χρησιμοποιηθούν αρκετά λιγότερα πίξελ ενδεχομένως (εξαρτάται και απο το antialiasing φίλτρο) να εμφανιστεί moire στην λήψη και αυτό βέβαια είναι δύσκολο να διορθωθεί. Γιαυτό ρώτησα αν φαίνεται moire στο πρωτότυπο αρχείο σε 100% μεγένθυση.

Αυτά θεωρητικά ... θα τραβήξω και την δικιά μου crt να δώ και στην πράξη τι γίνεται.

Α ... και ο χρόνος έκθεσης θα πρέπει να είναι ακέραιο πολλαπλάσιο του χρόνου ανανέωσης. Το 1/20 σε καλύπτει για 100Hz αλλά όχι για 50Hz.

Πολύ καλή παρουσίαση/ρηβιού της παννυ. :worshippy:

Σ' ευχαριστώ φίλε Ηλία... :ernaehrung004:

Ως προς τα παιδιά του στούντιο δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω επακριβώς τί έχουν κάνει, αν και η εμπειρία έχει δείξει πως πολλές φορές γίνεται κατάχρηση του όρου, μόνο για την Panasonic μπορώ να σε διαβεβαιώσω πως δεν είναι καλιμπραρισμένη, απλώς ρυθμισμένη με τις σχετικές καρτέλες του AVS, DVE και THX, χωρίς τη χρήση οργάνων.

Για το moire έχεις δίκιο, στην πρωτότυπη φωτό στο 100% φαίνεται μόνο η μάσκα με τις γραμμές σάρωσης. Πάντως, αν κάνεις κλικ πάνω στην φωτό, όπου τη δείχνει σε μεγαλύτερο μέγεθος, δεν είναι και τόσο έντονο το φαινόμενο. Αρχικός στόχος ήταν να ανέβει η πλήρης φωτό χωρίς κανένα resize, αλλά την πάτησα. :p

Για την ιστορία, οι επίπεδες CRT τηλεοράσεις κορεάτικης και κινέζικης προέλευσης, είχαν ως επί το πλείστον προβλήματα moire (που δεν οφείλονταν σε resize φωτογραφίας :D ), ειδικά οι short tube, σοβαρότατα.
Εδώ βέβαια, δεν αναφερόμαστε σε τέτοια τηλεόραση...

Οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν όλες με pause, οπότε δεν ήταν επιτακτικός ο κανόνας του ακέραιου πολλαπλάσιου. Το 1/20 επιλέχτηκε με γνώμονα το πιο κοντινό σε αυτό που βλέπει το μάτι, αποτέλεσμα με αυτή τη μηχανή (και πάλι απέχει παρασάγγας, :flipout: καμμία φωτογραφία δεν μπορεί να υποκαταστήσει την πραγματική στοίχιση των συσκευών δίπλα-δίπλα, ακούς petasis; )...

Αναμένω με ανυπομονησία και τις δικές σου φωτό... -bye-