DCB1 Βuffer (Salas)

Στα ελληνικά με αγγλική σκέψη, "ο Νίκος θα μιλήσει..." (είμαστε τυχεροί που είναι από τον τόπο μας)
Την καλημέρα μου σε όλους...

Τό LSK170 είναι μία Αμερικάνικη αναβίωση τού καταργημένου Ιαπωνικού πρότυπου 2SK170. Έχει χαμηλό Vgs(off), χαμηλό En, δυνατό Gfs, όπως τό original. Καί είναι ελαφρώς πιό "γρήγορο". Τό αναφέρει "IMPROVED SECOND SOURCE REPLACEMENT FOR 2SK170" στό μάνιουαλ. Έχω μετρήσει δείγματα καί όντως ισχύουν τά παραπάνω. Από τίς καμπύλες καί μόνο είδα ότι σέ πλάτη σήματος πρός στό φούλ θά μπορούσε νά βγάλει περισσότερη 2η αρμονική καί λιγότερη 3η σέ σχέση μέ τό ορίτζιναλ. Δέν είναι ακριβώς όμοιες, ενστικτωδώς θά απέφευγα τήν ανάμιξη μέ Toshiba σέ κρίσημα σημεία. Δέν είχα αρκετά ώστε νά κάνω ματσαρίσματα γιά κατασκευές καί υποκειμενικές συγκρίσεις ωστόσο ώστε νά επιβεβαιώσω κάτι αντιληπτό. Οί χρήστες έξω τά θεωρούν ίδια γενικά. Τά είχαν παρουσιάσει σέ Burning Amp εκδηλώσεις τού DIYA στό Σάν Φρανσίσκο κιόλας. Όπου ήταν ό Τζόν Κέρλ καί Νέλσον Πάς οί οποίοι τά εκτίμησαν ώς καλά γιά αντικατάσταση.

Ή φυσιογνωμία καί ιστορία τής Linear Systems

Last edited:

Τό LSK170 είναι μία Αμερικάνικη αναβίωση τού καταργημένου Ιαπωνικού πρότυπου 2SK170. Έχει χαμηλό Vgs(off), χαμηλό En, δυνατό Gfs, όπως τό original. Καί είναι ελαφρώς πιό "γρήγορο". Τό αναφέρει "IMPROVED SECOND SOURCE REPLACEMENT FOR 2SK170" στό μάνιουαλ. Έχω μετρήσει δείγματα καί όντως ισχύουν τά παραπάνω. Από τίς καμπύλες καί μόνο είδα ότι σέ πλάτη σήματος πρός στό φούλ θά μπορούσε νά βγάλει περισσότερη 2η αρμονική καί λιγότερη 3η σέ σχέση μέ τό ορίτζιναλ. Δέν είναι ακριβώς όμοιες, ενστικτωδώς θά απέφευγα τήν ανάμιξη μέ Toshiba σέ κρίσημα σημεία. Δέν είχα αρκετά ώστε νά κάνω ματσαρίσματα γιά κατασκευές καί υποκειμενικές συγκρίσεις ωστόσο ώστε νά επιβεβαιώσω κάτι αντιληπτό. Οί χρήστες έξω τά θεωρούν ίδια γενικά. Τά είχαν παρουσιάσει σέ Burning Amp εκδηλώσεις τού DIYA στό Σάν Φρανσίσκο κιόλας. Όπου ήταν ό Τζόν Κέρλ καί Νέλσον Πάς οί οποίοι τά εκτίμησαν ώς καλά γιά αντικατάσταση.

Ή φυσιογνωμία καί ιστορία τής Linear Systems

Οπότε έχει δωθεί απάντηση στο πρόβλημα της διαθεσιμότητας των SK170 Νίκο.
Φαντάζομαι το θέμα με τη διασταύρωση αφορά την ταιριασμένη τετράδα και όχι στα λοιπά SK170, σωστά Νίκο;

Last edited:
Εδω ειναι το DCB1 το οποιο θα διατεθει προς πωληση. Με 4 Χ 10.000 uf Panasonic.
με 12V M/T παιρνω
στην R1=1,40, 1,10V
στα led τριαδα 5,20V ,5,21V
στην πενταδα 9,62V,9,60V
και οφφσετ R= -0,5mV, L= -0,6mV,
στην R1=1,40, 1,10V με 3,3Ω

Attachments

• IMGP0037.jpg
    IMGP0037.jpg
    205.4 KB · Views: 221
Νικόλα, βάλτο στο νήμα "Πωλήσεις / ανταλλαγές εξαρτημάτων / υλικών DIY, από χομπίστες για χομπίστες."

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Ναι το ετοιμάζω, οπότε κάντε λίγο κράτη μέχρι να ανέβει και γίνεται η συνέχεια εκεί...θα μεταφέρω και τα σχετικά μηνύματα που γράφτηκαν εδώ.

Οπότε έχει δωθεί απάντηση στο πρόβλημα της διαθεσιμότητας των SK170 Νίκο.
Φαντάζομαι το θέμα με τη διασταύρωση αφορά την ταιριασμένη τετράδα και όχι στα λοιπά SK170, σωστά Νίκο;

Τό ίσως θέμα "μπασταρδέματος" τών καμπυλών μεταξύ μάρκες Κ170 θά πείραζε μόνο στήν τετράδα, ναί.

Πολύ ωραία, με βασάνιζε η σκέψη τι θα γίνει με το κύκλωμα όταν κάποια στιγμή θα χρειαστεί κάποιο service πάνω στα SK170.
Τώρα επιλύεται και η μακροβιότητα της υλοποίησης.

Re: Απάντηση: DCB1 Βuffer (Salas)

Καλησπέρα!

Όπως ίσως θυμάστε, είχαμε μείνει στο γεγονός ότι στο κιτ που είχα πάρει από τον TeaBag, ένα από JFET δεν ήταν ταιριασμένο και έτσι είχα μεγάλο DC offset σε ένα κανάλι (78mV ενώ στο άλλο ήταν μόλις 1,2 mV).

Μετά από ένα email που έκανα στον TeaBag ο άνθρωπος προθυμοποιήθηκε άμεσα και μου έστειλε μια νέα τετράδα τρανζίστορ, υποτίθεται ταιριασμένη. Η μέτρηση στην τετράδα έδωσε για το Idds τα εξής: 8,82 - 8,82 - 8,78 και 8,30 mA. Η τελευταία μέτρηση δεν μου άρεσε και πολύ και έτσι αποφάσισα να περιμένω την τετράδα των original Toshiba που είχα παραγγείλει από το ebay στο λινκ που έδωσε ο Takis στο #712 παραπάνω.

Η νέα τετράδα ήλθε (με αρκετά μεγάλη καθυστέρηση), αλλά επιτέλους όλες οι μετρήσεις έδωσαν ταυτόσημα αποτελέσματα γύρω στα 9,4 mA. Σήμερα λοιπόν πρώτα κόλλησα τα δύο τρανζίστορ στις θέσεις του καναλιού που μου είχε δώσει το μεγάλο DC offset. Πραγματι το οφφσετ εξαφανίστηκε και η μέτρησή μου έδωσε το καταπληκτικό 0,0 mV στο συγκεκριμένο κανάλι ενώ στο άλλο κανάλι είχα 1,2 mV.

Επειδή ο Salas είχε πει νωρίτερα ότι ενστικτωδώς δεν θα αναμίγνυε τα Toshiba με τα Line System αποφάσισα (και για δοκιμή) να αλλάξω και τα άλλα δύο. Έτσι τώρα έχω τις εξής μετρήσεις Output DC offset 0,0 και 1,7 mV αντίστοιχα.

Οι υπόλοιπες μετρήσεις:
Στην R1: 2,21 και 2,01 V
Στην πεντάδα LED: 9,05 και 9,04 V
Στην τριάδα LED: 5,96 και 6,0 V
Στην θέση +V,Gr,-V: 9,71 και 9,68 V

Θεωρώ ότι δεν θα πρέπει να το πειράξω άλλο (εκτός και αν υπάρχει κάποια διαφορετική άποψη) δεδομένου από τις πρώτες ηχητικές δοκιμές παίζει εξαιρετικά.

Ευχαριστώ για τις βοήθειες. Καλό βράδυ και καλή Αποκριά!

Χαιρετώ την κοινότητα,Θα ήθελα να ρωτήσω για τα 2sk170 ,
Έχω αρκετά από προηγούμενη κατασκευή
Καμία 80ρια γνήσια Toshiba new old stock θα μπορούσα να τα χρησιμοποιήσω ?? για την παρούσα κατασκευή
Ευχαριστώ

Είσαι πολύ ευγενικός και αυτό είναι προς τιμή σου.

Σαφώς και μπορείς δεν χαλάνε και εάν δεις 1-2 σελίδες πιο πίσω, μιλάμε και για εναλλακτικό τωρινό αντικαταστάτη τους.
Εάν δεν τα χρειάζεσαι και όλα, μπορείς εδώ να τα βάλεις σε μία λογική τιμή προς τα λοιπά μέλη του φόρουμ.

Ευχαριστώ για την γρήγορη απάντηση .
Στο παραπάνω ποστ δεν πέρασε ότι έχω τα τύπου GR
Ρωτάω για τα jfet γιατί προφανώς έχουν διαφορετικό gain μεταξύ τους
Γιατί βλέπω ότι προτείνουν τα 2SK170BL τα 2SK170GR..2.6>6.5 ma τα 2SK170BL..6>12 ma και τα 2SK170V 10>20ma
Ευχαριστώ

Ναι έχουν διαφορετική απολαβή για αυτό και η διάκρισή τους με τα γράμματα.

Γνωρίζω ότι για την τετράδα 2SK170 που χρήζει ταιριάσματος, είναι προτιμότερο να είναι στο εύρος 8-10mA.
Για τα λοιπά που δεν είναι αναγκαίο να είναι ταιριασμένα, δεν έχω άποψη καλύτερα να περιμένουμε την απάντηση του Salas ή άλλου μέλους που το έχει ψάξει.

Για τα υπόλοιπα δεν πειράζει και GR. Η τετράδα καλύτερα BL για να υπάρχει περισσότερο ρεύμα οδήγησης στην έξοδο. Αλλά αν ο ενισχυτής έχει 50Κ αντίσταση εισόδου και άνω χωρίς πολυ μακριά/χωρητικά ιντερκονέκτ ενδιάμεσα, τότε και το ρεύμα των GR θα οδηγήσει.

Αναμονή, έφυγε Η πλακέτα από τον TeaBag και είμαι σε αναζήτηση υλικών
Έχουμε συνέχεια :operator:

Αναρωτιέμαι πως επηρεάζει το αποτέλεσμα η χωρητικότητα του πυκνωτή film στη μέση.

Η χωρητικότητα αναγράφεται για φιλμ από 0.22-10uF.
Έχει δοκιμάσει κάποιος και έχει καταλήξει σε συμπεράσματα;
Έχω στην άκρη εκτός των wima 0.22 και χρυσούς Premium Obbligatto 10uF, αλλά δεν είμαι ακόμη σε πλήρη εγκατάσταση για να μπορώ να έχω συνολική γνώμη.

Τεχνικά όσο πιο μεγάλη χωρητικότητα εκεί (πρακτικά μέχρι 1000uF) τόσο χαμηλότερο το κατώφλι θορύβου ευρείας ζώνης του τροφοδοτικού λόγω φιλτραρίσματος των πέντε λέντ (πηγή τάσης αναφοράς).

Σε line level χρήση χωρίς κέρδος όμως, μιας και είναι ήδη αρκετά χαμηλά σε θόρυβο τα λέντ σε σχέση με το σήμα, είχα σκεφτεί να δώσω εναλλακτικές ελαφρύτερου/ταχύτερου φιλτραρίσματος στούς χρήστες της "πειραξιάρικης" έκδοσης Hypnotize μαζί με τις hot-rod επιλογές ρεύματος στα Μόσφετ που επιτρέπει φυσικά.
Το κλασικό Wima 0.22uF που κατέληξε στο Hypnotize τσαγιοκίτ βασίζεται σε υποκειμενικές εκτιμήσεις που είχε κάνει ένα γκρούπ κατόχων DCB1 μεταξύ βιομηχανικών καλών πυκνωτών πολυπροπυλενίου. Κυρίως προσπαθούσαν να εντοπίσουν τις σωστότερες γυναικείες φωνές. Μάλιστα ο Ιρλανδός που έκανε τις πιο πολλές εκτιμήσεις πυκνωτή για εκεί, χρησιμοποίησε μεγάλα καλά full range ηχεία, και διπλά Quad ESL (stacked).

Εγώ όμως εξ αρχής σχεδίασα θέσεις για φιλμ πυκνωτές έως για ηλεκτρολυτικούς ώστε να υπάρχει περιθώριο γούστου η τεχνικών προδιαγραφών χαμηλότερου θορύβου σε περίπτωση χρησιμοποιηθεί το τμήμα τροφοδοσίας για phono η dac π.χ. Υπάρχει και η θέση κονέκτορα εξόδου (+) (0) (-) για αυτό το σκοπό εξάλλου.

Last edited by a moderator:
Τα σκέπτομαι αυτά που γράφεις.
Προτιμήθηκε δηλ. το 0.22 με βάση τη σωστότερη αναπαραγωγή των γυναικείων φωνών...
Από ότι βλέπω δεν θα αποφύγω στο τελικό σετάπ να βάλω και τους μεγάλους 10uF.

Νίκο, καταλαβαίνω ότι η αλλαγή επιφέρει αλλαγή τονικότητας περισσότερο, στην περίπτωση που κάποιος πάει σε μπάφερ line level, υπάρχει κάποιο "κόλπο" για καλύτερο τιουνάρισμα στις χαμηλές; Αναφέρομαι σε hot rod hypnotize.