DAC έως 1300€

Το pickup παίζει σε pure direct mode - όλα τα ηλεκτρονικά είναι off

Τώρα αν σνομπάρουμε και το DSP ειδικά σε χώρους που δεν είναι ιδανικοί για ήχο σαν το δικό μου με πλάγιους τοίχους κοντά στα ηχεία και διάφορα άλλα, παραιτούμαι 😅 Υπάρχει βασική έλλειψη αντίληψης του πως δουλεύουν συστήματα ήχου σε συνδυασμό με το χώρο
Το γεγονος οτι καθεσαι 3.5μ μακρια σε δωματιο 15τμ αναιρει καθε αρχη ακουστικης!

Καταρχας καθεσαι πολυ μακρια και δεχεσαι πολυ περισσοτερο εμμεσο ηχο, δευτερον καθεσαι σιγουρα κοντα στον τοιχο απο πισω οποτε τα μπασα ενισχυονται και θολωνουν τις αλλες συχνοτητες και εχεις φαινομενο comb filtering , το 100 silver 7g παραγει εντονο μπασο και σε τοσο μικρο δωματιο αναγκαστικα θα μπουμαρει.

Αρα πας να φτιαξεις με το dsp μια διαταξη εντελως λανθασμενη.

Δεν έχεις και εντελώς άδικο, τα ηχεία είναι μεγάλα για το χώρο, ή σε κάθε περίπτωση για το καθιστικό των 15τμ γιατί ο χώρος σύνολο είναι στα 30τ.μ. 5 μέτρα είναι το μήκος και έχω 1.5 μέτρο πίσω μου με βαριές κουρτίνες. Υπάρχει χοντρό χαλί στο δάπεδο και διάφορα επιπλάκια δεξιά κ αριστερά. Σε κάθε περίπτωση πάντως τα ηχεία όντως χωρίς DSP ήταν για επιστροφή και τα πήρα μ' αυτό το σκεπτικό μιας και είχα 30 μέρες δοκιμή. Με πολύ κόπο και δοκιμές παίζουν αξιοπρεπώς και χωρίς να μπουμάρουν μέχρι 90dB άνετα. Η λογική επιλογή για το χώρο μου ήταν κάποιο απ' τα Elac Debut μοντέλα αλλά θα έπρεπε να δω και σε κάτι άλλο για ενισχυτή και δεν ήμουν διατεθειμένος να μπω στη διαδικασία. Έχω ένα ηχείο ικανό να παίξει και σε πολύ μεγαλύτερο χώρο μελλοντικά και προς το παρόν ακόμα και να εκμεταλλεύομαι το 60-70% του είναι αναβάθμιση από τα προηγούμενα Q acoustics που είχα.
Απ' τη στιγμή που αναγνωρίζεις τη σημασία του χώρου για τα ηχεία πως γίνεται να είσαι αντίθετος στο DSP? Ακόμα και μια αμελητέα πτώση στην ποιότητα του ήχου αν υπάρχει ας πούμε απ' το processing σε ψηφιακές πηγές, τα οφέλη είναι τεράστια συγκριτικά, χωρίς να χρειαστεί να μπει κάποιος σε διαδικασίες bass traps κτλ.

Αν είχες καλό ενισχυτή και καλό dac ,καθόσουν στα 2-2.5μ με κατάλληλη απόσταση από τα τοιχωματικα όρια θα καταλάβαινες ότι η εφαρμογή Dsp περισσότερο θα θόλωνε και θα έκανε πιο μαλθακό και λιγότερο ρυθμικό τον ήχο παρά θα τον έφτιαχνε

Μόνο ένας τύπος dsp βελτιώνει τον ήχο του dac και αυτό είναι μια υψηλής ποιότητας υλοποίηση ψηφιακού volume control για να μειωθεί η στάθμη του ήχου από το transport στο dac κατά 3-4db διότι πρώτον αποφεύγει τα inter sample overs και δεύτερον να γίνει το φαινόμενο overshoot από το reconstruction filter του dac

Δεν έχεις και εντελώς άδικο, τα ηχεία είναι μεγάλα για το χώρο, ή σε κάθε περίπτωση για το καθιστικό των 15τμ γιατί ο χώρος σύνολο είναι στα 30τ.μ. 5 μέτρα είναι το μήκος και έχω 1.5 μέτρο πίσω μου με βαριές κουρτίνες. Υπάρχει χοντρό χαλί στο δάπεδο και διάφορα επιπλάκια δεξιά κ αριστερά. Σε κάθε περίπτωση πάντως τα ηχεία όντως χωρίς DSP ήταν για επιστροφή και τα πήρα μ' αυτό το σκεπτικό μιας και είχα 30 μέρες δοκιμή. Με πολύ κόπο και δοκιμές παίζουν αξιοπρεπώς και χωρίς να μπουμάρουν μέχρι 90dB άνετα. Η λογική επιλογή για το χώρο μου ήταν κάποιο απ' τα Elac Debut μοντέλα αλλά θα έπρεπε να δω και σε κάτι άλλο για ενισχυτή και δεν ήμουν διατεθειμένος να μπω στη διαδικασία. Έχω ένα ηχείο ικανό να παίξει και σε πολύ μεγαλύτερο χώρο μελλοντικά και προς το παρόν ακόμα και να εκμεταλλεύομαι το 60-70% του είναι αναβάθμιση από τα προηγούμενα Q acoustics που είχα.
Απ' τη στιγμή που αναγνωρίζεις τη σημασία του χώρου για τα ηχεία πως γίνεται να είσαι αντίθετος στο DSP? Ακόμα και μια αμελητέα πτώση στην ποιότητα του ήχου αν υπάρχει ας πούμε απ' το processing σε ψηφιακές πηγές, τα οφέλη είναι τεράστια συγκριτικά, χωρίς να χρειαστεί να μπει κάποιος σε διαδικασίες bass traps κτλ.
Φίλε stringer bell η προσέγγιση σου στο θέμα ηχητικού συστήματος,είναι τελείως διαφορετική από την προσέγγιση άλλων φίλων που τους ενδιαφέρει η πιο αγνή και χωρίς "σκληρές" επεμβάσεις στο σήμα.
Επομένως άσε αυτούς που ακούνε διάφορες σε καλά και προσεγμένα συστήματα,έναντι του μετρίου δικού σου,να ακούνε διάφορες που εσύ δεν μπορείς να διακρίνεις εύκολα λόγω συστήματος και συνέχισε τον δρόμο σου με τον δικό σου τρόπο.
Και γω με το δικό σου σκεπτικό κινουμε (μέχρι και ψηφιακό eq έχω) , αλλά δεν αμφισβητώ και μηδενίζω τις διαφορές των οποίων συσκευών και μάλιστα να απαιτώ (με την καλή έννοια) επιστημονικές προσεγγίσεις για την ανάδειξη αυτών επειδή διάβασα ότι έχουν παρόμοιες μετρήσεις μεταξύ τους.

Ασε δε που ελάχιστες φορές έχω δει να αμφισβητούνται (από αυτούς που τις έχουν ευαγγέλιο) τα συμπεράσματα "διακεκριμένων" ριβιουερς και να απαιτούνται διάφορα blind test για να γίνουν πιστευτοί.
Είσαι ευγενεστατος και με καλή χρήση του γραπτού λόγου,οπότε είναι χαρά μας να σε έχουμε μαζί μας.
Το "κακό" αυτού του φόρουμ είναι ότι δεν κατεβάζουμε τίποτα αμασητο και έχουμε αντίλογο όταν χρειάζεται.
Καλώς ήρθες λοιπόν🍻

Μόνο ένας τύπος dsp βελτιώνει τον ήχο του dac και αυτό είναι μια υψηλής ποιότητας υλοποίηση ψηφιακού volume control για να μειωθεί η στάθμη του ήχου από το transport στο dac κατά 3-4db διότι πρώτον αποφεύγει τα inter sample overs και δεύτερον να γίνει το φαινόμενο overshoot από το reconstruction filter του dac

Το DSP που αναφέρει ο @stringer bell δεν στοχεύει στην βελτίωση του ήχου ενός DAC, αλλά στην ενσωμάτωση του συστήματος που έχει μέσα στον χώρο που έχει εγκατασταθεί. Ο σκοπός του DSP είναι να "δαμάσει" όσο μπορεί τις ιδιοσυχνότητες του χώρου εφ' όσον δεν υπάρχει κατάλληλη ακουστική φροντίδα.

Ένα μη φροντισμένο δωμάτιο, μπορεί εύκολα να προσθέσει 10 και 15db σε συγκεκριμένες συχνότητες ή να αφαιρέσει db από άλλες. Η πιστότητα αναπαραγωγής σε έναν χώρο που δεν είναι φροντισμένος ακουστικά από ένα σύστημα συνολικά, είναι μακράν υψηλότερη εφαρμόζοντας σωστά DSP, παρά χωρίς αυτό. Όταν αναφέρομαι σε DSP εννοώ με PEQ.

Η μείωση της στάθμης που αναφέρεις αποσκοπεί όπως είπες στην αποφυγή inter-sample overs, αλλά είναι μόνο μια από τις προϋποθέσεις σωστής εφαρμογής DSP.

Παίζει 4 ώρες συνεχόμενα:

1788198525386.png

Το pickup παίζει σε pure direct mode - όλα τα ηλεκτρονικά είναι off

Παρακάτω μας λες κυριολεκτικά ότι τα ηχεία σου παίζουν πολύ λάθος στον χώρο σου, αν δεν εφαρμόσεις DSP.

Αλλά δεν έχεις πρόβλημα να ακούς πολύ λάθος αρκεί να ακούς το βινύλιο;

Αυτό δεν έρχεται σε αντίθεση με το mantra σου περί μετρήσεων;

Τώρα αν σνομπάρουμε και το DSP ειδικά σε χώρους που δεν είναι ιδανικοί για ήχο σαν το δικό μου με πλάγιους τοίχους κοντά στα ηχεία και διάφορα άλλα, παραιτούμαι 😅 Υπάρχει βασική έλλειψη αντίληψης του πως δουλεύουν συστήματα ήχου σε συνδυασμό με το χώρο

Τα DSP τα σνομπάρουμε όταν στους χώρους μας και με τα συστήματά μας κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό.

Προφανώς για τον καθένα μας αυτό είναι υποκειμενικό. Εγώ μπορεί να προτιμώ τον ήχο χωρίς DSP, εσύ με. Στο ίδιο σύστημα εννοείται, και στον ίδιο χώρο.

ΥΓ. Ο Denon σου δυστυχώς τρέχει το αρχαίο Audyssey, το οποίο σύμφωνα με την δική μου εμπειρία είναι εντελώς ακατάλληλο για δικάναλες ακροάσεις (και εν μέρη ακατάλληλο για πολυκάναλες). Είχα δυο τέτοιους ενισχυτές στο παρελθόν και ξέρω.

Όταν πας σε ενισχυτή με Dirac θα καταλάβεις τι εννοώ.

Αν καταφέρεις να μη χρειάζεσαι πια το DSP για να ακούσεις σωστά (αλλάζοντας ηχεία δυστυχώς) θα καταλάβεις και πόση ζημιά κάνει το DSP.

ΥΓ2. Κάποιοι από εμάς έχουν DSP αγορασμένα πριν πάνω από 20 χρόνια. Ας πούμε ότι ξέρουμε για τι μιλάμε.

• Like
Reactions: mdvq