DCB1 Βuffer (Salas)

Καλησπέρα!
Πριν από μία ώρα τελείωσε η πλακέτα του DCB1. Δούλεψα πολύ προσεκτικά καρατσεκάρωντας 2και 3 φορές την ορθή πολικότητα κτλ των εξαρτημάτων. Ούτως ή άλλως δεν χρησιμοποίησα δικά μου υλικά, παρά μόνο αυτά που ήλθαν με το κιτ του TeaBag. Έτσι λοιπόν με την σχετική αγωνία συνέδεσα την τάση (τοροειδής από Γιατρά 2Χ15V, 50VΑ), άναψα το διακόπτη και ... Ω! του θαύματος, όλα τα λεντάκια άναψαν.

Οι πρώτες μετρήσεις έδωσαν τα εξής αποτελέσματα:

Στις αντιστάσεις R1=10Ω μέτρησα V1=2,22V και V2=2,02V

Η ψύκτρες που βρήκα για τις δοκιμές είναι σχετικά μικρές και είχα και αυτό στο νού μου. Η θερμοκρασία ανέβηκε βέβαια αλλά νομίζω ότι δεν ήταν απαγορευτικά τα επίπεδα δεδομένου ότι μπορούσα να πιάσω τις ψύκτρες. Μετά από κάποια ώρα βέβαια έγιναν πολύ ζεστές και γιαυτό έσβησα την τάση μέχρι να ακούσω και τις γνώμες σας.

Αρχικά μέτρησα +Vout=9,74 -Vout= -9,75V . Μετά από 15 λεπτά περίπου είχα 9,71 και -9,66 αντίστοιχα.

Αυτό που δεν μου αρέσει είναι ότι έχω DC offset στο αριστερό κανάλι 78mv ενώ στο δεξί μόλις 1 mV. Ειναι πρόβλημα ταιριάσματος των led ή έκανα καμιά πατάτα;

Το ρελέ ανοίγει μετά από περίπου 9 δευτερόλεπτα.

ΥΓ
Σημειώνω ότι δεν έχω συνδέσει κάποιο ποτενσιόμετρο.
Επίσης 2 φορές στο άναμα ,μου έκαψα την ασφάλεια που έχω βάλει (315mA σύμφωνα με αυτό που αναφέρει το ταμπελάκι του μετασχηματιστή). Βέβαια η τάση εκιείνη τη στιγμή όπως την είδα στο display ενός UPS της APC ήταν 237V.

Attachments

• IMG_2202res800.jpg
    IMG_2202res800.jpg
    240.7 KB · Views: 208
  • IMG_2207res800.jpg
    IMG_2207res800.jpg
    209.1 KB · Views: 206
Γεια χαρα
Εκανες καλη δουλεια βλεπω ,τωρα για το οφφσετ κοιτα για ψυχρη κολληση πρωτα στα Jfetakia εξοδου και μετα πες μου την τετραδα εξοδου των 2LS170 τα εβαλες τυχαια ή στα ειχε ξεχωριστα στο σακουλακι?

Last edited:
O Τσάγιας στο κιτ του, την τετράδα των 2SK170BL που είναι ταιριασμένη την έχει σε χωριστό σακουλάκι και γράφει σε καθένα την τιμή μέτρησης. Είσαι σίγουρος ότι δεν το μπέρδεψες με κάποιο από τα άλλα;

Οι ψύκτρες σου ειναι πολύ μικρές. Δεν μπορείς να εξάγεις σταθερά συμπεράσματα, μάλλον να θεωρήσεις σωστά αυτά που μετράς με τις ψύκτρες θερμές και όχι καυτές γιατί ήδη είμαστε σε χαμηλές θερμοκρασίες.
Γενικά για να βγάλεις ακρη με το dc-offset θα πρέπει να έχεις καταλήξει σε τελικές ψύκτρες, συνυπολογίζοντας και το καλοκαίρι στις ανοχές.

@ Κύριος Κάπα (Καφκικό; )

Slow blow νά είναι ή ασφάλεια στό πρωτεύον όταν κάνουμε κοντινό fusing. Συνήθως έχουν ένα Τ (time fuse). Πολύ καλές μετρήσεις τάσεων έδωσε τό κιτάκι βάση ανοχών υλικών καί μόνο. Τό 78mV όφσετ είναι πρόβλημα φυσικά, κάτι παίζει στό αντίστοιχο ζευγαράκι φέτ. Δές τί είπαν τά παιδιά από πάνω σχετικά μέ πιθανά σενάρια ελέγχου καί διόρθωσης. 1mV στό υγιές κανάλι είναι θαυμάσιο γιά έτσι μέ τήν πρώτη.

Re: Απάντηση: DCB1 Βuffer (Salas)

@Salas
Καθόλου Καφκικό. Μάλλον πεζό θα έλεγα. Το πρώτο συνθετικό του ΚαΠα (Κα) είναι από το επώνυμο. Το δεύτερο από το όνομα. Πα ναγιώτης.

@lemon
Πράγματι ο TeaBag είχε την ταιριασμένη τετράδα των 2SK170BL σε χωριστό σακουλάκι. Σίγουρα δεν τα μπέρδεψα γιατί πρόσεξα πολύ και τα κόλλησα σε ξεχωριστό session.

@Nikosokey
Νίκο οι κολλήσεις μου γενικά νομίζω ότι είναι καλές αλλά είχα και το άγχος μην καρβουνιάσω τίποτα. Θα ακολουθήσω την συμβουλή σου, θα κάνω έναν έλεγχο στο σημείο που μου είπες.

Σας ευχαριστώ για τις απαντήσεις και επανέρχομαι μετά τον έλεγχο.

Έκανα έναν γύρο όλες τις κολλήσεις με ιδιαίτερη προσοχή στην τετράδα αλλά το πρόβλημα συνεχίζει.
Προς το παρόν το αφήνω για αύριο το απόγευμα με την ησυχία μου. Καλό βράδυ στους ξενύχτηδες!

Αυτες τις ημερες εχω σεταρει και εγω ενα κιτ απο τον Μike του Νικου (Salas) και ειδα το εξης ,περα απο την ταιριασμενη υποτιθεται τετραδα (εξαρταται απο τα limit που βαζει κανεις, τις θερμοκρασιες του εκει περιβαλλοντος αν και το τελευταιο δεν μου κολαει και πολυ ) Ο Mike ειχε βαλει και αλλα Jfetakia στην ιδια τιμη 8,6 ma τον συνολικον αριθμον 6 βεβαιως βεβαιως, μαλλον καθαρα απο τυχη ,τα αποια πριν τα βαλω επανω τα μετρησα με ενα Jfet matcher που εχω φτιαξει και εχει βγει αστερι, επιλεγοντας τα να τα βαλω κατα το δοκουν στις θεσεις που θελω χωρις αυτο να σημαινει κατι περι offset .(περισσοτερο για την ισοτιμια των ρευματων κατ επεκταση τασεων )
με 12V M/T παιρνω
στην R1=1,40, 1,10V
στα led τριαδα 5,20V ,5,21V
στην πενταδα 9,62V,9,60V
και οφφσετ R=0,5mV, L=0,6mV
αυτο το κιτακι μου εκατσε πολυ καλα στην ισοτιμια του οφφσετ ,ετσι ωστε τα δυο καναλια (οι ενισχυτες να παιρνουν την ιδια τιμη στην εισοδο μιλαω παντα για dc couple amps)
Αρα Παναγιωτη για να πουμε με σιγουρια οτι εχει γινει λαθος στο συγκεκριμενο ζευγαρι jfet(ή εχει μεγαλη διαφορα απο το αλλο) θα πρεπει να τα μετρησουμε ή θα πρεπει να βρεις ενα αλλο ζευγαρι ταιριασμενο το οποιο ειναι λιγο δυσκολο απο Ελλαδα μερια . Ο Εβραιος στο ebay εχει....πιστευω.To δικο σου φοραει 2SK170 ή 2LSK170B?

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

στην R1=1,40, 1,10V με 3,3Ω

Last edited:
Νίκο ευχαριστώ θα δοκιμάσω να τα μετρήσω . Βρήκα και στον κάλαθο των αχρήστων τα χαρτάκια από τις μετρήσεις του TeaBag για την τετράδα (9,67-9,68-9,68-9,68).

Αλλά για να προχωράει το πράγμα θα παραγγείλω μια καινούργια τετράδα για να υπάρχει. Αν έχεις την καλωσύνη μου δίνεις το λινκ από τον εβραίο του eBay που αναφέρεις.

Τα δικά μου γράφουν πάνω LSK170F.

Είναι τέτοια;

8-lsk170_2.jpg

Αν αυτό που φαίνεται σαν σκιά είναι κάποια ψύκτρα, στα δικά μου δεν υπάρχει. Επίσης τα αναγραφόμενα συνολικά είναι:
LS
K170F
1305 C

Αποκόλλησα και μέτρησα το πρώτο ζευγάρι που είναι πιό κοντά προς τους ακροδέκτες +V G -V . Θεωρώ ότι αυτό είναι το αριστερό κανάλι που είχα το πρόβλημα.

Πράγματι λοιπόν η μέτρησή μου έδειξε πολύ μεγάλη διαφορά μεταξύ των δύο. Το ένα μου έδωσε μέτρηση 7,14 ενώ το άλλο 9,71 . Μάλλον αυτό είναι το πρόβλημα και θα προχωρήσω στην αγορά ενός ακόμα ζευγαριού (μάλλον τετράδας). Το δεύτερο ζευγάρι δεν θα το πειράξω προς το παρόν αφού δίνει πολύ καλά αποτελέσματα.

Περιμένω το link του αξιόπιστου πωλητή από τον Nikosokey ή οποιονδήποτε άλλο φίλο.

Απάντηση: Re: DCB1 Βuffer (Salas)

Αν αυτό που φαίνεται σαν σκιά είναι κάποια ψύκτρα, στα δικά μου δεν υπάρχει. Επίσης τα αναγραφόμενα συνολικά είναι:
LS
K170F
1305 C

Οί σκιές πρέπει νά είναι από φωτισμό. Αυτά είναι τά μοντέρνα Κ170 τής Linear Systems. Ζήτα από τόν Tea νά σού στείλει ένα ταιριασμένο ζευγάρι ίδια μάρκα στό πλαίσιο μεταξύ 9.5-10mA. Πές του έγινε κάποιο μπέρδεμα. Άν πάρεις τετράδα NOS Toshiba από τόν Alweit τελικά, άλλαξε καί τά τέσσερα. Γιατί οί καμπύλες είναι ελαφρώς διαφορετικές μεταξύ Linear Systems καί Toshiba άν καί γενικά είναι πολύ καλοί αντικαταστάτες.

Θα στείλω ένα μήνυμα στον Tea και παράλληλα θα παραγγείλω και μια τετράδα, έτσι για backup. Εξ άλλου δεν κοστίζουν και πολύ.

Εν τω μεταξύ αρχίζω να σκέφτομαι για τα επόμενα στάδια της ολοκλήρωσης του buffer (κουτί, attenuator, επιλογέα εισόδων κτλ).

Αγαπητοί φίλοι ευχαριστώ πολύ, θα ενημερώσω για τις εξελίξεις.

Καπου εκει μεσα μπορει να κυκλοφορει το ζευγαρακι του , αν δεν βαριεσαι μπορεις να βγαλεις τα υπολοιπα jfet και να τα μετρησεις , οχι με τρομπα ουτε με συρματακι αποροφητικο,αλλα βαζοντας αρκετη κολληση και στα τρια ποδαρακια το fetaki θα βγει γρηγορα πιανοντας το με μεταλλικο μυτοτσιμπιδο για να παιρνει την θερμοκρασια.

Νίκο ευχαριστώ για το tip.

Μάλλον εννοείς ότι το χαμένο φετ είναι ανάμεσα στα υπόλοιπα που βρίσκονται στο board. Θεωρώ κάτι τέτοιο έχει πολύ μικρή πιθανότητα δεδομένου ότι κάθε ένα JFET είχε τη δική του μέτρηση σε πάνω στη χαρτοταινία που ήταν κολλημένo. Ο TeaBag διαπίστωσα ότι είναι πολύ συστηματικός´και όλα ήταν τακτοποιημένα σε ξεχωριστά σακουλάκια. Απλώς μπορεί να έκανε κάποιο λάθος μέσα στα τόσα κιτ που φτιάχνει.

ΥΓ
Ήδη έστειλα ένα σχετικό μήνυμα στον TeaBag. Θα δούμε τι θα μου απαντήσει και θα πράξω αναλόγως.

Tην τελευταια φορα που πηρα το τριτο D Reflector τo jfet 2S117 το ειχε σημειωμενο 5,8 και εγω το μετρησα 4,1 με το ζορι Ανθρωπος ειναι και αυτος .

Ωραίος ο "τσάγιας". Μου απάντησε άμεσα ότι θα μου στείλει νέα τετράδα.

Εν τω μεταξύ παρήγγειλα και μια τετράδα από eBay. Στην αναμονή για τό ποιά θα έλθει πρώτη. :guitarist:

O Mike, ή ελληνιστι "Τσάγιας" εκ του ονόματος χρήστη που διατηρεί στο diyaudio, ως εξυπηρέτηση, παίρνει 100 στα 100.
Δεν υπάρχει περίπτωση να μη διορθώσει κάτι που έχει ξεφύγει της προσοχής του.

Επί την ευκαιρία της απάντησης του Νίκου, τα Κ170 της Linear Systems είναι νέα σειρά ή προϋπήρχε; Θαρρώ πως μετά το σταμάτημα της παραγωγής των Toshiba δεν είχαμε αντικαταστάτη ή θυμάμαι λάθος!

Re: Απάντηση: DCB1 Βuffer (Salas)

O Mike, ή ελληνιστι "Τσάγιας" εκ του ονόματος χρήστη που διατηρεί στο diyaudio, ως εξυπηρέτηση, παίρνει 100 στα 100.
Δεν υπάρχει περίπτωση να μη διορθώσει κάτι που έχει ξεφύγει της προσοχής του.

Επί την ευκαιρία της απάντησης του Νίκου, τα Κ170 της Linear Systems είναι νέα σειρά ή προϋπήρχε; Θαρρώ πως μετά το σταμάτημα της παραγωγής των Toshiba δεν είχαμε αντικαταστάτη ή θυμάμαι λάθος!

Mανολη υπαρχουν αραγε αναφορες πως ακουγονται τα καινουργια , σε σχεση με τα 2SK170.