Dacακια τσέπης: Οι επιλογές για ultra portable dacs

Τσεκαρετε και αυτο ...Λενε οτι ειναι καλο...
 
Τσεκαρετε και αυτο ...Λενε οτι ειναι καλο...

Το τσίμπησα απευθείας. 45ε μου βγήκε με την έκπτωση. Το πήρα και ας μην έχω δύσκολα ακουστικά, να υπάρχει. Εντυπωσιάστηκα που οδήγησε άνετα τα Dan Clark E3
 
  • Like
Reactions: Psyber
@simplektis
Το Fosi Audio DS2 Portable DAC & Amp φαίνεται αξιόλογο μηχανηματάκι και με πολύ καλά χαρακτηριστικά στα χαρτιά τουλάχιστον.

Η ισχύς του στη Single ended έξοδο (3,5 mm) στα 130 mW είναι επαρκέστατη για IEM's, αλλά μάλλον λίγη για μεγάλα ακουστικά κεφαλής.

Ενώ στη Balanced έξοδο (4,4 mm) στα 510 mW μπορεί να οδηγήσει με άνεση και πολύ λίγες εξαιρέσεις σχεδόν όλα τα ακουστικά της αγοράς ανεξαρτήτως τύπου σχεδίασης!


DS2-2024
Output Power130mW(SE); 510mW(BAL)

Αν μπορείς γράψε κάποιες εντυπώσεις.
Ενδιαφέρον ερώτημα παράλληλα με την ποιότητα του ήχου είναι και η κατανάλωση της μπαταρίας, ειδικά όταν συνδέεται με φορητή πηγή, π.χ. κινητό.
 
Φυσικά. Το χρησιμοποίησα μέχρι στιγμής με iPhone και MacBook Pro. Έπαιξε χωρίς κανένα πρόβλημα, χωρίς pops ή αποσυνδέσεις. Δεν παίζω με windows αλλά διάβασα ότι είναι λίγο μπελαλίδικο σε εκείνο το περιβάλλον.

Δεν κρύβεται η τιμή του σε μερικά πράγματα όπως το τελείωμα του καλωδίου που φαίνεται φτηνοδουλειά.

Δεν έχω σκοπό να παίζω από κινητό αλλά φαντάζομαι ότι από balanced ίσως καταναλώνει λίγο ρεύμα παραπάνω. Δεν έχω κανένα ακουστικό με balanced καλώδιο.

Το μόνο ακουστικό που το δοκίμασα είναι το Koss Porta Pro, που εννοείται δεν είχε πρόβλημα να το οδηγήσει σε εκκωφαντικές εντάσεις.

Μου λύνει τα χέρια σε περίπτωση που στο μέλλον πέσει στα χέρια μου ακουστικό με harman συχνοτική απόκριση κάτω από τα 2κ που έχουν τα Dan Clark E3🥹

Από τα λίγα που καταλαβαίνω είναι προϊόν σταθμός στην σχέση τιμής και απόδοσης. Ειδικά για μένα που δεν πιστεύω ότι τα dac έχουν δικό τους ηχόχρωμα, αν είναι καλοσχεδιασμένα.
 
Για ήχο από κινητό τηλέφωνο, σαν οικονομική λύση, πώς σας φαίνεται αυτό;

 
@algedan
Κοίτα η ισχύς που δίνουν τα JA11 (περ. 2 x 30 mW) είναι πολύ μικρή και θα συνεργάζονται καλά με πολύ ευαίσθητα IEM's. Θα προτιμούσα ένα από τα μεγαλύτερα μοντέλα. Από την άλλη πλευρά πάλι η κατανάλωση μπαταρίας του κινητού είναι πολύ χαμηλή. Και αυτό είναι θετικό.
Στην τιμή 16-17 ευρώ που το βρίσκεις (κάτω από 20) μην το ψειρίζεις. Δεν το συζητώ. Παρ'το με κλειστά μάτια! :)

Πάντως, αν και είναι ακριβότερο, λόγω κατασκευής (dongle) και επιδόσεων θα κοίταζα και αυτό: ddHiFi TC35M2.
 
  • Like
Reactions: algedan
Κάποιο προσιτό dacακι για τα hd650; Θα χρησιμοποιηθεί με κινητό android.
Τα 650 δεν συμπαθούν τα ντακάκια, ειδικά τα προσιτά...
Συμφωνώ κι' εγώ ότι δεν τα συμπαθούν!
Αλλά τέλος πάντων, βάλε και κάποιο χρηματικό όριο, μήπως μπορούμε να βρούμε κάτι...
 
  • Like
Reactions: Sonorus
Με τέτοια ακουστικά είναι αδύνατον να βρεις κάτι φτηνό σε dadακι που να τα οδηγεί άνετα…..θα σου πρότεινα το παρακάτω που το έχω δει σε φίλο, είναι εξαιρετικό και δεν θα έχει πρόβλημα με τα ακουστικά σου….αλλα δεν είναι φτηνό.


Εγω έχω εδώ και λίγες μέρες το παρακάτω της Shanling το UA4…είμαι σούπερ ευχαριστημένος, αλλά με τα ακουστικά σου μόνο σε balance ίσως την παλέψει.


Ένα που έχω βρει και είναι πολύ δυνατό και σχετικά φτηνό είναι το παρακάτω της Jadeaudio το βρίσκεις από εξωτερικό γύρω στα 50 ευρώ και έχει φήμη ότι οδηγεί αρκετά δυνατά ακουστικά, αλλά δεν το έχω δει από κοντά για να έχω άποψη.

 
  • Like
Reactions: Psyber


Ένα ενδιαφέρον πρόβλημα.

Εγώ έχω τα FiiO btr7, και παίζουν αξιοπρεπώς με τα 650.


…..θα σου πρότεινα το παρακάτω που το έχω δει σε φίλο, είναι εξαιρετικό και δεν θα έχει πρόβλημα με τα ακουστικά σου….αλλα δεν είναι φτηνό.


Εγω έχω εδώ και λίγες μέρες το παρακάτω της Shanling το UA4…είμαι σούπερ ευχαριστημένος, αλλά με τα ακουστικά σου μόνο σε balance ίσως την παλέψει.

||Ενδιαφέρον πρόβλημα.||
Μπορούμε με κάποιο τρόπο να προβλέψουμε αν ο DAC/Amp που σκοπεύουμε ν' αγοράσουμε θα οδηγήσει αξιοπρεπώς τα ακουστικά μας;
Ας χρησιμοποιήσουμε ως παράδειγμα τα Sennheiser HD-650 για τα οποία γίνεται λόγος και τα δύο DAC/Amps που προτείνονται:
Fiio BTR7 και Fiio KA17.

Θα χρειαστούμε κάποια νούμερα από τα χαρακτηριστικά των συσκευών που συνήθως τα βρίσκουμε στις αντίστοιχες σελίδες της κατασκευάστριας εταιρείας. Ή αν δεν τα βρούμε εκεί, σε κάποιο Review, test, κλπ.

Για τα ακουστικά πρέπει να ξέρουμε την ευαισθησία. Η οποία συνήθως δίνεται σε
dB SPL at 1 mW

Ή​
dB SPL at 1 Vrms

πάνω σε ορισμένο φορτίο που αναφέρεται ως Impedance και μετριέται σε Ohms. Το φορτίο (Impedance) δίνεται κι' αυτό με τα χαρακτηριστικά που παρέχει η κατασκευάστρια εταιρεία.​

Οι κατασκευαστές ακουστικών δίνουν συχνά και τη μέγιστη ακουστική πίεση (SPL) που μπορουν να δωσουν τα ακουστικά πριν αρχίσει να αυξάνεται η παραμόρφωση και είναι κι' αυτή πολύ χρήσιμη.
Σε περίπτωση που χρειαστεί να μετατρέψουμε τιμές dB SPL/1 mW σε dB SPL/1 Vrms, ή αντίστροφα, τότε χρησιμοποιούμε ένα Headphone Convertor.

Τα επόμενα στοιχεία που θα χρειαστούμε είναι η μέγιστη ισχύς εξόδου (Output Power) του DAC/Amp που μας ενδιαφέρει. Η οποία μετριέται σε mW (milliwatt) πάνω σε καθορισμένο φορτίο (π.χ. 32 Ohm). Συνήθως οι εταιρείες δίνουν δύο τιμές. Μία για την κοινή single ended έξοδο και μία για την Balanced. Η Balanced έξοδος-όταν υπάρχει- δίνει πάντοτε πολύ μεγαλύτερη ισχύ από την single ended. Τα ακουστικά μας όμως έρχονται σχεδόν πάντα φτιαγμένα εξαρχής για να συνδέονται με τη single ended έξοδο. Για να συνδεθούν με τη Balanced θα πρέπει να αλλάξουμε το καλώδιο σύνδεσης τους σε Balanced, εφόσον φυσικά το δέχονται που σημαίνει μεταξύ άλλων και πρόσθετο κόστος.

Από τη στιγμή που γνωρίζουμε την ευαισθησία των ακουστικών στο 1 mW και τη μέγιστη ισχύ εξόδου του ενισχυτή ακουστικών (DAC/Amp), είναι εύκολο με ικανοποιητική προσέγγιση να βρούμε περίπου πόση θα είναι η αντίστοιχη μέγιστη ακουστική πίεση (SPL) και αν ο ενισχυτής μπορεί να τη δώσει. Προς τούτο χρησιμοποιούμε ένα κατάλληλο Headphone Calculator.
Συμπληρώνουμε τις τιμές που βρίσκουμε από τα χαρακτηριστικά των συσκευών μας.
Αν υπολογίσουμε επιθυμητή τιμή έντασης από 112-115 dB SPL και πάνω, τότε μπορούμε να θεωρήσουμε ότι ο συγκεκριμένος ενισχυτής οδηγεί τα ακουστικά ικανοποιητικά και δεν θα ακούγονται αδύναμα και "ψόφια".
Προσοχή: Mία τιμή 110-115 dB δε σημαίνει ότι θα ακούμε συνέχεια σε αυτή την ένταση. Υποκειμενικά αυτή η ένταση γίνεται αντιληπτή ως "πολύ δυνατά" και η συνεχής και για μακρύ χρόνο έκθεση σε αυτή την ένταση μπορεί να προκαλέσει βλάβη στην ακοή μας. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να υπάρχει περιθώριο να ακούγονται, χωρίς να συμπιέζονται οι στιγμιαίες αυξομειώσεις της έντασης της μουσικής, αυτό που ονομάζουμε συνήθως "δυνατά περάσματα" και συνιστούν τη δυναμική περιοχή.

Εφαρμογή.
-1: Για τα Sennheiser HD-650 βρίσκουμε ευαισθησία (από την Sennheiser εδώ). Ή από εδώ για μεγαλύτερη ακρίβεια.

Sennheiser HD-650​
Sound pressure level (SPL)103 dB (1 V)
Impedance300 Ω

Παρατηρούμε ότι η SPL δίνεται σε dB/1V. Αν χρειαστεί θα χρησιμοποιήσουμε το Headphone Convertor για να τη μετατρέψουμε σε dB/1mW. Και βρίσκουμε:
Power Sensitivity SPL
97,8 dB (1 mW)​
Impedance
300 Ω​

-1α: Για τον Fiio BTR7 έχουμε:

Fiio BTR7 Output Power​
Single Ended
>2x160 mW (32 Ω)​
Balanced
>2x320 mW (32 Ω):​

Συμπληρώνουμε τις τιμές στο Headphone Calculator. Ως επιθυμητή τιμή έντασης (Loudness) βάζουμε 120 dB. Και λαμβάνουμε τα αποτελέσματα.
Προκύπτει ότι για 120 dB ο ενισχυτής πρέπει να δίνει τουλάχιστον 167 mW ανά κανάλι. Δηλαδή για τον Fiio BTR7 από τη Single Ended έξοδο είμαστε περίπου στο όριο του (160 mW).
Από την Balanced έξοδο που είναι 2πλάσια (320 mW) προφανώς είναι επαρκέστατος και με το παραπάνω.

Η τιμή αυτή είναι πολύ καλή και δείχνει ότι ο BTR7 μπορεί εκ πρώτης όψεως να οδηγήσει τα HD-650. Εκ πρώτης όψεως. Διότι τα 160 mW που δίνει η εταιρεία ως προδιαγραφή είναι μετρημένα στα 32 Ω. Με το φορτίο των 300 Ω των HD-650 η ισχύς εξόδου του ενισχυτή θα είναι στην πραγματικότητα πολύ μικρότερη. Πόσο μικρότερη; Εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, κυρίως από τις δυνατότητες τροφοδοσίας και παροχής ρεύματος του ενισχυτή. Πάντως πολύ μικρότερη. Και αυτό θα φανεί και παρακάτω.

-2: Για τον Fiio KA17 διαπιστώνουμε ότι έχουμε μετρήσεις με περισσότερες τιμές ισχύος εξόδου (Power Output). Διότι εκτός των Single Ended και Balanced εξόδων διαθέτει λειτουργίες σε desktop και non desktop modes, δεδομένου ότι δέχεται και χωριστό τροφοδοτικό, εκτός της ενσωματωμένης μπαταρίας του.
Τις λαμβάνουμε (για συντομία) από εδώ.

OUTPUT POWERL+R≥320mW+320mW (16Ω, THD+N<1%)
L+R≥270mW+270mW (32Ω, THD+N<1%)
L+R≥30mW +30mW (300Ω, THD+N<1%)

Παρατηρούμε ότι η ισχύς εξόδου με φορτίο 300 Ω (των HD-650) είναι μόνο 30 mW, δηλαδή πολύ μικρότερη (9 φορές!) από την μετρημένη συνήθως στο φορτίο των 32 Ω. Χρησιμοποιώντας το Headphone Calculator και παίζοντας λίγο (βάζοντας δίαφορες τιμές) με το Loudness SPL) καταλήγουμε ότι ο ενισχυτήςFiio KA17 στα 300 Ω των HD-650 δίνει 113 dB SPL, δηλαδή στο όριο του ικανοποιητικού.

Και κατοπιν μπορούμε βάσιμα να υποθέσουμε, ότι κάτι ανάλογο ισχύει για τον προηγούμενο DAC/Amp που εξετάσουμε, το Fiio BTR7 που έχει μικρότερη ισχύ, αλλά δεν είχαμε μέτρηση στα 300 Ω.
Διότι η ισχύς που προκύπτει από τους υπολογισμούς του Headphone Calculator τυπικά επαρκεί, αλλά δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι ο ενισχυτής θα δώσει τις τάσεις (σε mV) και τα ρεύματα (σε mA) που χρειάζονται. Το Headphone Calculator αναγράφει και αυτά τα νούμερα που απαιτούνται, αλλά οι εταιρείες πολύ σπάνια τα παρέχουν.

Πάντως με τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεση μας και με τη βοήθεια του Headphone Calculator μπορούμε να πάρουμε μία ιδέα, μιά προσέγγιση, αν ο ενισχυτής και τα ακουστικά που έχουμε υπ' όψη θα ταιριάζουν. Και αν ναι, προχωράμε σε περαιτέρω έρευνα. Αν όχι, γλυτώνουμε τον κόπο.

Δοκιμάστε να κάνετε υπολογισμούς για διάφορα ακουστικά, με διαφορετικές ευαισθησίες και Impedance. Έχει ενδιαφέρον.
 
Ωραία ανάλυση. Να προσθέσω μόνο ότι στα Dac/Amp που δουλεύουν καθαρά με σύνδεση στο κινητό μέσο usb και τροφοδοτούνται από το κινητό παίζει πολύ μεγάλο ρόλο το κινητό. Π.χ. Σε iPhone 15 pro έχω αισθητά χαμηλότερη ένταση και απόδοση σε σχέση με το Xiaomi 14 ultra με το Shanling UA-4. Κινητά που τα έχω και τα 2. Μάλιστα συνδέοντας το πάνω σε ένα παλιό Xiaomi Mi 10 έπαθα πλάκα καθώς είναι ακόμα πιο δυνατό και μπορεί να οδηγήσει σχεδόν τα πάντα!!

Εμπειρικά το γράφω τα iPhones και τα Samsung δεν παρέχουν αρκετό ρεύμα για τέτοιες συσκευές. Καλύτερα ένα Xiaomi, oneplus, Google pixel κλπ.

Φυσικά αν μιλάμε για συσκευή με δική της μεγάλη μπαταρία σαν το Fiio Btr7 εκεί περνούμε καθαρά τις τιμές του κατασκευαστή.
 
Να προσθέσω μόνο ότι στα Dac/Amp που δουλεύουν καθαρά με σύνδεση στο κινητό μέσο usb και τροφοδοτούνται από το κινητό παίζει πολύ μεγάλο ρόλο το κινητό. Π.χ. Σε iPhone 15 pro έχω αισθητά χαμηλότερη ένταση και απόδοση σε σχέση με το Xiaomi 14 ultra με το Shanling UA-4. Κινητά που τα έχω και τα 2. Μάλιστα συνδέοντας το πάνω σε ένα παλιό Xiaomi Mi 10 έπαθα πλάκα καθώς είναι ακόμα πιο δυνατό και μπορεί να οδηγήσει σχεδόν τα πάντα!!

Εμπειρικά το γράφω τα iPhones και τα Samsung δεν παρέχουν αρκετό ρεύμα για τέτοιες συσκευές. Καλύτερα ένα Xiaomi, oneplus, Google pixel κλπ.
Προφανώς παίζει ρόλο η τροφοδοσία. Από κινητό σε κινητό μπορεί να διαφέρει. Δεν έχω δοκιμάσει πολλά κινητά και δεν μπορώ να πω. (Αλλάζω σπάνια). Αλλά είναι λογικό.