DAC κι εγώ!

θα σου πω κάτι....
είναι πανέμορφο και ολοκληρωμένο.....
Συμφωνώ...
και για δοκιμή ωραίο είναι.
Μάλλον ο φίλος δεν έχει διάθεση για δοκιμές κ περιττά έξοδα
Αμα έχεις συνηθίσει όμως με το βουβάλι, πάντα έχεις την ιδέα ότι κάτι δεν θα πάει καλά....
και ....θα οδηγεί σωστά πχ τα 340 τα 270?
μόνο η ιδέα ...σε διώχνει από το μπιζουδάκι...
πόσο μάλλον αν δεν έχεις καν ακουστικά

:ernaehrung004::ernaehrung004:

Κάτι να μη ρισκάρω πολύ (το να πάω σε κάτι που υπόσχεται χάι-εντ ήχο, αλλά εμπεριέχει ρίσκο του στύλ ''πρέπει να το ανοίξεις και να του προσθέσεις αυτό'' δεν μου λέει απαραίτητα και πολλά, ειδικά όταν το σύστημά μου είναι μικρομεσαίων επιδόσεων και οι διαφορές, παρότι ακουστές, μπορεί να εκθέσουν μια μέτρια παραγωγή), να αναβαθμίσει αρκετά το DVD, να παίζει αξιοπρεπώς τα Flac και τα 320ρια mp3 που είναι από παλιά τζαζ μέχρι ηλεκτρονική (άρα όχι κορυφαίες παραγωγές) και να έχει εγγύηση αν μια μέρα το ανοίξω και αρνείται να δουλέψει. Κι ας μην είναι 32/384. Αντέχω και χωρίς αυτό... αρκεί να έχει προσεγμένο ήχο

ας δώσω ένα παράδειγμα: κάτι αντιπροσωπευτικό της ηλεκτρονικής δισκοθήκης είναι αυτό: 320 άρι mp3, όχι τέλειας παραγωγής

http://www.youtube.com/watch?v=EGiOqDuLipw

πιστεύω ότι κάτι πολύ αναλυτικό... ίσως και να την εκθέσει περισσότερο απ' ότι χρειάζεται. Κάνω λάθος; Άσε που πολλά flac μπορεί να είναι και κακογραμμένα. Πόσο λάθος κάνω;

δεν νομίζω οτι είναι ο dac η συσκευή που πρέπει να έχει τον ρόλο του να μην εκθέτει τις όποιες μέτριες-κακογραμμένες-...-... παραγωγές. Περισότερο μάλλον το συνολο ενισχυτής - ηχεία με την έννοια του να μην τσιρίζουν και να έχουν μια ισορροπημένη απόδοση σε όλο το φάσμα!

δεν υπάρχουν κακογραμμένα φλακ.

το σύστημά σου δεν θα αναδειχτεί με ένα dac.
Ό,τι ίσως κερδίσεις με ένα dac θα το χάσεις από ένα μέτριο ηχείο.

Η μουσική που έβαλες δεν απαιτεί κάποιο ιδιαίτερο σύστημα για να αποδοθεί και αν ακούς τέτοια μουσική γενικώς το σύστημα δεν θα έχει πρόβλημα ούτε θα χαντακώσει ούτε θα αναδείξει.
Νομίζω άδικα ψάχνεις για dac.
Οποιοδήποτε consumer player είναι ικανό να σταθεί επάξια σε ένα τέτοιο σύστημα και να αποδώσει καλά αυτό που θες να ακούσεις.

δεν υπάρχουν κακογραμμένα φλακ.
Μακάρι. Νομίζω ότι δεν είναι όλες οι ηχογραφήσεις το ίδιο, και κάποια αρχεία πιο πριν ήταν mp3. Θα πω μία λέξη μόνο: soulseek.
Eκτός από το λάπτοπ υπάρχουν και μπόλικες εκατοντάδες cd στο σπίτι, και θέλω να αναβαθμίσω το DVD, τώρα που χάλασε το Marantz CD-67.
To μη μέτριο ηχείο από πόσα λεφτά ξεκινάει; Διαθέτω μέχρι 1000. Είναι λίγα;
Αν ναι, είναι μάταιο. Καλύτερα να τα πουλήσω όλα και να πάρω ένα μίνι να ξεμπερδεύω. Δηλαδή από το ταπεινό πρώην S-37 δεν έκανε για FLAC;
Ακούω και τέτοια μουσική, σαν αυτή που πόσταρα, και το έκανα ενδεικτικά, για να πω ότι δεν είναι όλη υψηλής ανάλυσης ή ποιότητας ηχογράφησης, για να ληφθεί υπόψη κι αυτή η παράμετρος.
Σόρι που δεν ακούω μουσική μόνο με βάση το ποιο είδος δικαιώνει την επιλογή ηχείου. Σόρι που δεν ακούω μόνο «χάι-εντ» μουσική, αλλά μου αρέσουν και πολλοί καλλιτέχνες που δεν δίνουν τόοοοοοση σημασία στην ηχογράφηση ή που αναγκαστικά, λόγω οργάνων και μίξης, ο ήχος δεν είναι τόοοοοοσο υψηλής ποιότητας

Και κάτι ακόμα: όλα τα DAC, αώνυμα και επώνυμα, ξεκινώντας από ένα των 250 ευρώ, είναι τόσο «χάι έντ» που για να αξίζει τον κόπο να τα αγοράσεις θέλεις set-up του πεντοχίλιαρου;
Αλλωστε, απ' ό,τι έχω καταλάβει, οι απόψεις για το αν ένα αξιοπρεπές DAC εκθέτει μέτριας ποιότητας ή ανάλυσης ηχογραφήσεις, διίστανται.
Αρα γιατί να προτιμήσω να πάρω π.χ. το Marantz 6003 από ένα εισαγωγικό DAC των 350 ευρώ. Αφού, με βάση τα όσα διαβάζω εδώ μέσα τόσα χρόνια (και το έθεσα και ως εναρκτήριο ερώτημα), ένα DAC 24/192 με Wolfson, έστω και κινεζικό, έστω και αρκετά φθηνό, με το κατάλληλο υλικό, παίζει καλύτερα από οποιοδήποτε CDp μέχρι το χιλιάρικο. Ή έχω καταλάβει λάθος.

φιλε μου ψυχραιμια, με ενα 1000ρικο παιρνεις πολυ καλα ηχεια, καλυτερα απο τα S-37, και ενα εισαγωγικο dac τυπου Arcam, στεκεται σε συστημα με ηχεια του 1000ρικου κ ενισχυτη του 1000ρικου, κ παραπανω. Ειναι λογικο να θες να παρεις ενα dac για να αναβαθμισεις τον ηχο ενος transport γιατι εχεις κ αλλες μελλοντικες επιλογες επεκτασης του συστηματος σου. Νομιζω παντως οτι με το Rdac πχ μαλλον θα σαι καλυτερα απ οτι με το 6003.

Ενα dac με μετρια υλοποιηση δεν σημαινει οτι επειδη εχει πανω wolfson θα παιζει καλυτερα απο cd του χιλιαρικου (πχ Audiolab 8200). Μεχρι το 500ρικο κατι γινεται. Στα dac παιζει ρολο η υλοποιηση συνολικα και οχι μονο το τσιπακι.

Πριν εναμισι χρονο μου φεραν ενα wolfson να το δοκιμασω και οταν το συνεδεσα στο Pioneer PD-D6 μου με τα διπλα Burr Brown, ο ηχος ηταν χειροτερος. Το Pioneer απο μονο του ειχε καλυτερη ροη και ακουγονταν πιο φυσικο.

Last edited:
Aγαπητέ Tyler, αυτό υπονοώ και εγώ λέγοντας ότι δεν μπορεί όλα τα DAC που έχουν Γούλφσον να παίζουν καλά, μόνο και μόνο λόγω του κυκλώματος. Κι αν το σκέφτομαι για «επώνυμο» είναι κυρίως για να μην έχω τέτοιες περιπέτειες. Το χόμπι μου είναι να ακούω μουσική και όχι να τα σκάω σε αλλαγές συσκευών και πειραματισμούς κάθε λίγο. Αλλά βρήκα την προηγούμενη τοποθέτηση (περί μη ύπαρξης ανάγκης να πάω σε DAC αν παίζει με κάτι «μέτριο», είτε αφορά μουσικό αρχείο είτε όχι τόσο χάι εντ ηχείο) λιγουλάκι αφοριστική. Μερικές φορές έχουμε την αίσθηση πώς επιλέγουμε να ακούμε μουσική με βάση το αν κολακεύει το ηχοσύστημά μας...

Aγαπητέ Tyler, αυτό υπονοώ και εγώ λέγοντας ότι δεν μπορεί όλα τα DAC που έχουν Γούλφσον να παίζουν καλά, μόνο και μόνο λόγω του κυκλώματος. Κι αν το σκέφτομαι για «επώνυμο» είναι κυρίως για να μην έχω τέτοιες περιπέτειες. Το χόμπι μου είναι να ακούω μουσική και όχι να τα σκάω σε αλλαγές συσκευών και πειραματισμούς κάθε λίγο. Αλλά βρήκα την προηγούμενη τοποθέτηση (περί μη ύπαρξης ανάγκης να πάω σε DAC αν παίζει με κάτι «μέτριο», είτε αφορά μουσικό αρχείο είτε όχι τόσο χάι εντ ηχείο) λιγουλάκι αφοριστική. Μερικές φορές έχουμε την αίσθηση πώς επιλέγουμε να ακούμε μουσική με βάση το αν κολακεύει το ηχοσύστημά μας...

φιλε μου, αυτο με τα dac μας εκανε να γελασουμε πολυ με γνωστο φιλο οταν το διαπιστωσαμε με τα ιδια μας τα αυτια. Οταν καποια στιγμη καναμε δοκιμη το AppleTV απο την αναλογικη εξοδο του σε συγκριση Α-Β, με ντακ, κ η διαφορα οχι μονο δεν δικαιολογουσε τα επιπλεον χρηματα του ντακ αλλα ακομα κ την ιδια την υπαρξη του στο συστημα.

Οσο για το δευτερο, ειναι απ τις μεγαλυτερες αληθειες. Πολυς κοσμος εχει τη μουσικη να υπηρετει το συστημα του, βαζει τις καλες εγγραφες κ καθεται μπροστα στα ηχεια προσπαθωντας να ακουσει το ηχειο, πως κανει roll off το τιμπρο που ελεγε μια ψυχη κ λοιπα τετοια. Τα συστηματα ομως ειναι για να υπηρετουν την αναγκη μας για μουσικη, και η μουσικη ειναι ο αυτοσκοπος, η αιτια και το ζητουμενο.

Παντως γενικα, σε αγορα dac πας οταν η πηγη σου υστερει σε σχεση με το υπολοιπο συστημα. Αυτο που ειπωθηκε παραπανω πως οτι παρεις απο ενα dac μπορει να το χασεις απο ενα μετριο ηχειο ειναι σχημα λογου, για να σου δωσει να καταλαβεις οτι η διαφορα που επιφερει ενα ντακ στο τελικο αποτεσμα, ειναι μικροτερη απο αυτη που επιφερει ενα ηχειο.

Αγαπητέ Tyler, θεωρώ τις επισημάνσεις σου καίριες και κατατοπιστικότατες. Αναλόγως πόσα θα περισσέψουν από την αγορά ηχείων, θα κινηθώ είτε για το 192άρι Νuforce + τo M2Tech usb-spdif, ή το Arcam ή αν δω ότι δεν με παίρνει θα πειραματιστώ με το μικρότερο Nuforce, το V-Dac ή ακόμα και κάτι σε Βehringer, MAudio, μέχρι να μπορέσω να πάω σε κάτι καλύτερο. Αλλωστε, να τα ακούσω δοκιμαστικά σπίτι δεν παίζει, αλλά και να τα ακούσω σε άλλο σύστημα από το δικό μου πάλι κατατοπιστικό δεν θα είναι, γι' αυτό και ρωτάω γνώμες εδώ.

Παντως γενικα, σε αγορα dac πας οταν η πηγη σου υστερει σε σχεση με το υπολοιπο συστημα. Αυτο που ειπωθηκε παραπανω πως οτι παρεις απο ενα dac μπορει να το χασεις απο ενα μετριο ηχειο ειναι σχημα λογου, για να σου δωσει να καταλαβεις οτι η διαφορα που επιφερει ενα ντακ στο τελικο αποτεσμα, ειναι μικροτερη απο αυτη που επιφερει ενα ηχειο

και εδώ θα συμφωνήσω. αλλάζω και ηχεία (η επιστροφή της εφορίας να είναι καλά) και κινούμαι μεταξύ Εpow, Dynaudio και ΑTC. Eπειτα, καλώς ερχόντων των πραγμάτων, θα δω και την αλλαγή του Ρότελ και της κεφαλής. Αλλά αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να μείνω με τον ήχο του DVD της Pioneer, παίζει σχετικά καθαρά, σφιχτό μπάσο έχει, αλλά αισθητά είναι ο αδύνατος κρίκος. Αν μάλιστα πάρω και τα ηχεία τις επόμενες μέρες, θα φανεί ακόμα παραπάνω

Διάβασα γι' αυτό το Beresford προχθές, αλλά μέσα σε όλον αυτόν τον όγκο πληροφοριών το απώθησα. Γιατί δεν το έχει προτείνει κανείς;
Από ένστικτο, λοιπόν, Βeresford ή Nuforce; (με ή χωρίς M2tech)

μαλλον στο Beresford θα πηγαινα. Εχει και εξοδο προενισχυσης, και εν. ακουστικων ταξης Α. Η Beresford δεν αντιπροσωπευεται στην Ελλαδα, γιαυτο δεν "παιζει" σαν ονομα. Κριμα..

ναι ειναι πολυ ομοια, απλα για το Αγγλικο υπαρχει κ μια αποψη απο δοκιμη εστω.. τι να πω, δυσκολο. Ποσο κοστιζει το Nuforce?

Last edited:
Bασικά, το Βeresford, αν όντως κοστίζει κάτω από 300, φαίνεται πληρέστερο, γιατί
1. το πλήρες Nuforce HDP 24/192 πάει πάνω από 350 ευρώ (450 δολάρια συν τα μεταφορικά) και έχει και προενίσχυση, που δεν τη χρειάζομαι. Aρα πάω πιο πάνω από το Αrcam, που κάνει το ίδιο χωρίς προενισχυτή και ακουστικά, που δεν τα χρειάζομαι, άρα πιθανότατα να έχει πιο προσεγμένο κύκλωμα.
2 το απλό Nuforce ΗD 24/96 (350 δολ.) έχει μόνο είσοδο USB, και όχι οπτική-coaxial (άρα δεν μπορώ να συνδέσω το DVD). Δεν το είχα προσέξει. Συνεπώς αποκλείεται.

Αρα είμαστε ανάμεσα σε
1. Berseford (γιατί δεν αναφέρουν τιμή) συν Μ2Tech
2. Arcam, που απ' όσο κατάλαβα δεν θέλει ντε και καλά usb-spdif