ΔΕΗ FTTH

Μπήκε και το τηλέφωνο μια χαρά χθες. Απλά ήρθε mail, συνέδεσα τις συσκευές (έχει 2 pstn ports το router) και δούλεψε χωρίς κάτι άλλο.

Πάντως να πω ότι μου αρέσει που έχω 2 κουτιά έξω από το διαμέρισμά μου το θεωρώ χαζό το λιγότερο. Έπρεπε το ρυθμιστικό πλαίσιο να προβλέπει μόνο ένα.
Θυμάμαι σχεδόν 15 χρόνια πριν το λιγότερο (έχω ξεχάσει ακριβώς πότε) να ακούω ότι όλοι οι ουδέτεροι που έβαζε η ΔΕΗ είχαν οπτική ίνα μέσα τους. Απίστευτο backbone. Αλλά άργησε να μπει σητν αγορά...

Σου αρέσει; :oops::unsure:
Δεν μου αρέσει καθόλου, απλά δεν βγήκε η ειρωνία μου με τον τρόπο που το έγραψα...Η ρυθμιστική αρχή πάλι τα έκανε μαντάρα.

Πάντως ζήτησα από τον τεχνικό της ΔΕΗ να μην περάσει νέα οπτική ίνα. Η οπτική που είχε βάλει η Cosmote από το κουτί στο σπίτι, ήταν τεράστια και αποθηκευμένη εντός σπιτιού στα γνωστά κουτάκια με το ράουλο από μέσα. Μου χαλάρωσε τη σιλικόνη με προσοχή και μου τέντωσε στην υπάρχουσα τρύπα το εξωτερικό κομμάτι, γιατί το τερματικό της ΔΕΗ ήταν από την αντίθετη πλευρά τοποθετημένο δίπλα στης Cosmote. Αν ξαναλλάξω σε δυο χρόνια απλά θα κουνήσουν το καλώδιο από το ένα κουτί στο άλλο χωρίς εργαλεία, τρύπες κλπ.

Α, επίσης ένας από τους λόγους που πήγα στη ΔΕΗ ήταν ότι είχα θέματα με το extender της Cosmote. Τα θέματα εκείνα που δεν μπορείς να αποδείξεις. Που δουλεύει 2-3 ημέρες σωστά και μετά για μια μέρα δεν δουλεύει σωστά πολλαπλές φορές και μετά ξανά όλα καλά. Αδυνατούσα να πιστέψω ότι έφταιγε το καλώδιο στον τοίχο. Η ΔΕΗ δίνει για router το ZTE F8648P και για extender το ΖΤΕ ΖΧΗΝ Η3621P. Το interface τους είναι αιώνες πίσω από το Interface του Fritz! που δίνει η Cosmote. Όμως δουλεύει απροβλημάτηστα. Όσο για το extender το κακό είναι ότι πιάνει χώρο σε ράφι, ενώ αυτό της Fritz! ήταν απλά μια σούκο πρίζα. Σου δίνει τουλάχιστον δυνατότητα για ethernet σύνδεση και όχι ασύρματη με μια συσκευή.
Αυτό που είναι πραγματικά κακό για το router είναι το μέγεθός του. Είναι απλά τεράστιο. 230 mm × 215 mm × 40 mm ενώ το Fritz! μόλις 108 mm × 150 mm × 43 mm. Ανακάστηκα να κάνω ανακατανομή στις συσκευές.

Εβαλα στο εξοχικο NOVA και μετά χαράς είδα ότι η οπτική πάει κατευθείαν στο router που φέρνουν ένα μικρούλι Huawei !
Γιατί δεν κάνουν και οι άλλοι το ίδιο; Ούτε έξτρα κουτάκια, ούτε έξτρα τρυπήματα, ούτε έξτρα Ethernet, ούτε έξτρα ρεύματα !

Αυτό που είναι πραγματικά κακό για το router είναι το μέγεθός του. Είναι απλά τεράστιο. 230 mm × 215 mm × 40 mm ενώ το Fritz! μόλις 108 mm × 150 mm × 43 mm. Ανακάστηκα να κάνω ανακατανομή στις συσκευές.
Και η Vodafone ένα γομάρι φέρνει.

Εβαλα στο εξοχικο NOVA και μετά χαράς είδα ότι η οπτική πάει κατευθείαν στο router που φέρνουν ένα μικρούλι Huawei !
Γιατί δεν κάνουν και οι άλλοι το ίδιο; Ούτε έξτρα κουτάκια, ούτε έξτρα τρυπήματα, ούτε έξτρα Ethernet, ούτε έξτρα ρεύματα !
Όλα πια σε συνδέσεις τουλάχιστον από 500 Mbit FTTH και πάνω ανεξαρτήτως εταιρίας έχουν την ίδια λογική. Καλώδιο οπτικής ίνας από το τερματικό κουτί του παρόχου, κουμπώνει απευθείας στο ρούτερ. Από εκεί και πέρα ένα καλώδιο ακόμη ρεύματος θέλουν. Είναι δικό σου θέμα αν έχεις καλωδιακές εγκαταστάσεις (εγώ πχ στέλνω καλωδιακά στην τηλεόραση, στον άλλο όροφο που είναι το extender και σε 2 τηλέφωνα)
Το κουτί με το καρούλι το βάζουν γιατί δεν μπορούν να κόψουν οπτική ίνα στο μήκος που θες.

Καλό είναι ο συνδρομητής να επιλέγει αν θέλει το επιπλέον κουτί (ONT) που μετατρέπει την οπτική σε ethernet. Αν θέλεις π.χ. να χρησιμοποιήσεις δικό σου router αυτό είναι τις περισσότερες φορές ανέφικτο με τα router των παρόχων και χρειάζεσαι το ONT.

Καλό είναι ο συνδρομητής να επιλέγει αν θέλει το επιπλέον κουτί (ONT) που μετατρέπει την οπτική σε ethernet. Αν θέλεις π.χ. να χρησιμοποιήσεις δικό σου router αυτό είναι τις περισσότερες φορές ανέφικτο με τα router των παρόχων και χρειάζεσαι το ONT.
Δεν είναι πρόβλημα αυτό. Μετά το ρούτερ το δικό τους βάζεις το δικό σου. Όπως γίνονταν μια ζωή με τις vdsl.
Εδώ που τα λέμε το 99% του κόσμου χρησιμοποιεί του παρόχου ακόμα και για το wifi. Για να μην πω ότι δεν αλλάζουν ούτε καν password και αφήνουν αυτό που γράφει η ταμπέλα κάτω από το ρούτερ.