Re: Απάντηση: DCB1 Βuffer (Salas)
Τωρα οσον αφορα την κατά βουληση λειτουργια (mute) του ρελαι εξοδου αποτι βλεπω στο σχεδιο γινεται αν παραλληλησουμε μια αντισταση 1Κ, μεσω του διακοπτη (mute), με τον πυκνωτη C8 =100uF, που προκαλει την χρονοκαθηστερηση (χρονος φορτησης μεσω της R24=47K).Αυτο εχει σαν αποτελεσμα την εκφορτηση του πυκνωτη, αποκοπη του tr Q9 και αποδιεγερση του ρελαι.Ειναι σωστη η σκεψη μου???
Αν και εχουν περασει αρκετες μερες δεν βλεπω να συνφωνησε αλλα ουτε και να διαφωνησε καποιος σχετικα με τον τροπο που ανεφερα για την κατά βουληση απενεργοποιηση/ενεργοποιηση του ρελαι εξοδου για χρηση π.χ mute!!!!!!
Οσον αφορα την επι πλεον φιλτρανση με μια CRC διαταξη (πλακετα Jims), αλλα και μια CLC (συνδεση των δυο πλακετων μεσω πηνιων), περα από την απαντηση του Salas που εστιαζει στο οικονομικο μερος λεγοντας “είναι μια η αλλη”, για μενα υπαρχει οφελος και αξιζει η επι πλεον κατασκευη.
Με την φιλοσοφια ότι θα υπαρξει εστω και η ελαχιστη βελτιωση στην ποιοτητα του ηχου ο άλλος βαζει 20πλασιας τιμης πυκνωτες και αντιστασεις, αλλα το τελευταιο που θα κοιταξει καποιος diyer είναι το κοστος.
Αν στην μια περιπτωση εχουμε μια αποθηκη ενεργειας ας πουμε C με μια διακυμανση της τασης (riple) 200mV να τροφοδoτει το κυκλωμα μας, στην δευτερη εχουμε 3C (ολικη) και μια πολύ μικροτερη διακυμανση ας πουμε 20mV (τιμες ενδεικτικες), δηλ. στην δευτερη περιπτωση εχουμε μια “ποιοτικοτερη” ενεργεια για να τροφοδοτησουμε το κυκλωμα μας.
Τωρα ποσο αυτό θα γινει ακουστο η μετρησιμο δεν το ξερω, αλλα αν εχουμε να κανουμε με hotrod καταστασεις τοτε είναι επιβεβλημενη.
Αν και ειχα αποφασισει να φτιαξω το regulator για 200mA, διαβαζοντας το ξενο αλλα και το ελληνικο φορουμ, καταμπερδευτικα για το πιο πρεπει να είναι το ρευμα, το ενδεδειγμενο ρευμα.
Όταν λεω ενδεδειγμενο εννοω ότι οποιαδηποτε περαιτερω αυξηση ρευματος δεν θα επιφερει καμια μα καμια ηχητικη βελτιωση.
Η ερωτηση μου απευθυνεται κατ’αρχας στο πιο καταλληλο γι’αυτή την περιπτωση, στον Salas.
Θ’αθελα να μου πει ποιο είναι αυτό το ρευμα ανεξαρτητου κλωνου δηλ. mezmerize η hypnotize η άλλη, αφου ο regulator βλεπει σαν φορτιο τον ιδιο buffer.
Επισης θαθελα να δω αν υπαρχουν μετρησεις που να δειχνουν και να πιστοποιουν αυτην την ηχητικη βελτιωση, και εννοω τις κλασσικες μετρησεις που γινονται για τις audio συσκευες αλλα και πιο εξειδικευμενες.
Το ρωτω αυτό γιατι δεν θελω να μπλεξω αφ’ενός μεν σε καταστασεις παραψυχολογιας/ψυχολογιας, και αφετερου να μην γινω θυμα της υπερβολης, γιατι σιγουρα υπαρχει υπερβολη.
Βλεποντας καποιες κατασκευες διαπιστωνω ότι καπου εχει χαθει το μετρο και η αναλογια, δηλ σε καποιες περιπτωσεις βλεπεις ένα buffer να μοιαζει μ’ενα τελικο 50 η 100 W.
Θα’θελα λοιπον μια ξεκαθαρη απαντηση από τον Salas γιατι εχουν φτασει να μιλανε καποιοι για Ampere και όχι για milliampere πλεον, δηλ αν υπαρχουν τετοια περιθωρια βελτιωσης δεκαπλασιαζοντας το ρευμα σ’ένα buffer τι πρεπει να γινει σ’ένα τελικο 100 WRMS.
Τεσσερα fet είναι αυτά, αν και αποτελουν ένα ενισχητη ρευματος εχουν και καποιες τεχνικες προδιαγραφες, καποιους περιορισμους, μην το ξεχναμε αυτο, όπως και το αρχαιο ρητο.
“Παν μέτρον άριστον”