DAC κι εγώ!

swter

New member
23 February 2008
96
αθήνα
Γεια σας! Έχω ένα DVD-player Pioneer DV400V με ψηφιακή έξοδο coaxial, και ένα λάπτοπ HP αρκετά πρόσφατο. Ποιο πιστεύετε ότι θα ήταν το φθηνότερο DAC που θα μπορούσε να πάει τον ήχο του DVD τουλάχιστον στα επίπεδα ενός Marantz CD 6003 (που θεωρείται ότι έχει ήχο πάνω από την τιμή του); Και σε σχέση με το λάπτοπ, υποθέτω η ενδεδειγμένη λύση, μαζί με κάτι σε foobar, θα ήταν αυτό το 'USB to SPDIF' (καλώδιο, αν δεν κάνω λάθος) ή και η απευθείας σύνδεσή του μέσω USB με το DAC δεν θα έχει τόσο άσχημα αποτελέσματα; Έχω αρκετά FLAC αλλά και 320ρια mp3 αρχεία στον σκληρό. Το μπάτζετ δεν υπερβαίνει τα 250 ευρώ. Ποιο DAC λοιπόν (και πόσο σημαντικό το στάδιο USB to SPDIF για ένα σετάπ που δεν το λες και ultra hi-fi); Σας ευχαριστώ.

Στο site της Wolfson βλέπω κυκλώματα, όχι συσκευές. Κάνω σε κάτι λάθος; Και όταν λες ψηφιακό καλώδιο, εννοείς για το DVD ή για το USB-SPDIF; Έχω διαβάσει όλα τα ποστ της κατηγορίας, αλλά δεν μπορώ να καταλήξω, ειδικά όταν υπεισέρχεται ο παράγοντας ''DIY'' (εγώ είμαι της θεωρητικής κατεύθυνσης).

αυτό είναι το dac το οποίο προτείνω και κατέχω. Ψηφιακό καλώδιο εννοώ ένα coaxial καλώδιο για να συνδέσεις το DVD. Αν έχεις εκτυπωτή με USB, τότε κάνει και αυτό το καλώδιο για να συνδέσεις το laptop (αν είναι τερματισμένο με το σαν τετράγωνο βύσμα)

με το wolfson (το οποίο κ εγώ εχω) θα χρειαστείς και τον μετατροπέα usb-spdif(coax) m2tech hiface για την συνδεση με το pc... νομίζω οτι πουλιέται επίσης ενα στις αγγελίες του φορουμ..
Απο τότε που το πήρα νομίζω οτι μόνο ετσι εχει νόημα η συνδεση του pc με το dac!
Eκτός αν πάς σε πιο ακριβά μοντέλα που έχουν asynchronous usb συνδεση απο κατασκευης...
Μια τέτοια σχετικά οικονομική περίπτωση είναι το dac της Arcam

Last edited:
με το wolfson (το οποίο κ εγώ εχω) θα χρειαστείς και τον μετατροπέα usb-spdif(coax) m2tech hiface για την συνδεση με το pc... νομίζω οτι πουλιέται επίσης ενα στις αγγελίες του φορουμ..
Απο τότε που το πήρα νομίζω οτι μόνο ετσι εχει νόημα η συνδεση του pc με το dac!
Eκτός αν πάς σε πιο ακριβά μοντέλα που έχουν asynchronous usb συνδεση απο κατασκευης...
Μια τέτοια σχετικά οικονομική περίπτωση είναι το dac της Arcam

Για να streamάρει απλά mp3 από την USB το απλό καλώδιο είναι αρκετό. Για τα flac θα το χρειαστεί αλλά τότε θα ξεφύγει από το budget. Αργότερα ναι.

PS : Ετοιμάζομαι και γω την Τετάρτη το πρωί να πάρω ένα

Αντε... ποιο;
Ωπα dac εννοείς ή hiface; (ακόμα δεν έχεις τέτοιο; must)

Φιλε swter sory για τo off topic!!

Aφου ο φίλος θέλει να μπει στον χώρο του c/ter audio γιατι να μην αρχίσει να μαζεύει-ριπάρει και σε flac; Για αυτό το έθεσα έτσι πριν...
Αλλωστε και τα mp3 ακουγονται καλύτερα με αυτό...

Last edited:
Οπότε έχουμε αυτό το Dac από το ίντερνετ (θα χρεώσω την πιστωτική άλλου, εγώ δεν χρησιμοποιώ) συν 100 ευρώ το m2tech (για το οποίο παντού διαβάζω καλά πράγματα). Το dac της Αrcam (γύρω στα 350), για να καταλάβω τη διαφορά, παρακάμπτει την ανάγκη του σταδίου usb-spdif λόγω του asynchronous, οπότε είναι οκ κατευθείαν από usb;

Αντε... ποιο;
Ωπα dac εννοείς ή hiface; (ακόμα δεν έχεις τέτοιο; must)

Φιλε swter sory για τo off topic!!

Aφου ο φίλος θέλει να μπει στον χώρο του c/ter audio γιατι να μην αρχίσει να μαζεύει-ριπάρει και σε flac; Για αυτό το έθεσα έτσι πριν...
Αλλωστε και τα mp3 ακουγονται καλύτερα με αυτό...

Συμφωνώ αλλά και πάλι πάμε πάνω από τα 250Ε. Αργότερα ναι πρέπει να το πάρει. Αλλο consumer dac στα 250Ε με την ίδια απόδοση δύσκολο να βρεί.

Σου είπα, Τετάρτη πάω για το hiface. Και με τα 8741 προβλέπεται να γίνει πανικός....

... για να καταλάβω τη διαφορά, παρακάμπτει την ανάγκη του σταδίου usb-spdif λόγω του asynchronous, οπότε είναι οκ κατευθείαν από usb;

Κάπως έτσι... απο ο,τι κατάλαβα δεν θες used;
Εγω το εν λόγω πάντως used θα το έπαιρνα... απο την στιγμή βεβαια που θα το έβλεπα και θα το άκουγα να δω οτι δεν έχει κάποιο λειτουργικό θεμα... είναι ακόμα μεγαλύτερο bargain έτσι...
Πόσα χρήματα θες να δωσεις;

αυτό είναι το dac το οποίο προτείνω και κατέχω. Ψηφιακό καλώδιο εννοώ ένα coaxial καλώδιο για να συνδέσεις το DVD. Αν έχεις εκτυπωτή με USB, τότε κάνει και αυτό το καλώδιο για να συνδέσεις το laptop (αν είναι τερματισμένο με το σαν τετράγωνο βύσμα)

Επειδή δυστυχώς δεν είμαι ηλεκτρονικός, μπορείς να μας πεις ποια η διαφορά αυτής της υλοποίησης με τον dac magic εχτός από τα παραπάνω χρήματα;

Από τι κατάλαβα έχει καλύτερη τροφοδοσία, και πιο μεγάλα "κυλινδρικά πράγματα" (άσχετος λέμε :2thumb22sup:).

Last edited:
νο πρόμπλεμ, φίλε Domie... κουβέντα να γίνεται. Απ' ότι καταλαβαίνω, χωρίς κάτι σαν το m2tech, δεν θα ακούγονται καλά τα flac. Θα είναι δηλαδή σαν να συνδέω τη line out του λάπτοπ κατευθείαν στον rotel; Σε ένα συγκριτικό του ΗΧΟΥ είχα διαβάσει και για ένα επαγγελματικό Tascam, που ως DAC ήταν 'κλινικό' αλλά έκανε καλή δουλειά ως USB-SPDIF, αν κατάλαβα σωστά.

Συμφωνώ αλλά και πάλι πάμε πάνω από τα 250Ε. Αργότερα ναι πρέπει να το πάρει. Αλλο consumer dac στα 250Ε με την ίδια απόδοση δύσκολο να βρεί.

Σου είπα, Τετάρτη πάω για το hiface. Και με τα 8741 προβλέπεται να γίνει πανικός....

Συμφωνώ απόλυτα!!
(Bεβαια αν μπορεί να πάει στα 350 το Αrcam είναι καλή περίπτωση... το έχω ακουσει -οχι στο συστημά μου- και μου αρεσε)

Με το καλό να το πάρεις... πιστευω οτι θα εκπλαγεις πολύ ευχάριστα!! -bye-

Last edited:
300 ευρώ μάξιμουμ το ποσό, για ό,τι φεύγει από το λάπτοπ και φτάνει στην aux-in του Rotel

Επειδή δυστυχώς δεν είμαι ηλεκτρονικός, μπορείς να μας πεις ποια η διαφορά αυτής της υλοποίησης με τον dac magic εχτός από τα παραπάνω χρήματα;

Από τι κατάλαβα έχει καλύτερη τροφοδοσία, και πιο μεγάλα "κυλινδρικά πράγματα" (άσχετος λέμε :2thumb22sup:).

Μου ζητάς να σου αναλύσω τις διαφορές μεταξύ του dac magic και του wolfson dac αν κατάλαβα καλά??

Γρήγορα γρήγορα το wolfson έχει 4 dac chips ενώ το dac magic μόνο δύο

Last edited:
νο πρόμπλεμ, φίλε Domie... κουβέντα να γίνεται. Απ' ότι καταλαβαίνω, χωρίς κάτι σαν το m2tech, δεν θα ακούγονται καλά τα flac. Θα είναι δηλαδή σαν να συνδέω τη line out του λάπτοπ κατευθείαν στον rotel; Σε ένα συγκριτικό του ΗΧΟΥ είχα διαβάσει και για ένα επαγγελματικό Tascam, που ως DAC ήταν 'κλινικό' αλλά έκανε καλή δουλειά ως USB-SPDIF, αν κατάλαβα σωστά.
ολα θα ακουγονται καλύτερα οχι μονο τα flac...
με το λαπτοπ κατευθείαν στον ενισχυτή το χόντρινες λίγο... είπαμε, όχι κ τόσο χάλια.. :))))
για το tascam δεν ξερω τπτ

Μου ζητάς να σου αναλύσω τις διαφορές μεταξύ του dac magic και του wolfson dac αν κατάλαβα καλά??

Γρήγορα γρήγορα το wolfson έχει 4 dac chips ενώ το dac magic μόνο δύο

Βασικά αυτό ρωτάω γιατί να πάει κάποιος σε αυτή την υλοποίηση αντί να πάρει το dac magic. Θέλω να μάθω γιατί εσύ πήγες σε αυτή την υλοποίηση όλο και κάτι θα είδες καλύτερο, εχτός από τα 2 έξτρα chips.
Η μόνη διαφορά που θα πάρεις με τα 2 έξτρα chips είναι η περαιτέρω μείωση του jitter ή κάνω λάθος;

επειδή, χωρίς παρεξήγηση, δεν μου αρέσει να αγοράζω γουρούνι στο σακί, παρότι δεν διαφωνώ ότι κάτι που λέγεται raindrop hui μπορεί να παίζει καλύτερα από τα επώνυμα dacmagic, musical fidelity v-dac κτλ, με το dac ποιου player θα το θεωρούσε κάποιος εφάμιλλο; Διαβάζω και για Behringer, TC και διάφορα άλλα και δυσκολεύομαι να βγάλω συμπέρασμα με τόσον όγκο πληροφοριών. Και έχει σε ένα απλώς ικανοποιητικό σύστημα hi-fi μεγάλη, πραγματικά ακουστή, διαφορά το 24/96 από το 24/192 ή το 32/384; Θέλω να πω, ένα ας πούμε 'ανώνυμο' 32/384 των 250 ευρώ, παίζει καλύτερα από ένα 'επώνυμο' 24/96 των 400 ευρώ; μετράει μόνο η μετατροπή του σήματος ή μέχρι το line-out της συσκευής μεσολαβούν και άλλες παράμετροι; Δεν το λέω καχύποπτα, να καταλάβω θέλω

Θέλω να πω ότι πως γίνεται το Marantz CD 67 που αγόρασα πριν από 14 χρόνια και που μόλις πρόσφατα χάλασε, να παίζει σαφώς καλύτερα από το 3 ετών DVD που σίγουρα έχει πιο εξελιγμένο DAC (παρά τις όποιες παραχωρήσεις του δεύτερου υπέρ της εικόνας). 10 χρόνια εξέλιξης είναι αυτά, θα έπρεπε να παίζει καλύτερα, αφού η τεχνολογία έχει γίνει φθηνή.