Δείτε τι έγινε προχτές στην Κατερίνη...

Γνώμη μου είναι ότι για να υπάρξει κάποια αντίδραση με αποτέλεσμα πρέπει να υπάρξει από τη δική μας μεριά κάποιου είδους προσωρινό "ξεβόλεμα" από την ευκολία μας είτε αυτό αφορά να ψωνίζουμε κατά τι ακριβότερα για κάποιο καιρό (στη συγκεκριμένη περίπτωση) είτε οτιδήποτε άλλο ανάλογα με την περίσταση.

Re: Απάντηση: Δείτε τι έγινε προχτές στην Κατερίνη...

Τα έχουν καταφέρει να γελοιοποιήσουν,να κομματικοποιήσουν και τελικά να διαλύσουν τις καταναλωτικές ενώσεις στην Ελλάδα.

Δεν νομίζω να φταίει κάποιο ευρύτερο σχέδιο εάν οι άνθρωποι είναι ηλίθιοι.

Δεν είναι θέμα ανθρώπων...Θέμα κομμάτων είναι-όπως και τα περισσότερα σ' αυτήν την διαλυμένη χώρα...

Η αντίδραση είναι θετικό βήμα ασχέτως ποιός από εμάς αναγκάζεται να ξεβολευτεί. Δλδ οι αγρότες κάθε χρόνο που κλείνουν τους δρόμους τί να πούμε ότι δεν έχουν δίκιο;

Φυσικά όπου υπάρχει "δράση" υπάρχει και "αντί-δραση" αλλά δεν γίνεται διαφορετικά. Μόνο έτσι θα καταλάβουν κάποιοι ότι κάτι είναι στραβό και ο κόσμος αγανακτεί.

Ο καθένας διεκδικεί όπως νομίζει αυτός και φυσικά το κοινωνικό σύνολο κρίνει και αυτό όπως νομίζει.

Προσωπικά προτιμώ τέτοιες δράσεις και ας ταλαιπωρούμαι παρά την κριτκή του καναπέ πού είμαστε όλοι αραχτοί και βρίζουμε τους πολιτικούς για την κατάντια μας, αλλά στο τέλος πάμε ξανά και ψηφίζουμε τους ίδιους και τους ίδιους και στην ουσία κάνουμε μια τρύπα στο νερό.

Μακάρι τέτοιες δράσεις να γίνονται σε όλες τις πόλεις τις Ελλάδας

Τα μπακάλικα στις γειτονιές είναι 10%-20% ακριβότερα (το λιγότερο)
από το οποιοδήποτε Super Market, οπότε άκυρο.

Καθόλου άκυρο Αλέξη. Περισσότερο είναι θέμα ψυχολογίας. Η έλλειψη καροτσιού, και ο στενός χώρος ενός μπακάλικου σε βάζουν σε μια ψυχολογία πολύ χαμηλότερης κατανάλωσης. Συνήθως θα ψωνίσεις μόνο ότι ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ χρειάζεσαι, και όχι ότι θα σου γυαλίσει, ή θα θεωρήσεις ότι σου "προσφέρεται" σε συμφέρουσα τιμή ή πακέτο. Ακόμα και ο φωτισμός ή η μουσική στα S/M είναι μελετημένα για να ωθούν στην καταναλωση. Αυτά δεν υπάρχουν στα μπακάλικα. Και αν είναι 20% ακριβότερα (που δεν είναι τόσο), τελικά θα σου μείνουν πολύ περισσότερα στην τσεπη, έχοντας ψωνίσει αυτά που ακριβώς χρειάζεσαι.

Απάντηση: Re: Δείτε τι έγινε προχτές στην Κατερίνη...

Παρεπιπτόντως, στη γειτονιά μου άνοιξε πρόσφατα 3ο Carrefour -Champion (σε ακτίνα 2 χιλιομέτρων), ενώ λίγο μακρύτερα είναι άλλα 2...

... για όσους πιστεύουν ότι τα supermarket βρίσκονται σε κρίση....

μα έχουν τεράστια υπερκέρδη ανα μονάδα προϊόντος.!!! πως είναι δυνατόν να έχουν κρίση?

αν δει κανείς τους ισολογισμούς τους θα διαπιστώσει κέρδη πολλών εκατομμυρίων .

στο παράδειγμα που έδωσα πριν εξηγείται γιατί έχουν τόσο μεγάλα κέρδη...

Και μια ασχετη ερωτηση... ποσο ρε παιδια ηταν η χρεωση στην ελλαδα για να στειλεις μηνυμα στη γιουροβιζιον? Κατι ακουσα για 1,20Ε, αληθευει?

Από τη στιγμή που έχουμε μάθει σε τυποποιημένα προϊόντα και τα μπακάλικα προμηθεύονται από τους ίδιους διανομείς, δεν νομίζω πως γίνεται έτσι τίποτα. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο στα σ/μ, είναι και στη διανομή, στους μεσάζοντες, στα ολιγοπώλια και πάει λέγοντας.
Πού διάβαζα πρόσφατα δεν θυμάμαι, για το τάδε επώνυμο πακέτο δημητριακών, 2.80 ευρώ εδώ, 1.80 το ίδιο ακριβώς στην Αγγλία.
Ποιο είναι αυτό το προϊόν, μποϋκοτάζ σε αυτό και σε ό,τι άλλο βγάζει η εταιρεία που το διανέμει. Μέχρι να το φέρουν και εδώ με 1,80.

Eδώ ρε συ στο ίδιο σουπερμάρκετ, στο ίδιο ράφι, υπάρχει το ίδιο προϊόν άλλης μάρκας 2 ευρώ φτηνότερα, και κανείς δεν το αγγίζει, όλοι σα ρομπότ παίρνουν το ακριβότερο. Και αν τους ρωτήσεις ευθέως "Γιατί ρε φίλε, χαζός είσαι?", σου απαντάνε με αμπελοφιλοσοφίες του τύπου "το φτηνό είναι καρκινογόνο, το φτηνό δεν ξέρω από που είναι (για προϊόν ΕΕ με ISO κλπ μιλάμε πάντα)", και άλλα τέτοια....

Τι μποϋκοτάζ λοιπόν??? Αν ο Έλληνας είναι ηλίθιος καλά να πάθει... Για τους υπόλοιπους η βόλτα στο supermarket μπορεί να γίνει πολύ φτηνότερη.... αν προσέχουμε δε να παίρνουμε και ό,τι χρειαζόμαστε, παλεύεται η κατάσταση. Βλέπω τον εαυτό μου π.χ.... Όταν πρωτοέμεινα μόνος, η εβδομαδιαία βόλτα μου στο supermarket κοστιζε 50-80 ευρώ. Τώρα, χωρίς να στερούμαι τίποτα, απλά ψωνίζοντας με λίστα και προσοχή μου κοστίζει περί τα 30-40....

Εν τω μεταξύ, κάτι που μου έχει κάνει ιδιαιτέρως αρνητική εντύπωση, είναι ότι 9 στις 10 φορές που περιμένω σε ουρά στο ταμείο, οι μπροστινοί μου (και οι πισινοί μου) έχουν καρότσι αξίας περί τα 150-200 ευρώ. Ίσως να ψωνίζουν μία φορά το μήνα, ίσως να έχουν 8 παιδιά, αλλά από αυτά που έχει μέσα, το πιθανότερο είναι ότι απλά ξοδεύουν ανεξέλεγκτα...

... κάτι τέτοιο πχ δεν το έχω δει ποτέ σε supermarket στη Γερμανία όπου έχω βρεθεί πάρα πολλές φορές. Ξέρω, οι Γερμανοί είναι ξενέρωτοι, μισάνθρωποι, τσιγκούνηδες κλπ... ωστόσο αυτοί πληρώνουν το γάλα στη μισή τιμή από ότι εμέις, άρα μέσα σ'όλα τα παραπάνω είναι και λίγο πιο έξυπνοι από μας.

... ή μήπως θεωρείτε ότι αν κόβαμε μαχαίρι ΟΛΑ τα υπερτιμολογημένα προϊόντα, θα συνέχιζαν να κοστίζουν όσο κοστίζουν τώρα...?

Γνώμη μου είναι ότι για να υπάρξει κάποια αντίδραση με αποτέλεσμα πρέπει να υπάρξει από τη δική μας μεριά κάποιου είδους προσωρινό "ξεβόλεμα" από την ευκολία μας είτε αυτό αφορά να ψωνίζουμε κατά τι ακριβότερα για κάποιο καιρό (στη συγκεκριμένη περίπτωση) είτε οτιδήποτε άλλο ανάλογα με την περίσταση.

Λίγο καθυστερημένα βέβαια....+10000

Re: Απάντηση: Δείτε τι έγινε προχτές στην Κατερίνη...

1) ένα προϊόν κοστίζει σε μια παραγωγό εταιρία 10 .
2) όταν πάει η εταιρία να το πουλήσει στο s/m το τελευταίο ζητάει 50% έκπτωση
3) η εταιρία που πουλά εννοείται οτι δεν μπορεί να κάνει 50% έκπτωση και απο 10 που τις κοστίζει(μαζί με το κέρδος της) να το πουλήσει στο s/m 5
άρα τι κάνει?
4) πουλάει στο s/m το προϊόν 15 έτσι ώστε με την έκπτωση που θα ζητήσει το s/m η τιμή να πέσει στα 10 που είχε αρχικά υπολογίσει.(αν η εταιρία αρνηθεί να δώσει την έκπτωση στο s/m, αυτομάτως βρίσκεται εκτός ραφιού άρα σε πολύ λίγο καιρό κλείνει.- )
5) τις εκπτώσεις όμως το s/m τις παίρνει απο την εταιρία με άλλους, πλάγιους τρόπους έτσι ώστε να μην φαίνονται επι τιμολογίου.
6) άρα, στο s/m φαίνεται οτι το συγκεκριμένο προϊόν κοστίζει 15 .
7) δεν θα βάλει και το s/m το κέρδος του στην ήδη φουσκωμένη τιμή? θα βάλει! άρα, πάμε στα 17 για το συγκεκριμένο προϊόν.

άρα καταλήγουμε, οτι το συγκεκριμένο προϊόν που αρχικά προσφέρθηκε στο s/m για 10 και με το κέρδος του s/m θα κατέληγε στα ράφια πχ στα 12 τελικά πωλείται για 17 χωρίς καμία έκπτωση για τον καταναλωτή.

+1000 καί που να δείτε τις εκπτώσεις τζίρου στα αναψυκτικά, νερά καί παγωτά!!!!!!!!!!!! που διανέμονται ακόμα καί στα περίπτερα!!!!!!

Λοιπόν παραθέτω τη γνώμη μου.

Επειδή τυγχάνει να έχω δουλέψει σε ψιλικατζίδικο - Mini market γνωρίζω πολύ καλά το τι αγοράζαμε και το πόσο.

Όταν έρχεται η κάθε ΦΑΓΕ και σου πουλάει το γάλα ΛΙΑΝΙΚΗ ΤΙΜΗ με μετρητά και να στο παίζει δύσκολη στις επιστροφές, πιο ακριβά από ότι πουλάει στο super market ΧΟΝΔΡΙΚΗ ΤΙΜΗ με πίστωση και τις επιστροφές τις παίρνουν όλες !! τι περιμένεις μετά;

Αυτό γίνεται με όλες σχεδόν τις εταιρείες.

Πως θα πουλήσει πιο φθηνά το ψιλικατζίδικο μετά;
Καταρχάς τον κάνεις κλέφτη τον ιδιωκτήτη για να πάει να τα αγοράσει από το super market χωρίς τιμολόγιο (μόνο απόδειξη λιανικής).

Από την άλλη όσες φορές έχω πάει σε super market να πάρω τυριά και αλλαντικά έχουν χαλάσει μέσα στην ίδια εβδομάδα και το ψυγείο Δόξα Τον Θεό μια χαρά είναι. Αντιθέτως όσες φορές πήγα και πηγαίνω από το μπακάλικο της γειτονιάς το ίδιο προϊόν κρατάει πάνω από εβδομάδα, συνήθως και δύο εβδομάδες !!! Βγάλτε τα συμπεράσματα σας.

Εγώ προτείνω ακόμα και σε περίοδο κρίσης να προσπαθούμε να ψωνίζουμε 1) Ελληνικά προϊόντα & 2) από μαγαζιά της γειτονιάς.

Επίσης συμφωνώ με αυτό που έκαναν στην Κατερίνη, άσχετα αν θα ταλαιπωρηθούν οι εργαζόμενοι για να τα βάλουν στη θέση τους.
Δυστυχώς κάποιοι πρέπει να θυσιάσουν κάτι, ε ας είναι ο χρόνος μόνο κάποιον ανθρώπων τώρα για να μην είναι αργότερα το αίμα κάποιων άλλων !
Γιατί αν συνεχίσουμε έτσι τα βλέπω πολύ δύσκολα τα πράγματα.

Εγώ προτείνω ακόμα και σε περίοδο κρίσης να προσπαθούμε να ψωνίζουμε 1) Ελληνικά προϊόντα & 2) από μαγαζιά της γειτονιάς.

Aπό μαγαζιά της γειτονιάς ναι, σύμφωνοι (εφόσον έχουμε την οικονομική ευχέρεια πάντα).

Αλλά ελληνικά προϊόντα από εταιρίες - νταβατζήδες όπως η κάθε ΦΑΓΕ που προανέφερες, όχι ευχαριστώ, προτιμώ τα ξένα, οικονομικότερα και πολλές φορές αντίστοιχης (ή και ανώτερης) ποιότητας.. Εξάλλου η Ελληνική αγορά είναι αστείου μεγέθους ώστε να έχει σημασία αν θα στηρίζονται ελληνικά προϊόντα ή όχι, οι εξαγωγές είναι το θέμα.

Last edited:

Λοιπόν παραθέτω τη γνώμη μου.

Επειδή τυγχάνει να έχω δουλέψει σε ψιλικατζίδικο - Mini market γνωρίζω πολύ καλά το τι αγοράζαμε και το πόσο.

Όταν έρχεται η κάθε ΦΑΓΕ και σου πουλάει το γάλα ΛΙΑΝΙΚΗ ΤΙΜΗ με μετρητά και να στο παίζει δύσκολη στις επιστροφές, πιο ακριβά από ότι πουλάει στο super market ΧΟΝΔΡΙΚΗ ΤΙΜΗ με πίστωση και τις επιστροφές τις παίρνουν όλες !! τι περιμένεις μετά;

Αυτό γίνεται με όλες σχεδόν τις εταιρείες.

Πως θα πουλήσει πιο φθηνά το ψιλικατζίδικο μετά;
Καταρχάς τον κάνεις κλέφτη τον ιδιωκτήτη για να πάει να τα αγοράσει από το super market χωρίς τιμολόγιο (μόνο απόδειξη λιανικής).

Από την άλλη όσες φορές έχω πάει σε super market να πάρω τυριά και αλλαντικά έχουν χαλάσει μέσα στην ίδια εβδομάδα και το ψυγείο Δόξα Τον Θεό μια χαρά είναι. Αντιθέτως όσες φορές πήγα και πηγαίνω από το μπακάλικο της γειτονιάς το ίδιο προϊόν κρατάει πάνω από εβδομάδα, συνήθως και δύο εβδομάδες !!! Βγάλτε τα συμπεράσματα σας.

Επίσης συμφωνώ με αυτό που έκαναν στην Κατερίνη, άσχετα αν θα ταλαιπωρηθούν οι εργαζόμενοι για να τα βάλουν στη θέση τους.
Δυστυχώς κάποιοι πρέπει να θυσιάσουν κάτι, ε ας είναι ο χρόνος μόνο κάποιον ανθρώπων τώρα για να μην είναι αργότερα το αίμα κάποιων άλλων !
Γιατί αν συνεχίσουμε έτσι τα βλέπω πολύ δύσκολα τα πράγματα.

Σε μια πρόταση όλο το νόημα! :SFGSFGSF:

Από την άλλη όσες φορές έχω πάει σε super market να πάρω τυριά και αλλαντικά έχουν χαλάσει μέσα στην ίδια εβδομάδα και το ψυγείο Δόξα Τον Θεό μια χαρά είναι. Αντιθέτως όσες φορές πήγα και πηγαίνω από το μπακάλικο της γειτονιάς το ίδιο προϊόν κρατάει πάνω από εβδομάδα, συνήθως και δύο εβδομάδες !!! Βγάλτε τα συμπεράσματα σας..

Αυτο το εχω παρατηρησει κι εγω τον τελευταιο χρονο κυριως σε σαλαμια... σε 2 με 3 μερες το πολυ ειχαν πιασει μουχλα...

Επισης, τα κασερια, τα εβαζες στο grill και γινοταν νερο...

περιεργα πραγματα...

Για το οτι τα μπακαλικα ειναι ακριβα, υπαρχουν πολλοι λογοι, δεν μπορουμε να τους ξερουμε ολους, αφου ειμαστε εξω απο το κυκλωμα, αλλα η αισχροκερδεια των ιδιοκτητων, νομιζω, ερχεται τελευταια...

Πολεμος τους γινεται και απο τις εταιρειες προιοντων, γιατι τα μεταφορικα τους κοστιζουν πολυ... αλλο κοστος να παραδωσουν σε 10-20 μεγαλα σουπερ μαρκετ και αλλο κοστος για 100 μπακαλικα... αφου ο κοσμος ουτως η αλλως θα αγορασει...δεν τα θελουν -τουλαχιστον στις μεγαλες πολεις- ουτε οι ιδιες οι εταιρειες...

Επισης, οταν εχεις 10 μπακαλικα σε ενα τετραγωνο και ολοι αυτοι θελουν να δουλεψουν, δεδομενου οτι η πελατεια ειναι σταθερη, η ανοδος στις τιμες ειναι η μονη λυση.

Καθόλου άκυρο Αλέξη. Περισσότερο είναι θέμα ψυχολογίας. Η έλλειψη καροτσιού, και ο στενός χώρος ενός μπακάλικου σε βάζουν σε μια ψυχολογία πολύ χαμηλότερης κατανάλωσης. Συνήθως θα ψωνίσεις μόνο ότι ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ χρειάζεσαι, και όχι ότι θα σου γυαλίσει, ή θα θεωρήσεις ότι σου "προσφέρεται" σε συμφέρουσα τιμή ή πακέτο. Ακόμα και ο φωτισμός ή η μουσική στα S/M είναι μελετημένα για να ωθούν στην καταναλωση. Αυτά δεν υπάρχουν στα μπακάλικα. Και αν είναι 20% ακριβότερα (που δεν είναι τόσο), τελικά θα σου μείνουν πολύ περισσότερα στην τσεπη, έχοντας ψωνίσει αυτά που ακριβώς χρειάζεσαι.

Όταν ήμανε μικρός (πριν 25 χρόνια) θυμάμαι είχα έναν (γάτο) καθηγητή στη σχολή που μας έλεγε για τα την κατασκευή των σύγχρονων τότε S/M στο Αμέρικα.
Λοιπόν το δάπεδο ώς προς τα ταμεία πάντα είχε μια μικρή πολύ μικρή κλίση.
Δηλαδή ήτανε κατηφορικό.
Αυτό γινότανε για να έχει ο πελάτης την αίσθηση μικρού βάρους στο καρότσι, ώστε το υποσεινήδητο του να λειτουργεί ακόμα πιο καταναλωτικά και να το γεμίζει κι' άλλο...
Ένα ακόμα μαρκεντίστικο κόλπο από τους μετρ τους είδους, αμερικάνους.

Αυτο το εχω παρατηρησει κι εγω τον τελευταιο χρονο κυριως σε σαλαμια... σε 2 με 3 μερες το πολυ ειχαν πιασει μουχλα...

Επισης, τα κασερια, τα εβαζες στο grill και γινοταν νερο...

περιεργα πραγματα...

Σχετικά με τη ¨ζωή¨ των προιόντων από τα μεγάλα Σ/Μ: Οι περισσότεροι προμηθευτές παραδίδουν τα προιόντα τους στις κεντρικές αποθήκες απ´ όπου γίνεται καί η τελική διανομή στα κατά τόπους υποκαταστήματα. Το βάλε - βγάλε από τα ψυγεία (άσχετα με τo τί λέει το περίφημo ISO ή/καί HACCP που ισχυρίζονται ότι εφαρμόζουν) μειώνει τη ζωή του προιόντος.

Ακόμα κι αν υποθέσουμε ότι τηρούν τους κανόνες υγιεινής 100% μπορώ να σας πώ το εξής πέρίεργο:

Το υποκατάστημα της (τέως) εταιρείας (που εργαζόμουν) στη Θεσσαλονίκη παρήγαγε 2500 - 3000 σάντουιτς γιά ένα από τα ¨μεγαλύτερα¨ Σ/Μ. Τα εμπορεύματα έφευγαν το απόγευμα καί έφταναν στις κεντρικές αποθήκες στην Αθήνα την άλλη μέρα τα χαράματα. Τα αυτοκίνητα της εταιρείας έκαναν κατόπιν την τελική διανομή στην Αθήνα καί Πελοπόνησσο καί στη .............. Θεσσαλία αλλά καί στην Θεσσαλονίκη!

Με άλλα λόγια το προιόν ήταν ........... της ώρας!!!!!

ΥΓ: Τα σάντουιτς δεν είχαν παραχθεί με την μέθοδο ΜΑΡ (modified atmosphere packaging).