dac vs dac+streamer για τοπικά αρχεία

Εγώ έχω μείνει με ένα απλό RPI που απλά είχα στην άκρη και είπα να του βάλω gentoo πάνω να δω πως ακούγεται. 😂
Κάποια στιγμή θα πάω και εγώ στο Signature player (αν υπάρχει ακόμη στην αγορά όταν θα ηρεμήσω).
Και αφού θα έχω και δεύτερο RPI τη βλέπω να καταλήγω σε gentoo-> lyrion -> diretta -> διαζύγιο.

Εσύ κανονικά χρειάζεσαι ένα USBridge Signature. Το DigiOne είναι άλλο πράγμα, έχει μόνο πολύ καλή s/pdif έξοδο.

Αλλά το USBridge Signature δεν παράγεται πια.

Η πιο απλή λύση είναι να στήσει music assistant στο υπάρχων laptop του και να στέλνει με upnp στο streamer.
Βέβαια η πιο απλή λύση περιλαμβάνει στήσιμο του docker στο pc... :P
Αλλά αυτά με τη βοήθεια του ΑΙ μπορείς να το κάνεις.
Θα πρέπει να υπολογίζουμε ότι δεν υπάρχει διάθεση για εκμάθηση και για δοκιμές. Μας έχει δηλωθεί εξαρχής ότι αναζητούμε έτοιμες λύσεις Plug "n play.
Αν και αφού καταλήξουμε στην εγκατάσταση NAS, τότε σκεφτόμαστε το κατάλληλο Software.
Το Roon είναι μία δυνατότητα.
Το Audirvana μία άλλη.
Το Music Assistant δεν το ξέρω, δεν αποκλείεται.

Για να είναι απλό θα πρέπει το NAS να στηθεί σε κάποιο raid που να βλέπει όλους τους δίσκους σαν έναν.
Δεν υπάρχει τρόπος (από όσο γνωρίζω) να βάλεις δίσκους μέσα, να τους κάνεις raid και να παραμείνουν τα δεδομένα τους άθικτα.
Οπότε, μιλάμε για backup της μουσικής του κάπου, στήσιμο του NAS σε raid, στήσιμο της βιβλιοθήκης κλπ κλπ.
Και αφού μιλάμε για 5 δίσκους, ο Κώστας θα πρέπει να πάει σε 8άρι NAS.
Αν αποφασιστεί το NAS, τότε βλέπουμε και τις λεπτομέρειες.

Θεωρώντας ότι οι δίσκοι που έχει ο Κώστας είναι μηχανικοί, και άρα έχουν δικές τους τροφοδοσίες, δε νομίζω να μην τους "σηκώνει" μια συσκευή σαν το T8, τουλάχιστον όσο αφορά το hardware.
Υπάρχει Streamer να σηκώνει 5 δίσκους ταυτόχρονα, 35 TB?

Υπάρχει και η άλλη λύση: εφόσον υπάρχει λαπτοπ, μπορεί ο Κώστας αντί να αγοράσει NAS να στήσει εκεί έναν DLNA-Server π.χ. το γνωστό MinimServer, και το streamer του να διαβάζει αυτό.

Δεν σε ήξερα για τόσο γερό κομπιουτερά...

Έχεις πέσει με τα μούτρα στο διάβασμα;;;

Υπάρχει Streamer να σηκώνει 5 δίσκους ταυτόχρονα, 35 TB?

Το πρόβλημα δεν είναι ο όγκος, είναι το πλήθος των αρχείων.

Αν τα πολλά αρχεία είναι hi rez, δεν θα είναι πάρα πολλά σε πλήθος.
Αν είναι MP3, θα είναι πάρα πολλά σε πλήθος.

Αλλά γενικά, ένα ταπεινό RPi δεν έχει πρόβλημα να διαχειρίζεται μια συλλογή δεκάδων χιλιάδων αρχείων. Δεν βλέπω γιατί να έχει πρόβλημα το T8.

Το ερώτημα είναι περισσότερο κατά πόσο υποστηρίζει το να έχεις συλλογή μοιρασμένη σε πολλούς τοπικούς δίσκους.

Δεν σε ήξερα για τόσο γερό κομπιουτερά...
Δεν είμαι.
Έχεις πέσει με τα μούτρα στο διάβασμα;;;
Το έκανα μια φορά πριν από χρόνια και μετά το ξέχασα πως γίνεται. Ευτυχώς ξέρω να διαβάζω manual :LOL:

• Haha
Reactions: vlad66
@Κώστας Γκαβάκος
Κώστα, όπως έγραψα πιο πάνω, ή λύση κατά τη γνώμη μου είναι να εγκαταστήσεις ένα NAS.
Και μάλλον συμφωνούν όλοι σ' αυτό.

Οπως είναι τώρα τα πράγματα θα συνεχίσεις να έχεις συνδεμένο υπολογιστή με το DAC. Ο Foobar θα βλέπει και θα χειρίζεται τα αρχεία του NAS, όπως κάνει και τώρα.
(Για άλλο προσθετο Software δεν το συζητάμε ακόμα).

Όμως η ευκολία που θα προκύψει, εάν προσθέσεις στο DAC σου και ένα Transport Streamer (π.χ. Eversolo T8 ή Holo Audio Red) είναι τεράστια. Βέβαια κοστίζει. Αλλά υπάρχει κάτι που να αξίζει και να μην κοστίζει;
Το streamer θα τα χειρίζεται όλα και θα το ελέγχεις από απόσταση.

Στο θέμα της ποιότητας:
Τώρα έχεις:
Foobar με (ASIO/WASAPI) drivers -> DAC

Εάν προσθέσεις Transport Streamer θα έχεις παράλληλα:
Transport Streamer-> DAC

Δύσκολο να προβλέψουμε ποιό setup θα έχει την καλύτερη ποιότητα. Σε κάθε περίπτωση η διαφορά θα είναι πολύ μικρή. Αν το DAC σου πάντως έχει δυνατότητα σύνδεσης I²S, οι πιθανότητες αυξάνουν να είναι λίγο καλύτερη η σύνδεση με το Streamer.

Αν υπάρχει η οικονομική δυνατότητα η βέλτιστη λύση θεωρώ ως προς την διαχείριση είναι το στήσιμο ενός NAS σε raid με νέους δίσκους και πρόβλεψη για προσθήκη νέων, ένα das ως backup σε raid πάλι και τρίτο backup μια πεντάδα εξωτερικών δίσκων ως έχει ή δεύτερο das.
Το στήσιμο και από κάποιον τεχνικό θα γίνει άπαξ.

• Like
Reactions: Sonus Naturalis
Το site της Eversolo στην παρουσίαση του T8 αναφέρει τα κάτωθι

Massive 16TB Storage Expansion​

Dual SSD slots support up to 2×8TB external SSDs, offering a total of 16TB of storage—ample space for tens of thousands of lossless and master-quality audio files.

*SDDs are not included with this device

@Sonus Naturalis Ναι τώρα το ξαναδιάβασα, σαν πολλά μου φαίνονται τι έχει κάνει πιά ο γιατρός ? @Κώστας Γκαβάκος είσαι σίγουρος ότι είναι σωστό το νούμερο ?
Εκτός αν είναι όλα HD
Θες 3 ζωές να ακούσεις 35ΤΒ….

Για βάλτε και τους δίσκους και τα cd που έχει...

• Wow
@Sonus Naturalis Ναι τώρα το ξαναδιάβασα, σαν πολλά μου φαίνονται τι έχει κάνει πιά ο γιατρός ? @Κώστας Γκαβάκος είσαι σίγουρος ότι είναι σωστό το νούμερο ?
Εκτός αν είναι όλα HD
Άντε μια που γνωριζόμαστε να αφαιρέσω 192 Gb τα βίντεο της Φιλαρμονικής του Βερολίνου. :)

Θες 3 ζωές να ακούσεις 35ΤΒ….
Άλλη είναι η λογική του συλλέκτη,. :)

Επίσης δεν εμπιστεύομαι τις ασύρματες μεταφορές αρχείων προτιμώ με καλώδιο.

Last edited:
Για αναπαραγωγή αρχείων από NAS δεν χρειάζεται ασύρματη σύνδεση.
Το πλάνο που σχεδίαζα αλλά δεν υλοποίησα για οικονομικούς λόγους ήταν το εξής.
Είχα επιλέξει holo audio streamer και Nas ugreen
Σύνδεση του UGreen NAS ή άλλου με το Holo Audioή παρόμοιο streamer με καλώδια Ethernet στο ίδιο switch ή router.
Το Holo Red θα "βλέπει" τα αρχεία στο NAS μέσω δικτύου (χρησιμοποιώντας πρωτόκολλα όπως Roon, UPnP/DLNA ή SMB).
Έτσι έχουμε bit-perfect αναπαραγωγή χωρίς wifi.
Νομιζω υπάρχουν άλλοι streamers που θα υποστηρίζουν αναπαραγωγή από DAS, πχ terramamaster, μέσω usb σύνδεσης.
Ίσως αυτό να είναι πιο απλό.

• Like
Το θέμα για αρχή είναι ότι σοβαρά Nas που υποστηρίζουν πάνω από 4 δίσκους κοστίζουν από χιλιάρικο και πάνω.
Και αν γίνουν όλα ένας δίσκος θα θέλεις άλλο Nas για backup.
Δεν είναι και η καλύτερη λύση

Μια πιο οικονομική πρόταση θα ήταν ένα das όπου απλώς να μπουν υφιστάμενοι πέντε δίσκοι σε ένα κουτί οπότε η σύνδεση να γίνεται με μια θύρα σε ένα streamer.
Δεν ξέρω όμως αν υπάρχει streamer, ή άλλη λύση, που να μπορεί να διαβάσει τα σε πέντε διαφορετικούς δίσκους αρχεία .
Όπως θα έκανε ένα PC ή Mac που θα έβλεπε πέντε δίσκους.
Βέβαια, και ένα αξιόπιστο owl που Θα διαχειρίζεται τέτοια μεγέθη, αρχείων και ενδεχομένως θερμοκρασίας και με καλές ταχύτητες είναι αρκετά ακριβή λύση.